Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aef0c862af47fc1ac8b471e/80
Foto: DN

Samo za gurmane: kajgana s puževima i ljutikom

Kišno proljetno vrijeme idealno je za "pašu" puževa. Pravim gurmanima dobro je poznata vrsta puža vinogradnjaka. Za jedan obilatI obrok treba skupiti 50-ak puževa.

PRIPREMA PUŽEVA ZA JELO

Puževe s kućicama staviti u lonac i kuhati pola sata. Ohlađene puževe izvaditi iz kućica vilicom i odstraniti im utrobu. Očišćenim puževima dodati šaku krupne soli i gnječiti rukom dok iz njih ne iziđe sva sluz. Dobro ih oprati vodom, ocijediti, a zatim staviti u vodu pomiješanu s nekoliko žlica  octa i pustiti da odstoje pola sata. 

Ponovo ih oprati, ocijediti i posušiti. Puževi su sada spremni za spremanje.

Za kajganu će nam trebati svežanj mlade ljutike, komad šarene pancete, malo maslinovog ulja, 5-6 jaja, vezica peršina i metvice ,začini (sol,vegeta,papar) i puževi.

Na ugrijano maslinovo ulje dodamo ljutiku i dinstamo nekoliko minuta, zatim ubacimo sjeckanu pancetu i puževe. Sve zajedno dinstamo oko 10-ak minuta .Ljutika se ne smije prepržiti. Dodamo sjeckani peršin i metvicu koja jelu daje posebnu aromu. Posolimo, povegetimo i popaprimo po želji. Sve zalijemo žbaćenim domaćim jajima. Kajganu ne smijemo prepržiti da bude suha .Jelo mora biti sočno, prožeto svim sastojcima puževa, ljutike i metvice. Pravi gurmani uživat će u ovom jelu zaboravljenog vremena kako kaže naš Barbijeri.


hr Sun May 06 2018 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b3e5ffdcb557a6e078b4734/80
Foto: Pixabay

Evo zašto biste alarm trebali namjestiti 90 minuta prije buđenja

Ako ste među onima kojima nije nikada dovoljno sna, ovo će vas vjerojatno zanimati

Većina ljudi budi se prekasno i s osjećajem mrzovoljnosti zbog nedostatka sna. Ipak, mnogi se teško natjeraju da na počinak odlaze ranije. Kako ne mijenjati svoju rutinu, a ipak ne izići iz kuće s osjećajem umora nakon buđenja? 

Odgovor su dali znanstvenici koji tvrde kako bi trebalo namjestiti alarm za buđenje točno 90 minuta ranije te drugi na vrijeme kada bismo zaista trebali ustati iz kreveta.

Baziraju to na činjenici da REM faza sna traje upravo 90 minuta, a ako se budimo u vrijeme kada ona traje, imamo osjećaj nenaspavanosti, bez obzira na to koliko smo sati sna odspavali. 

Stoga bismo trebali, poručuju, čuti prvi alarm ujutro 90 minuta prije nego što bismo zaista trebali ustati kako bismo prekinuli REM fazu i dali sebi vremena za novi 90- minutni ciklus sna nakon kojeg bismo se trebali probuditi odmorni, piše Večernji list

hr Thu Oct 18 2018 08:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8225f0e49380f008b4854/80

Zadnji dani Algebrine jesenske akcije: Nadogradite svoja znanja i kompetencije uz popust od 25% na upis u programe obrazovanja

Iskustva brojnih polaznika tijekom godina pokazuju kako se ulaganje u cjeloživotno obrazovanje itekako isplati

Tradicionalna godišnja jesenska posebna ponudatraje do 22. listopada, do kada svi koji žele usavršiti svoja znanja, pa potom i potražiti nova i bolja radna mjesta temeljena na novim kvalifikacijama, mogu upisati programe obrazovanja u Algebri uz popust i do 25 posto. Iskustva brojnih polaznika tijekom godina pokazuju kako se ulaganje u cjeloživotno obrazovanje itekako isplati, naročito ako se stječu vještine koje su danas prepoznate kao ključne na tržištu rada, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Popusti koje ovom prilikom nudi Algebra na raspolaganju su u svim gradovima širom Hrvatske za sve programe uključene u akciju koji se provode u obliku nastave u učionici, a popust također vrijedi i za online verzije programa obrazovanja u slučaju onih programa gdje je online nastava dostupna.

Programi obrazovanja koji su ovom prilikom dostupni uz popust od 25 posto uključuju one za programera Internet aplikacija (C# i ASP.NET) i mobilnih aplikacija (Android), specijalista za razvoj web aplikacija i baza podataka, web programere, web dizajn, sistemske i mrežne administratore (uključujući MCSA Windows Server 2016 akademiju i Red Hat Linux administratora), administratore baza podataka te brojne vještine vezane uz grafički i digitalni dizajn (uključujući 3D dizajn, CAD, te specijalistezaobradudigitalnefotografijeividea).

Na raspolaganju su i programi obrazovanja koji kombiniraju poslovne i digitalne vještine – poput programa Specijalist za internetski marketing te Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova – koji su tradicionalno među najtraženijim obrazovnim programima u Algebri. Činjenica da interes za ove programe ne jenjava pokazuje kako se radi o vještinama koje poslodavci traže a koje pojedinci lako mogu ponuditi i kroz samostalni rad, tzv. freelancing, tvrtkama i klijentima na tržištu.

Onima koji ovom prilikom žele steći osnovne informatičke vještine na raspolaganju su, uz popust od 10 posto, programi za računalne operatere, stjecanje ECDL kvalifikacija (ECDLoperater i ECDLspecijalist), specijaliste poslovne informatike i računalne operatere uredskog poslovanja. Popust od 10 posto također vrijedi i za programe obrazovanja za knjigovodstvo (knjigovođa i samostalni knjigovođa). Svi oni koji žele uloviti ovu sjajnu jesensku akciju trebaju požuriti i rezervirati popust i mjesto u grupi što prije jer ista traje do 22. listopada!

hr Thu Oct 18 2018 08:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dabaf4b473986ddf8b458b/80
Foto: National Geographic

'Bizarna' hrana iz Dalmacije i zaleđa kojoj se čude u cijelom svijetu

Poznati kuhar Andrew Zimmern koji se proslavio serijalom 'Bizarna hrana', prošle je godine boravio u Hrvatskoj koja ga je oduševila svojom ponudom.
Pečeni puhovi i vitalac, soparnik i žabe, hobotnica i juha od kamena samo su neka od dalmatinskih jela koja će Andrew Zimmern predstaviti svijetu u serijalu 'Bizarna hrana', a koja se emitira na najpoznatijem televizijskom kanalu posvećenom putovanjima, Travel Channelu

Nedugo nakon boravka u Hrvatskoj ovaj je slavni kuhar dao intervju za FOX News
i Hrvatsku opisao kao jedno od najboljih odredišta, zemlju u kojoj ono što izvadite iz mora možete odmah pojesti, što zbog zagađenja više nije slučaj u drugim mediteranskim zemljama.

Osim u Hrvatskoj, nova sezona serije 'Bizarna hrana' snimana je u Francuskoj, Philadelphiji i Gvatemali, gdje je probao sve od bikovih testisa do sočnog mesa oposuma. 'Bizarna hrana' s Andrewom Zimmernom možete pratiti utorkom u 22 sata na Travel Channelu, piše punkufer.hr
hr Wed Oct 17 2018 17:15:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dcfabbb4739840018b4652/80
Foto: healthyfoodteam.com

Zašto zubi poprimaju druge boje i kako si pomoći?

Uvriježeno je mišljenje da je boja zuba biserno bijela, no u praksi se puno češće susrećem sa žutim, sivim, plavkastim, zelenkastim I smećkastim zubima.

Ponekad se ljudi rode s diskoloriranim zubima, a ponekad oni postaju obojeni tijekom života. Promjena boje na zubima može samo djelomično ili potpuno zahvatiti zub, odnosno njegovu caklinu. Isto tako, promjena može biti trajna ili privremena. Postoje i obojenja zuba izazvana konzumacijom različitih vrsta hrane i pića, no ta su najčešće privremena.

Anatomska kruna zuba građena je od dvaju tvrdih zubnih tkiva: cakline i dentina

Caklina se nalazi na površini krune zuba i prekriva dentin. Caklina je najčešće sive ili plavkasto-bijele boje, no istovremeno je poluprozirna, zbog čega propušta zrake svjetlosti. Za boju zuba nije jedino presudna boja cakline već i boja dentina ispod nje, koji je blijedožute boje. To najviše dolazi do izražaja u područjima gdje je caklina tanka. Iako su trajni zubi bijele boje, nijanse mogu varirati od plavičastobijele do žućkastobijele boje.

Kada zubi poprimaju druge boje?

Žutu boju zubi poprimaju kad se zubna caklina jako stanji ili potpuno potroši. To se najčešće događa osobama koje škripe zubima kao i onima s prirodno lošijom kvalitetom cakline. Istrošenu caklinu nije moguće regenerirati pa su promjene boje zuba trajne.

Zubi mogu požutjeti i zbog naslaga zubnog plaka i kamenca. Ako je to razlog, pravilnom i redovitom oralnom higijenom te uklanjanjem zubnog kamenca zubima je moguće vratiti prirodnu boju.

Sivkasta boja na zubima može se pojaviti ako su na njima amalgamske plombe, a kod nekih ljudi ova je boja zuba naslijeđena.

Zubi koje napadne karijes mogu postati smećkasti. To u početku može biti mala crna točkica na površini zuba, a kasnije i veća zahvaćena ploha smeđe boje, koja je zapravo pokazatelj uznapredovalog problema. Karijes se najčešće pojavljuje na zubnim griznim plohama, no ponekad je vidljiv i na ostalim dijelovima zuba.

Vjerojatno će vam čudno zvučati, ali zubi mogu biti i ružičasti, zbog traume zuba, loše ortodontske terapije, prekomjernog izbjeljivanja zuba ili liječenog zuba.  

Postoji li rješenje ili čarobni štapić kojim ponovno možemo imati lijepe bijele zube?

Ljuskice ili krunice vrlo su učinkovito rješenje i estetski način na koji vraćam pacijentima lijepi osmijeh i bijele zube.

Ljuskice se najčešće izrađuju kod pacijenata koji imaju zdrave zube, no žele im promijeniti oblik, boju ili veličinu. Kod njihove izrade zub se minimalno brusi, odnosno samo njegova prednja strana.

Postoje i NON PREP ljuskice, za voluminozno manje zube, a njima se nadoknađuje caklina, odnosno postiže puni oblik zuba. Izrađuju se od prešane keramike, samo na prednjoj strani zuba.

Krunice se najčešće izrađuju pacijentima koji imaju liječene zube ili uništene karijesom, zube s nadogradnjama, u slučajevima kad zubi nedostaju ili kad se radi most. Kod izrade krunice brusi se cijeli zub, a izrađuju se s metalnom ili cirkonskom bazom na koju se u slojevima slaže keramika. U  praksi podjednako izrađujem i krunice i ljuskice, krunice uglavnom traže pacijenti srednje i starije dobi, a ljuskice trebaju mlađi pacijenti. U svakom slučaju uvijek postoji rješenje za blistavi osmijeh i bijele zube, piše ordinacija.hr

hr Wed Oct 17 2018 17:00:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .