Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7cb1dd2af47f02038b465a/80
Foto: Pixabay

Ovo su najlakši načini kako dnevno unijeti 500 kalorija manje - i smršavjeti!

Formula ne može biti jednostavnija: jedan kilogram tjedno možete smršavjeti ako svaki dan unesete 500 kalorija manje...

To ne znači da sad morate mahnito brojati kalorije i biti na dijeti, nego će biti dovoljno da vam u svakodnevnu naviku prijeđu slijedeći jednostavni savjeti.

1. Doručkujte jaja

Za doručak pojedite dva kuhana ili poširana jaja koja će vas zasititi dovoljno da ostatak dana pojedite oko 415 kalorija manje. Ručak započnite niskokaloričnom juhom i pojest ćete oko 130 kalorija manje. 

2. Izbjegavajte gazirano

U tri decilitra gaziranog pića može se kriti preko dvjesto kalorija. Umjesto gaziranim napitkom utažite žeđ vodom. 

3. Guštajte u kupovini namirnica i pripremanju jela

Sat vremena provedite u kupovini namirnica, pospremite ih kad dođete kući, provedite dva sata pripremajući fini ručak/večeru, postavite stol i servirajte hranu – i izgubili ste čak 640 kalorija. 

4. Jedite manje tjestenine

Porcija tjestenine trebala bi biti veličine šake, a obično se servira u dva, tri ili čak četiri puta većim porcijama te može imati i do tisuću kalorija. 

5. Ostavite lonce na štednjaku

Lonce, tave i posude s hranom ne stavljajte na stol za kojim jedete jer će vas 'mamiti' da uzmete repete. Stavite hranu na tanjure te ostavite sve posude na štednjaku. 

6. Jedite iz manjih tanjura

Jedete li iz manjih tanjura pojest ćete 20 do 25 posto manje hrane, odnosno do 500 kalorija manje, a osjećat ćete se jednako sitima.

7. Izbjegavajte orašasto voće

Orašasti plodovi sadrže masnoće zdrave za srce, ali i dosta kalorija. Primjerice, u šaci na ulju prženih orašastih plodova može se kriti i do 180 kalorija. Ne možete li im odolijeti jedite pistaccio. Dvije šake pistaccia imaju oko 160 kalorija, a jedenje će usporiti skidanje ljuski. 

8. Ne jedite ispred TV-a

Jedete li dok gledate TV možete pojesti i do 300 kalorija više. Jedite za stolom te sat vremena gledanja TV-a zamijenite šetnjom. Tako ćete unijeti oko 530 kalorija manje.

9. Ograničite broj gostiju

Prema nekim studijama, jedete li u društvu sedam ili više ljudi možete pojesti i do 90 posto više! To je kao da pojede dvostruki obrok. Zato pozovite u goste manje ljudi i pojest ćete 500 ili više kalorija manje. 

10. Ostavite nešto na tanjuru

Oko 25 posto hrane koja vam je na tanjuru ostavite za sutrašnji ručak. Ako obično svaki dan unesete dvije tisuće kalorija ili više na ovaj način unijet ćete 500 kalorija manje.

11. Izbjegavajte kokice u kinu

Velika porcija kokica začinjenih maslacem kakve kupujemo u kinu može sadržavati i do tisuću kalorija. "Prošvercajte" u kino nemasne kokice koje ste napravili kod kuće i unijet ćete i do 700 kalorija manje.

12. Ne gladujte nego jedite

Gladovanjem se ne mršavi (zdravo) i zato se zasitite hranom bogatom vodom i vlaknima – voćem, povrćem i grahoricama. 

13. Naspavajte se 

Ljudi koji dnevno spavaju oko pet i pol sati jedu više, dokazalo je istraživanje. Spavate li između sedam i osam sati dnevno možete unijeti i do 1000 kalorija manje. - piše Zadovoljna

hr Thu Aug 30 2018 08:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc73fa29111ca1558b4568/80
Foto: Pixabay

Mladi luk: Česti zdravstveni problemi koje zeleni dio rješava za tren

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka

Alternativna medicina mladi luk smatra nevjerojatno vrijednom i zdravom namirnicom koja djeluje na tijelo iznutra i izvana.

Osim što pomaže kod prehlade i snižavanja visokog krvnog tlaka, mladi luk ima protuupalna svojstva, te djeluje protiv gljivica, stresa i umora.

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka.

1. Upala grla

Izrežite stručak zelenog dijela na komadiće, dodajte mu malo naribanog đumbira i soli te sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu te zagrijte. Toplu kompresu umotajte u još jednu krpu ili ručnik te stavite na upaljeno područje.

2. Natečene noge

Stručak zelenog dijela mladog luka kuhajte nekoliko minuta. Blenderom ga izmiksajte (ako treba dodajte vrlo malo vode), dok se smjesa ne pretvori u pastu. Tom pastom namažite natečene dijelove nogu.

3. Odčepljivanje nosa

Zgnječite malo zelenog dijela mladog luka i njegovim sokom natopite komad vate ili dvije blazinice. Takvu mokru kompresu stavite na nos i područje sinusa. Luk će aktivirati sluznicu i odčepiti dišne kanale. - piše Zadovoljna

hr Sun Apr 21 2019 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc3f5929111c3b558b4572/80
Foto: PIXABAY

Instagram testira novu opciju koja bi mogla biti pogubna za karijere influencera

Instagram bi mogao uvesti promjenu koja će mnoge influencere dovesti do ludila. Postoji mogućnost da u budućnosti broj lajkova koje je pojedina fotka dobila bude nedostupan publici.
Jane Manchun Wong, koja se bavi istraživanjem društvenih mreža, otkrila je da Instagram već testira ovu opciju i screenshotove objavila na Twitteru. 

"Želimo da se vaši pratitelji fokusiraju na sadržaj koji dijelite, a ne na količinu lajkova koje dobivate. Za vrijeme ovog testiranja samo će osoba koja je podijelila objavu moći vidjeti koliko je lajkova dobila", stoji u obavijesti.

Glasnogovornik Instagrama za The Verge je izjavio da opciju "u ovom trenu" ne testiraju, no da "traže način na koji bi se smanjio pritisak s korisnika". 

Bitno je napomenuti da Instagram i Facebook neprestano testiraju nove opcije, no da mnoge od njih nikad ne zažive, piše Index.hr

hr Sun Apr 21 2019 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc2bb329111c1e558b456b/80

Tri umaka od hrena koja se savršeno slažu sa šunkom

Hren je nezaobilazni dodatak blagdanskih stolova. Najčešće se od njega rade umaci koji sjajno idu i uz tradicionalnu uskrsnu šunku. U nastavku pronađite recepte za tri varijante umaka od hrena.

1. KLASIČNI UMAK OD HRENA

- 8 dag hrena
- 2 dcl bistre mesne juhe (pileće, goveđe ili druge, a možete koristiti i bistru povrtnu juhu)
- malo soli

Ogulite hren i naribajte ga na sitno. Budite oprezni prilikom ribanja jer će hren uzrokovati suzenje očiju. Zagrijte juhu ili temeljac do vrenja pa s time prelijte hren. Posolite i pustite da se ohladi.

2. UMAK OD HRENA S VRHNJEM

- 5 dag ribanog hrena
- 2 dcl kiselog vrhnja
- malo soli i papra
- 2 velike žlice limunovog soka ili octa

Oguljeni i naribani hren pomiješajte s vrhnjem. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu te na kraju umiješajte limunov sok ili ocat, ovisno o tome koji okus više volite.

3. UMAK OD HRENA S JABUKOM

- 8 dag hrena
- 1.5 dcl bistre mesne juhe (ili povrtne)
- 1 srednja jabuka
- sol
- 1 mala žlica octa

Hren ogulite i naribajte pa ga prelijte vrelom juhom. Kada se ohladi, dodajte naribanu jabuku, sol i ocat pa promiješajte, piše zadovoljna.hr

hr Sun Apr 21 2019 10:37:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f31ab4b47398562c8b45be/80

Zašto se mijenja datum Uskrsa?

Na Uskrs se obilježava Kristovo uskrsnuće, kao i njegova pobjeda nad smrću i grijehom.
Nekada se u Crkvi Uskrs nije slavio u svim krajevima podjednako, ali uvijek je bio u svezi sa židovskom Pashom.

Isus je proslavio posljednju večeru, proživio svoju muku i smrt i uskrsnuće za vrijeme toga židovskoga blagdana koji se slavio 14. dana mjeseca Nisana. 

Nisan je sedmi mjesec židovskog kalendara, a odgovara našem početku proljeća, odnosno ožujku i travnju.

Prema pravilu Katoličke crkve datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja pa je zato Uskrs pomični blagdan.

hr Sun Apr 21 2019 08:44:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .