Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ca33d5529111c7c2f8b457f/80
Foto: Google Maps

Problem pogrešnog goriva u Ininoj postaji u Splitu nimalo nije bezazlen, evo i zašto

Za razliku od ulijevanja dizelskog goriva u benzinski motor, kad je problem u zamašćenju i začađenju, ako se benzinom napaja dizelaš, koji gorivo pali kompresijski (ne svjećicom), ubrizgavanjem u zrak užaren prednabijanjem turbopunjačem i visokim kompresijskim omjerom, gorivo nekontrolirano detonira te može oštetiti čela klipova, karike, glavu motora i cilindre. Usto nastaje trošenje visokotlačne pumpe i brizgaljki...

Problem kad je 31. ožujka u Splitu, velikom nepažnjom i neodgovornošću djelatnika Inine benzinske postaje Smokovik, vlasnicima automobila s dizelskim motorom ulijevan benzin, nimalo nije bezazlen.  

Puno bi lakše bilo da je u spremnike automobila s benzinskim motorom ulijevano dizelsko gorivo. Nastalo bi samo zamašćenje i zaprljanje motora, možda i djelomično začađenje, ali ne i oštećenje, Problem bi se rješavao izlijevanjem dizelskog goriva i ulijevanjem benzina, u određenim slučajevima i izmjenom filtra goriva (višestruko je jeftiniji oddizelskog). U pravilu ne bi nastalo nikakvo oštećenje.

Ali, ako se u spremnik automobila s dizelskim motorom ulije benzin, problem je znatno složeniji, pogotovo ako se ne otkrije odmah, nego krene i vozi dok motor ne 'crkne'. 

Naime, ako se benzinom napaja dizelski motor, koji gorivo pali kompresijski, ubrizgavanjem u zrak užaren prednabijanjem turbopunjačem i visokim kompresijskim omjerom, ubrizgano gorivo nekontrolirano detonira te može oštetiti čela klipova, karike, glavu, i cilindre. Usto nastaje trošenje visokotlačne pumpe i brizgaljki. 

Dok prvi slučaj može riješiti spretniji vlasnik, odnosno bilo koji mehaničar, ovaj drugi treba rješavati isključivo u ovlaštenom servisu marke ili specijaliziranom servisu za dizelske motore. Naravno, uz prenošenje automobila kamionom do servisa. 

Naime, za razliku od benzinskog motora, kod kojeg se pri kraju drugog takta smjesa benzina i zraka pali iskrom svjećice, pa je stupanj kompresije niži (prosječno 9:1 do 10,5:1), kod dizelskog motora gorivo se pali samo, nakon ubrizgavanja u užareni, visokoomprimirani zrak (prednabijanjem turbopunjačem i potom stupnjem kompresije 15:1 do 16:1) pri kraju drugog takta. 

Ako se, umjesto dizelskog goriva ubrizga benzin, koji je znatno upaljiviji, u cilindrima nastaju nekontrolirane eksplozije i detonacije, koje mogu uništiti, odnosno oštetiti čela klipova, glavu motora, karike i cilindre. Usto, visokotlačna klipna pumpa i brizgaljke podmazuju se gorivom, a kako benzin nema potrebnu mazivost, koju ima dizelsko gorivo, povećava se trenje i habanje u visokotlačnoj pumpi goriva i brizgaljkama te može nastati oštećenje.

Srećom, većina motora opremljena je senzorskim sustavom, koji nakon početnih nepravilnosti i velikog porasta tlakova izgaranja šalje signal u upravljački modul, koji gasi motor, odnosno prebacuje ga u 'safe mode'. No, određeno se oštećenje ne može izbjeći, ovisno koncepciji i upravljačkom sustavu dizelskog motora te režimu rada motora prije nego je prisilno zaustavljen. 

Teže su posljedice ako ga je vozač, nakon ulijevanja pogrešnog goriva, vozio oštrije. Vozilo treba odvesti u ovlašteni servis marke ili specijalizirani servis za dizelske motore. Pritom, osim izlijevanja iz spremnika, pogrešno gorivo treba izvući i iz visokotlačne pumpe, cjevovoda s priključcima, dobavne pumpe (0,3 do 0,8 l) i filtra goriva. 

Usto treba i izmijeniti filtar goriva, čija je cijena, ovisno o tipu motora, od 250 do 800 kuna. Ukupni je trošak, ovisno o vrsti automobila, do 2000 kuna, čemu treba pribrojiti troškove prolivenog goriva i šlepanja. A moguća šteta... Dakle, Ina svim vlasnicima vozila, osim troškova popravka i izgubljenog goriva, treba ponuditi i određeno obeštećenje, tvrdi Željko Marušić.

hr Wed Apr 03 2019 11:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5ba5029111c9fb48b462b/80

Osumnjičeni za silovanje u Zadru uložili žalbu na mjere opreza

O žalbama odlučuje Izvanraspravno vijeće suda koje se sastoji od tri suca, među kojima ne smije biti sudac istrage

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru prije dva dana je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage Ivana Markovića jer osumnjičenima za silovanje 15-godišnjakinje iz okolice Zadra nije odredio istražni zatvor, nego ih je pustio na slobodu uz mjere opreza.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković za Index je danas rekao kako je rok za žalbe tri dana od primitka prvostupanjskog rješenja, ali je i potvrdio da su žalbe uložili i neki od branitelja osumnjičenih i to na mjere opreza koje im je odredio sudac Ivan Marković kad ih je pustio da se brane sa slobode.

Dodajmo kako mjere opreza uključuju zabranu približavanja žrtvi, zabranu komuniciranja sa žrtvom te javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno, a neki od osumnjičenih su uložili žalbu na to rješenje koje uključuje ove navedene mjere.

- Neki su tek u ponedjeljak i utorak primili rješenje, a neki će tek u subotu pa se to prebacuje za ponedjeljak, tako da je ponedjeljak zadnji rok za žalbu. Također, neki branitelji osumnjičenih su već podnijeli žalbu na rješenje suda - rekao je glasnogovornik Visković.

Navodi kako o žalbama odlučuje Izvanraspravno vijeće suda koje se sastoji od tri suca, među kojima ne smije biti sudac istrage.


hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9df03729111c78a98b456b/80

Sutra se štrajka u Gorskom kotaru i Lici: U ponedjeljak štrajka cijela Hrvatska

Danas se štrajka u Zadarskoj županiji

Sindikati u prosvjeti ne posustaju sa svojim zahtjevima pa je posljednjeg dana cirkularnog štrajka najavljena podrška u četiri županije: Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Požeško-slavonska.

Danas se štrajka u Zadarskoj županiji.

Do petka će trajati prvi ciklus cirkularnog štrajka u školama, a novi ciklus započinje u ponedjeljak 21. listopada, ako Vlada i sindikalisti prije toga ne postignu dogovor. Kako poručuju predstavnici sindikata, oni više neće tražiti sastanak s Vladom, nego će čekati poziv iz Vlade.

U ponedjeljak bi, tako, trebala štrajkati cijela Hrvatska.

hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da8378929111cfab88b4593/80

Jeziv hobi: Muškarac u Šibeniku skida osmrtnice, nakon tri mjeseca sinoć je opet ‘udario’

Misteriozni kradljivac osmrtnica očito je nakon nekog vremena svladao strah od policije
Nakon što se tri mjeseca primirio, misteriozni Šibenčanin, koji skoro već 40 godina skida osmrtnice s panoa kod autobusne stanice iznad pijace, opet je ‘udario’. U noći s ponedjeljka na utorak i s utorka na srijedu ‘počistio’ je pano i time u nezavidan položaj po tko zna koji put doveo Zorana Mikulandru, vlasnika obrta Noa, koji ima koncesiju Grada Šibenika za postavljanje šoneta.

- Prije tri mjeseca o svemu sam obavijestio policiju pa se taj što skida šonete malo primirio. Međutim, očito je kako ne misli ili ne može odustati od svog morbidnog hobija. Skinuo je te dvije noći sve osmrtnice, a mene obitelji i prijatelji pokojnika prozivaju da ih nisam ni postavio -  kaže Zoran Mikulandra.

Glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor rekla je za ŠibenikIN ovog ljeta da je kontakt policajac već jednom uočio muškaraca koji skida osmrtnice.
- Kontakt policajac ga je upozorio da to više ne radi pa jedno vrijeme nije bilo problema. Ako se to nastavi, poduzet ćemo daljnja postupanja – rekla je polovicom srpnja Kosor.

Međutim, misteriozni kradljivac osmrtnica očito je nakon nekog vremena svladao strah od policije.

- Ovaj put me baš iznervirao pa sam mu sam napisao i na pano zalijepio poruku. Malo je oštra, ali ne znam više što raditi. Čini mi se da je barem nakratko urodila plodom, jer prošlu noć nije skinuo niti jednu šonetu – zaključuje MIkulandra.

hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da82e3929111c9eb98b456f/80

Stigle murve: Uređenje Šperuna koštat će pola milijuna kuna više od predviđenog

Uređenje Šperuna koštat će više od pola milijuna kuna više od predviđenog iznosa. Uređenje radi Cestar za cijenu od 1.664.167,50 kuna
Na Šperun, koji je u fazi uređenja i rekonstrukcije, stigla su stabla koja će krasiti jedan od najljepše uređenih dijelova Splita. 
U planu je sadnja šest stabala od čega su četiri muške murve, one koje nemaju plodove, te dvije pelegrinke ispred fontane koja će biti vraćena u izvornu formu iz 1880. godine. 
Pod Šperuna popločat će se bračkim kamenom i mosorskim dolitom, a bit će postavljeno ukupno i osam klupa te dva kamena rasvjetna stupa.

Uređenje Šperuna koštat će više od pola milijuna kuna više od predviđenog iznosa. Uređenje radi Cestar za cijenu od 1.664.167,50 kuna, a nakon njega ovaj dio grada Splita postat će jedan od najljepših.

hr Thu Oct 17 2019 11:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .