Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0aad712af47f55018b469c/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Ove namirnice su nezdrave, ali puno je gore nego smo mislili!

Iako se sve na kraju svodi na to da je najbitnije potrošiti više nego ste unijeli, ponekad živimo u zabludi što se nekih namirnica tiče, a ovaj tekst pomoći će vam da se što kvalitetnije pripremite za ljeto i na vrijeme izbacite sve ono što je štetno.

Kvinoja

Ljudi koji paze na liniju žive u uvjerenju da je kvinoja manje kalorična verzija riže, i ukucate li kvinoju u Google, vrlo ćete je brzo pronaći u velikom broju tekstova koji se bave dijetama.

Činjenice su malo drukčije. Naime, kvinoja je kaloričnija alternativa riži jer jedna šalica kuhane kvinoje ima 222 kalorije, a jedna šalica smeđe riže 216 kalorija, piše Index.

Slatkiši bez šećera

Svi jako dobro znamo da slatkiši bez šećera nisu nužno dobri za vas osim ako ne spadate u skupinu onih koji su prisiljeni konzumirati ih zbog zdravstvenog stanja.

Ono što možda niste znali jest da će vam previše slatkiša bez šećera priuštiti i eksplozivnu dijareju. Naime, šećerni alkoholi koji se koriste u ovakvim slatkišima ne mogu se do kraja probaviti pa, probijajući se kroz naš probavni sustav, izazivaju plinove, nelagodu i vjerojatno najintenzivniji proljev koji ste doživjeli.

Puretina

Puretina je na glasu kao odlična alternativa "težem" mesu i to je u načelu točno. No, postoji iznimka. Odlučite li se za pureću salamu, trebali biste znati da su takvi naresci prepuni natrija i nitrata.

Nitrati su povezani s rakom u nekim laboratorijskim istraživanjima, a u kombinaciji s natrijem štetni su za srce.

Preljevi za salatu

Svi znamo da bi trebali izbjegavati raznorazne preljeve za salatu jer, koliko god dosadnu zelenu salatu činili ukusnijom, svi smo svjesni da to bogatstvo okusa dolazi s cijenom.

Ono što možda ne znate jest da su i bezmasni preljevi loši. Istina, imaju manje kalorija, ali imaju više natrija i šećera. Isto tako, nedostaje ima vitamina E koji možete pronaći u običnom preljevu.

Muffini

Mnogi ih biraju jer iz nekog razloga vjeruju da su muffini zdravija opcija od krafni ili običnih kolača. Nažalost, često imaju više šećera i masnoća od alternativa koje navodno više debljaju. Možda nisu idealan izbor za doručak, ali savršen su desert.

Zelena tjestenina

Samo zato što je nešto zeleno, ne znači da je zdravije. To posebno vrijedi za zelenu tjesteninu koju neki smatraju zdravijom verzijom obične tjestenine. U stvarnosti, prehrambena vrijednost obične i tjestenine sa špinatom gotovo je identična.

Povrće koje se dodaje nalazimo u tragovima, a koristi se za boju i malo za okus.

Wrap ili sendvič

Mnogi su uvjereni da je wrap zdravija verzija sendviča. Ne možete ih kriviti što žive u zabludi jer wrapovi se često tako reklamiraju u restoranima brze hrane.

Nažalost, nemaju manje kalorija. Štoviše, tortilje su gore od kruha jer imaju više trans masnoća i natrija. Isto tako, veličina tortilja često dopušta više sadržaja koji unutra natrpaju pa to znači i više kalorija.

Pomfrit od slatkog krumpira

Ako pazite na prehranu, vjerojatno ste barem jednom naišli na priču da je pomfrit od slatkog krumpira zdraviji od običnog. No, to i nije baš točno.

U organizam ćete unijeti gotovo identičnu količinu kalorija, a sve ono korisno što slatki krumpir ima, nestaje nakon što ga ispržite u vrelom ulju.

Orašasti plodovi

Slani orašasti plodovi su ukusni i često se osjećamo dobro kada tako ubijamo glad jer smo čuli da su zdravi.

U ovoj fazi teksta vjerojatno vam je već jasno da to nije istina. To, naravno, ne znači da sve te sjemenke nisu zdrave, jer jesu, ali samo ako ih nađete u verziji bez soli jer ove obične grickalice imaju gotovo 100 miligrama natrija na 30 grama.

Smrznuti jogurt

Dobra vijest je to da smrznuti jogurt uistinu jest manje masna verzija sladoleda, ali ne zanosite se pričama jer i smrznuti jogurt ima hrpu šećera.

Primjerice, jogurt od vanilije ima 34 grama šećera po šalici, a to je više nego što imaju neki slatkiši.

Čips od banane

U teoriji djeluje kao manje ukusna, ali samim tim i vjerojatno zdravija slastica. Međutim, čips od banane je iznenađujuće bezvezna i nutritivno beskorisna slastica.

Jedna porcija čipsa od banane i ima gotovo pet puta više kalorija od iste takve porcije običnih banana. Isto tako, banane nemaju masti, ali čips od banane ima 9.53 grama masti na 30 grama.

Kečap

Samo jedna žlica kečapa ima 4 grama šećera. To je više nego prosječni čokoladni keks. Pa sad razmislite što znači kad svoj pomfrit prelijete s kečapom. Da se razumijemo, ne želimo vam kvariti feštu, ali dobro je znati.

Cijeli članak pročitajte ovdje

hr Sun May 27 2018 15:20:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae7023f2af47fbba38b4574/80
Foto: Pixabay

Nikad ne biste smjeli jesti dobro pečeni odrezak, evo zašto...

Da bi bila jestiva i zdravstveno ispravna piletina i svinjetina mora se dobro ispeći. No kad junetine srednje pečen odrezak je najbolje rješenje.

Možda se od djetinjstva naučili da svaki komad mesa mora biti dobro ispečen, no chefovi tvrde da kod junetine ne smijemo pretjerivati s termičkom obradom.

Štoviše, naveli su četiri razloga zašto ne bi smjeli jesti dobro pečeni odrezak od junetine. 

1. Upropaštavate kvalitetu mesa 
Drugi komadi mesa namijenjeni su kuhanju, pečenju i pirjanju, no juneći odrezak je kvalitetan dio koji treba pažljivo termički obrađivati na štednjaku ili roštilju.

Slavni kuhari tvrde da je juneći odrezak kroz cijeli proces proizvodnje, od uzgoja do tanjura, namijenjen da bude pripremljen srednje pečen ili krvav. 

2. Meso postaje tvrdo i neukusno 

Pretjerana termička obrada će presušiti juneći odrezak te mu uništiti okus. Optimalno pečen odrezak trebao bi se topiti u ustima te biti sočan. 

3. Bacate novac u smeće 
Kvalitetni juneći odresci poput primjerice rib-eyea su skupi, pa ako ih pripremate na pogrešan način, ili to tražite od osoblja u restoranu, zapravo bacate novac u smeće.

Za manje novca moguće je kupiti drugi tip odreska ili komad mesa koji podnosi dugotrajniju termičku obradu. 

4. Ne poštujete domaće stočare 
Iza kvalitetnog junećeg odreska skriva se velik rad i mnogo utrošenog vremena lokalnih stočara. Upravo zato uništiti kvalitetno meso pretjernom termičkom obradom smatra se kao uvreda vrijednim ljudima koji su se trudili napraviti dobar posao, piše punkufer.hr

hr Sun Jun 24 2018 14:10:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6466ceb9e03e15558b4590/80
Foto: PIXABAY

Hrana koja opušta poput četveroručne masaže

Stresna svakodnevica utječe na čovjekovo zdravlje, uzrokuje glavobolje, želučane tegobe, pojačano kucanje srca i nesanicu.
Zašto se protiv ovih negativnih posljedica ne biste borili hranom? Donosimo vam popis sedam antistres samuraja koje će vam opustiti sve grupe mišića u tijelu!

1. Smoothie od banane i kave

Smutite smoothie od kave, sojinog mlijeka, zrele banane te malo gorkog kakaa. Ova kombinacija povećava razine serotonina i dopamina u tijelu, snižava krvni tlak te je idealno rješenje za tekući obrok prije odlaska na posao.

2. Zobena kaša sa cimetom
Konzumacija vruće zobene kaše potiče izlučivanja serotonina, kojeg nazivaju i hormonom dobrog raspoloženja. Zob je prepuna prehrambenih vlakana koji sporo otpuštaju energiju u tijelu i uravnotežuju količinu šećera u krvi. Dodajte kaši malo cimeta, jer ovaj začin smanjuje frustriranost, te žlicu meda - prirodnog osnaživača imuniteta. 

3. Tamna čokolada s bademima 
Jedite tamnu čokoladu s visokim postotkom kakaa i bademe jer je riječ o moćnoj kombinaciji koja smanjuje stres, snižava krvni tlak, daje energiju i pomaže boriti vam se s depresijom.

4. Orašasti plodovi i koštice 
Zgrabite kombinaciju pistacija, badema, oraha i bućinih koštica kako biste se opskrbili vlaknima, antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama koje opuštaju tijelo od napetosti i poboljšavaju raspoloženje. Pripazite samo da ne pojedete više od nekoliko komadića spomenutih plodova jer je riječ o vrlo kaloričnim namirnicama. 

5. Grickajte mrkvu 

Jeste li onaj tip osobe koja jede sve pred sobom kada je pod stresom? Ponekad će vam u borbi protiv stresa pomoći i sam čin žvakanja nečeg hrskavog. Umjesto čipsa i drugih nezdravih grickalica - vi zagrizite svježu mrkvu.

6. Čips od kelja 
Od listova svježeg kelja i malo maslinova ulja napravite hrskavi čips iz pećnice. Kelj je supernamirnica koja sadrži mnoštvo hranjivih tvari koje jačaju imunitet, olakšavaju prehranu i snižavaju krvni tlak. Kelj je i odličan izvor karotenoida, spoja koji je povezan s optimističnim razmišljanjem. 

7. Pijuckajte vino 
Ispijanje manjih količina alkohola snizit će krvni tlak te vas opustiti od napetosti. Vino je prepuno flavonida i antioksidansa koje osnažuju imunitet i sprečavaju neke bolesti. Držite se kratkih gutljaja i jedne čaše – i tako se opustite od posla na kraju dana, piše punkufer.hr
hr Sun Jun 24 2018 12:51:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2e9f0f2af47f53428b4770/80
Foto: Pixabay

I YouTube uvodi mogućnost naplate sadržaja?

Tek što smo doznali kako će Facebook početi administratorima grupa nuditi mogućnost naplate članstva, slična vijest dolazi i iz Googleovog YouTubea

 Autori koji na ovom servisu zarađuju od svojih video uradaka do sada su se morali oslanjati na prikazivanje oglasa i monetizaciju videa koju je nudio YouTube, no nisu svi bili zadovoljni prihodima koje su tako ostvarivali, ali niti politikom YouTubea koji ponekad ukida monetizaciju. Podsjetimo, nezadovoljstvo zaradom bilo je i motiv za oružani napad u sjedištu ove kompanije ranije ove godine.

YouTuberi koji su željeli zarađivati više morali su tražiti sponzore za svoj rad ili pak skupljati donacije na Patreonu i sličnim stranicama. Međutim, od sada će moći do dodatne zarade i putem samog YouTubea. Ova mreža, naime, uvodi novi način financiranja autora koji se neće više oslanjati na oglašivače.

Vlasnici kanala moći će ubuduće stvarati vlastiti “premium” sadržaj i naplaćivati pristup svojem kanalu. Mjesečna bi pretplata trebala biti 4,99 dolara, a za nju bi gledatelji dobivali ekskluzivan sadržaj – od uobičajenih videa, preko prijenosa uživo, pa sve do emojija, stickera, i sličnih digitalnih sitnica.

Autorima koji su posljednjih mjeseci testirali ovu opciju prihodi su se povećali, pa se u YouTubeu nadaju kako će i mnogi drugi biti zadovoljni novim načinom zarađivanja. Od naplaćenog iznosa autorima će ići 70%, dok će YouTubeova provizija iznositi 30%.

Dodatno, YouTuberi će moći na ovoj platformi i prodavati razne promotivne materijale, poput personaliziranih maskica za mobitele, šalica i slično (što će za sada biti dostupno samo američkim autorima), piše Bug.

hr Sat Jun 23 2018 21:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2e82ab2af47f49468b467a/80
Foto: Pixabay

Japanke ne biste nikako trebali nositi cijelo ljeto

Premda ravna ljetna obuća nikad nije bila popularnija, već se dugo vrijeme vode rasprave o tome koliko je zapravo ona loša za stopala

Popularne japanke, plastične ili gumene šlape za plažu ili natikače s krznom, koje su veliki hit unazad nekoliko sezona, bez sumnje su hit obuća koja se savršeno uklapa u mnoge ljetne kombinacije, ali su stekle lošu reputaciju zato što ne pružaju pravi oslonac za stopala. Kao rezultat toga noge su izložene većem pritisku i moraju napornije 'raditi' kako bi pružile oslonac tijelu. Osim toga, ukoliko ih često nosite, osjetljiva koža stopala brže će se isušivati.

Ipak, stručnjaci se slažu kako nošenje ovakve obuće ima i svoje prednosti, poput toga da ukoliko ih nosimo povremeno i bez pretjerivanja daju slobodu vašim stopalima te ne ograničavaju poput drugih vrsta zatvorene obuće - dakako ako u npr. japankama ne pješačite nekoliko kilometara.

Liječnici kažu kako uvijek pri kupnji trebamo dati prednost natikačama koje su anatomski oblikovane i imaju čvršći oslonac kako nam se noge ne bi umarale u njima. U ovakvu obuću vrijedi uložiti više novca, dodaju, kako ravne natikače ne bi uzrokovale probleme sa stopalima ili mrske žuljeve i natiske pa birajte modele provjerenih brendova.

Kako bi se spriječilo pretjerano isušivanje stopala, nemojte zaboraviti na hidratiziranje kože kvalitetnim kremama, a radi prevencije žuljeva na stopalima prilikom nošenja ljetne obuće stavite malo pudera ili dezodoransa za noge. - piše tportal.

hr Sat Jun 23 2018 19:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .