Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e0a694929111c05498b45f8/80
Foto: screenshot

Milanović i Grabar Kitarović odradili debatu: Tko vam se više svidio?

Sučeljavanje je trajalo dva i pol sata
Večeras se na RTL-u održala  debata između predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović. Odgovarali su na pitanja podijeljena u pet tematskih cjelina, a kandidati su imali 60 sekundi za odgovor, a nakon toga pravo na dvije replike.

Duel je započeo pitanje Kolindi Grabar Kitarović zašto je najbolji izbori, na što je odgovorila:

Nudim program. Prije 5 godina, kad sam postala predsjednica, zemlja je bila u dubokoj krizi. Danas je Hrvatska bolja, ali još uvijek držim da treba makroekonomske čimbenike preliti na račune građana, da bi građani živjeli bolje. Zato tražim drugi mandat, tražim kontinuitet politike promjena.

Milanović je na isto pitanje odgovorio:

Imam veliko iskustvo, to je jamstvo da ću se ponašati predvidivo u pozitivnom smislu. Imam brojne međunarodne kontakte, vodio sam Vladu koja je zemlju ostavila u ritmu gospodarske ekspanzije

Milanoviću je potom upućeno pitanje bi li nešto pohvalio u mandatu Grabar Kitarović te bi li nastavio istim putem na što je rekao "ne bih nastavio ništa isto". 

Kolinda također nije imala ništa pozitivno za reći o Milanoviću kao dobrom predsjedniku. 

Na pitanje o predsjedničkim ovlastima odgovorili su:

Ne želim veće ovlasti jer je to put u tiraniju. Treba ukinuti monarhističku, kvazibožansku instituciju pomilovanja. Vidjeli smo kako to funkcionira kad se toga primi Grabar-Kitarović. To treba ukinuti., rekao je Milanović.

Grabar Kitarović je zatim uzvratila:

- Kako očekujete da vam narod da povjerenje kad ste rekli da je predsjednička funkcija beznačajna i da se nikada nećete kandidirati za predsjednika?

Uslijedilo je pitanje o pomilovanju Ive Sanadera ili Tomislava Merčepa. Predsjednica je rekla kako je to hipotetsko pitanje i da nijedan nije pokrenuo taj proces, a Milanović je uzvratio kako nema stav. Milanović je rekao kako ne bi pomilovao nijednog i nadodao Grabar Kitarović kako ne zna tko je Ivo Sanader i da ju je upravo on zaposlio, na što je ona rekla da je taj isti Sanader zaposlio i njega.

Kako bi birali savjetnike?

Uzimao bih najbolje. Ne polusvijet, ne kriminalce, ne ljude koji su optuženi od USKOK-a, nikad se nitko nije pokraj mene pojavio. Društvo biram cijeli život. Vodio sam Vladu koja je zemlju izvela iz krize, vodio sam veliku stranku, vi gospođo Grabar Kitarović niste nikada.

Kolinda je zatim spomenula Marinu Merzel, Szabu, Čačića i rekla kako ona nikada nije štitila kriminalce. 

- M
arina Merzel je bila županica koju je birao narod, ne ja, Szabu kao gradonačelnika je birao narod, Čačić je otišao kada su mu Mađari napakirali kaznu zatvora. On nije bio član moje stranke., rekao je Milanović. 

Ono što je u ustavnim ovlastima – vanjska politika, nacionalna sigurnost i obrana, to je dio mojega života kako sam živjela, kako sam isto tako studirala, počevši od diplomatskih akademiaj u Beču, do rada na stranim sveučilištima – Harvarda, Johns Hopkins. U Afganistanu sam bila ni ne znam koliko puta. Danas se Hrvatska brani izvana., zaključila je Grabar Kitarović.

Zatim su kandidati imali priliku postaviti jedno drugom pitanje. Milanović za Kolindu nije imao pitanja dok je ona upitala Milanovića z
ašto netko tko je bio najgori premijer želi biti predsjednik, želi funkciju za koju je rekao da je beznačajna?

Zato da spasim Hrvatsku od Vašeg kartela., rekao je Milanović.

Dotakli su se i predsjednika Srbije, Aleksanda Vučića i bi li ga pozvali na inauguraciju.

Ja sam bio karijerni diplomat, nju je doveo Sanader. Ja Vučića nisam zvao u Hrvatsku. Ne mislim da se na Srbiji treba iskaljivati. Vučića ne bih zvao., rekao je Milanović.

Kolinda je pak rekla kako Vučića ne bih zvala dok se ne riješi pitanje nestalih.

O blokadi Srbije u EU?

Ne. Ta država ima nesreću da je vodi jedan ratni kabadahija. Taj čovjek je u ime beogradske čaršije, a to nije srpska država i narod, da ih vodi. Ja vidim partnera., rekao je Milanović.

Grabar Kitarović je rekao kako je ona kći mesara koji se penjao, a Milanović joj je uzvratio da je ona iz imućne obitelji. 

Tko je za vas Željko Komšić?

On je legalno, ali nelegitimno izabran predstavnik BiH., kazala je Grabar Kitarović.

- Kao premijer sam uvijek bio tu za Hrvate iz BiH. Kad je gorjelo, bio sam dolje. Komšića znam godinama, kritizirat ću ga., rekao je Milanović.

Voditelji su pitali Milanovića kako bi dobili glasove u BiH s obzirom da su tamo glasači većinski HDZ-ovi birači.

Očito nikako. Ali ne zamjeram, tu sam da pomognem. Kad je trebalo dati milijune kuna, bili smo tu. Ulagali smo u niz projekata, targetirano, katoličke škole. Moje srce je mirno.

Uslijedila je nova prilika za pitanje. Milanović ga opet nije imao dok je Kolinda pitala Milanovića o "lex Perkoviću" i zašto misli da je kompetentan da vodi vanjsku politiku?

Perković je meni nepoznat čovjek, HDZ-ovac, Tuđmanov čovjek. On je postao meta osvete HDZ-ovaca. Kad se dogodila ta zavrzlama, vaš HDZ je isporučio tog čovjeka stranom pravosuđu. Meni se fućka za Perkovića, vi ste njega izručili i to je izdaja.

Voditelji su Kolindu pitali za plaću od 8000 eura i što je s tim htjela reći.

To ćemo kad bude sve dogovoreno, radi se o malo većem broju ljudi nego od pet, šest ljudi. Brutto plaća je 8000 eura.

Potom je predsjednici upućeno pitanje o tome kako je izgubila Slavoniju i o tome kako je Škoro rekao da će na svoj listić nadopisati broj tri.

 Ne dijelim birače na Škorine, lijeve, desne. Sve su to hrvatski birači., rekla je predsjednica.

- Škoro će napraviti ono što želi. Glasači će odlučiti kako odluče, ja ću to prihvatiti., rekao je Milanović.

Ukidanje rada nedjeljom?

- Ja sam za ukidanje. Nedjeljom uglavnom rade žene po trgovačkim centrima. Naravno, to treba prije sve dobro posložiti. U vrijeme turističke sezone treba osigurati dežurne dućane. Treba osigurati pravo izbora i adekvatna plaća., rekla je Kolinda.

- Nije sve da i ne, to je tema za razgovor. Nije nužno da se radi nedjeljom. I neke super uređene zemlje su to riješile., dodao je Milanović.

Uslijedilo je pitanje o Bandiću..

 To je gradonačelnik Zagreba. Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja., rekla je predsjednica.

To je katastrofa, on je ušao u moj život kad sam ga porazio na stranačkim izborima. To su prijatelji gospođe Kitarović., dodao je Milanović.

Pitanje za Kolindu o pjevanju i hoće li nastaviti pjevati..

Pjevat ću i dalje sa svojim narodom. Ne znam koja je razlika da svirate nekome klavir ili navijate zdušno za svoju reprezentaciju. Ostat ću osoba kojoj možete prići nas cesti.

Došlo je do problema kada su kandidati trebali odgovoriti na pitanja oko rubrike kandidati osobno jer su voditelji rekli kako jedan od stožera tu cjelinu želi izbjeći. Na kraju su se oboje kandidata složili kako će odgovoriti na pitanja. 

Na kraju su kandidati završili emisiju porukama kojim pozivaju birače da glasaju za njih u nedjelju 5.siječnja. 
hr Mon Dec 30 2019 22:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d22220929111cbcfa8b459d/80
Foto: Screenshot

Oduzela pa nije vratila: Kuščević traži od splitske policije da mu vrate samostrel i puške

Naoružanje je Kuščeviću – koji posjeduje valjane dozvole za držanje i nošenje oružja – policija oduzela početkom lanjske jeseni...

Bivši ministar uprave, a sada saborski zastupnik Lovro Kuščević zatražio je od policije da mu odmah vrati samostrel, puške Marrochi i Winchester, poluautomatske puške Browning i Beretta te stotinjak komada streljiva. 

Naoružanje je Kuščeviću – koji posjeduje valjane dozvole za držanje i nošenje oružja – policija oduzela početkom lanjske jeseni, u rujnu, nakon što su se za prijetnje međusobno bili prijavili bivši ministar i Šimica Tomičić iz Donjeg Humca, jedan od dvojice nezavisnih vijećnika u Nerežišćima na Braču odakle je Kuščević. - piše Večernji list.

DORH odbacio prijave 

Naime, dok se ispituje kazneno djelo prijetnji, policija po zakonu mora oduzeti oružje osobi koja je predmet obrade pa je to i u ovom slučaju bila uobičajena procedura. 
No, u međuvremenu je Državno odvjetništvo odbacilo obje prijave – i Kuščevićevu i Tomičićevu – i o tome, po svemu sudeći, i izvijestilo postaju u Supetru na Braču, ali oružje je i dalje ostalo deponirano u policiji. 
 

Stoga je Kuščević koncem prošle godine poslao prvi dopis i tražio da mu se vrati samostrel i puške, a kako se to nije dogodilo, ovih je dana zahtjev ponovio, obrušivši se na policiju i spočitavajući im bezobzirno ponašanje i omalovažavanje, demonstraciju moći te ignoriranje njega kao građanina jer mu na prvi dopis nisu niti odgovorili.

U kritici policijskoga rada otišao je tako daleko da je ovakvo ponašanje policajaca doveo u vezu s nedavnim trostrukim ubojstvom u Splitu, navodeći kako takvo ponašanje policijskih službenika dovodi do toga da je nezapamćeni zločin dobio podršku u dijelu javnosti. Nije propustio spomenuti ni da mu se – dok mu je oružje oduzeto – čini materijalna šteta jer se ne može baviti ni lovačkim ni sportskim aktivnostima, pa stoga nije isključeno da će tražiti naknadu štete koja će se naposljetku morati platiti iz proračuna. Cijeli članak pogledajte ovdje.


hr Fri Jan 17 2020 21:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e22130d29111c87058b456e/80

"Plastičnim čepovima do skupih lijekova": Građani skupili 840 kg čepova za pomoć oboljelima od malignih bolesti

Sakupljajući plastične čepove činimo humanitarno djelo jer za kilogram plastičnih čepova Udruga oboljelih od leukemije i limfoma dobije kunu i 20 lipa te im tako pomažemo da nabave skupocjene lijekove

Građani iz Splita, Trogira, Omiša i brojnih drugih mjesta diljem Dalmacije među kojima su vrtići, škole, udruge i tvrtke, skupili su 840 kilograma čepova koje su isporučili Udruzi oboljelih od limfoma i malignih bolesti kao dio humanitarne akcije "Plastičnim čepovima do skupih lijekova". 

- Postoji još određena količina koja danas nije isporučena jer je kombi bio napunjen. To ćemo obaviti za mjesec - dva. Hvala građanima, udrugama, školama, vrtićima, i tvrtkama koji su sudjelovali u ovoj akciji.
Akcija se nastavlja. - kazali su organizatori iz Gradskog kotara Spinut.  

Podsjetimo se, sakupljajući plastične čepove činimo humanitarno djelo jer za kilogram plastičnih čepova Udruga oboljelih od leukemije i limfoma dobije kunu i 20 lipa te im tako pomažemo da nabave skupocjene lijekove. 

U ovu akciju zaista se mogu svi uključiti, jer sve što trebate učiniti, jeste prikupiti što više plastičnih čepova s boca. Mogu se sakupljati različiti ambalažni čepovi kao što su čepovi od boca vode, sokova, jogurta, ulja, omekšivača. 

Dakle, znate što vam je činiti - čepove nikako nemojte bacati u otpad, nego napravite posebno mjesto za njih te ih skupljajte i nakon određene količine, proslijedite onima kojima uistinu treba, a to je Udruga oboljelih od limfoma i malignih bolesti.

hr Fri Jan 17 2020 21:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/577b7151d84d64c96e8b4576/80
Foto: D.N.

Tragedija u Podstrani: Muškarac (70) pao s kuće i poginuo

O događaju je obaviješteno nadležno Državno odvjetništvo

Danas oko 15.50 sati u Podstrani, muška osoba (70) smrtno stradala prilikom pada s višeg kata kuće. - izvijestila je PU splitsko-dalmatinska 

Prema prvim informacijama, nisu utvrđeni elementi kaznenog djela. Osoba je, naime, pala dok je obavljala građevinske radove na svojoj kući.

O događaju je obaviješteno nadležno Državno odvjetništvo. 

U tijeku je očevid.


hr Fri Jan 17 2020 18:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e21e1e129111c4d058b456a/80
Foto: Facebook

Željko Glasnović objavio fotografiju s osuđenim ratnim zločincem Mirkom Norcem

Mirko Norac je dragovoljac Domovinskog rata tijekom kojega je više puta ranjavan, prisilno umirovljeni hrvatski general, alkarski vojvoda i osuđeni ratni zločinac

Saborski zastupnik Željko Glasnović na Facebook je objavio fotografiju s osuđenim ratnim zločincem Mirkom Norcem.

Uz fotografiju, objavio je i tekst.

- Zovu nas Generalima, ali mi smo bili obični ljudi kojima je cilj bio obraniti Domovinu Hrvatsku i zaštititi Hrvatski narod od jugoslavensko-četničke agresije. Mirko Norac i ja nismo bili jedini kojima je to bio cilj. Ima nas puno takvih, a puno takvih nas još treba. 

Jer, agresija na Domovinu Hrvatsku i Hrvatski narod se i dan danas nastavlja ...ne ratnom agresijom s puškom i tenkom nego u drugom obliku koji ima dugoročno razarajuće štete za Hrvatski narod i sve one koji u Hrvatskoj žive i Hrvatsku respektiraju. - napisao je Glasnović.

U zatvoru proveo tek 10 godina

Mirko Norac je dragovoljac Domovinskog rata tijekom kojega je više puta ranjavan, prisilno umirovljeni hrvatski general, alkarski vojvoda i osuđeni ratni zločinac. 

Od hrvatskog pravosuđa 2004. godine proglašen je krivim po dvije optužnice za ratni zločin počinjen u Lici u vrijeme Domovinskog rata nad osobama srpske narodnosti te je dobio 12 godina zatvora. 

Iste godine Haaški sud je podigao je optužnicu zbog operacije "Medački džep", a presudom 30. svibnja 2008. godine osuđen je na 7 godina zatvora.

Uvjetno je pušten iz zatvora u studenome 2011. godine, a u zatvoru je proveo tek 10 godina.


hr Fri Jan 17 2020 17:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .