Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/585347c81eea8f18568b4642/80

Kultura 2016.: Splitski HNK ima novog ravnatelja, smjena Dinka Bogdanića, tradiconalna kulturna događanja

Donosimo vam godišnji pregled kulturnih događanja koja su obilježila 2016. godinu u Splitu

Godina je započela onako kako i priliči Splitu. Iza nas je niz kulturnih događanja koja su mogla zadovoljiti i najzahtjevniju publiku, a i nama je bilo jako teško odlučiti koja zbivanja u Gradu istaknuti. Iako su ova događanja već ustaljena kao tradicionalna, ipak su se dogodile neke promjene… Nema druge, nego krenuti s ovim vrlo teškim popisom kulturnih događanja koja su obilježila 2016. godinu.


 Noć muzeja u Splitu

 Ovogodišnja Noć muzeja kako u cijeloj Hrvatskoj tako i u Splitu pružila je zanimljiv program svim svojim posjetiteljima. Tisućama Splićana  bilo je omogućeno da na 20 mjesta pogledaju brojne izložbe, predavanja, radionice te koncerte. Od bogatog programa, posjetitelje je najviše oduševila potraga za blagom cara Dioklecijana.

 Čari klasnične glazbe u dioklecijanovim podrumima

 Manifestacija koja je trajala od 15.7. do 19. 8., a koncerti su se događali svakog petka u tom periodu. Splićani, ali i ostali mogli su uživati u vrhunskim izvedbama klasičnih skladbi.

 Splitski HNK ima novog ravnatelja, porast od 1,96% broja prodanih ulaznica

 Dinko Bogdanić ove godine je razrješen dužnosti v.d. ravnatelja splitskog Baleta nakon niza prijava o vrijeđanju. U svibnju ga je prijavila ballerina Tea Jelić nekon čega je Kazališno vijeće tražilo smjenu. Zamjenio ga je makedonski koreograf Igor Kirov.  

 2016. pokazala se kao uspješna po pitanju posjećenosti. O konkretnim brojkama razgovarali smo s Davorom Vukovićem, prvim čovjekom odnosa s javnošću HNK.

 - U 2016. godini Kazalište je posjetilo 74689 gledatelja s plaćenom ulaznicom. U odnosu na 2015. zabilježili smo porast od 1,96% broja prodanih ulaznica, a kada se rezultati ove godine usporede s onima u 2014. bilježimo povećanje od čak 29,7%. Prihod od prodanih ulaznica veći je za 0,6% nego prethodne godine i 17,93% nego u 2014.

 Predstava s najvećim postotkom popunjenosti gledališta bila je Mala Floramye (612 gledatelja po izvedbi). No, predstava je premijerno izvedena tek u prosincu, pa smo u 2016. imali samo 5 izvedbi. Najviše gledatelja vidjelo je predstavu Kašeta brokava (4325 gledatelja u 10 izvedbi). Svakako treba istaknuti i dramu Preobrazbaj koja je na Sceni 55 izvedena 18 puta samo u ovoj godini, a iako se igra pred malim gledalištem od samo 77 sjedala, vidjelo ju je 1175 gledatelja. Šest izvedbi Orašara, najpopularnijeg baletnog naslova vidjelo je 3312 gledatelja – kazao nam je.

 Vuković nam je rekao kako je i situacija u Kazalištu odlična nakon smjene Bogdanića.

 - Situacija u Kazalištu je odlična. Novi ravnatelj Baleta, gospodin Igor Kirov dobro je poznat baletnom ansamblu iz njegovih prethodnih projekata. Do kraja ove sezone Balet će premijerno izvesti dva naslova: "bijeli" balet La Sylphide i suvremeni baletni triptih  East/West – zaključio je.

 62. Splitsko ljeto

Izvedbom opera “Turandot” Giacoma Puccinija otvoreno je 62. Splitsko ljeto. Tijekom jednomjesečnog trajanja svi posjetitelji mogli su uživati u 38 opernih, dramskih, koncertnih I baletnih predstava na 14 pozornica, također su predstavljene I tri izložbe. Ovogodišnje Splitsko ljeto održano je pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Čast da zatvori ovu manifestaciju pripalo je kvartetu saksofona Papandopulo,  izvrsni i višestruko nagrađivani hrvatski saksofonisti.

 12. Dani Dioklecijana: Kada se Split vraća u doba Rimljana

Tradicionalna manifestacija  Dani Dioklecijana otvorena je povorkom Dioklecijanove legije, cara Dioklecijana I carice Priske koji su u kočiji prošli Rivom I Marmontovom ulicom sve do Zlatnih vrata I Peristila. I ove godine cara Dioklecijana utjelovio je Robert Kurbaša, a caricu Prisku po prvi put Severina. Bogati program pružio je za svakoga nešto; pjesma, ples, hrana, a za najmlađe predstave. Dane je zatvorila Carska modna revija pod nazivom “Putovanje toge kroz stoljeća”. Ove godine Dani Dioklecijana prvi put su se održali u rujnu umjesto u kolovozu, a razlog tome je da se i gostima koji u Split dolaze poslije glavne sezone pruže zabavni sadržaji.

 "Turneja tri Grgura": U Splitu otvorena izložba keramike

“Turneja tri Grgura” je nacionalni kulturni događaj kojoj je cilj predstaviti hrvatske kulturne ponude Splita, Nina i Varaždina; gradova u kojima se nalazi Meštrovićev spomenik Grguru Ninskom. Ova manifestacija objedinjuje i tradicionalno i moderno. U listopadu je u sklopu te manifestacija održana izložba keramike pod nazivom “Kerameikon”, riječ je  zbirci reprezentativnih radova visoke kvalitete  te je između ostalog predstavljen program za 2017. godinu kojim je najavljeno mnogo događanja, izložbi, predstava…
 
I došli smo do završetka 2016., a kako je zaključiti nego dočekom Nove godine na splitskoj Rivi gdje će građani imati priliku uživati u najvećim hitovima Petra Graše,  grupe Buđenje i benda Prva liga.




hr Sat Dec 31 2016 17:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb27042af47f78888b46c7/80
Foto: Instagram/Anasplate

Kako je to biti vegan: "Veganizam podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane"

Ana je veganka već tri godine, a svakodnevno sprema različitu hranu koju dijeli sa svojim pratiteljima na Instagramu
Ljeto se polako bliži, a velika većina krenula je vježbati i hvataju "zadnju slamku spasa" prije nego dođu na plažu. Na putu do teretane često odustanemo pa tražimo alterativnu zamjenu, a to ponekad može biti i prehrana. Što se tiče zdrave prehrane nije ju lako održavati, a par savjeta odlučili smo potražiti od Ane Jagarinec, koja je već tri godine veganka i sama priprema užinu i ručak. Posjetite profil na Instagramu, Anasplategdje možete pronaći različite recepte. 

Prvo smo Anu pitali da nam objasni što to znači biti vegan

Definiciju ''veganizma'' vrlo je lako pronaći i ona se danas koristi češće nego ikada, a podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane, kao što mnogi danas misle. Veganizam je, stoga, životni stil kojim se teži isključiti i smanjiti eksploataciju i iskorištavanje životinja u svrhe ishrane, odijevanja, testiranja ili zabave. Vegani ne jedu meso niti ostale proizvode životinjskog podrijetla poput mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe, jaja i slično.

Koliko je teško raditi užinu, ručak svaki dan i je li skupo biti vegan? 

- Već tri godine svako jelo većinom pripremam sama. To je bio potpuno moj izbor i stvorio je kod mene jednu dobru naviku i pripremu za život. Isprobala sam brojne recepte, koristila i pokušala dijete i na kraju došla do spoznaje o namirnicama koje mi najviše odgovaraju, a njih je stvarno puno!

Biti vegan nije teško, ali u početku je izazov, posebice ako se prije toga vaša prehrana temeljila isključivo na bjelančevinama iz namirnica životinjskog podrijetla.


- Mislim da je sve stvar navike pa tako i ovo. Veganska prehrana je skupa ako ju želite učiniti skupom, to jest ako odabirete proizvode koji nisu neophodni za uravnotežen i zdrav život. Ako odlučite kupovati organsko ili ako kupujete dodatke prehrani bez kojih zaista možete – platit ćete više. Također, bitno je istaknuti da su ustrajnost i priprema ključ - dok ta promjena ne postane navika. Ne uspjeti se pripremiti znači pripremiti se za neuspjeh - upravo to me vraća na put kada se osjećam demotivirano u bilo kojoj situaciji, a ne samo u prehrambenim i životnim navikama. Priznajem da biti vegan, iako ne volim nikakva etiketiranja, zahtjeva trud i ustrajnost, ali svaki dan sam zahvalna što činim to za sebe i za one oko sebe.

I za kraju, možete li s nama podijeliti dva recepta koja bi se svima mogla svidjeti..

Ljubičasta superfood smoothie zdjelica

U blender stavimo:

1/2 banane
1 žlicu chia sjemenki
1 žlicu praha sjemenki konoplje
2 žlice zobenih pahuljica
1 šalicu sojinog mlijeka
2 velike jagode
1/2 šalice zamrznutih borovnica

Na kraju ukrasimo s drugom polovinom banane, još jagoda, orašastim plodovima (orasima, indijskim oraščićima, lješnjacima i bademima), malo sjemenki suncokreta i chia sjemenkama i, na kraju, goji bobicama! 

Tahini dressing

1 žlica tahinija
1 žličica jabučnog octa
1 žličica soka od limuna
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica prehrambenog kvasca
Prstohvat češnjaka u prahu
Prstohvat soli i papra (dodajte ako želite)
Po želji: možete dodati i druge začine kao što su kumin, origano itd.

Kako napraviti:
U maloj zdjeli kombinirati tahini s toplom vodom da ga razrijedi (smjesa će se zgušnjavati s vremenom) i dobro promiješati. Dodajte sve ostale sastojke i začine i kombinirajte dok se ne formira glatka smjesa. Moja je bila gusta u ovom trenutku pa sam dodala još tople vode dok nisam dobila pravi dressing. Savršen za preliti po hrani ili kombinirati u salatama. Uživajte! 

hr Sat Apr 21 2018 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaef602af47fb68d8b4569/80
Foto: PIXABAY

Predstavljen priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’

U Gradskoj knjižnici Sinj splitski pravnik Marlon Macanović jučer, 20. travnja predstavio je svoj motivacijsko – pravni priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’.

Autor knjige i sam je prošao kroz dugotrajni period nezaposlenosti, nešto više od dvije godine, pa je koristeći vlastita iskustva i znanja prikazao brojne načine za pronalazak zaposlenja te pojasnio metode za osiguranje nužne egzistencije tijekom perioda nezaposlenosti, piše ferata.hr

"U knjizi sam objavio koje su metode nužne za osiguranje egzistencije tijekom tog perioda nezaposlenosti. Ja sam pokazao opseg prava obveza radnika za vrijeme trajanja nezaposlenosti i sve one stvari na koje treba paziti (otkazni rok, javne natječaje, molbe, životopise…). Pojasnio sam kako osnovati vlastitu firmu ili obrt, ako osoba ide putem samozaposlenja te ukazao na neke mjere koje daje Hrvatski zavod za zapošljvanje", kazao nam je Marlon Macanović.

Ovaj priručnik je, kaže, pisao oko 3 mjeseca.

"Svjesno sam išao na jedan mali format. Knjiga ima 50 stranica jer sam htio da bude brza, protočna i da ljudi imaju informacije na jednom mjestu."

hr Sat Apr 21 2018 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5603bc833bb0d94f0c8b45be/80

Veliki spektakl: Joksimović u Splitu proslavio rođendan s osam tisuća obožavatelja

U Spaladium Areni, 46-godišnji Željko Joksimović izveo je svoje hitove, koje je publika otpjevala s njim.
Svoj 46. rođendan koji je proslavio 20. travnja, Joksimović je proveo zajedno sa svojim fanovima u Spaladium Areni. Jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji rođendan je proslavio velikim koncertom okružen s osam tisuća ljudi, a u dvoranu mu je stigla i rođendanska torta.

Joksimović je pjevao pred tisuće obožavatelja, a oni su zajedno s njim pjevali njegove najveće hitove.

Ovo je drugi put da nastupa u najvećoj splitskoj dvorani, prvi put to je bilo 2014. godine na Dan žena.
hr Sat Apr 21 2018 09:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8fd3b92af47f640b8b4580/80
Foto: Pixabay

Đir po gradu: Gdje izaći ovaj vikend?

U nastavku vam donosimo pregršt različitih mjesta, a na vama je da odaberete ono koje je po vašem ukusu.
SUBOTA

NEXT Day & Night Club - ROYAL PARTY

Vanilla Club Split - Saturday night fever

Central the Club - Music Therapy

Velvet Club - DOUBLE TROUBLE

Judino Drvo Club - SIT DOWN RECORDINGS PRES. SASCHA DIVE

Klub Quasimodo - LOLLIPOP (OPROŠTAJNA)

Labirint Club (ex. Kameleon) - Solin - Best of balkan music

Moon bar - MOONDANCE

Jazzbina - MALO WHISKEY MALO COCA COLA

Kavana-Disco Kauri - SHOWTIME BY GALLARDO

Zenta Club - UBIJMO DOSADU - RADIONICA FACE PAINTING

Kocka - METAL QWIZ + SLUŠAONA

Split Circus - BEZDAN I GOSTI: 20 GODINA POSTOJANJA

Pivarij Burger&Beer - SUBOTA u #PIVARIJ-u

Adriatic Social Club - PROLJEĆE

Michel - SMILE BEND

Wine & Cheese Bar Paradox - BRUNO MIČETIĆ TRIO
 

NEDJELJA
 

NEXT Day & Night Club - Tombola

Kavana ProCaffe - Acoustic večer
hr Sat Apr 21 2018 09:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .