Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59f56f39b9e03ea9948b45e9/80

Obilježena 135. obljetnica pohrvaćenja splitske općine

Svečanom akademijom pod nazivom "135. obljetnica pohrvaćenja splitske općine" u subotu navečer je obilježena godišnjica izborne pobjede hrvatski orijentirane Narodne stranke pod vodstvom Gaje Bulata nad tada vladajućim "autonomašima", koji su bili neskloni ujedinjenju Dalmacije s drugim dijelovima Hrvatske.

Na svečanosti je istaknuto kako je ta pobjeda 28. listopada 1882. godine jedan od najvažnijih događaja u povijesti Splita.

"Pobjeda 'narodnjaka' u Splitu 1882. godine je bila pobjeda hrvatske opcije, a poraz autonomaških ideja i ideja separatizma i bliskosti s Italijom, jer su Hrvati Splita tada pokazali da je njihovo mjesto zajedno s prekovelebitskom Hrvatskom," rekao je akademik Radoslav Tomić.

Po njegovim riječima ta pobjeda splitskih "narodnjaka" prije 135 godina izazvala jako veliku radost kakva se nije ponovila sve do devedesetih godina kada je Hrvatska postala samostalna država.

Dalmacija je u drugoj polovici 19. stoljeća bila pod utjecajem s Apenina, intelektulana elita u Dalmaciji govorila je talijanski i bila je školovana u talijanskim školama, pa je u takvim okolnostima bilo "neobično važno da se Hrvati politički emancipiraju, što se i dogodilo pobjedom 'narodnjaka' u Splitu."

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako je to bila prekretnica u, rekao je, "pohrvaćivanju Dalmacije" i njezinom vraćanju matici Hrvatskoj.

"U hrvatskoj povijesti tri su puta zvonila sva zvona diljem Hrvatske, prvi puta to se dogodilo nakon pobjede 'narodnjaka' u Splitu 1882 godine, drugi puta to se dogodilo 1898. godine kada don Frane Bulić otkrio sarkofag Kraljice Jelene i pokazao da imamo svoju dinastiju i svoju kraljicu i majku kraljeva, a treći puta sva su zvona u Hrvatskoj zvonila 30. svibnja 1990. godine kada je konstituiran Hrvatski državni sabor," rekao je Krstulović Opara.

Bivši predsjednik Društva prijatelja kulturne baštine Splita Stanko Piplović, koji je na čelu Društva bio kada je ono 1982. godine, u vrijeme jugokomunističke vlasti organiziralo obilježavanje 100. obljetnice pobjede Narodne stranke u Splitu, tada je nazočnima istaknuo je kako je ta pobjeda označila da Splitom više ne vlada "tuđi duh."

"Pobjeda 'narodnjaka' u Splitu 1882. godine bila je u to vrijeme najkrupniji politički događaj u Hrvatskoj i to je bila kruna domoljubnog osvješćivanja Hrvata," istaknuo je Piplović, dodajući da je uoči tih izbora u Splitu je bilo napeto i bilo je fizičkih sukoba.

Viša kustosica Tea Blagaić Januška istaknula je kako su u vrijeme kada su 'narodnjaci" u Splitu pobijedili "autonomaše" najvažniju ulogu u nacionalnom osvješćivanju Hrvata u Splitu odigrale tadašnje čitaonice, u kojim su organizirane političke rasprave, literarne i kulturne večeri u kojima se "domoljubno djelovalo."

"Opadanju utjecaja 'autonomaša' doprinijelo je i pohrvaćivanje tadašnjih škola u Splitu što je doprinijelo stvaranju splitske inteligencije hrvatski orijentirane," objasnila je Blagaić-Januška.

U povodu obljetnice danas je na splitskoj Pjaci podignuta povijesna zastava, kako je rečeno, "ponarođene splitske općine iz 1882. godine." Riječ je o hrvatskoj trobojnici s grbom Splita na kojem je utisnut znak katedrale Sv Duje. Original te zastave pohranjen je u splitskom muzeju, a na Pjaci je replika.

hr Sun Oct 29 2017 07:48:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1dea00e4938f5198b45a9/80
Foto: Brigita Rafanelli

FOTO: Veliko srce i vječno sjećanje Splićana zauvijek će živjeti za Vukovar

U večerašnjem mimohodu sudjelovalo je nekoliko tisuća Splićana
Nedjelja je protekla u znaku Vukovara. Cijela Hrvatska obilježila je ovaj poseban dan, a Splićani su svoju počast Gradu Heroju odali mimohodom kroz Vukovarsku ulicu. Ovo je 27. po redu obljetnica pada Vukovara, a sjećanja još uvijek nisu izblijedila.

U večerašnjem mimohodu kojega je organizirala Torcida, sudjelovalo je nekoliko tisuća Splićana koji su krenuli od kipa "Dječaka s luminom" pa sve do novih grafita. Tamo se sugrađanima obratio umirovljeni časnik hrvatske vojske Miljenko Modrić koji je rekao par riječi o tome što Vukovar treba značiti svakome od nas.

- Ovdje vidim mlade ljude i siguran sam da bi napravili što smo i mi napravili tada i kada vidim vas, vidim svjetlo.

Split je na još jedan poseban način pokazao veliko srce i vječno sjećanje na Vukovar.

Slike govore više nego 1000 riječi pa je najbolje da pogledate fotogaleriju naše Brigite Rafanelli.hr Sun Nov 18 2018 22:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a4e5c7fb9e03e72408b463a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Dubrovačka biskupija reagirala: "Vjeroučiteljica nije imala namjeru nikoga povrijediti"

"U objašnjenju zadatka vjeroučiteljica je spomenula da to može biti bliska osoba iz kruga obitelji i prijatelja, netko tko već poznaje Isusa ili netko tko dosad nije upoznao Isusa."
Dubrovačka biskupija reagirala je priopćenjem na Telegramovu priču o časnoj sestri koja je na Korčuli tjerala djecu da crtaju svoje kolege, koji ne idu na vjeronauk, kako bi ih približili Isusu.

U nastavku donosimo priopćenju u cijelosti i autentično: 

- U sklopu vjeronaučnog programa učenici su radili zadatak naziva ‘Nacrtaj koga bi želio/željela dovesti Isusu’ iz radne bilježnice odobrene u skladu s Programom katoličkog vjeronauka u osnovnoj školi. Učenicima je Isus pojam dobrote i ljubavi, koju žele podijeliti s drugima, te su učenici upravo tim povodom nacrtali blisku osobu s kojom žele podijeliti ljubav i dobrotu. 

U objašnjenju zadatka vjeroučiteljica je spomenula da to može biti bliska osoba iz kruga obitelji i prijatelja, netko tko već poznaje Isusa ili netko tko dosad nije upoznao Isusa. 

Vjeroučiteljica nije imala namjeru nikoga povrijediti, niti joj je bila želja bilo što nametati svojim učenicima. Ako je navedeno nekoga povrijedilo, vjeroučiteljici, kao i Katehetskom uredu najiskrenije je žao. - stoji u priopćenju. 

hr Sun Nov 18 2018 21:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1af920e4938101a8b4578/80
Foto: SDŽ

Župan Boban i izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije u Vukovaru

U pratnji župana uz pročelnika UO za zajedničke poslove Damira Gabrića bili su i vijećnici Županijske skupštine Ante Baran, Ivan Bikić, Danica Baričević, Maja Zelić, Ivica Kusić, Jozo Vidić i Božo Župić
Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije na čelu s županom Blaženkom Bobanom, i ove godine je sudjelovalo u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

U pratnji župana uz pročelnika UO za zajedničke poslove Damira Gabrića bili su i vijećnici Županijske skupštine Ante Baran, Ivan Bikić, Danica Baričević, Maja Zelić, Ivica Kusić, Jozo Vidić i Božo Župić.

U koloni sjećanja  bili su i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić i njegov zamjenik Milan Zdilar, gradonačelnik Makarske Jure Brkan i gradski vijećnik Ivan Kotarac, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, zamjenik gradonačelnika Trilja Ivan Bugarin te načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović sa zamjenikom Tomislavom Buljanom.

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije je prije hodnje u koloni sjećanja, odalo počast svim žrtvama paljenjem svijeća ispred vukovarske županijske bolnice. 
hr Sun Nov 18 2018 19:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1ad6d0e4938101a8b456c/80

Torcida Barutana bakljadom odala počast žrtvama Vukovara

Baklje su upalili točno u 18.11 sati
I ove godine je točno u 18.11 sati Torcida Barutana paleći baklje na nadvožnjaku Sirobuja obilježila obljetnicu pada Vukovara dok su zvonila zvona crkve Sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji.


hr Sun Nov 18 2018 19:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .