Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad902672af47fde7f8b47da/80

INTERVJU Svi marš na ples: I ove godine u Splitu se slavi "Svjetski dan plesa" - dva vikenda za redom!

DalmacijaNews razgovarala je s jednom od organizatorica, a ona je Klara Carev

Nakon vrlo uspješne prošlogodišnje proslave Svjetskog dana plesa, zahvaljujući entuzijazmu i želji mladih te nadasve talentiranih ljudi iz Splita, i ove godine pripremili su niz plesnih radionica i pričalica koje će se održati čak dva vikenda za redom – od 21. do 22. travnja te od 28. do 29. travnja.

Osim bogatog programa kojeg su pripremili, posebno ističemo radionicu koju će održati štićenica Udruge sindrom Down 21 Split te će s ostalim rasplesanim članovima udruge pokazati svoju ljubav prema plesu.

Već  dobro poznati, prošlogodišnji pedagozi, Ana Vrščaj, Sonja Bonačić, Klara Carev koje su ujedno i organizatorice, zatim Tiha Bogdanović, Vedrana Grčić, Kaja Botica i Jan Hajsok,  ove godine dobili su pojačanje, a ono je - Siniša Vidović, Josipa Lujanović, Elsie Angeles Novaković, Marina Kuzmanić, David Vratarić, Duje Dorotić, Jure Leskur i Ivana Žanetić, Vangel Likuševski. Svi oni su izvrsni plesači u različitim plesnim stilovima te su spremni svoje znanje prenijeti na svakoga od vas, ako im se odlučite pridružiti, naravno!


Kako i priliči, povodom Svjetskog dana plesa koji se inače obilježava 29. travnja (za vas koji niste znali), odlučili smo porazgovarati s jednom od organizatorica, Klarom Carev koja je podijelila s nama svoja očekivanja, što je zapravo cilj ovog projekta, koliko je i je li uopće realizacije ove proslave bila teška...

Kakav je odaziv bio na prvoj proslavi Svjetskog dana plesa?

Prošle godine odaziv je na naše kompletno iznenađenje bio toliko velik da u momentima nismo bile svjesne da se to stvarno događa. Mislim, kad se sjetimo da je sve to krenulo iz čiste želje i entuzijazma s izjavom "amo, pa šta bude", možemo samo reći "e bome bilo je, i to kako!"

Jeste li zbog toga odlučili ovogodišnji produžiti na dva vikenda?

Pa da, zbog toga smo ove godine uključili duplo više predavača pa samim tim imamo duplo više i duplo raznovrsnijih radionica te iz toga razloga slavimo dva vikenda! Na naš upit za suradnju svi su predavači s radošću prihvatili, premda neki od njih nažalost nisu u mogućnosti na kraju sudjelovati, ali reakcije na upit su ono što nam jako puno znači, a to je da podržavaju to što radimo i žele biti dio toga, a to nam je jasan pokazatelj da smo na pravom putu prema ostvarivanju našeg cilja 

A cilj projekta jest?

Cilj nam je okupiti plesače svih plesnih stilova pa da bar u ovom periodu svi zajedno slavimo ples kao univerzalni način izražavanja svakog od nas i podijelimo tu ljubav bez da se dijelimo na "klasičare", "suvremenake", "streetaše", "oldschoolere", "newstylere", itd.. U malom smo gradu, s jako malim interesom za ples od strane ikakvih institucija i gradskih organizacija, stoga težimo zajedničkom radu i prije svega međusonoj konstruktivnoj komunikaciji pa se nadamo da preko ovako nekog, hajmo to nazvati projektića, otvaramo put tome i stvaramo neke zdrave temelje za buduće mogućnosti, bili to neki drugi projekti, festivali, suradnje, poslovi ili na kraju samo plesna druženja, dok god je to uvažavanje jedni drugih i širenje pozitive, mi smo sa svojim naumom uspjeli

Što očekujete od ovogodišnje radionice?

Od ovogodišnje radionice isto ne očekujemo previše. Prošlogodišnji odaziv je postavio ljestvicu visoko tako da, ako se isto ponovi smatrat ćemo uspješnim. Nadamo se da će se plesači odvažiti izaći iz sigurne zone svoga plesnog stila te iskušati i u ostalim plesnim stilovima koje nudimo u programu.

Koliko teško je bilo realizirati ovu proslavu? Jeste li imali pomoć od nekoga, možda od Grada?

Organizirati nije teško kada ljudi imaju istu ideju i cilj te zaista ulažu energije koliko god mogu. Problemi u organizaciji su vanjski faktori o kojima ovisite, a i kada se nešto radi volonterski onda to dođe na red kad uspije doći na red... Osim nas u organizaciji i ostalih plesnih pedagoga, pomoć pri realizaciji dobili smo od Vangela Likuševskog i Marka Sajc-Budije po pitanju tehnikalija, plesni klub Syle Force i MKC Split su nam velikodušno ustupili prostore za prvi vikend radionica i pričaonica, prošle godine objektivima su nas pratili Dean Bubić i Jonna Pocztowa, a ove godine nadamo se da će uspjeti naći vremena Paula Pavičić i Laura Melvan, jer naglašavamo sve je ovo produkt čiste entuzijastične volje, tako da tu i roditelji uskaču u pomoć.

Što bi moglo baš jako oduševiti posjetitelja, a tiče se radionica?

Jedna od posebnosti ovogodišnje proslave Svjetskog dana plesa je i mala radionica koju će održati štićenica Udruge sindrom Down 21 Split te će s ostalim rasplesanim članovima udruge pokazati svoju ljubav prema plesu. Vjerujte nam na riječ, to je samo dio onoga što oni mogu, no u to će se posjetitelji imati priliku uvjeriti sami!

Osim plesača, vrata su otvorena i za one koji nisu plesači?

Naravno, pozivamo sve plesače, amaterske, profesionalne pa i one koji  vole smo gledati ples ili biti okruženi dobrom energijom da se pridruže na proslavi i tako podrže plesnu scenu!

U nastavku pogledajte program proslave Svjetskog dana plesa:

21.4. Subota- Plava dvorana (Style Force) , Dom Mladih 

🔻15:00-16:30h - Ana Vrščaj -->Lyrical

🔻16:40-18:10h -Sonja Bonačić --> Walk in heels (obavezne štikle) 

🔻18:20-19:50h -Vedrana Grčić -->Hip hop basics

▫️20:00-20:45h - Duje Dorotić -->Improvizacija i muzikalnost u street i club plesovima (pričonica)

22.4. Nedjelja - Plava dvorana (Syle Force) , Dom Mladih

▫️15:00-15:45h - Marina Kuzmanić -->Bullyng u plesu (pričaonica)

🔻15:50-17:20h -Marina Kuzmanić & David Vratarić -->Salsa musicality (nije potrebno doci s partnerom) 

🔻17:30-19:00h - Ivana Žanetić & Jure Leskur -->Latin (nije potrebno doći s partnerom)

🔻19:10-20:40h - Tiha Bogdanović --> Musical theater 

▫️20:45-21:30 - Vangel Likuševski --> Dnevnik splitskog plesaća- moje 90-e (pričaonica)

28.4. Subota - Gradski kotor Spinut

▫️15:00-15:45h -Sonja Bonačić -->Trening- bitan dio plesačevog razvoja i uspjeha (pričaonica)

🔻15:50-17:20h -Klara Carev & Sonja Bonačić -->Partners flow (nije potreban dolazak s partnerom)

🔻17:30-19:00h - Elsie Angeles-Novaković 
-->Zumba

🔻19:10-20:40h - Sinisha Vidovich --> JazzFunk Commercial

▫️20:45-21:30h -Sinisa Vidovic -->Tko sam JA u plesu (pričaonica)

29.4. Nedjelja - Gradski kotor Spinut

▫️15:00-15:45h -Klara Carev --> Prevencija ozljede koljena (pričaonica)

🔻15:50-17:20h -Klara Carev --> Freestyle hip hop

🔻17:30-19:00h -Josipa Lujanović --> Fusion Jazz

🔻19:10-20:40h -Duje Dorotic --> House

▪️20:45-22:00h - DEBATA

NAPOMENA: 
Cijena radionica i pričaonica je 30 kuna za jedan cijeli dan. 

Prijave za svaku radionicu posebno poslati na:
lookatmystyle@yahoo.com 

ili još lakše, direktno ispunite ovaj obrazac!


hr Thu Apr 19 2018 09:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e4c54ab473980e008b458c/80
Foto: Pixabay

Postoji li veza između šparoga i raka?

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature zastrašilo je sve ljubitelje šparoga pa su se mnogi zapitali utječe li ova biljka na širenje raka.

Ne postoji istraživanje koje se izravno bavi povezanošću raka dojke i šparoga. Zapravo su se istraživači bavili asparginom, aminokiselinom koja se nalazi u šparogama. Istraživanja pokazuju da je on neophodan za preživljavanja raka, a nalazi se u mnogim biljkama i namirnicama životinjskog podrijetla.

Što je asparagin?

Asparagin je neesencijalna aminokiselina koja je prvi put izolirana iz soka od šparoga. Neesencijalne aminokiseline poput asparagina mogu se sintetizirati u tijelu i ne moraju se konzumirati u prehrani. Provedeno je istraživanje koje je proučavalo utjecaj aspgarina na širenje stanica raka dojke, nije se radilo o šparogama. Slična studija iz 2014. radila je istraživanje u kojoj se povezuje razina asparagina i stanica raka dojke, a jedna nedavna studija istraživala je kako asparagin utječe na limfne stanice.

Aspagarin je povezan s drugom aminokiselinom, glutaminom. On je nužan zapreživljavanje i rast stanica raka. Bez dovoljno glutamina stanice raka neće preživjeti. Prema istraživanju, asparagin je u stanju zaštititi stanice raka od umiranja zbog gubitka glutamina.

Asparagin potiče metaboličke procese koji omogućuju rast svih stanica, uključujući i stanice raka.

Na kraju su istraživači utvrdili da kod raka dojke i drugih vrsta karcinoma rezultati ukazuju na to da konzumiranje šparoga može biti korisno u borbi protiv raka. S obzirom da se ovi spojevi ne nalaze isključivo u šparogama, treba ih pronaći u drugom povrću, piše zivotistil.hr

hr Fri Mar 22 2019 12:54:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Ovo povrće i voće ima najviše pesticida

Najbolje bi bilo jesti voće i povrće za koje znate tko ga uzgaja i gdje raste
S prvim zrakama proljetnog sunca prirodno se javlja potreba da očistimo tijelo od toksina i nahranimo ga vitaminima i mineralima. Otići ćemo na tržnicu i doma se vratiti s vrećicama punim sezonskog voća i povrća, sretni što ćemo pripremiti zdravi obrok. No, ako ne znate gdje raste povrće i voće koje jedete ili ga sami ne uzgajate, važno je znati koji plodovi sadrže najviše pesticida pa birati ili organsko ili ih jesti u ograničenoj količini. U svakom slučaju, bolje je jesti i takvo voće i povrće, nego ga ne jesti nikako, piše zivotistil.hr
  • jabuke
  • jagode
  • špinat
  • celer
  • rajčice
  • kruške
  • višnje
  • krumpir
  • grožđe
  • nektarine
  • breskve
  • kelj
hr Fri Mar 22 2019 12:51:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c94c58229111ca9168b45d6/80

'Rentat ću ja vlastitog brata': Splitski dvojac opjevao pripreme za sezonu

Sina&Sina s Radio Dalmacije opjevali su proljeće u Dalmaciji.
U maniri pravih društvenih kroničara splitski dvojac posvetio je pjesmu "Proljeće" pripremama za još jednu turističku sezonu, ima tu i potkornjaka koji "gric po gric" izjedaju Marjan, ali i nezaobilazne splitske Rive. U svakom slučaju, proljeće na jugu saželi su u manje od minute i pol.
 
Dalmacija u niskom startu iščekuje masovniji dolazak turista, a Sina&Sina imaju plan kako do što više "eurića". Dok se euri ne počnu slijevati, vrijeme je za - Rivu, cvike, Gucci. A kad gosti navale, plan im je "rentati i vlastitog brata". Posla ima, naravno, i za tetku.

Poslušajte najnoviji uradak Sine&Sine. 


hr Fri Mar 22 2019 12:22:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c949c6729111c8e188b456e/80
Foto: Pixabay

Trik Jamieja Olivera za savršene pržene lignje

Jamie Oliver na svojem YouTube kanalu već nekoliko godina dijeli savjete za idealnu pripremu omiljenih jela. Među njima je i rado viđen favorit na brojnim hrvatskim stolovima – pržene lignje.
Britanski chef na reže lignje na kolutiće. Naprotiv, unutrašnju stranu očišćene lignje nježno će zarezati tupim nožem, a potom uvaljati u brašno koje je “začinio” sa solju, paprom, origanom te mljevenim sjemenkama komorača, piše punkufer.hr

Svaki komad lignje će prekriti ovom mješavinom te otresti višak brašna.

Duboki lonac napunit će biljnim uljem i čekati da isto dosegne temperaturu od 170 Celzijevih stupnjeva. Ako nemate termometar, Jamie Oliver predlaže da u ulje bacite tanku krišku krumpira. U trenutku kad će zlatno smeđi krumpir isplivati na površinu lonca – ulje će biti spremno za prženje. 

U ulje prvo stavlja krakove koje se peku otprilike 90 sekundi, dok će ostatak lignji staviti u ulje na otprilike polovicu toga vremena jer je njima potrebno manje za termičku obradu. 

Zlatnosmeđe komade lignji izvadit će iz ulja te staviti na papir za upijanje masnoće, a potom će one veće komade narezati na kolutiće.

Prženje lignje će poslužiti s majonezom koju je začinio s čili papričicama. 

Kako Jamie Olvier peče savršeno hrskave, a sočne lignje, pogledajte u YouTubevideu.


hr Fri Mar 22 2019 09:27:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .