Evo što se događa vašem tijelu ako pojedete tri banane dnevno…

Jedući svaki dan po tri banane u svoj organizam unosite oko 1500 mg kalija, no osim toga banane osiguravaju niz zdravstvenih prednosti. S obzirom na sljedeće tvrdnje bi ipak trebali pripaziti na količinu banana koje svakodnevno konzumirate i taj broj nikako ne bi smio biti veći od tri banane dnevno, piše miss7zdrava.

Snižavaju visoki krvni tlak
Tri banane dnevno značajno snižavaju krvni tlak. Banana je zbog visokog udjela kalija najbolji prirodni lijek za visoki krvni tlak. Ujedno, banana uz visoki razinu kalija, sadrži malo minerala natrija (svega 2 mg/100 g) te stoga ima diuretski učinak i pomaže gubitku nakupljene suvišne tekućine u organizmu.

Poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje
Prehrana bogata vlaknima je dobra za srce, i kao što već sigurno znaš, banane su bogate vlaknima. Kao dodatna prednost, specifična topiva vlakna prisutna u bananama su povezane sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

Podižu raspoloženje i pomoći će vam da se osjećate bolje
Prosječna banana ima oko 27 mg magnezija, minerala koji pomaže potaknuti dobro raspoloženje i također može poboljšati kvalitetu sna. Ako imate nisku razinu magnezija u tijelu, moguće je da patite od tjeskobe, razdražljivosti, depresije i drugih poremećaja.

Pospješuju zdravlje probavnog trakta
Iz razloga jer su lako probavljice, banane se smatraju dobrim za probavni trakt. Osim što su lako probavljive, one zapravo pomaže u vraćanju izgubljenih minerale nakon proljeva.

Poboljšavaju učinak pri sportskim aktivnostima
Banane potiču opskrbu mišića antioksidansima i drugim hranjivim tvarima. Studija koja je nedavno provedena na Državnom sveučilištu Appalachian pokazala je da su osobe koje su prilikom testiranja svakih 15 minuta jele bananu imale jednaki učinak kao i oni koji su prilikom bicikliranja svakih 15 minuta pili sportski napitak.

POSLJEDNJE DODANO: