Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9a8e432af47f7c1f8b4590/80
Foto: Privatni album

Splitska studentica u inozemstvu: Znam da se imam gdje vratiti, ali mi mjesto nije u Hrvatskoj

Svaki student iz države članice Europske unije može se prijaviti za kredit od Nizozemske vlade koji pokriva godišnju školarinu, ali ga mora vratiti tek kad dobije stalni posao

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju sve više studenata odlučuje se zbog obrazovanja napustiti granice svoje domovine te po diplome „potegnu“ i do daleke Nizozemske. Je li uistinu kod kuće najljepše ili mladi svoja gnijezda počinju svijati vani?

Petra Gruica je o odlasku u sanjarila još od malih nogu, a kasnije se zaljubila u ugostiteljstvo i hotele te se nakon srednje škole odlučila na odlazak u Leeuwarden, grad na sjeveru Nizozemske jer u Hrvatskoj nije mogla pronaći adekvatan studij za svoje interese.

Bitan čimbenik mi je bila praksa. Također, moj fakultet, Stenden, na trećoj godini nudi specijalizaciju koja se, osim u Nizozemskoj može odraditi na sestrinskim fakultetima na Baliju, Tajlandu, Kataru i Južnoj Africi.. Na četvrtoj godini obvezan je i staž koji se može odraditi bilo gdje na svijetu.

Kada je riječ o upisima, mladi se često odluče za posredničke agencije koje se pobrinu za prijevod dokumenata i upis. Za one koji se odluče na takav korak, jedino im preostaje položiti maturu i spakirati kufere.

Početnu nostalgiju, studenti vrlo brzo zamijene zabavama i avanturama, kao što je bio slučaj  i kod Petre

Najviše mi nedostaju nećaci s kojima se najviše trudim biti u kontaktu kako bi im dala do znanja da unatoč udaljenosti uvijek mogu računati na mene.

Smještaj

U Leeuwarden-u studentu je potrebno prosječno 600 do 800 eura mjesečno. Studentske sobe u kućama su u jeftinije nego u domovima, što je suprotno od situacije u Hrvatskoj. Cijene soba u privatnim smještajima kreću se od 350 do 450 eura (ovisno o namještenosti i lokaciji), a za sobu u domu potrebno je izdvojiti od 450 eura naviše (s tim da su kompletno namještene i u cijenu su uključene režije). Za ostale potrebe potroši se od 250 do 400 eura.

Hrana i izlasci

Postoje menze na fakultetima koje nisu jeftine kao u Hrvatskoj. Cijene jela kreću se od tri do pet eura. U klubovima su pića u pravilu skuplja nego u Hrvatskoj, ali postoje studentske večeri kada se piće može popiti za jedan do dva eura.

Teško je pronaći posao jer je još uvijek potrebna radna dozvola za koju zahtjev mora predati poslodavac.

Imala sam sreće te sam se zaposlila u balkanskom restoranu Amfora gdje su vlasnici obitelj Kardumović iz BiH koja mi je puno pomogla. Prijavili su me za radnu dozvolu i radeći za njih sam plaćala svoj svakodnevni život i malene luksuze. Na taj način sam olakšala svojoj obitelji.

Kod kuće je najljepše – ili ipak nije tako?

Da ponovno biram, izabrala bih isto. Jako sam sretna što imam obitelj koja me podržava u svakom koraku. Znam da se imam gdje vratiti, ali mi mjesto nije u Hrvatskoj. Još imam puno planova i snova koje želim ostvariti, a svim srednjoškolcima i studentima bih od srca preporučila da pređu granice jer će im se u srcu definitivno otvoriti mnoge, zaključuje Petra.

hr Sat Mar 03 2018 12:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2fa49b2af47f044b8b45bd/80
Foto: duhovnost.net

Blagdan Svetog Ivana Krstitelja

Sveti Ivan Krstitelj bio je pustinjak, mučenik, Kristov prethodnik
Blagdan svetog Ivana Krstitelja obilježava se 24. lipnja. Ivan je propovijedao kršćanstvo, krstio ljude, a po nekim zapisima navodi se da je krstio i Isusa.

Njegovi roditelji, Elizabeta i Zaharija dugo nisu mogli imati djece, a kada im se rodio sin, majka mu je odlučila dati ime Ivan što znači "Gospodin je milostiv". Kada je odrastao Ivan je otišao od kuće i živio kao pustinjak uz rijeku Jordan i propovijedao kršćanstvo. 

Herod je dao smaknuti Ivana jer mu je prigovorio zbog preljuba. Ivan Krstitelj zaštitnik je pjevača, glazbenika, krojača, zatovrenika, oboljelih od epilepsije, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, Malte, Jordana, i štuje ga se u velikom broju gradova. 

U Hrvatskoj su po njemu nazvana mjesta Ivanić Grad, Ivanec, Kloštar Ivanić, Sveti Ivan Zelina, Sveti Ivan Žabno, Ivanska, Ivankovo i vjerojatno još neka mjesta.

Ivanove izreke:

Kada se odmakneš od ljudi i čuješ ono što ti Bog govori više ne brineš o tome što ljudi pričaju.

Nije bitna fizička hrana kojom se hraniš, bitna je ona duhovna, od nje se gradi tvoja budućnost.

Zatvoren nije onaj koji je zatočen u tamnici, zatvoren je onaj koji je zatvoren za Boga.

Tvoj život je tvoja najbolja poruka svijetu. Glas koji nitko ne može utišati.

hr Sun Jun 24 2018 16:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae7023f2af47fbba38b4574/80
Foto: Pixabay

Nikad ne biste smjeli jesti dobro pečeni odrezak, evo zašto...

Da bi bila jestiva i zdravstveno ispravna piletina i svinjetina mora se dobro ispeći. No kad junetine srednje pečen odrezak je najbolje rješenje.

Možda se od djetinjstva naučili da svaki komad mesa mora biti dobro ispečen, no chefovi tvrde da kod junetine ne smijemo pretjerivati s termičkom obradom.

Štoviše, naveli su četiri razloga zašto ne bi smjeli jesti dobro pečeni odrezak od junetine. 

1. Upropaštavate kvalitetu mesa 
Drugi komadi mesa namijenjeni su kuhanju, pečenju i pirjanju, no juneći odrezak je kvalitetan dio koji treba pažljivo termički obrađivati na štednjaku ili roštilju.

Slavni kuhari tvrde da je juneći odrezak kroz cijeli proces proizvodnje, od uzgoja do tanjura, namijenjen da bude pripremljen srednje pečen ili krvav. 

2. Meso postaje tvrdo i neukusno 

Pretjerana termička obrada će presušiti juneći odrezak te mu uništiti okus. Optimalno pečen odrezak trebao bi se topiti u ustima te biti sočan. 

3. Bacate novac u smeće 
Kvalitetni juneći odresci poput primjerice rib-eyea su skupi, pa ako ih pripremate na pogrešan način, ili to tražite od osoblja u restoranu, zapravo bacate novac u smeće.

Za manje novca moguće je kupiti drugi tip odreska ili komad mesa koji podnosi dugotrajniju termičku obradu. 

4. Ne poštujete domaće stočare 
Iza kvalitetnog junećeg odreska skriva se velik rad i mnogo utrošenog vremena lokalnih stočara. Upravo zato uništiti kvalitetno meso pretjernom termičkom obradom smatra se kao uvreda vrijednim ljudima koji su se trudili napraviti dobar posao, piše punkufer.hr

hr Sun Jun 24 2018 14:10:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6466ceb9e03e15558b4590/80
Foto: PIXABAY

Hrana koja opušta poput četveroručne masaže

Stresna svakodnevica utječe na čovjekovo zdravlje, uzrokuje glavobolje, želučane tegobe, pojačano kucanje srca i nesanicu.
Zašto se protiv ovih negativnih posljedica ne biste borili hranom? Donosimo vam popis sedam antistres samuraja koje će vam opustiti sve grupe mišića u tijelu!

1. Smoothie od banane i kave

Smutite smoothie od kave, sojinog mlijeka, zrele banane te malo gorkog kakaa. Ova kombinacija povećava razine serotonina i dopamina u tijelu, snižava krvni tlak te je idealno rješenje za tekući obrok prije odlaska na posao.

2. Zobena kaša sa cimetom
Konzumacija vruće zobene kaše potiče izlučivanja serotonina, kojeg nazivaju i hormonom dobrog raspoloženja. Zob je prepuna prehrambenih vlakana koji sporo otpuštaju energiju u tijelu i uravnotežuju količinu šećera u krvi. Dodajte kaši malo cimeta, jer ovaj začin smanjuje frustriranost, te žlicu meda - prirodnog osnaživača imuniteta. 

3. Tamna čokolada s bademima 
Jedite tamnu čokoladu s visokim postotkom kakaa i bademe jer je riječ o moćnoj kombinaciji koja smanjuje stres, snižava krvni tlak, daje energiju i pomaže boriti vam se s depresijom.

4. Orašasti plodovi i koštice 
Zgrabite kombinaciju pistacija, badema, oraha i bućinih koštica kako biste se opskrbili vlaknima, antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama koje opuštaju tijelo od napetosti i poboljšavaju raspoloženje. Pripazite samo da ne pojedete više od nekoliko komadića spomenutih plodova jer je riječ o vrlo kaloričnim namirnicama. 

5. Grickajte mrkvu 

Jeste li onaj tip osobe koja jede sve pred sobom kada je pod stresom? Ponekad će vam u borbi protiv stresa pomoći i sam čin žvakanja nečeg hrskavog. Umjesto čipsa i drugih nezdravih grickalica - vi zagrizite svježu mrkvu.

6. Čips od kelja 
Od listova svježeg kelja i malo maslinova ulja napravite hrskavi čips iz pećnice. Kelj je supernamirnica koja sadrži mnoštvo hranjivih tvari koje jačaju imunitet, olakšavaju prehranu i snižavaju krvni tlak. Kelj je i odličan izvor karotenoida, spoja koji je povezan s optimističnim razmišljanjem. 

7. Pijuckajte vino 
Ispijanje manjih količina alkohola snizit će krvni tlak te vas opustiti od napetosti. Vino je prepuno flavonida i antioksidansa koje osnažuju imunitet i sprečavaju neke bolesti. Držite se kratkih gutljaja i jedne čaše – i tako se opustite od posla na kraju dana, piše punkufer.hr
hr Sun Jun 24 2018 12:51:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2e9f0f2af47f53428b4770/80
Foto: Pixabay

I YouTube uvodi mogućnost naplate sadržaja?

Tek što smo doznali kako će Facebook početi administratorima grupa nuditi mogućnost naplate članstva, slična vijest dolazi i iz Googleovog YouTubea

 Autori koji na ovom servisu zarađuju od svojih video uradaka do sada su se morali oslanjati na prikazivanje oglasa i monetizaciju videa koju je nudio YouTube, no nisu svi bili zadovoljni prihodima koje su tako ostvarivali, ali niti politikom YouTubea koji ponekad ukida monetizaciju. Podsjetimo, nezadovoljstvo zaradom bilo je i motiv za oružani napad u sjedištu ove kompanije ranije ove godine.

YouTuberi koji su željeli zarađivati više morali su tražiti sponzore za svoj rad ili pak skupljati donacije na Patreonu i sličnim stranicama. Međutim, od sada će moći do dodatne zarade i putem samog YouTubea. Ova mreža, naime, uvodi novi način financiranja autora koji se neće više oslanjati na oglašivače.

Vlasnici kanala moći će ubuduće stvarati vlastiti “premium” sadržaj i naplaćivati pristup svojem kanalu. Mjesečna bi pretplata trebala biti 4,99 dolara, a za nju bi gledatelji dobivali ekskluzivan sadržaj – od uobičajenih videa, preko prijenosa uživo, pa sve do emojija, stickera, i sličnih digitalnih sitnica.

Autorima koji su posljednjih mjeseci testirali ovu opciju prihodi su se povećali, pa se u YouTubeu nadaju kako će i mnogi drugi biti zadovoljni novim načinom zarađivanja. Od naplaćenog iznosa autorima će ići 70%, dok će YouTubeova provizija iznositi 30%.

Dodatno, YouTuberi će moći na ovoj platformi i prodavati razne promotivne materijale, poput personaliziranih maskica za mobitele, šalica i slično (što će za sada biti dostupno samo američkim autorima), piše Bug.

hr Sat Jun 23 2018 21:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .