Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e60bb0a29111c91638b45dd/80
Foto: Portal Grada Kaštela

FOTO Kaštela će nakon uređenja izgledati neprepoznatljivo

Dinamika se mijenja i u centralnom prostoru na razmeđi dvaju naselja i tu se stvara park. U budućnosti će ovdje biti smješteno i parkiralište čije bi južno pročelje bilo idealno uvući u odnosu na susjedne građevine i oblikovati kao tribine – dio je iz idejnog projekta.

- U tijeku je izrada projektne dokumentacije za uređenje obale od kule Cega u Kaštel Starom do kule Ćipiko u Kaštel Novom za što je izdvojeno pola milijuna kuna, a početak radova na ovom projektu planira se na proljeće iduće godine – informacija je koja je danas podijeljena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Kaštela, čime je potvrđeno da je projekt uređenja rive u dijelu Kaštel Starog i Kaštel Novog iz ideje prešao u realizaciju te da će projekt uređenja luke i rive u Kaštel Starom, započet prije mjesec dana, imati svoj nastavak, piše Portal Grada Kaštela

O ovom projektu šuška se već duži niz godina, naglašavaju se potrebe njegove realizacije, a ova gradska vlast odlučila je da projekt napokon i započne.

- Nova obala umanjit će utjecaj valova na kopneni dio obalnog pojasa zimi, a ljeti osigurati dodatne sadržaje i privezišta za brodove. Obala će se dijelom nasipavati, bit će proširena oko 20 metara u more čime će se stvoriti nekoliko tisuća metara kvadratnih nove površine za šetnicu, prometnicu, drvored i prostor za ugostiteljske sadržaje – nastavak je informacije o tome što će se na navedenom području urediti.


No, za više informacija o tome u kakvim će sadržajima Kaštelani za nekoliko godina moći uživati, zavirili smo u idejni projekt nazvan „Šetnica Kaštel Stari i Kaštel Novi“, koji je izradio kaštelanski arhitekt Filip Tadin i njegovo obrazloženje.

- Dominantnu odrednicu obalnog pojasa područja Kaštela čine tri osnovna elementa: more, povijesna naselja i zelenilo. Hortikultura, kaštelanski parkovi i perivoji, nekada su činili bitan element, ali su trenutno u procesu nestajanja – stoji u uvodu obrazloženja, a što je bilo polazišna točka za idejno rješenje.

- Riva je funkcionalno podijeljena u principijelno četiri osnovna poteza – šetnica uz more, prometnica, park i šetnica uz kuće.
Rivu, kao i kuće uz nju, je potrebno zaštititi od razornog djelovanja valova, posebno za vrijeme puhanja juga i plime koja iznosi oko 1,10 metara, rub šetnice je bilo potrebno podići na tu visinu. Također j potrebno osigurati primjerenu širinu tog poteza koji nije nikada uži od 6 metara. Nakon toga se podiže za još 50 cm kako bi se dublji dijelovi obale zaštitili od valova. Povremeno se u tom obalnom dijelu uvuku rampe i stepenice kako bi se omogućio neposredni kontakt s morem, odnosno tribine za gledanje u pučinu, prostor za igru i slično.
Zbog potrebe za zaštitom od razornog djelovanja valova, dio zahvata u kojem su smješteni parkovi, trgovi i prometnica izdignut je za 40 do 50 cm u odnosu na šetnicu uz more - podaci su iz idejnog rješenja.


Kako se navodi, prometno rješenje tog područja bit će prvenstveno posvećeno pješacima, tu će se nalaziti dvosmjerna biciklistička staza te koridor za jednosmjerni promet koji u budućnosti može postati samo servisna prometnica za stanare i opskrbu.
Ta prometnica bi u većem dijelu bila upuštena za pola metra u odnosu na okolni prostor tako da vozila budu manje prisutna u prostoru te kako bi se omogućio pogled preko njihovih krovova. Jedine parkirne površine predviđene su za bicikle i mopede te bi bile smještene uz glavnu prometnicu i uz dio šetnice uz kuće.

Kroz taj pojas, u idejnom rješenju, smješten je glavni potez visokih stabala, a unutar zelenih pojasa koji slijede s kopnene strane prometnice smješteni su prostori za dječju igru, druženje, kartanje, meditiranje i drugo. Štekati bi bili smješteni uz prostore koji su u prizemlju otvoreni, a dijelovi koji su izoliraniji su intenzivno zazelenjeni. Unutar zelenog pojasa nalaze se dodatni štekati i sadržaji za djecu poput dječjih igrališta.


Uz stare kuće smještena je druga šetnica koja omogućava nesmetan kontakt s kućama, a taj prostor je u hladu i potpuno zaštićen. Visinska kota se tu ponovno spušta na metar nadmorske visine na zapadu do plus 1,40 metara na istoku,  prateći sadašnje visine budući da u ovom pojasu nije moguće mijenjati visinu jer su prizemlja unutar objekata često već niža, a pragovi su na visinama koja su pratila povijesna nasipanja ovog područja.

- Cijeli potez je prekinut akcentima u prostoru - trgovima koji mijenjaju dinamiku prostora, stvaraju snažne prostorne repere, ali i usporavaju prostornu dinamiku, stvaraju mjesto zadržavanja. Tu se prostor čisti i otvara te se stvara kontinuirana veza od naselja prema moru.
Dinamika se mijenja i u centralnom prostoru na razmeđi dvaju naselja i tu se stvara park. U budućnosti će ovdje biti smješteno i parkiralište čije bi južno pročelje bilo idealno uvući u odnosu na susjedne građevine i oblikovati kao tribine – dio je iz idejnog projekta.


Treba naglasiti da idejni projekt donosi i obvezu da se na ovom području, u skladu s tradicijom i praktičnom primjenom sade stabla i raslinje poput  koštela i neplodnih murvi, pinija, ružmarina, pitospore, brnistre, lavande, agave i slično, a svoje mjesto našli bi i postojeći tamarini za koje autor idejnog projekta kaže da već imaju skulpturalna obilježja.

- Osnovni princip odabira svih materijala i biljaka je da budu autohtoni, otporni i nenametljivi – kaže Filip Tadin te kao materijale predlaže kamen, kamenu sličan umjetni materijal i slično, dok za urbanu opremu koja bi svoje mjestu tu trebala naći, navodi kamen, bijelo drvo i bijeli metal uz napomenu da se ne smije dogoditi totalni dizajn koji će zbog uklopljenosti žrtvovati praktičnost.

Na cijelom području bit će postavljena i rasvjeta, a savjet arhitekte je da ju treba riješiti decentno te gdje god je to moguće, usmjeriti je od kopna prema moru kako ne bi zasljepljivala promatrača dok pogled usmjerava prema morskoj pučini.

Kako je nedavno kazao gradonačelnik Denis Ivanović, prema procjenama projekt uređenja ovog dijela obale bit će težak oko 30 milijuna kuna, a pomoć Gradu u financiranju projekta za sada su, prema izjavama za vrijeme nedavnog posjeta ministra Olega Butkovića Kaštelima,  obećale Županija te Ministarstvo mora.

hr Thu Mar 05 2020 09:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e33d2bd29111c1f1f8b45a6/80

Ninčević: Nisam se zarazio na proslavama ni u crkvi! Borimo se protiv stigmatiziranja oboljelih od koronavirusa

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević javnosti se obratio na društvenim mrežama.
Solinski gradonačelnik zahvalio se svima na porukama podrške, potpore i željama za brzo ozdravljenje.

U trenucima bolesti i izolacije puno znači kada znate da niste sami, da ljudi cijene iskrenost i otvorenost u namjeri da kao javna osoba upoznate o svom zdravstvenom stanju tu istu zainteresiranu javnost.

No, uvijek postoje oni koji čak i bolest koriste da bi proizvodili konstrukcije i na taj način liječili svoje osobne, političke i profesionalne frustracije.“, započeo je Ninčević.

Demantirao je natpise pojedinih medija o tome da se zarazio na privatnim zabavama ili u crkvi.

Ništa od toga nije istina. Pod punom moralnom i svakom drugom odgovornošću tvrdim da nisam bio pozvan, niti sam sudjelovao na bilo kakvim proslavama ili obiteljskim druženjima, izvan kontakta sa svojom užom obitelji.

Također ističem da u zadnje vrijeme nisam bio prisutan na svetoj misi u svojoj župi niti imao bilo kakav socijalni kontakt sa župnikom svoje župe u posljednih više od mjesec dana.“, kaže Ninčević najavljujući tužbe: 

To ću napraviti ne radi sebe, već svoje obitelji i dužnosti koju obnašam. Ali to ću uraditi i u ime svih onih koje se obilježava i stigmatizira zbog bolesti, kao i neutemeljeno optužuje o namjernom širenju zaraze.“

- Dragi prijatelji, borimo se svi zajedno protiv stigmatiziranja oboljelih od Korona virusa jer to se može dogoditi svakom od vas.

Žao mi je što svu snagu i energiju ne mogu usmjeriti prema tome kako što prije pobijediti bolest i ozdraviti, ali budite sigurni da me ovo neće pokolebati u nastojanjima da dužnost gradonačelnika i dalje nastavim obnašati otvoreno i odgovorno za dobro svih građana Solina.

Budite pažljivi i dalje pridržavajte se svih mjera i preporuka Stožera i svih drugih stručnih službi.

Siguran sam da ćemo pobjediti ovu bolest i vratiti se što prije svojim svakodnevnim poslovima i aktivnostima.“


hr Thu Apr 02 2020 21:12:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e86209a29111cb9c88b4568/80

Za koliko su druge zemlje dosegle tisuću zaraženih, a kako tu stoji Hrvatska

Hrvatska je mjerama usporila širenje virusa
Gledajući statistiku, može se zaključiti da je prosječno vrijeme rasta od prvog zaraženog do njih tisuću zaraženih u prosjeku dva do tri tjedna. Hrvatska tu dobro stoji jer smo sporije došli do 1000 zaraženih koronavirusom. U Hrvatskoj je prvi zaraženi registriran 25. veljače, a tisućiti pacijent registriran je danas, 2. travnja, dakle nakon 37 danaTrenutno je u Hrvatskoj potvrđeno ukupno 1011 osoba zaraženih koronavirusom, a 88 osoba je ozdravilo. Dosad je sedam osoba preminulo. 


Svaka država ima svoj način borbe protiv koronavirusa, a mjere koje je poduzela Hrvatska usporile su širenje virusa. Slovenija još nije došla do brojke od 1000 zaraženih, zaključno s 1. travnja imaju 897 zaraženih. Kako su naši susjedi prvog zaraženog registrirali 4. ožujka, a pretpostavka je da će tisućitog zaraženog imati 3. travnja, dakle rast će im biti 30 dana, tjedan brže nego kod nas. Srbija je prvog zaraženog potvrdila 6. ožujka, a danas im je broj zaraženih prešao tisuću, dakle za rast je bilo potrebno 27 dana. U Norveškoj je 15. ožujka broj zaraženih prešao 1000, a prvi zaraženi registriran je 26. veljače. Vrijeme rasta je tako samo 18 dana, duplo brže nego kod nas. Danska je prvog zaraženog registrirala 27. veljače, a do tisuće su došli nakon 19 dana, odnosno 17. ožujka. 


Švicarskoj je prvi zaraženi registriran 25. veljače, a 13. ožujka su prešli 1000 zaraženih, nakon samo 17 danaIzraelu je trebalo 30 dana da prijeđe 1000 zaraženih. Prvi slučaj zabilježen je 21. veljače, a 22. ožujka ih je bilo već preko tisuću. Danas Izraelci broje preko 6000 zaraženih.  Austrija, koja danas ima preko 11 tisuća zaraženih svoji prvi slučaj zabilježila je 29. veljače. Za samo 16 dana, odnosno 16. ožujka, prešli su 1000 zaraženih. 11. ožujka imali su tek nešto više od 200 potvrđenih slučajeva, dakle za samo pet dana prešli su tisuću. Još brže se nakon toga počela povećavati brojka pa sad u Austriji dnevno ima između 500 i 1000 novih slučajeva. 


Irskoj je broj zaraženih prešao tisuću 23. ožujka, a prvi zaraženi registriran je 29. veljače. Vrijeme rasta u Irskoj je 23 dana, a danas broje 3447 zaraženih. Susjedna Bosna i Hercegovina ima 518 zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom, a prvi je zabilježen 5. ožujka. Do brojke od 500 zaraženih došli su nakon 28 dana, usporedbe radi, mi smo nakon 30 dana prešli 500 zaraženih. 
hr Thu Apr 02 2020 19:28:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e6f205729111cea7d8b458b/80

Testirala se na Križinama: Dvaput negativna pa se ispostavilo da je netočna informacija

Ženska osoba iz Splitsko-dalmatinske županije testirala se dvaput u splitskoj bolnici i rečeno joj je da je negativna da bi se, na koncu, ispostavilo kako je greškom dobila netočnu informaciju.
Dok se liječila od nečeg za što je mislila da je gripa ona je, zapravo, imala covid-19.

Njezino pismo objavljeno je na portalu Index, a prenosimo ga u cijelosti.

"Ovim putem želim upozoriti sve građane Hrvatske, a posebno Splitsko-dalmatinske županije, na rad pojedinog medicinskog osoblja u KBC-u Križine na odjelu za infektologiju. Naime, prije nešto više od dva tjedna (16. 3.2020.) počinje moja agonija popraćena jako visokom temperaturom, suhim kašljem, grloboljom i jakom slabosti u cijelom tijelu. Obavještavam svog doktora opće prakse o simptomima koji se pojavljuju, on me uvjerava da je vjerojatno gripa u pitanju te da odležim kući, moleći me da ne dolazim nipošto u njegovu ordinaciju i prepisujući mi antibiotik, s obzirom na to da je procijenio da je to obična gripa. Nakon toga zovem hitnu pomoć jer vidim da se moja situacija znatno pogoršava i dobivam jednak odgovor koji sam dobila i od svog doktora opće prakse. Dana 17. 3. 2020. zovem epidemiologa Splitsko-dalmatinske županije koji me također drsko odbija i ne želi nikakav nastavak razgovora sa mnom jer ne dolazim iz inozemstva, a također i ne znam jesam li bila u kontaktu s nekim tko je bio u inozemstvu. S obzirom na to da se ni idućih dana simptomi nisu nikako smirivali i da sam se osjećala znatno lošije i svjesna odbijenica koje sam primila u zadnjih nekoliko dana, odlazim 21. 3. 2020. u ambulantnu na Mertojaku koja je prenamijenjena u COVID-19 prijem. Sestrama na parlafon predstavljam s kakvim se tegobama susrećem zadnjih nekoliko dana i one me primaju na obradu jer su simptomi dosta slični koronavirusu.

Prvo testiranje na Križinama

Sestra i doktorica su iznimno ugodno i susretljivo postupile i šalju me na Križine na testiranje na koronavirus. Na Križinama mi se uzima uzorak iz nosa i grla i šalje me se kući sa zamolbom da ih osobno nazovem o rezultatima jer su jako opterećeni cijelom situacijom oko ovog virusa. Idućeg dana (22. 3. 2020.) zovem u večernjim satima, međutim po riječima osobe s telefona, vjerojatno medicinske sestre, test još nije gotov.

Idućeg jutra zove moj muž jer sam bila jako iscrpljena i nemoćna. Preko telefona mu se govori da je nastupila tehnička pogreška vezana za moj test te da me se moli da dođem na ponovni bris grla i nosa dana 24. 3. 2020. Idućeg dana odlazim ponovno u KBC Križine, gdje mi se radi test te me se obavještava da ne zovem, već će me obavijestiti kroz dva dana o rezultatu.

Temperatura ne silazi, prolazim kroz pakao

Moja zdravstvena situacija se ne mijenja, temperatura nikako ne silazi i osjećam da prolazim kroz pakao. Samoinicijativno zovem KBC Križine tražeći rezultat svog testa, na što mi osoba s telefona govori da se strpim i ne dosađujem te da ću biti obaviještena. U večernjim satima istog dana (26. 3. 2020.) dobivam telefonski poziv s Infektologije KBC-a Križine i ženski glas s druge strane mi govori kako sam negativna na koronavirus. Odahnem, jer eto, ipak nije taj virus, vjerojatno je gripa kako je i rekao doktor opće prakse. Iako ne pamtim da sam ikad u svom životu imala simptome gripe ili prehlade ovakvih razmjera. I dalje se borim sama, bori se sa mnom i moj muž koji mi je u svemu ovome bio iznimna podrška, prolazim neprospavane noći spuštajući temperaturu, gušenjem u kašlju koji ne prestaje. Dana 30. 3. 2020. kad su se simptomi koliko-toliko smirili, zovem doktora opće prakse da ga pitam kako ide proces prekida samoizolacije. Doktor mi, vjerovali ili ne, govori kako mi ne može izdati nikakvu potvrdu jer je upravo sada dobio potvrdu da sam pozitivna na koronavirus.

Kao u lošem filmu

Situacija mi uopće nije jasna, ne znam što da mislim ni kako da se ponašam, mislim da sam samo u nekom lošem filmu koji će se odvrtjeti do kraja kroz sat vremena. Zovem KBC Križine s pitanjem: "Kako je moguće da me doktor opće prakse upozorava da sam pozitivna na koronavirus ako sam s vaše strane primila informaciju da sam definitivno negativna?".

Iz istoimenog kliničkog centra me i dalje uvjeravaju da ne znaju o čemu pričam ja i moj doktor, da sam definitivno negativna. U to sve se uključuje moj muž koji gubi razum i upozorava ih da se obrate s pravim informacijama kroz manje od desetak minuta ili će poslati inspekciju i obavijestiti medije. Nakon nešto više od pola sata nas zove doktor iz KBC-a Križine koji se prije svake priče i diskusije ispričava u svoje ime i ime cijelog osoblja, navodeći da se dogodila ogromna pogreška koja mu nije jasna. Govori kako nije bio dežuran u večernjim satima kad me se nazvalo iz kliničkog centra da sam negativna, kako je njegovu poziciju preuzeo netko tko nije trebao i kako mi je, vjerovali ili ne, prenio krivu informaciju, da nisam negativna na virus već sam pozitivna, i to dva puta pozitivna. Prvi put je bio kad mi je prenesena informacija da se dogodila tehnička pogreška, tada se nije dogodila nikakva tehnička pogreška, test je bio pozitivan, a isti doktor je tražio da se test ponovi kako bi bili sigurni u vjerodostojnost. Doista ne znam kako je moguće da se ovakva situacija dogodi i da se dovede mene i moju obitelj, moje bližnje u ovako tragičnu situaciju na štetu svih nas.

Ministarstvo će se oglasiti za 30 dana

Ne mogu se pomiriti s činjenicom da se pogriješilo na takav način, u tolikoj mjeri, ne jednom, nego dvaput. Ne mogu prihvatiti ovu situaciju i pišem e-mail Ministarstvu zdravstva tražeći odgovor na ovakvo amatersko ponašanje. Ministarstvo mi odgovara da imaju zakonski rok od 30 dana kako bi se očitovali u vezi ove situacije. Ne, ne mogu čekati 30 dana, ne mogu čekati zbog sebe, zbog svojih bližnjih a ni zbog ostalih ljudi kojima bi se mogao dogoditi isti scenarij. Hvala Bogu da sam koliko-toliko ozdravila, da ovo nije otišlo u nekom smjeru koji bi bio nepopravljiv. Zahvaljujem se svakim danom što je moj organizam bio toliko jak da je izdržao ovaj virus, boreći se lavovski punih osam dana s konstantnom temperaturom i bolovima. Mislim da krivac za ovakvu situaciju svakako treba odgovarati i da ga se treba pronaći, jer je svojim ponašanjem ugrozio mene i sve ljude oko mene, tajeći mi prave informacije i šireći dezinformacije."

hr Thu Apr 02 2020 19:14:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e861a0d29111c97c88b4569/80
Foto: Vlada RH

Vlada ograničila korištenje proračunskog novca i zabranila zapošljavanje

Vlada je u četvrtak ograničila korištenje sredstava iz državnog proračuna za 2020. izvanproračunskim korisnicima te im zabranila novo zapošljavanje, sve s ciljem da se optimalno iskoristi ograničeni fiskalni potencijal.

U obrazloženju svoje odluke Vlada napominje da će usporavanje gospodarskih aktivnosti zbog provedbe mjera za obuzdavanje širenja pandemije koronavirusa dovesti do snažnog pada javnih prihoda, a bit će potrebna i znatna dodatna sredstva za provedbu mjera i aktivnosti za borbu protiv epidemije i za pomoć gospodarstvu. To će sve dovesti do velikog porasta proračunskog manjka i javnog duga.

Kako su nastupile izvanredne okolnosti u kojima je potrebno osigurati sredstva za financiranje mjera u borbi s epidemijom te promijeniti planirane aktivnosti kako bi se optimalno iskoristio ograničeni fiskalni potencijal, Vlada je ograničila korištenje sredstava osiguranih u ovogodišnjem proračunu i financijskim planovima za 2020. godinu izvanproračunskih korisnika (Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatske vode, Hrvatske ceste, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Centar za restrukturiranje i prodaju, HŽ infrastruktura, Autocesta Rijeka - Zagreb d.d., Hrvatske autoceste i HŽ putnički prijevoz).

Odluka se primjenjuje na rashode i izdatke financirane iz svih izvora financiranja - financirane iz općih prihoda i primitaka, doprinosa, vlastitih prihoda, prihoda za posebne namjene, pomoći, donacija, prihoda od prodaje ili zamijene nefinancijske imovine i naknade s naslova osiguranja i namjenskih primitaka.

Proračunski i izvanproračunski korisnici državnog proračuna mogu preuzimati obveze te izvršavati rashode i izdatke isključivo ako su oni neophodni za obavljanje njihovih temeljnih poslova i funkcija, stoji u odluci.

Istovremeno se zabranjuje novo zapošljavanje i prijem službenika i namještenika na neodređeno i određeno vrijeme bez obzira na izvore financiranja, kao i sklapanje ugovora o djelu. 

Iznimno, moguće je zapošljavanje službenika i namještenika na neodređeno i određeno vrijeme i sklapanje ugovora o djelu u ustanovama u zdravstvu za zdravstveno osoblje te ako za zapošljavanje postoji opravdani razlog u kojem je slučaju potrebno dobiti prethodnu suglasnost ministra financija, stoji u obrazloženju.

Od dana stupanja na snagu te odluke obustavljaju se i svi javni pozivi, postupci javne nabave te jednostavne nabave, kao i pokretanje novih takvih postupaka koji nisu neophodni za obavljanje temeljnih poslova i funkcija proračunskih i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna. 

Iznimno, javne pozive, postupke javne nabave i postupke jednostavnih nabava koji su u tijeku moguće je nastaviti, a nove postupke je dopušteno pokrenuti samo ako je nabava potrebna radi provedbe mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa te za saniranje štete uzrokovane potresom, ako je riječ o nabavi materijala, opreme i slično za borbu protiv epidemije koronavirusa, navodi Vlada. 

Moguća je i objava javnih poziva i pokretanja novih postupaka javne nabave, ako za nabavu postoji opravdani i obrazloženi razlog. Ta je mogućnost dana ponajprije zbog provedbe projekata sufinanciranih iz fondova Europske unije, a i tada je potrebno dobiti prethodnu suglasnost ministra financija. 

Ujedno, donacije i pomoći (tekuće i kapitalne, unutar opće države, temeljem prijenosa EU sredstava) iznad iznosa od 10.000 kuna mogu se davati isključivo uz prethodnu suglasnost ministra financija.

Radi žurnosti, odluka će stupiti na snagu prvog dana od njezina donošenja.

hr Thu Apr 02 2020 19:00:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .