Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/585347c81eea8f18568b4642/80

Kultura 2016.: Splitski HNK ima novog ravnatelja, smjena Dinka Bogdanića, tradiconalna kulturna događanja

Donosimo vam godišnji pregled kulturnih događanja koja su obilježila 2016. godinu u Splitu

Godina je započela onako kako i priliči Splitu. Iza nas je niz kulturnih događanja koja su mogla zadovoljiti i najzahtjevniju publiku, a i nama je bilo jako teško odlučiti koja zbivanja u Gradu istaknuti. Iako su ova događanja već ustaljena kao tradicionalna, ipak su se dogodile neke promjene… Nema druge, nego krenuti s ovim vrlo teškim popisom kulturnih događanja koja su obilježila 2016. godinu.


 Noć muzeja u Splitu

 Ovogodišnja Noć muzeja kako u cijeloj Hrvatskoj tako i u Splitu pružila je zanimljiv program svim svojim posjetiteljima. Tisućama Splićana  bilo je omogućeno da na 20 mjesta pogledaju brojne izložbe, predavanja, radionice te koncerte. Od bogatog programa, posjetitelje je najviše oduševila potraga za blagom cara Dioklecijana.

 Čari klasnične glazbe u dioklecijanovim podrumima

 Manifestacija koja je trajala od 15.7. do 19. 8., a koncerti su se događali svakog petka u tom periodu. Splićani, ali i ostali mogli su uživati u vrhunskim izvedbama klasičnih skladbi.

 Splitski HNK ima novog ravnatelja, porast od 1,96% broja prodanih ulaznica

 Dinko Bogdanić ove godine je razrješen dužnosti v.d. ravnatelja splitskog Baleta nakon niza prijava o vrijeđanju. U svibnju ga je prijavila ballerina Tea Jelić nekon čega je Kazališno vijeće tražilo smjenu. Zamjenio ga je makedonski koreograf Igor Kirov.  

 2016. pokazala se kao uspješna po pitanju posjećenosti. O konkretnim brojkama razgovarali smo s Davorom Vukovićem, prvim čovjekom odnosa s javnošću HNK.

 - U 2016. godini Kazalište je posjetilo 74689 gledatelja s plaćenom ulaznicom. U odnosu na 2015. zabilježili smo porast od 1,96% broja prodanih ulaznica, a kada se rezultati ove godine usporede s onima u 2014. bilježimo povećanje od čak 29,7%. Prihod od prodanih ulaznica veći je za 0,6% nego prethodne godine i 17,93% nego u 2014.

 Predstava s najvećim postotkom popunjenosti gledališta bila je Mala Floramye (612 gledatelja po izvedbi). No, predstava je premijerno izvedena tek u prosincu, pa smo u 2016. imali samo 5 izvedbi. Najviše gledatelja vidjelo je predstavu Kašeta brokava (4325 gledatelja u 10 izvedbi). Svakako treba istaknuti i dramu Preobrazbaj koja je na Sceni 55 izvedena 18 puta samo u ovoj godini, a iako se igra pred malim gledalištem od samo 77 sjedala, vidjelo ju je 1175 gledatelja. Šest izvedbi Orašara, najpopularnijeg baletnog naslova vidjelo je 3312 gledatelja – kazao nam je.

 Vuković nam je rekao kako je i situacija u Kazalištu odlična nakon smjene Bogdanića.

 - Situacija u Kazalištu je odlična. Novi ravnatelj Baleta, gospodin Igor Kirov dobro je poznat baletnom ansamblu iz njegovih prethodnih projekata. Do kraja ove sezone Balet će premijerno izvesti dva naslova: "bijeli" balet La Sylphide i suvremeni baletni triptih  East/West – zaključio je.

 62. Splitsko ljeto

Izvedbom opera “Turandot” Giacoma Puccinija otvoreno je 62. Splitsko ljeto. Tijekom jednomjesečnog trajanja svi posjetitelji mogli su uživati u 38 opernih, dramskih, koncertnih I baletnih predstava na 14 pozornica, također su predstavljene I tri izložbe. Ovogodišnje Splitsko ljeto održano je pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Čast da zatvori ovu manifestaciju pripalo je kvartetu saksofona Papandopulo,  izvrsni i višestruko nagrađivani hrvatski saksofonisti.

 12. Dani Dioklecijana: Kada se Split vraća u doba Rimljana

Tradicionalna manifestacija  Dani Dioklecijana otvorena je povorkom Dioklecijanove legije, cara Dioklecijana I carice Priske koji su u kočiji prošli Rivom I Marmontovom ulicom sve do Zlatnih vrata I Peristila. I ove godine cara Dioklecijana utjelovio je Robert Kurbaša, a caricu Prisku po prvi put Severina. Bogati program pružio je za svakoga nešto; pjesma, ples, hrana, a za najmlađe predstave. Dane je zatvorila Carska modna revija pod nazivom “Putovanje toge kroz stoljeća”. Ove godine Dani Dioklecijana prvi put su se održali u rujnu umjesto u kolovozu, a razlog tome je da se i gostima koji u Split dolaze poslije glavne sezone pruže zabavni sadržaji.

 "Turneja tri Grgura": U Splitu otvorena izložba keramike

“Turneja tri Grgura” je nacionalni kulturni događaj kojoj je cilj predstaviti hrvatske kulturne ponude Splita, Nina i Varaždina; gradova u kojima se nalazi Meštrovićev spomenik Grguru Ninskom. Ova manifestacija objedinjuje i tradicionalno i moderno. U listopadu je u sklopu te manifestacija održana izložba keramike pod nazivom “Kerameikon”, riječ je  zbirci reprezentativnih radova visoke kvalitete  te je između ostalog predstavljen program za 2017. godinu kojim je najavljeno mnogo događanja, izložbi, predstava…
 
I došli smo do završetka 2016., a kako je zaključiti nego dočekom Nove godine na splitskoj Rivi gdje će građani imati priliku uživati u najvećim hitovima Petra Graše,  grupe Buđenje i benda Prva liga.




Facebook komentari

hr Sat Dec 31 2016 17:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56be25f56f861ac9068b464e/80
Foto: Ilustracija Zdravlje prirode

Konačno srušen mit o masnim namirnicama u koji mnogi od nas vjeruju

Znanstvene studije u kojima se proučavao učinak konzumiranja hrane bogate masnoćama i masnim kiselinama na naš organizam srušile su česti mit o masnim namirnicama u koji mnogi od nas vjeruju
Pedijatar i profesor medicine Aaron Carroll u svojoj knjizi "The Bad Food Bible: How and Why to Eat Sinfully" navodi vrlo korisne informacije, piše zadovoljna.hr.

Postoji jedna stvar koju znamo o namirnicama bogatima masnoćama i masnim kiselinama. Njihovo konzumiranje ne uzrokuje dobitak kilograma. Baš suprotno, zapravo može pomoći pri gubljenju nekoliko kilograma, navodi Carroll.

To znači da bi se namirnice poput avokada, lososa i orašastih plodova svakako trebale naći u našoj prehrani. Također, one osobe koje konzumiraju hranu bogatu masnoćama i masnim kiselinama te hranu čiji je udio rafiniranih ugljikohidrata vrlo nizak često znaju izgubiti kilograme te poboljšati zdravstveno stanje.

Tijelu su potrebne masnoće i masne kiseline kako bi ono zdravo funkcioniralo. Jer kada ne jedemo namirnice iz te prehrambene skupine, umjesto njih onda konzumiramo rafinirane ugljikohidrate i šećer, koji se često povezuju s debljanjem i pretilošću.

Naravno, bitno je znati da nisu sve masnoće jednako dobre za nas te da bismo ih trebali najviše uzimati iz namirnica kao što su avokado, riba, orašasti plodovi i maslinovo ulje.



Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 19:59:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12e82eb9e03e88058b460b/80

Deset genijalnih načina da čistite manje, a jednako je efikasno

Postoje načini da čišćenje postane lakše i brže te da vam ne oduzima toliko vremena. Male promjene mogu vam značajno olakšati svakodnevni život...
1. Čišćenje kauča ili sofa

Umjesto da provedete sat vremena ribajući tkaninu, u bočicu s raspršivačem ulijte decilitar votke i našpricajte garnituru. Pustite petnaestak minuta da alkohol ishlapi i lagano prebrišite. Garnitura će izgledati kao nova, pišu 24 sata.

2. Plastične igračke i kockice

Perilica za pranje suđa može prati različite stvari iz kuće koje ne spadaju pod suđe. Iskoristite je! U njoj možete oprati čaše u kojima držite pastu i četkice za zube, plastične ukrase, podmetače za čaše (ne papirnate), ali i tvrde dječje igračke poput kockica za slaganje. 

Pranje kockica nije lagan posao i obično uključuje namakanje u sapunu i kipućoj vodi, ribanje i špricanje antibakterijskim sredstvom. Umjesto svega toga, stavite kockice u platnenu vrećicu (možete iskoristiti one za osjetljivo donje rublje koja se može svugdje kupiti) te operite i osušite u perilici. Kockice će biti čiste i sjajne, a vi se nećete nimalo mučiti. Isto možete napraviti sa svim plastičnim igračkama, samo pazite da nemaju baterije. 

3. Umjesto ribanja mikrovalne pećnice...

Zahvaljujući ovom jednostavnom triku više nikad se nećete mučiti ribajući mikrovalnu. Iscijedite jedan limun u posudu koja je na pola napunjena vodom i sve zajedno stavite grijati na 3 minute i neka još ostane stajati barem 5 minuta u mikrovalnoj. Mikrovalnu iznutra prebrišite mokrom krpom. Svi zapečeni komadići i nečistoće će omekšati i lako će se obrisati, piše 
Daily Mail.

4. Za brisanje prašine iskoristite stare čarape

Nema potrebe da koristite krpice za prašinu. Uzmite nekoliko starih čarapa, stavite na ruku i stavite malo spreja protiv prašine. Možete ih i lagano navlažiti, a možete brisati prašinu i sa suhom krpom. S rukom ćete jednostavnije obrisati prašinu i doći ćete do svih onih sitnih kutaka koje često ljudi previde.

5. Naljepnice

Svako dijete prolazi fazu zaljubljenosti u naljepnice i često se dogodi da naljepnice zalutaju iz dječje sobe u dnevnu ili u kuhinju.
Umjesto vode i sapuna, s kojima ćete tijekom ribanja naljepnice napraviti još veći problem, uzmite fen i zagrijte naljepnicu. Grijte oko jedne minute. Zahvaljujući toplom ljepilu ćete bez problema skinuti naljepnicu sa zida.

6. Ventilator

Ventilator na stropu se čini kao dobra ideja tijekom ljetnih mjeseci, ali za čišćenje često zna biti naporan zadatak. Umjesto vlažne krpe, iskoristite staru jastučnicu. 
Jastučnicu navucite preko propelera i polako povucite jastučnicu s njega. Obrisana prašina će ostati u jastučnici, a ne na podu ili na vama.

7. Tuš kabina više nije muka

Svaki put kad se tuširate, umjesto da stojite ispod tuša čekajući da vam se upije regenerator uzmite čistu krpu i na nju stavite malo sapuna. Brzinski operite staklene površine i pločice. Na ovaj način ćete spriječiti nakupljanje nečistoća i ostataka sapuna u tuš kabini.
Ovo je lako i brzo, a ako vam uđe u naviku, više nikad neće sat vremena provesti uklanjajući kamenac i stvrdnuti sapun iz tuš kabine.

8. Reciklaža

Ako odvajate smeće za reciklažu, vrlo vjerojatno imate i više kanti. Umjesto da svaki put kad napunite kantu tražite vrećice u kojima ćete reciklažu odnijeti, kupite malo veće vreće za smeće, po mogućnosti s ručkicama i stavite ih odmah u kantu. 

9. Tepih

Umjesto ribanja tepiha, ispiranja i sušenja (koje može potrajati dan-dva), ako primijetite da vam je tepih prljav, pospite ga soda bikarbonom i ostavite desetak minuta. Usisajte tepih i izgledati će kao nov.

10. Namještaj

Nakon što ste obrisali prašinu (na novi, lakši način), pobrinite se da se ubuduće na površinama skuplja manje prašine. To ćete postići ako uzmete maramicu za sušilicu rublja (koja je antistatična) i njom pređete sve površine.

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 15:44:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12db2fb9e03e9b058b45ea/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Brzopotezni složenac od tjestenine, topljenog sira i piletine za svaki dan

Poslužite se ovim receptom za kremastu tjestenu s piletinom i sirom

Kada ne znate što biste skuhali, poslužite se ovim receptom za kremastu tjestenu s piletinom i sirom. Tjesteninu čak ne morate kuhati u posebnom loncu. - prenosi punkufer.hr

Sastojci za 4-6 osoba: 
3 pileća prsa 
600 ml pilećeg temeljca 
600 ml vrhnja za kuhanje 
200 grama nekuhane tjestenine penne
220 grama naribanog sira parmezana
230 grama sira mozzarela
4 češnja češnjaka
sol i papar po želji 
1 žlica maslinovog ulja 

Priprema: 

1. U loncu zagrijte žlicu maslinovog ulja pa ispržite pileća prsa koja ste prethodno narezali na kockice jednake veličine. Posolite i popaprite. 

2. Dodajte protisnuti češnjak i pirjajte dok piletina ne potamni. 

3. U lonac ulijte pileći temeljac, vrhnje za kuhanje i sušenu tjesteninu i pustite da sve zajedno zavrije. 

4. Potom smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da se sve kuha još 15 do 20 minuta. 

5. Maknite lonac s vatre i u njega umiješajte 165 grama naribanog parmezana. 

6. U duboku posudu za pečenje koju ste prethodno namastili ulijte polovicu smjese od tjestenine. Preko vrha tjestenine stavite 115 grama sira mozzarelle, koju ćete zatim prekriti s ostatkom tjestenine.

7. Preko vrha tjestenine stavite preostali parmezan i mozzarellu. 

8. Stavite u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta dok se sir ne zapeče. Poslužite sa sezonskom salatom. Dobar tek!

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 14:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12cb1fb9e03e88058b45ed/80
Foto: Screenshot / Facebook

Dubrovački planinar na brdu iznad Mokošice naletio na medvjeda!

Lazar Badanjac je u nedjelju tijekom rutinskog treninga na brdu poviše Mokošice ugledao medvjeda
Njegovu objavu donosimo u nastavku: 

- Da je Mladen Delić živ rekao bi “ljudi moji jeli to moguće!”.

Ima 10 godina tumaram po najvećim zabitima Crne Gore, Bosne, Velebita i oduvijek sam ga htio vidjeti, u prirodnom okruženju. Danas prilikom rutinskog treninga gdje sam po grebenu brda poviše Mokošice (Oštra glavica 616m), ganjao svoje FKT sam naletio na - Medvjeda! I to sam ga iznenadio s leđa na nekih 15m zračne linije. On je od straha riknuo, a ja problijedio. Pravi medvjed, veličine prosječnog čovjeka, guste smeđe dlake, đizzs još uvijek ne mogu vjerovati!

Na videu se ne vidi medvjed, dok sam se snašao blago je pobjegao, ali se vidi moje blijedo lice. Kasnije kad sam došao sebi probudila se u meni ljudska kurioština pa sam ga pokušao naći ili barem vidjeti iz daleka, ali je očito pobjegao ili se sakrio u kakvu duplju. - napisao je na svom Facebook profilu.


Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 13:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .