Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57b6e5dd0234c30b008b4589/80
Foto: D.N.

Pametno poručuje iz Splita: Socijalni poduzetnici umjesto socijalnih slučajeva

Zanimljivo kako su svi prestali pričati o reformi javne i lokalne samouprave jer im to više ne odgovara - kazala je Marijana Puljak

Stranka Pametno u svoj je dorađeni program od prošlih izbora unijela i niz tema koje drugima nisu tako važne jer ne nose brze bodove, a važne su za društvo u cjelini, među kojima je, svakako, i socijalna politika. Rekli su to predstavnici stranke danas na predstavljanju svoga programa i socijalne politike u Splitu.

- Poznato je da je naš program lani proglašen najboljim u Hrvatskoj u proteklih 25 godina, a drago nam je da smo upravo mi uspjeli nametnuti raspravu o ekonomiji, porezima i ostalim temama koje su važne za Hrvatsku, pa ove godine vidimo da se svi natječu tko će više spustiti PDV, ili olakšati poslovanje, smanjiti poreze… Puno je tu lijepih riječi, ali još uvijek ne vidimo i stvarne mjere kako to misle provesti. Za brojna njihova obećanja znamo već sada da su nerealna, a o vjerodostojnosti, u koju se sad kunu, znamo kako su je se držali proteklih 20-ak godina. Mi ne pričamo u vjetar, niti nudimo populistička obećanja, za sve mjere u našem programu otvoreno kažemo i koliko će vremena trebati za njihovo provođenje. Građanima je dosta tzv. šarenih laži - rekla je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno. Puljak je dodala da je zanimljivo kako su se prije samo 10 mjeseci zaklinjali i u reforme, poput one javne uprave i lokalne samouprave, o kojoj sada nema ni spomena u programima najglasnijih s prošlih izbora.

- Naravno da su prestali pričati o tome, kad ništa nisu napravili. A, osim toga, shvatili su, valjda, i da je najviše njihovih po različitim županijama ili općinama. To je vjerodostojnost, za kakvu se mi ne zalažemo i jedini tvrdimo i dalje da je reforma javne uprave i lokalne samouprave jedna od tri najvažnije reforme u Hrvatskoj – tvrdi Puljak. Osim te, Pametno se najviše zalaže i za reformu obrazovanja, po uzoru na prekinutu kurikularnu reformu, kao i rasterećenje gospodarstva, bez kojeg baš ništa ne možemo pomaknuti u Hrvatskoj na bolje. Upravo zato je Pametno uzelo slogan Zaokrenimo Hrvatsku, kako bi istaknuli da svi ponuđeni pravci nisu ni dobri, ni sigurni, već ih treba zaokrenuti za 180 stupnjeva i omogućiti Hrvatskoj da postane razvijena, građanska, moderna i tolerantna država. Pritom, nisu isključili ni najranjivije skupine u društvu jer je Hrvatska već u svojem Ustavu definirana i kao – socijalna država.

- Socijalna politika je jedna od temeljnih javnih politika, koje izravno određuju smjernice razvoja neke države i način kako ranjive skupine građana sudjeluju u raspodjeli civilizacijskih tekovina i društvenog proizvoda. Unatoč brojnim usvojenim programima i strategijama, činjenica je da sadašnji sustav socijalne skrbi, zbog svoje glomaznosti i neracionalnosti, utječe na rezanje socijalnih prava u vremenu kada siromaštvo i socijalna isključenost prijete velikom broju naših građana, a broj nezaposlenih i umirovljenika raste – objasnila je Kristina Vidan, potpredsjednica stranke Pametno. Istaknula je i da je kod nas socijalna politika većim dijelom pasivna, a Pametno to namjerava promijeniti, najviše na principima socijalnog ulaganja, koje promovira pametna socijalna ulaganja tijekom života te jačanjem međugeneracijske solidarnosti.

Pametno učinkovitim smatra stvaranje široke mreže socijalnog poduzetništva i stvaranjem državnog sustava socijalnog poduzetništva. Zalažu se i za model koji bi omogućio radno sposobnim ranjivim skupinama prelazak iz modela socijalne zaštite u model socijalne naknade za društveno koristan rad. Za takvo što je potrebno stvoriti zakonske preduvjete, koji bi omogućili korisnicima koji, unatoč socijalnim poteškoćama ili invaliditetu, imaju dostatne sposobnosti i ukaže im se mogućnost zaposlenja u privatnom sektoru, da ne gube podršku koju povremeno trebaju iz sustava socijalne skrbi. Naime, cilj je da im se recipročno povećava udio u participaciji te da ostvaruju prihod u oba sektora. Planirali su i osiguranje stručnog sustava unutarnje kontrole i vanjske stručne analize za pojedina područja. Pametno je posebno u programu izdvojilo kao najranjivije skupine – djecu i osobe starije životne dobi. Ulaganja u rano djetinjstvo kod djece kojoj prijeti socijalna isključenost zbog, primjerice, siromaštva ili teškoća u razvoju su jedan od najboljih načina prevencije. Kod starijih dobnih skupina se, pak, zbog starenja stanovništva, u preventivne mjere ubrajaju cjeloživotno obrazovanje, mirovinska pismenost i štednja za starost, kako bi se omogućio dostojan život građanima treće životne dobi.

- U programu imamo čak 22 mjere kako to planiramo provesti, od izrade nacionalne strategije za izjednačavanje prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, do prilagodbe različitih zakona i mjera namjenskih trošenja novca za najranjivije skupine u društvu – navela je Vidan.

U mjerama predviđaju i niz promjena u sadašnjem sustavu, a naglasak stavljaju na prevenciju, kao i na edukaciju šire javnosti o specifičnim potrebama osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

hr Fri Aug 19 2016 13:05:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6f7c229111c7c958b4709/80
Foto: Facebook

Škorić odgovorio Koturu: “Šteta koju je SDP-ova vlast napravila međunarodnom ugledu Hrvatske je teško mjerljiva, ali srećom ta vremena su iza nas! “

Predsjednik SDP-a Goran Kotur prozvao je HDZ za “slugansku politiku“, a sada je stigla reakcija Petra Škorića. Priopćenje prenosimo u cijelosti.
- Danas smo imali priliku pročitati priopćenje predsjednika SDP Split Gorana Kotura kojim proziva HDZ za „slugansku politiku“.

Nažalost Gorana Kotura i nekolicine preostalih članova njegove stranke, Hrvatska je cijenjena i ravnopravna članica euro-atlantskih integracija. Ova Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem razvija iskrene prijateljske i partnerske odnose s našim zapadnim partnerskim državama istovremeno braneći sve hrvatske nacionalne interese u svim institucijama.

Srećom, ova vlast je uspjela ispraviti sve one nevjerojatne diplomatske „kikseve“ SDP-ove Vlade koja je nastojala Hrvatsku posvađati sa svim partnerima i koja je vrijednosti i propise Europske unije pokušala pogaziti samo nekoliko dana nakon pristupanja u Europsku uniju. Šteta koju je SDP-ova vlast napravila međunarodnom ugledu Hrvatske je teško mjerljiva, ali srećom ta vremena su iza nas! 

Dolazak visokih predstavnika prijateljskih zemalja u Hrvatsku je uvijek dobrodošao, a posebna je čast što su prepoznali kandidate, program i vrijednosti HDZ-a i svojom nazočnošću i odlučnim riječima HDZ-u dali potporu.

Dok Goran Kotur i oni poput njega Hrvatsku na svakom koraku pokušavaju ocrniti i omalovažiti radi ostvarenja kratkoročnih sitnih političkih poena, HDZ je strateškom i dugoročnom politikom Hrvatsku vratio na razinu ravnopravnog partnera u krugu zapadnih demokratskih država. U onaj krug država u kojem su Hrvatsku vidjeli prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman i svi hrvatski branitelji.

Hrvatska odlučno i uspravno kroči ispravnim putem, koliko god to ne odgovaralo određenim političkim opcijama. Hrvatski građani će to sasvim sigurno znati valorizirati.“
hr Thu May 23 2019 21:43:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6e18e29111ca19b8b4621/80
Foto: Screenshot/HRT

Šibensko-kninske ceste od danas su pod dodatnim nadzorom: Nove kamere bilježe niz prekršaja

Promet na šibensko-kninskim cestama od danas je pod dodatnim policijskim nadzorom. Počele su raditi kamere koje će bilježiti niz prekršaja.
Ukupno je 9 kamera: sedam na Jadranskoj magistrali od Podorljaka do Pirovca i dvije na cesti Šibenik - Knin. Kamere su zapravo postavljene još početkom svibnja, a danas su proradile.

Policija kaže - već su svojom pojavom preventivno djelovale na smanjenje broja prekršaja kada je o prekoračenju brzine riječ. A to je najčešći uzrok nesreća sa smrtnim posljedicama.

Razlika u izgledu pravih i lažnih kamera izvana nema. A njihove će se pozicije stalno mijenjati. Mogućnosti su im takve da prekršitelji moraju već na 100 metara udaljenosti ostaviti svaku da će proći nekažnjeno! Istovremeno bilježe podatke o čak 32 vozila!

Progledao je cestovni Big Brother! Digitalne oči motre vozače na šibenskim cestama - od Podorljaka do Pirovca, piše HRT.

Iskustva iz Francuske ohrabruju našu policiju: nakon uvođenja ovakvog videonadzora na cestama - prepolovljen je broj poginulih u prometnim nesrećama!
hr Thu May 23 2019 20:08:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6da9729111ca79f8b45aa/80

Glasnovićev plakat zapalio je društvene mreže, a sada je prijavljen zbog pozivanja na nasilje

Saborski zastupnik Željko Glasnović, kandidat na listi Hrvatskih suverenista koju čine Neovisni za Hrvatsku (NHR) i Hrvatska stranka prava (HSP) izazvao je brojne reakcije preizbornim plakatom.
Plakat je podijelio na svom Facebook profilu, a prikazuje njegov udarac u staklo s porukom "Jugozomboidi imaju plan za Hrvatsku. Svaki ima plan dok ne dobije šaku u glavu."
Kontaktirano je i Državno izborno povjerenstvo u vezi sa spornim plakatom. Iz DIP-a su kratko poručili za N1 kako su ocijenili da predmetnim predizbornim plakatom dolazi do povrede izbornoga etičkog kodeksa, dostavljena je prijava Etičkom povjerenstvu
 u kojoj je upozoreno na objavljeni tekst na portalu Jutarnji.hr te na objavu na Facebook stranici kandidata Željka Glasnovića.
hr Thu May 23 2019 19:41:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Izbori u Hrvatskoj liječnikoj komori - Otvoreno pismo liječnicima, vodstvu Hrvatske liječničke komore, mjerodavnim institucijama Republike Hrvatske i hrvatskoj javnosti

Otvoreno pismo potpisala su četiri kandidata na izborima za predsjednika Hrvatske liječničke komore
Polazeći od činjenice

- da je Hrvatska liječnička komora pravna osoba s javnom ovlasti dodijeljenom sukladno pozitivnim zakonskim propisima
- da je Statutom Hrvatske liječničke komore propisano da predsjednik Komore zastupa i predstavlja Komoru u svim pravnim i financijskim poslovima
- da sukladno pravnom interesu države jasno iskazanom u kogentnoj normi kontrole i odobravanja Statuta Komore - temeljnog akta bez kojeg Komora ne može ni postojati, raditi i postupati - postoji jasan, nesporan i nužan pravni interes države da u procesnom i sadržajnom smislu pazi i na zakonitost kod izbora osobe u Komori koja je odgovorna upravo za provođenje ovlasti koje je sama država zakonom prenijela na Komoru.
- da je upravni nadzor nadležnog državnog tijela utvrdio čitav niz pogrešaka u radu Komore za vrijeme aktualnog vodstva te utvrdio da proizvoljna tumačenja odredbi statuta i drugih općih akata komore stvaraju pravnu nesigurnost i razlog su pogrešnog postupanja tijela komore po općim aktima komore.

Uzimajući u obzir

- da je Statutom Komore propisano pravo da članovi imaju pravo birati i biti birani, što je i temeljno ustavno načelo za sve izborne procese u Republici Hrvatskoj
- da je ostalo upitno definiranje biračkog tijela obzirom na činjenicu da se u javnosti raspolaže s različitim podacima o broju liječnika u Hrvatskoj
- da je najmanje četvrt biračkog tijela u praksi diskriminirano, odnosno više od 5.000 liječnika kojima je onemogućeno glasovanje, a što je direktna posljedica novog pravilnika o izborima koji je donesen u mjesecu prije samih izbora, kojim je oduzeta ili ograničena mogućnost ostvarivanja biračkog prava za nekoliko tisuća članova kojima Komora nije izdala liječničke iskaznice potrebne za glasovanje
- da je uprkos vrijedećem aktu Komore o raspisivanju izbora i točno propisanom redoslijedu izbornih radnji i rokova za njihovo provođenje, vremenski rok za glasovanje iznenada i iz nepoznatog razloga naknadno promijenjen i to samo za jednu skupinu birača
- da je nastupila diferencijacija biračkog tijela i birača na način da su pomiješana tri načina glasovanja (elektroničko, dopisno i osobno), da postoje sasvim različiti rokovi za glasovanje, da samo 2/3 članova imaju potrebnu iskaznicu pri čemu je nepoznato koliko je iskaznica aktivirano, mogućnost dopisnog glasovanja tek nešto više od 1/10 biračkog tijela, dok je najmanje 1/4 biračkog tijela ostalo diskriminirano i bez mogućnosti glasovanja jer im je Komora neizdavanjem potrebnih iskaznica odnosno glasačkih listića prisilno oduzela mogućnost ostvarivanja svog biračkog prava
- da je Središnje izborno povjerenstvo iznosilo nejasne i kontradiktorne izjave o sigurnosti i anonimnosti glasovanja pri čemu je prvo istaknuto da ugovorna tvrtka kojoj je dano upravljanje mnogim segmentima organizacije i provođenja izbora ne raspolaže osobnim podacima člana, kao npr. ime i prezime, a zatim da navedena tvrtka nadzire sve procedure presavijanje i ulaganje glasačkih lista, uputa i povratne kuverte u kuvertu koja će biti dostavljena članovima, a pri čemu je notorno da su glasački materijali označeni bar kodovima i da je na kuverti upisano ime i adresa člana te uvjet glasovanja i obrade, zaštita ili enkripcija osobnih podataka članova Komore, na ovaj način nije ispunjena što je protivno odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR)
- da je u javnosti iznesen niz sumnji u legalnost ovako provođenih izbora i legitimitet takvih izbornih rezultata
- da su tijekom samog postupka elektroničkog glasovanja brojni liječnici s više mjesta javili greške u funkcioniranju glasačkog sustava i nemogućnost postupka glasovanja

Slijedom navedenog ističemo

- da kao liječnici i članovi Hrvatske liječničke komore ne možemo podržati ni prihvatiti postupanje aktualnog vodstva Komore u organizaciji ovih izbora, kao ni u prozivanju i optuživanju državne vlasti za opstrukciju istih jer ono ne predstavlja ni nas, ni naše mišljenje, a niti mišljenje i stavove mnogih drugih liječnika članova Komore.

- da je institut komorske samostalnosti i neovisnosti koji se u priopćenjima rabi kao oružje u suprotstavljanju državi, liječnicima i javnosti predstavljen na iskrivljen i okrnjen način što za posljedicu ima potpuno pogrešno shvaćanje mjesta i uloge Komore u državi i društvu.
Komora je zakonom određena pravna osoba kojoj je država eksplicitno dodijelila dio svojih ovlasti i zadužila je za provođenje istih. Činjenica je stoga da autonomija komorskog sustava nije niti može biti apsolutna, a nipošto i nikad ne može biti iznad države koja joj je tu autonomiju dala.

- kao liječnici i članovi Hrvatske liječničke komore, ali i kao građani Republike Hrvatske, ovim putem izražavamo svoju osudu postupanja aktualnog vodstva Komore koje nastavlja kršiti zakone i propise Republike Hrvatske, pri čemu su ovakvi nelegalno pripremljeni i provođeni izbori tek jedan od primjera, a nalaz upravog nadzora

- da proizvoljna tumačenja odredbi statuta i drugih općih akata komore stvaraju pravnu nesigurnost i razlog su pogrešnog postupanja tijela komore po općim aktima komore – jedan od dokaza.

- predmetnim postupanjem aktualnog vodstva Hrvatske liječničke komore kompromitirana je cijela liječnička profesija i stavljena na stup srama, ozbiljno je ugrožena budućnost, mjesto i uloga Komore u struci i društvu, a nepoštivanjem državnopravnog sistema i poretka aktualno vodstvo Komore nesporno pokazuje da je skrenulo s puta i da nije doraslo svojoj ulozi

- ove duboko kompromitirane elektroničke izbore potrebno je zaustaviti prije nego u cijelosti naruše povjerenje naših članova i cijelog društva, a izbore provesti na uobičajen dopisni način kao što su to bili prethodni izbori kada su svi članovi imali mogućnost glasovanja i biranja.

- ovo otvoreno pismo predstavljamo kao znak htijenja i podrške svim liječnicima, nadležnim institucijama i cjelokupnoj javnosti u očuvanju i zaštiti pravne države. Pri tome se ne smatramo i želimo vjerovati da ne predstavljamo nikakvu iznimku jer bi to u konačnici trebala biti dužnost svakog hrvatskog građanina.

Otvoreno pismo potpisala su četiri kandidata na izborima za predsjednika Hrvatske liječničke komore: dr. 
Ada Barić Grgurević, dr. Miran Cvitković, dr. Matija Majić, dr. Hrvoje Tomasović.
hr Thu May 23 2019 17:18:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .