Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e74d59629111cfb8e8b4570/80
Foto: Screenshot

Ministar Beroš odgovarao na pitanja građana: "Razmišljamo o zabrani internih migracija"

Na samom početku komentirao je informaciju da će Arena Zagreb postati bolnica za prihvat oboljelih od koronavirusa

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je sat vremena uživo odgovarao na pitanja građana na Vladinoj Facebook stranici Koronavirus.hr.

Na samom početku komentirao je informaciju da će Arena Zagreb postati bolnica za prihvat oboljelih od koronavirusa. 

- Imamo primarne, sekundarne i tercijarne centre. Jedan od tih sekundarnih bit će u Areni Zagreb. - kazao je ministar.

Portal Index prenio je cijeli intervju ministra i "građana".

Kakva je situacija sa zaštitnim maskama, ima li ih dovoljno?

Kada je riječ o maskama, važno je da zdravstveni radnici imaju zaštitnu opremu. Osigurali smo ih dovoljno. Razmišljamo o intenzivnoj nabavi velikog broja maski i za duži period.

Koliko su ugrožene osobe s autoimunim bolestima?

One spadaju u rizičnu skupinu. Neka ne napuštaju domove ako mogu.

Što je s otkazanim terminima pregleda?

Bitno je da svi koji trebaju hitnu pomoć to i dobiju. Kasnije ćemo razgovarati i o onima koji su zakinuti. Oni sa stanjima koja zahtijevaju adekvatan tretman će dobiti zdravstvenu zaštitu.

Imamo li dovoljno respiratora?

Imamo 500 stacionarnih, 300 transportnih. To je daleko veći broj nego što je potencijalno teško oboljelih. Ovo je novi virus, nova bolest, ali kapacitet od 800 respiratora je znatan i velik. EU je poduzela javnu nabavu, koja će nam omogućiti nabavu dodatnih količina.

Kakve su upute dobili djelatnici u bolnicama?

Morali su na tečajeve i dobili su upute o održavanju distance.

Sanitetski prijevoz?

U ovom trenutnu nemam podataka da je disfunkcionalan. Ukoliko iskrsne problem, to će riješiti Ministarstvo.

Hoće li se postrožiti mjere putovanja trajektom?

Epidemiološka slika je dobra. Mi kao Stožer ne donosimo samostalno mjere. One su temeljene na mišljenju struke. S obzirom na trenutnu situaciju - ne. Razmišlja se o zabrani internih migracija.

Postoji li mogućnost da djeca budu ugrožena skupina?

Zasad ne.

Koja je cijena testova?

Ne mogu to odgovoriti, cijena je irelevantna, bitno je da ih ima dovoljno.

10 posto testiranih u ZG je zaraženo?

Svi pozitivno testirani u ZG su pribrojeni ukupnom broju oboljelih. Činjenica je da je oko 10 posto testiranih u laboratoriju pozitivno, ali to je zato što se šalju samo selekcionirani bolesnici. To nije preslika stanja u cijeloj populaciji. 

U vezi s lijekovima koji su se pojavili vani, što je s njima?

Struka jedina to može odgovoriti. Bilo je informacija o lijekovima koji djeluju, ali to se nije pokazalo točnim. Siguran sam da infektolozi znaju prepoznati što bi moglo biti od utjecaja, a što ne. Moramo biti objektivni i ne nasjedati spinovima.

Upute za trudnice?

Trudnice su općenito otpornije na sve infekcije, priroda na taj način brani majku. Zna se da je broj trudnica manji nego oboljelih u populaciji. Preporuke za sve rizične skupine su iste, izbjegavanje kontakata, održavanje higijene. Dvojaki je način prenošenja - kapljična zaraza, dok pričamo, kašljemo... Ako nam je osoba blizu manje od jedan metar u zatvorenom, dva metra na otvorenom, ona može udahnuti to. Drugi način je kada aerosoli padnu na površine, tamo mogu preživjeti, i ako netko to dira, može virus prijeći u naš organizam, ali samo putem sluznice nosa, ustiju i očiju. Ako održavamo distancu, peremo ruke - mogućnost infekcije je minimalna.

Moraju li radnici izvana u samoizolaciju kad se vrate?

Moraju. Putevi opskrbe moraju biti otvoreni. Ali epidemiolozi su morali pronaći način kako da se ti vozači samoizoliraju. To je reguliran i propisan tijek robe i kamiona i vozača.

Ministru stiže puno pohvala građana.

Hvala svima, ja samo radim svoj posao i čast mi je da mogu služiti hrvatskom narodu. I nije mi nimalo teško, napravit ću sve što je u mojoj moći.

Kako će invalidi provoditi samoizolaciju?

Invalidna osoba je u svom stanu, za njega vrijede ista pravila kao i za ostale. Ako je potrebna dostava hrane i roba, za to postoji Crveni križ. 

Zašto se testiranja odvijaju samo u Zagrebu?

Ovdje možemo jedino provesti pouzdana testiranja. Postoje brzi testovi, ali njih se može koristiti samo kad se pokaže da su vjerodostojni. Ne koristite testove upitne kvalitete. Svjedoci smo da su Talijani vršili brojna testiranja pa im rezultati nisu dobri.

Zemlje u okruženju provode više testova?

Ova naša borba traje pet-šest tjedana. Čitavo vrijeme govorimo, da je veći broj oboljelih, onda bi se povećavao već broj zaraženih, teških bolesnika. Tome nije tako, dakle strategija je više nego utemeljena.

Građani se ne pridržavaju razmaka u trgovinama, ljekarnama... Kako to osigurati?

Apeliramo na svijest građana i odgovornost. Ako ste nekome preblizu, vi se sami možete zaraziti. Morate misliti o vašem, ali i tuđem zdravlju. Možemo samo apelirati, bavite se samozaštitom.

Koje su procjene broja zaraženih do kraja epidemije?

Imamo usporedne točke. Znamo koliko je broj bio u Kini, Italiju... Nije kraj epidemije. To su nam kriteriji.

Trebamo li jesti više voća i povrća?

Da, to je uvijek dobrodošlo. Donekle jača naš imunitet, ali to nam ne može biti jedina strategija borbe protiv virusa.

Što s taksi službama?

Epidemiološka služba daje upute. Bilo bi dobro voziti se u daljini od vozača.

Danas je 25. dan od prve zaražene osobe. Zašto imamo toliko malo oporavaka?

Jako smo oprezni kod definicije oporavka. Novi je virus, nova bolest, moramo biti sigurni da je osoba zdrava i sigurna. Osoba mora biti potpuno bez simptoma i nalazi moraju biti unutar 48 sati negativni.

Koliko traje oporavak od dijagnoze do ozdravljenja?

To je individualno, netko ima gripu tri dana, netko deset dana. Većina virusnih bolesti ima dinamiku. Oporavak je duži od obične gripe.

Zašto se ne testiraju svi koji su bili van države?

Svi koji su na listi dobivaju mjeru samoizolacije. Prema sadašnjoj situaciji, većina nije zarazna. Struka to određuje. Imamo dovoljno testova, ali ne znamo koliko će epidemija trajati. Direktor WHO-a je naveo da je manjak testiranja poluga povećanja zaraženih, ali pritom nije mislio na nas.

Kako razlikovati gripu od korone?

Nemoguće je to razlikovati u početku. Važna je epidemiološka slika. Idućih dana će biti više bolesnika. U početku nema velike razlike u simptomima, bitno je s kim ste bili u kontaktu.

Ići van ili ne ići?

Vrlo je poželjno biti na zraku, kretati se, gibati se, ali ne kretati se u skupinama većim od pet. Morate držati udaljenost od dva metra. Ako se toga držite, onda je to jako dobro za vas. Nikako ne idite na igrališta puna djeca, ne igrajte picigin, nemojte biti u kontaktu s drugima i u uskim grupama.

Obdukcija preminulog u Istri?

Obdukcijski nalaz još nije gotov, odnosno mikroskopska analiza. Do sada nije definiran uzrok smrti.

Može li se pranjem šivanih maski ubiti virus?

Ovaj virus je izrazito mali, a pitanje je kolike su pore od kojih je maska sačinjena. Pitanje je jesu li te maske uopće funkcionalne. Društvena organizacija, šivanje maski, to je društveni odgovor na krizu. Ne znam djeluju li te maske i jesu li funkcionalne. Zbog toga za sve naše djelatnike na prvoj crti borbe moramo nabaviti maske koje su adekvatne certifikacije.

Koliko je dug životni put virusa na otvorenom?

Virus je mala čestica, na granici žive i nežive prirode. Mogu živjeti tako da ulaze u našu stanicu, ubacuju genski materijal. Ne mogu dugo živjeti van žive stanice, dva-tri dana. Navodno ovaj virus može preživjeti i do pet-šest dana u optimalnim uvjetima. Van žive stanice on ne može dugo živjeti.

Ako zaražena osoba kuha, a jelo jede zdrava, može li se zaraziti?

Može, ako zaražena osoba kašlje iznad hrane ili priča, ili ako posuđe nije dezinficirano.

Koja je četvrta faza?

To je karantena pojedinih područja, ograničenje kretanja u pojedinim područjima. Uvijek ćemo nalaziti balans, ako do toga i dođe. 

Smijemo li raditi u vrtu, bez kontakta s drugima?

Možete, ako nema osoba u blizini. Virusi nisu svjetski prvaci u skoku u dalj. 

Što ako se vozimo javnim prijevozom, a živimo s rizičnom skupinom?

Važno je kako se ponašate u javnom prijevozu, ali i u kućanstvu. Kad izađete iz tramvaja morate oprati ruke, i kad dođete kući držite distancu, perite ruke... Kod kuće, ako je riječ o starijima ili bolesnima, jako je važno držati se preporuka.

Što je opasnije, koronavirus ili gripa?

Gripa je virusna bolest, ali je stoljećima prisutna. Postoji imunitet određeni na gripu. Činjenica je da se virus gripe može promijeniti da imunitet ne štiti generalno, ali nam pomaže da lakše prebrodimo gripu. Pitanje je što bi bilo kad bi koronavirus i gripa istovremeno bili pušteni u populaciju bez imuniteta. Možda bi bila smrtonosnija. 

Mogu li kućni ljubimci prenositi virus?

Ne mogu.

Jesu li službene brojke točne, odnosno ima li više zaraženih nego što je službeno objavljeno?

Sve će biti jasno, poznato, ne postoje stvari koje možete sakriti.

Zašto nošenje maski za sve nije obavezno?

Jer se nošenje maski nije pokazalo posebno protektivnim. Da je to tako, svi bi nosili maske i nitko ne bi bio bolestan.

Imamo li zalihe cjepiva za SARS?

Ne znam imamo li zalihe tog cjepiva. Neki lijekovi za HIV su se primjenjivali u početku liječenja bolesnih.

Trebaju li radnici u domovima za starije s maskama?

Mislim da svatko tko je odgovoran za vođenje doma mora voditi računa o tome da bude prisutna sva zaštitna oprema i dezinficijensi.

Koliko je potrebno da kurirske službe imaju i dalje dozvole za rad?

Što je veći broj kontakata, to je veća mogućnost zaraze. Moramo se pridržavati svih uputa, izbjegavati fizički kontakt. Ako ste stalno u upotrebi novčanica, navucite rukavice. Poslodavci službi koje imaju dostavu moraju svoje djelatnike informirati o načinu širenja zaraze i načinima zaštite.

Zašto rigorozne mjere nisu provedene prije dva ili tri tjedna? Može li se odgovorno tvrditi da sada nije prekasno?

Mjere su poduzete u adekvatno vrijeme. To tvrdim na temelju mirne epidemiološke situacije. Mi se dobro držimo, što ukazuje da su mjere bile pravodobne i učinkovite. Možemo li zatvoriti sve, da, moglo se. Ali to ne bi spriječilo širenje epidemije, samo bi ga usporilo. Mi smo balansirali ono što je potrebno učiniti i što je razumno učiniti.

Struka mora jasno reći koja su pravila, postupci, preporuke.

"Čuvajmo sebe, čuvajmo druge, budimo odgovorni da svi skupa spriječimo širenje epidemije", poručio je ministar na kraju.

hr Fri Mar 20 2020 15:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

UZBUNA U BANOVINI Dvoje zaposlenika zaraženo koronavirusom, Opara obavijestio kolege!

Poruke Nacionalnog stožera gradonačelnik je uputio i svojim kolegama. Držanje razmaka, redovito pranje ruku i korištenje zaštitne opreme kako bi se spriječilo i daljnje širenje koronavirusa u Banovini.
Županijski stožer jutros je objavio kako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji na koronavirus pozitivno još 10 nalaza od jučer pa se brojka oboljelih popela na ukupno na 81 osobu.

Koronavirus ušao je debelo u zdravstveni sustav, a zaraza se pojavila i u Banovini. Sve zaposlenike gradonačelnik Andro Krstulović-Opara obavijestio je o novostima u dopisu.

- Dvoje naših kolega nakon blagih simptoma bolesti za vikendu su testirani te im je nalaz na COVID-19 pozitivan. Dužan sam Vas o tome obavijestiti. Naše kolege su dobro. Čuo sam se s njima, a epidemiološki je poduzeto sve što se u ovakvim situacijama treba poduzeti. Moguće je da će neke od nas kontaktirati epidemiološka služba, napisao je Opara.

Poruke Nacionalnog stožera gradonačelnik je uputio i svojim kolegama. Držanje razmaka, redovito pranje ruku i korištenje zaštitne opreme kako bi se spriječilo i daljnje širenje koronavirusa u Banovini. 


hr Mon Mar 30 2020 11:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1430b729111c83568b45bf/80

Splitska peškarija od sutra dostavlja svježu ribu građanima, cijene su jeftinije nego inače!

Putem telefonske linije Splićani će moći naručiti svježu ribu.

I splitska peškarija je pronašla način kako da svojim građanima omogući frišku ribu na stolu! 

Naime, na svojoj su Facebook stranici "Splitska peškarija" obavijestili pratitelje kako će moći putem telefonske linije naručiti svježu ribu.

- Koća Levante je na moru i radi, vraća se u kraj večeras te će riba bit dostupna sutra ujutro. Također Vas obavještavamo da je posada broda i peškadura, organizirala dostavu za područje Grada Splita i otvorila telefonsku liniju na koju se već sada možete javiti i kaparat ribu koja će Vam biti dostavljena sutra-utorak 31.03-do 14 sati. Broj za narudžbe je 097/660-2457, napisali su.

Cijene ribe su jeftinije za 30% nego inače, a simbolična dostava iznosi 10 kuna. 

hr Mon Mar 30 2020 10:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dca872129111c07e68b45c0/80

Tonći Blažević: 'Urazumimo se! Možda nas ova 'lekcija' ubrza u sazrijevanju!'

Pozvao je sve za strpljenje i disciplinu, ali ponajviše solidarnost kako bi izrasli u snažno društvo.

Splitski gradski vijećnik HSLS-a, Tonći Blažević na društvenim je mrežama objavio zanimljiv osvrt na situaciju s koronavirusom. 

Pozvao je sve za strpljenje i disciplinu, ali ponajviše solidarnost kako bi izrasli u snažno društvo. Poručio je da svi mi možemo izdržati i ovo.

Prenosimo njegovu objavu u cijelosti.

- Urazumimo se. Nije diktatura na pomolu. Budala uvik ima (s bilo koje strane) i nemojmo jedan slučaj dizati na razinu stalnog. Nema te države, koliko god bogata bila, koja može imati zdravstveni sustav za izdržat veliku navalu u epidemiji. Nije usporedba, al ni mi ne gradimo brane za vode koje se pojave jednom u 1000 godina. Ovde se radi o strpljivosti, disciplini koja može sačuvati živote naših najdražih plus živote onih koji bolesni jesu nevezano s virusom, ali bi u redovnoj situaciji bili spašeni. Moja generacija je prošla puno toga i možemo izdržat i ovo.

Treba nam solidarnost jer ćemo samo tako izrasti u snažno društvo. Možda nas ova 'lekcija' ubrza u sazrijevanju. Na ovim prostorima smo sačuvali nukleus međusobne solidarnosti i sad je prilika da to pokažemo. Svaki život je bitan. Radno misto mog susjeda je i moje radno misto. Nisu ovo floskule nego tema za suočit se sam sa sobom i vlastitom sebičnošću.

hr Mon Mar 30 2020 10:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e809a8829111c16b48b45de/80

Zadar broji 28 zaraženih osoba: Iz bolnice u Biogradu dolazi 6 pacijenata i 4 zdravstvena djelatnika!

Na konferenciji je potvrđeno i kako je šest od sedam zaraženih u nedjelju radilo u bolnici u Biogradu, a kako je jedna osoba Zadranka koja je došla s rada u Austriji.
Zadarska županija ukupno ima 28 zaraženih koronavirusom, izvjestili su tako iz Stožera na konferenciji u 10 sati. U subotu su u Zadru potvrđena dva slučaja zaraze, a jučer, u nedjelju, još sedam zaraženih osoba.

Jučer ujutro dezinficirana je bolnica u Biogradu. U ovom trenutku se radi na čišćenju površina nakon dezinfekcije.

878 osoba je u samoizolaciji, a od 28 zaraženih 16 je povezano s bolnicom. Naime, zaraženo je šest pacijenata i njihovi kontakti te 4 zdravstvena djelatnika i njihovi kontakti.

- Naš Zavod ima poseban tim koji je isključivo za bolnicu. Oni na dnevnoj bazi provjeravaju sve kontakte. Dosad je obrađeno 300-tinjak ljudi, kazao je epidemiolog Alan Medić. 

- 29 djelatnika iz Biograda nisu bili u kontaktu sa zaraženima i oni mogu startati s radom. Moramo ih pripremiti da bolnica bude za lakše korona pacijente, dodao je.

Na konferenciji je potvrđeno i kako je šest od sedam zaraženih u nedjelju radilo u bolnici u Biogradu, a kako je jedna osoba Zadranka koja je došla s rada u Austriji.

hr Mon Mar 30 2020 10:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .