Kopilica od idućeg ljeta novo prometno središte Splita: Pogledajte kako će izgledati novi privremeni kolodvor

U vlaku koji je krenuo iz Kaštel Starog, preko Kopilice do Glavnog željezničkog kolodvora u splitskoj Luci uz gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu bio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima, župan Blaženko Boban, čelnici HŽ infrastrukture Ivan Kršić, HŽ Carga Gordan Žurga i HŽ putničkog prijevoza Željko Ukić, potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj i ostali dionici projekta koji su dosadašnjim zajedničkim aktivnostima stvorili preduvjete za realizaciju velikih budućih infrastrukturnih zahvata.

– Potpisani ugovori omogućuju nam unajmljivanje prostora u Kopilici na kojem ćemo realizirati privremeni autobusni i željeznički kolodvor“ rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara uz zahvale na suradnji čelnicima tvrtki Hrvatskih željeznica te dodao kako je za tu svrhu u Proračunu za iduću godinu predloženo četiri milijuna kuna.

Privremeni kolodvor u Kopilici imat će 19 autobusnih mjesta i sav potrebni prateći sadržaj, čekaonice, garderobu, sanitarne čvorove, uredske prostorije, ali i najvažnije četiri parkirališna prostora za parkiranje turističkih autobusa, osobnih automobila i taxija. Gradskim će metroom od idućeg ljeta biti povezan s gradskom lukom svakih desetak minuta.

– Trebat će neko vrijeme da se i sami građani naviknu na pogodnosti i prikladnosti ovakvog prometa. Uz širenje i otvaranje cijelog niza postaja HŽ infrastruktura će već na proljeće krenuti s izgradnjom tri nove stanice: u Dujmovači, Svetome Kaju i na Širini u Solinu. Te tri nove stanice uz obnovljenu u Kopilici i nadam se sljedeće godine priprema dokumentacije za radove na izlazu metroa na Trgu Hrvatske bratske zajednice, dat će najvažniji argument korisnosti ove željezničke pruge“ rekao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Ministar Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Gradom i Županijom rekavši kako su redovna komunikacija i sastanci svakog mjeseca garancija da će se svi projekti koje Vlada RH u svibnju ove godine usvojila i dala svoju podršku u Splitu realizirati na vrijeme: – Jedan od takvih projekata je izgradnja željeznice koja bi ukonačnici trebala povezati Zračnu luku i Trajektnu luku i izražavam zadovoljstvo jersmo dogovorili određene rokove da se do početka turističke sezone ova postojećatrasa od Kopilice do Luke stavi u funkciju“.

Župan Blaženko Boban najavio je kako se sutra otvaraju ponude za tunel Kozjak: – Ja se nadam da ćemo i dalje na mjesečnim sastancima držati ovu dobru dinamiku. Nadam se da ćemo kroz 18 mjeseci imati i građevinsku dozvolu za tu izuzetno važnu dionicu od tunela Kozjak, i to kao drugi ulaz u Split, što će pridonijeti rasterećenju prometa i bržoj komunikaciji s aerodromom.“

Župan je dodao kako svi zajedno morajuporaditi na što većem angažiranju Hrvatskih željeznica u prijevozu putnika te kao je uvjeren da će sinergijom Grada, lokalne i nacionalne razine cijela ova aglomeracija za tri – četiri godine izgledati bitno drugačije.

Danas je u zgradi Lučke uprave održan i redoviti mjesečni sastanak sa svim dionicima u projektima na izgradnji cjelokupne prometne infrastrukture splitske aglomeracije uključujući i ceste i željeznice. Posebno se govorilo o izgradnji zaobilaznice od čvora TTTS-a do čvora Mravinaca, rampi prema Poljičkoj cesti te cesti dalje prema Omišu.

POSLJEDNJE DODANO: