Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d80db7029111c5e858b45d1/80
Foto: Pixabay

Ministar Fuchs: Škola nekima 7. rujna počinje on-line, a drugima u klupama

Rekao je da još ne zna koliko škola je odabralo mješovitu nastavu, odnosno dio pohađanja nastave u školi, a dio doma.

U RTL-u Danas gostovao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs

Na pitanje je li svjestan da će se u vrtićima teško poštivati epidemiološke mjere s obzirom da je previše djece u grupama, a teško će biti da će se moći ispoštovati distanca kod jela koja se propručuje. 

"Vjerojatno je razlika od vrtića do vrtića. Mjere idu za tim da se čim bolje organizira rad u vrtićima, ali i u školama. Zbog toga smo u pedagoškim savjetima i smjernicama, za razliku od prvog dokumenta u kojem je naglasak bio stavljan na epidemiologiju, pokušali razraditi sve moguće situacije. Pa i situaciju u kojoj imamo grupe sa većim brojem djece u vrtiću. Ukoliko je nemoguće u postojećim uvjetima to postoći, ovdje se predlažu i razne druge mogućnosti koje sam osnivač može upotrijebiti", rekao je Fuchs. 

Kako će raditi vrtići?

Na dodatno pitanje je li to onda dijeljenje grupa, odgovorio je da je čak i to mogućnost. "Ukoliko se ne može drugačije. U načelu se sve te grupe formiraju kao jedinstvena cjelina jer tako mala dječica mogu biti zajedno i ne bi trebalo predstavljati nekakvu posebnu opasnost", kazao je. 

Preporuke kažu samoizolacija cijele grupe, ako je samo jedno dijete s povišenom temperaturom. Zna se da su od jeseni vrtićka djeca stalno pod virozama. Na pitanje što to onda znači za roditelje, ministar je odgovorio da su svjesni toga da će "na jesen biti jako puno sumnjive djece". "Ne samo u vrtićima nego i u školama. Morat ćemo u prvoj fazi prebroditi te temperaturice koje se javljaju. Sada će to biti pod puno većom paskom i sigurno da će obiteljski liječnici i pedijatri znati što napraviti, odnosno tog trenutka kada je neko dijete sumnjivo, a postoje indikacije malo šire jer temperatura je samo prvi simptom", kazao je ministar.  

U preporukama piše da ako se dijete u samom vrtiću počne loše osjećati i ima temperaturu, da odmah mora ići u samoizolaciju. "Preventivno ide u izolaciju dok se utvrdi je li to dijete zaista Covid zaraženo ili nije", objasnio je.  

Nastava od 1. do 4. razreda

Odgovorio je i tko će kontrolirati preporuku za 1. do 4. razredu o razmaku učenika i miješanju učenika i njihovom prijevozu.

"Preporuka je spuštena prema školama odnosno, osnivačima i školama. U dokumentu su upute i za ravnatelje i za učitelje i za roditelje.  Upute za roditelje bi učitelji i ravnatelji trebali komunicirati prema roditeljima. Naravno da će učiteljice ili razrednice kontrolirati kontrolirati da oni organizirano ulaze u učionicu, one će biti cijelo vrijeme sa djecom i moraju paziti da ne dolazi do miješanja djece i to je onaj princip "mjehurića". Ta djeca dolaze u školu. Organizirano dolaze u razrede, ne hodaju i ne šeću se po školi. I odlaze organizirano na WC, pod nadzorom se češće peru ruke, ne izlaze iz razreda za vrijeme odmora", kazao je. 

No, ta ista djeca idu i na sport i u glazbene škole i miješat će se. Na pitanje gdje smo onda, ministar je kazao da "ćemo to vidjeti i vi i ja". "Nadam se da će se roditelji odgovorno ponašati jer mi ne možemo regulirati život i ponašanje djece izvan škole. Ali sve moramo napraviti da se u školi maksimalno poštuju epidemiološke i pedagoške mjere, u smislu da djeca dobiju ono obrazovanje koje trebaju dobiti", kazao je. 

"Možemo propisati način na koji će djeca dolaziti u školu. Spomenuli ste prijevoz, u njemu vrijede pravila da djeca u njemu moraju nositi maske. Propisali smo i to da u autobusima koji služe isključivo za prijevoz djece, djeca imaju uvijek, po mogućnosti, stalno mjesto na kojem sjede od prvog dana. Piše da i djeca iz istih obitelji, ukoliko se voze, mogu sjediti jedan pored drugoga", rekao je ministar. 

"A nakon što ih autobus doveze do kućnog praga, dalje više ne možemo propisivati. Ali nadam se da će se svi odgovorno ponašati", rekao je za RTL.

Online nastava

Odgovorio je i kako će se održavati online nastava u slučaju da se pojavi mogućnost samoizolacije kod nekog učenika. "Odvijat će se na različite načine. Upravo zato što smo htjeli maksimalno pokriti sve moguće aspekte i staviti na raspolaganje razne mogućnosti, jer nisu sve škole jednako opremljene, i ne vladaju svi istim mogućnostima u tehničkom, ali ni u organizacijskom smislu, zbog toga smo donijeli odluku da se vrati natrag Škola na Trećem koja vrijedi za učenike od 1. do 3. razreda jer to je kategorija djece koja ne mogu baš online komunicirati. Oni nisu na toj razini niti tehničke, a niti ne vladaju određenim vještinama", kazao je. 

Rekao je da još ne zna koliko škola je odabralo mješovitu nastavu, odnosno dio pohađanja nastave u školi, a dio doma. "Škola će početi 7. rujna to je sigurno. Nekome će početi u klupi, a nekome kod kuće, kako to odluče škole i osnivači", kazao je. 

Tko će mjeriti temperaturu?

Mjerenje temperature je obavezno. "Učenicima mjere temperaturu roditelji. A učiteljima se mjeri temperatura pri dolasku u školu", kazao je Fuchs. 

Na pitanje što s učenicima koji imaju kronične bolesti, ministar je kazao da oni neće morati dolaziti u školu ako obiteljski liječnik kaže da spadaju u rizičnu skupinu i za njih će biti online nastava. Kazao je i da je preporuka da se roditeljski sastanci održavaju što manje, osim ako se ne mogu održavati na otvorenom. "Na otvorenom, distanca dva metra i onda može roditeljski sastanak. Ista je priča su i zbornice u kojima, ako su manje, nije dozvoljeno da se nastavnici u malom prostoru na distancama manjim od dva metra piju kavu bez maski", zaključio je za RTL.

hr Sun Aug 30 2020 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6a2a11daf72d33a48b4571/80

Škoro: Kako je moguće da Plenković ne zna što mu se događa u resorima Vlade?

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić danas su na tiskovnoj konferenciji komentirali aferu 'Janaf'.

Škoro je izrazio zabrinutost izjavama premijera Plenkovića:

"Na sva novinarska pitanja danas o njegovoj spoznaji glede aktualne afere Janaf kao i svih drugih afera i njihovih aktera, gospodin Plenković je govorio i odgovarao da 'ne zna' i da on 'ništa ne zna' i da nije njegovo da o tome išta zna", izjavio je Škoro te dodao kako se ne može složiti s premijerom.

Škoro smatra kako netko tko je predsjednik Vlade i tko ima polugu vlasti treba znati puno više nego što on pokušava sada pred svekolikom hrvatskom javnošću pokazati i kako Plenković pokušava prikazati sebe kao čovjeka koji bi volio nešto napraviti, ali na žalost ne može jer ne zna, uvjeren je Škoro.

Kako je moguće da Plenković ne zna što mu se događa u resorima Vlade

Škoro se zapitao kako je moguće da ne zna što mu se događa u resorima Vlade, da ne zna što mu rade direktori velikih javnih poduzeća, a pritom zna recimo neke druge stvari:

"Zna one koji opstruiraju rad stožera. On ih zna, on ih prati i samo je pitanje kad će ih uhititi i transferirati da bi završio proces do kraja. Zna i da su Domovinski pokret i neke druge političke stranke 'kafanske' i 'birtaške' stranke. Znači, očito te njegove službe njemu služe da bi pratio nas dvojicu, naše suradnike i neke druge političke stranke da vide što oni rade, gdje se okupljaju, što smišljaju i rade li mu o glavi" primijetio je čelnik Domovinskog pokreta.

U Hrvatskoj se događa jedna velika beskrupulozna pljačka!

Zaključno, Škoro je rekao kako je sramotno da predsjednik Vlade na taj način minorizira, zajedno s nekim predstavnicima medija, ono što se uistinu događa u Hrvatskoj, a događa se i dalje jedna velika beskrupulozna pljačka.

Radić: Tko će snositi odgovornost 1,96 milijuna kuna koji su nestali?

Politički tajnik Domovinskog pokreta podsjetio je prisutne na doba predsjedničke kampanje koja se odvijala u vrijeme afere 'Janaf':

"Naša prva točka je bila, baš negdje tih dana, da način izbora Glavnog državnog odvjetnika treba biti promijenjen u potpunosti, da ne može biti biran na način da se bira od strane politike i da ga treba birati ili javno putem slobodnih izbora ili od struke. To je vrlo lako provjeriti u istupima gospodina Škore tih dana" poručio je Radić.

"Mi pitamo jednu stvar, postavljamo pitanje, pošto nitko ništa ne zna u ovoj državi: Tko će snositi odgovornost 1,96 milijuna kuna koji su de facto nestali? Mi pričamo od prije 10 mjeseci, jer je utvrđeno tom akcijom da je doneseno mito u taj tzv. Klub. Mi vidimo da je to neznanje veliko jer

gospodin Mesić govori da je taj klub veličine 6 kvadrata. Pa kako je moguće da 20 ljudi stane u 6 kvadrata", upitao je Radić.

Novinarka je upitala Škoru je li ikada bio u Slovenskoj u klubu Dragana Kovačevića, na što je Škoro kratko i jasno odgovorio: - Ne!


hr Tue Sep 22 2020 18:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6a1c5bdaf72d87a38b45e6/80

Hrvace: Obilježavanja 29.godišnjica stradavanja devet policijskih službenika

Nakon svečane mise na spomeniku koji je u Hrvacama podignut u čast poginulim redarstvenicima, položen je vijenac i cvijeće, te su upaljene svijeće za naše poginule kolege.
Ante Škoko, Kažimir Abramović, Zoran Bočina, Ivica Grubač, Bogoslav Lukić, Jakov Topić, Dušan Cvrlje, Miro Milanović i Ante Radan su u rujnu 1991. godine na području Hrvaca i Maljkova, kao sudionici Domovinskog rata, poginuli braneći svoju domovinu, svoju Hrvatsku. Svečano obilježavanje započelo je svetom misom u crkvi Svih Svetih u Hrvacama koju su predvodili  don Hrvoje Relja i don Marko Trogrlić, policijski kapelani PU splitsko-dalmatinske, uz fra Nevena Pavlinušića, župnika u Hrvacama.

Uz članove obitelji poginulih redarstvenika i predstavnike udruga, na svetoj misi sudjelovali su Ivica Franić, načelnik Sektora policije,  zapovjednik Specijalne jedinice policije Split Ante Vugdelija, pomoćnik načelnika u Policijskoj postaji Sinj Duško Ugrin, te načelnik općine Hrvace gospodin Dinko Bošnjak.

Don Marko Trogrlić je naveo kako je današnje evanđelje koje je pročitano na misi  jedno od najkraćih, ali je jako bogato sadržajem, te govori kako Isus sve one koji slušaju njegovu Riječ i u životu je vrše, proglašava svojom rodbinom: braćom, sestrama i majkom. „Možemo to sažeti u dvije jako bitne točne za naš život: iz Kristovog stava prema njegovoj majci Mariji trebamo iščitati kakav bi trebao biti naš stav prema Kristovoj majci Mariji, te kakav bi trebao biti naš stav prema Božjoj riječi.

Don Marko je u propovijedi istako: „Navedenu vezu odnosa s Bogom i s bližnjim, potvrđuje nam cijela povijest čovječanstva, kako pozitivnoj tako i negativnoj dimenziji. U svakoj stvarnosti društvenog življenja prožetog ljudima prisutne su obje dimenzije, a nadasve u onoj ratnoj. Stoga ne možemo danas ne prisjetiti se i ne istaknuti primjer naših branitelja, a posebno onih za koje ovu misu služimo.

„Veće ljubavi nitko nema od ove: tko život svoj položi za prijatelje.“ (Iv 15, 9-17), te su se tako svojim življenjem i smrću najintimnije sjedinili s Kristom. Stoga im hvala na svjedočanstvu življenja „slušanja i vršenja Božje riječi.“

Nakon svečane mise na spomeniku koji je u Hrvacama podignut u čast poginulim redarstvenicima, položen je vijenac i cvijeće, te su  upaljene svijeće za naše poginule kolege. Uz molitvu i svijeće razmišljali smo o našim poginulim kolegama i svim poginulim hrvatskim braniteljima.
hr Tue Sep 22 2020 17:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f535274daf72d46868b46db/80
Foto: Unsplash

Stožer produžio mjere: Barovi, kafići i klubovi i dalje ne smiju raditi duže od ponoći

Novom odlukom Stožera rok primjene se produžuje do 7. listopada.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske produžio je u utorak primjenu odluke o ograničavanju radnog vremena barova do 7. listopada. 

Tom odlukom ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz kategorije "Barovi", kao što su noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi, caffe barovi i sl., koji smiju raditi najduže do 24 sata.

Novom odlukom Stožera rok primjene se produžuje do 7. listopada.

hr Tue Sep 22 2020 16:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6a0697daf72dc4a38b45b1/80
Foto: HDZ Split/Facebook

HDZ Split: 'Interes naših građana i našeg Splita treba biti ispred i iznad svega ostaloga'

'Naša glavna odgovornost je nastavak realizacije velikog broja projekata koji su započeti ili planirani u cilju poboljšanja životnog standarda naših građana', poručuju iz HDZ-a
Jučer se u Splitu raspala koalicija HDZ-a i Kerumovog HGS-a koji posljednjih dana puni naslovnice uvredama novinarima, podizanjem tužbi. Predsjedništvo Gradskog odbora HDZ Split pak je putem Facebooka uputilo priopćenje: 

- Hrvatska demokratska zajednica kao vodeća stranka na razini Grada Splita nema namjeru sudjelovati u suvišnim raspravama i svađama, kao ni referirati na neprimjerene izjave pojedinih gradskih vijećnika. Čvrsto i jasno stojimo uz našeg gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu. Interes naših građana i našeg Splita treba biti ispred i iznad svega ostaloga. Upravo s tim ciljem, pozivamo na dijalog svih sudionika u političkom životu našeg grada. 

Naša glavna odgovornost je nastavak realizacije velikog broja projekata koji su započeti ili planirani u cilju poboljšanja životnog standarda naših građana. Normalno funkcioniranje Gradskog vijeća i donošenje ključnih odluka poput rebalansa proračuna, kojim su obuhvaćeni negativni utjecaji pandemije koronavirusa, je preduvjet kako bi te ciljeve postigli. Razna politička i nepolitička prepucavanja ostavimo za izbornu kampanju koja nas očekuje sljedeće godine jer u ovom trenutku interes Grada i građana treba biti jedini fokus svih.
hr Tue Sep 22 2020 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .