Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59e5f427b9e03e85858b4595/80
Foto: Pixabay

Europa će zabraniti čipse i pržene krumpiriće

Dokazi da akrilamidi u hranu uzrokuju rak još su ograničeni i tu nema pravih zaključaka
Europska komisija s idućom godinom limitirat će maksimalnu dopuštenu količinu akrilamida, kemijskog spoja koji nastaje pri visokim temperaturama, u hrani koja se priprema na temperaturi većoj od 120 stupnjeva.

Sinonim su za takve namirnice u prvom redu čips, prženi krumpirići, kruh, keksi i kava. Ta posljednja informacija, koju je inače objavio njemački Focus, nastavak je višegodišnje rasprave oko akrilamida u hrani, odnosno njegove kancerogenosti i toksičnosti posebice u male djece. Desetljeće prije Europska komisija prihvatila je preporuku Europske agencije za hranu (EFSA) o potrebi nadzora količine akrilamida u namirnicama, što bi trebale raditi i izvještavati sve zemlje EU.

– Dokazi iz studija provedenih na životinjama pokazuju da su akrilamid i njegov metabolit glicidamid su genotoksični i kancerogeni; oni oštećuju DNK i uzrokuju rak. Dokazi da izlaganje akrilamidu kroz hranu uzrokuje rak još je ograničeno i bez zaključka – zaključak je posljednjeg izvještaja EFSA-e na temelju prikupljenih analiza namirnica iz zemalja EU. Prema informacijama njemačkog magazina, posljednji podaci su, čini se, dovoljno uvjerljivi i za štetnost akrilamida koji konzumiramo hranom, zbog čega se i najavljuje konkretniji postupci u ograničavanju maksimalnih količina., večernji.hr

Kumulativne posljedice Budući da je riječ o spoju koji je prisutan u nizu namirnica, štoviše u onima koje su popularne i često se konzumiraju, to je veća briga za javno zdravlje. Posebice jer je riječ o hrani koja je na jelovniku onih najmanjih, koji su izloženiji štetnom utjecaju akrilamida zbog svoje dobi te manje tjelesne mase od odraslih potrošača rizične prehrane. Tako su i u nas već povučene upravo zbog pretjerane količine akrilamida pojedine pahuljice i baby keksi. Focus prenosi izjavu Petera Liese iz CDU-a da je akrilamid pravi zdravstveni problem veći od glifosata, to više što je prisutan u velikoj broju namirnica koje jedu mladi ljudi.

Ne znači ovakav potez ujedno “nestanak” popularnih namirnica jer već, kako objašnjava dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić, postoji posebna tehnologija proizvodnje koja eliminira stvaranje akrilamida, odnosno proizvodi te namirnice na nižim temperaturama. Djeca jesu ugroženija, ističe stručnjakinja za hranu, ponajprije zbog svoje manje tjelesne mase, no akrilamid nije spoj koji će nam jednokratnom konzumacijom izazvati neku reakciju ili nuspojave.

 – Kad je riječ o hrani, sve osim toksina, nema brzu reakciju. Sve su posljedice loše prehrane kumulativna šteta, što znači da će se s vremenom ponavljanjem loše navike nešto dogoditi. Postoji posebna tehnologija i uređaji, čak i za kućanski program, koji mijenjaju dosadašnju proizvodnju i uz pomoć kojih je moguće napraviti i čips i krumpiriće posve bez ulja i prženja.

 No, ljudi teško prihvaćaju drukčiji okus. Ovdje se radi o zaštiti potrošača jer potrošač ima pravo znati što konzumira i odlučiti hoće li to unijeti u organizam ili neće – objašnjava Martinić. Industrija na mukama Uostalom, redom je riječ o namirnicama koje i inače nisu preporučljive za svakodnevnu konzumaciju i o kojoj se ionako raspravlja. Tako su čips ili pomfrit problematični ne samo zbog načina pripreme nego i zbog velikih količina soli. A ako se pripreme zdravom tehnologijom, ostaju bez takozvanog umami okusa, to je dokazana reakcija u smislu zadovoljstva koje organizam osjeća dok se jedu takve namirnice.

Čipsu i prženim krumpirićima umami okus, kaže nutricionistica Martinić, daju masti i ulje, to su namirnice odgovorne za sreću koju potrošač osjeća dok jede te proizvode. Industrija će se očito morati okrenuti novom načinu proizvodnje ili će pak cijela priča završiti kompromisom i informiranjem potrošača koji će odlučiti hoće li konzumirati ili neće ove namirnice. 


hr Sat Nov 25 2017 16:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8e7c70e4938f1048b4754/80
Foto: Stipan Ujdur

Umirovljenici kao 3D animatori: Pogledajte kako je izgledala Dalmacija prije 1500 godina

Možete prošetati gradovima u onakvom izdanju kako su izgledali prije 1500 godina
Stipan Ujdur jedan je od trojice koji se mogu pohvaliti ovim projektom.  
- U računovodstvu sam radio.  Modeliranjem u 3D formatu bavim se već osam godina,  jer sam imao i imam dovoljno slobodnog vremena za osobno educiranje i  modeliranje - započinje. 

Prijatelj Ivan Popić je najviše doprinio u njegovom educiranju i modeliranju, a on se time bavi već više od deset godina i kako nam Stipan kaže, dobro je upućen u tajne informatike i računala. 

- Osim mene, Ivana i Martina van der Meijdene u projektu  je i “Legame“ VR studio iz Zagreba koji vodi Milan Gostimir. Moglo bi se reći kompilacija starosti i mladosti, umirovljenici Stipan i Martin, a mladost Milan i Ivan - objašnjava nam Ujdur.  

Kako ide proces?

Stipan Ujdur i Ivan Popić rade 3D modele, a upravo završavaju 3D model rekonstrukcije antičke Narone u Vidu kraj Metkovića. Nakon toga napravljene 3D modele pošaljemo u Arnhem u Nizozemsku. - Martin, koji je također u mirovini, modele koje mu pošaljemo renderira u foto formatu i video formatu kao animaciju 3D modela. 



Na kraju se scene šalju Milanu Gostimiru u VR studio “Legame“ u Zagrebu, a nakon toga dizajneri i programeri u ovome studiju programiraju foto renderirane VR 360 Pan. 

- Ovisno o mogućnosti optimiziranja porograma bit će moguće vidjeti najmanje 12, ako ne i 14 lokaliteta Dioklecijanove palače. Možete stati na neko mjestu u današnjoj palači, primjer Peristil, vidite oko sebe kako je stanje sada, a na mobetelu možete vidjeti kako je tu bilo prije 1500 godina. Ako se okrećete oko svoje osi tada se okreće i vizualizacija na mobitelu. Prednost je i ta što možete stajati na mjestu, a prstom rotirati vizaulizaciju na mobitelu i tako razgledavati tu lokaciju prije 1500 godina. Stereo aplikacija je za VR naočala i renderirana posebno za lijevo, a posebno za desno oko, ove dvije scene s preklapaju u VR naočalima i imate bolju 3D percepciju - objašnjava nam Stipan. 

Obje aplikacije će se moći nabaviti na Google Play trgovini na mobitelima. Aplikacije će bit ponuđene i turističkim agencijama koje se bave organiziranjem posjeta Splitu da je uključe u ponudu svojim korisnicima, naravo uz povoljiniju cijenu.  

Animacija za Dioklecijanovu palaču je rađena devet mjeseci, 3D model antičke Narone već se radi više od godinu dana, najvjerojatnije će trebati oko godinu i pol samo za 3D modeliranje,  slijedi renderiranje i  programiranje aplikacije za pametni telefon, to je još nekoliko mjeseci više, rekao nam je Stipan, piše vecernji.hr
hr Thu Oct 18 2018 22:06:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8d8700e4938f1048b474b/80
Foto: Pixabay

Znate li zašto mnogi kucaju u drvo za sreću?

U mnogim kulturama, uobičajeno je praznovjerje da ljudi kucaju o drvo kako bi prizvali sreću ili odbili nesreću. Ipak, dok je izraz 'kucati o drvo' poznat od 19. stoljeća, čini se da nema univerzalnog dogovora o tome kako je nastao.

Jedno od najčešćih objašnjenja za ovaj fenomen je običaj iz drevnih poganskih kultura, kao što su Kelti, koji su vjerovali da duhovi i bogovi žive u stablima, piše 24 sata.

Kucanje o deblo stabla vjerojatno se prakticiralo kako bi se potaknulo dobro raspoloženje te zatražila zaštita nadnaravnih bića. Također, to je mogao biti način iskazivanja zahvalnosti za sreću koju čovjek ima.

Još jedna teorija jest da su ljudi kucali o drvo kako bi izbjegli zle duhove ili ih spriječili da slušaju kad su se hvalili zbog svoje sreće, čime se sprječavao preokret njihove sreće u nesreću. U međuvremenu, kršćani često povezuju ovu praksu s drvetom križa s Kristovog raspeća, piše History.

U prošlosti su poganski narodi vjerovali da duhovi žive u drveću, a da kucanjem po drvetu ljudi mogu zatražiti pomoć dobrih duhova ili da će tom gestom otjerati zle duhove.

Neki povjesničari i istraživači smatraju da je kucanje o drvo noviji fenomen. U svojoj knjizi 'Zov igrališta' (The Lore of the Playground), britanski folklorist Steve Roud prati povijesni razvoj dječje igre iz 19. stoljeća pod nazivom "Tiggy Touchwood", vrstu igre u kojoj su igrači imuni od toga da su uhvaćeni kad god dodirnu komad drva poput vrata ili stabla.

- Budući da je igra bila zamišljena da pruži 'zaštitu' igračima, gotovo je sigurno da je ona izvor suvremene praznovjerne prakse kucanja o drvo", objašnjava Roud, piše N1.

hr Thu Oct 18 2018 21:01:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8bf3d0e4938f8088b45f6/80
Foto: Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

Apstraktna umjetnost zvana parkiranje: “U Dalmaciji je sve teže parkirat“

Fotografija je objavljena na Facebook stranici Dnevna doza prosječnog Dalmatinca i naravno da je odmah postala hit
Nižu se apartmani, iznajmljuju se i garaže, a nigdi mista za parkiranje. Revolucionarno rješenje stiže s juga Dalmacije - možda malo predomišljato, al' je gore barem sigurno...



hr Thu Oct 18 2018 19:14:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8abcc0e49380f008b48a4/80
Foto: Thinkstock

Nije stvar u znojenju: hladnoća topi kilograme

Imamo osjećaj da smo izgubili na težini jer smo se dobro oznojili na treningu. IPrema novim saznanjima izgleda da znojenje nema puno veze s kalorijama

S padom temperatura pada i broj trkača i ostalih rekreativaca. Većina ih se sklanja u dvorane, na suho i toplo te na trake za trčanje. Pomislit ćete da se u zagrijanim dvoranama bolje znoji i da je skidanje kilograma učinkovitije, ali ne mora nužno biti tako. Bivši NASA-in znanstvenik Ray Cronise tvrdi da je vježbanje na niskim temperaturama pravi recept za gubljenje kilograma. Nije jedini koji to tvrdi. 

Za primjer navodni američkog plivačkog olimpijca Michaela Phelpsa koji na dan unese 12.000 kalorija, a ne udeblja se ni grama. Kaže, Phelps provodi puno vremena u hladnoj vodi, a voda ima 24 puta veću termičku propustljivost od zraka. S druge strane sprinter Usein Bolt pojede između 2,273 i 5,500 kalorija na dan. 

Znanstvenik kaže kako je nekada mislio da je toplina ta koja topi kalorije, odnosno preznojavanje, ali je shvatio da tijelo više kalorija sagorjeva na hladnoći.  To je iskusio na vlastitoj koži. Kaže, u šest tjedana skinuo je 13 kilograma tako što je išao u "hladne šetnje", spavao u hladnoj prostoriji i tuširao se hladnom vodom. Dodaje, na ovaj je način smršavio duplo više, nego kada je samo vježbao i zdravo se hranio.

Koja je tajna hladnoće?

Riječ je o nečemu što zovemo "smeđa mast", a doprije desetak godina se mislilo da tu "smeđu mast" imaju samo bebe. To je koja generira toplinu. Što je niža temperatura, to se proizvodi više "smeđe masti". Što više "smeđe masti" osoba ima, to je bolja inzulinska osjetljivost, a time i manja šansa da se debljamo oko struka. Salo oko struka najgore je za zdravlje, piše zivotistil.hr

Razinu "smeđe masti" povećat ćemo tako što ćemo bijel-žutu mast pretvoriti u smeđu vježbanjem, spavanjem i izlaganjem hladnoći. - Vrlo je važno dovoljno spavati jer melatonin utječe na proizvodnju 'smeđe masti'. Stvaranju ove masti pridonosi i redovito izlaganje hladnoći , primjerice vježbanje zimi na zraku. Osim toga, savjetujem da u prostorijama u kojima boravite blago snizite temperaturu, da ne bude pretoplo - kaže dr. Pam Peeke, stručnjakinja za probleme s pretilosti.

Da vježbanje na hladnoći zaista sagorjeva više kalorije slaže se i osobni trener Darren Sealey. - To je metabolički proces koji nazivamo termogeneza. Tijelo sagorjeva kalorije kako bi se zagrijalo. Nekoliko čimbenika pridonosi termogenezi - vježbanje, prehrana i temperatura", zaključuje. 

hr Thu Oct 18 2018 17:50:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .