Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57b6e5dd0234c30b008b4589/80
Foto: D.N.

Pametno poručuje iz Splita: Socijalni poduzetnici umjesto socijalnih slučajeva

Zanimljivo kako su svi prestali pričati o reformi javne i lokalne samouprave jer im to više ne odgovara - kazala je Marijana Puljak

Stranka Pametno u svoj je dorađeni program od prošlih izbora unijela i niz tema koje drugima nisu tako važne jer ne nose brze bodove, a važne su za društvo u cjelini, među kojima je, svakako, i socijalna politika. Rekli su to predstavnici stranke danas na predstavljanju svoga programa i socijalne politike u Splitu.

- Poznato je da je naš program lani proglašen najboljim u Hrvatskoj u proteklih 25 godina, a drago nam je da smo upravo mi uspjeli nametnuti raspravu o ekonomiji, porezima i ostalim temama koje su važne za Hrvatsku, pa ove godine vidimo da se svi natječu tko će više spustiti PDV, ili olakšati poslovanje, smanjiti poreze… Puno je tu lijepih riječi, ali još uvijek ne vidimo i stvarne mjere kako to misle provesti. Za brojna njihova obećanja znamo već sada da su nerealna, a o vjerodostojnosti, u koju se sad kunu, znamo kako su je se držali proteklih 20-ak godina. Mi ne pričamo u vjetar, niti nudimo populistička obećanja, za sve mjere u našem programu otvoreno kažemo i koliko će vremena trebati za njihovo provođenje. Građanima je dosta tzv. šarenih laži - rekla je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno. Puljak je dodala da je zanimljivo kako su se prije samo 10 mjeseci zaklinjali i u reforme, poput one javne uprave i lokalne samouprave, o kojoj sada nema ni spomena u programima najglasnijih s prošlih izbora.

- Naravno da su prestali pričati o tome, kad ništa nisu napravili. A, osim toga, shvatili su, valjda, i da je najviše njihovih po različitim županijama ili općinama. To je vjerodostojnost, za kakvu se mi ne zalažemo i jedini tvrdimo i dalje da je reforma javne uprave i lokalne samouprave jedna od tri najvažnije reforme u Hrvatskoj – tvrdi Puljak. Osim te, Pametno se najviše zalaže i za reformu obrazovanja, po uzoru na prekinutu kurikularnu reformu, kao i rasterećenje gospodarstva, bez kojeg baš ništa ne možemo pomaknuti u Hrvatskoj na bolje. Upravo zato je Pametno uzelo slogan Zaokrenimo Hrvatsku, kako bi istaknuli da svi ponuđeni pravci nisu ni dobri, ni sigurni, već ih treba zaokrenuti za 180 stupnjeva i omogućiti Hrvatskoj da postane razvijena, građanska, moderna i tolerantna država. Pritom, nisu isključili ni najranjivije skupine u društvu jer je Hrvatska već u svojem Ustavu definirana i kao – socijalna država.

- Socijalna politika je jedna od temeljnih javnih politika, koje izravno određuju smjernice razvoja neke države i način kako ranjive skupine građana sudjeluju u raspodjeli civilizacijskih tekovina i društvenog proizvoda. Unatoč brojnim usvojenim programima i strategijama, činjenica je da sadašnji sustav socijalne skrbi, zbog svoje glomaznosti i neracionalnosti, utječe na rezanje socijalnih prava u vremenu kada siromaštvo i socijalna isključenost prijete velikom broju naših građana, a broj nezaposlenih i umirovljenika raste – objasnila je Kristina Vidan, potpredsjednica stranke Pametno. Istaknula je i da je kod nas socijalna politika većim dijelom pasivna, a Pametno to namjerava promijeniti, najviše na principima socijalnog ulaganja, koje promovira pametna socijalna ulaganja tijekom života te jačanjem međugeneracijske solidarnosti.

Pametno učinkovitim smatra stvaranje široke mreže socijalnog poduzetništva i stvaranjem državnog sustava socijalnog poduzetništva. Zalažu se i za model koji bi omogućio radno sposobnim ranjivim skupinama prelazak iz modela socijalne zaštite u model socijalne naknade za društveno koristan rad. Za takvo što je potrebno stvoriti zakonske preduvjete, koji bi omogućili korisnicima koji, unatoč socijalnim poteškoćama ili invaliditetu, imaju dostatne sposobnosti i ukaže im se mogućnost zaposlenja u privatnom sektoru, da ne gube podršku koju povremeno trebaju iz sustava socijalne skrbi. Naime, cilj je da im se recipročno povećava udio u participaciji te da ostvaruju prihod u oba sektora. Planirali su i osiguranje stručnog sustava unutarnje kontrole i vanjske stručne analize za pojedina područja. Pametno je posebno u programu izdvojilo kao najranjivije skupine – djecu i osobe starije životne dobi. Ulaganja u rano djetinjstvo kod djece kojoj prijeti socijalna isključenost zbog, primjerice, siromaštva ili teškoća u razvoju su jedan od najboljih načina prevencije. Kod starijih dobnih skupina se, pak, zbog starenja stanovništva, u preventivne mjere ubrajaju cjeloživotno obrazovanje, mirovinska pismenost i štednja za starost, kako bi se omogućio dostojan život građanima treće životne dobi.

- U programu imamo čak 22 mjere kako to planiramo provesti, od izrade nacionalne strategije za izjednačavanje prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, do prilagodbe različitih zakona i mjera namjenskih trošenja novca za najranjivije skupine u društvu – navela je Vidan.

U mjerama predviđaju i niz promjena u sadašnjem sustavu, a naglasak stavljaju na prevenciju, kao i na edukaciju šire javnosti o specifičnim potrebama osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

hr Fri Aug 19 2016 13:05:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d260d4729111c32ff8b4619/80

Splitski branitelji ljutiti zbog napisa o ustaškoj zastavi na dječjem igralištu: 'Potpiruju se podjele u društvu'

"USTAŠKA TROBOJNICA CIJELOG DANA 'ŠETA' PO SPLITSKOJ ULICI“, „Ilegalna trobojnica stoji na ogradi dječjeg igrališta u Splitu; Stanari se pitaju gdje je policija...“, samo su neki od bombastičnih i netočnih medijskih napisa kojima smo svjedočili od jučerašnjeg dana", započeli su branitelji svoje priopćenje medijima.

Splitski branitelji obratili su se medijima nakon jučerašnje objave o obješenoj ustaškoj trobojnici na dječjem igralištu, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Osim što su naslovi članka u potpunosti činjenično netočni, njihov sadržaj je zlonamjeran i koristi stvaranju dodatnih podjela u hrvatskome društvu.

Koja zastava je osvanula na splitskim Gripama? Osvanula je mala zastava s hrvatskim grbom koji ima prvo polje bijele boje, ista ona koju je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman 1990. godine, nakon prvih višestranačkih i demokratskih izbora, ponosno podignuo pred prvim hrvatskim redarstvenicima koji su svoju prisegu vjernosti hrvatskoj domovini upravo polagali, također s istim takvim grbom na kapi. 

S istim onim grbom kojeg je predsjednik Tuđman 1990. godine nosio na svojoj lenti. S istim onim grbom koji se nalazio u službenoj upotrebi 1990. godine nakon prvih izbora, a brojni naši suborci su s tim grbom na kapi dali svoje živote u Domovinskom ratu. Danas, skoro tri desetljeća nakon prvih višestranačkih izborima nailazimo na jedinstveno stajalište svih većih medija u Hrvatskoj (koji nailaze na jedinstveno slaganje u medijima iz susjedne Srbije) kako se ustvari radi o ustaškom grbu (?!) iako se baš nijedno ustaško obilježje na toj zastavi ne nalazi.

Pozivamo sve one koji su očito 1990. godinu prespavali ili se te godine jednostavno nisu mogli odlučiti da još jednom promotre dokumentarne filmove i povijesne zapise iz tog razdoblja i revidiraju vlastite činjenično netočne i (nažalost) zlonamjerne stavove. 

Svi znamo koji je grb službeni grb Republike Hrvatske, kao i koja je službena zastava Republike Hrvatske, ali jednako tako smo upućeni u znakovlje i obilježja hrvatskoga naroda kroz cjelokupnu povijest, pa i na hrvatski grb iz 1990. na kojeg smo ponosni i kojeg smo s ponosom držali na svojim odorama i na našim kacigama. Apeliramo na novinarsku odgovornost i etiku da se ne potpiruju podjele u hrvatskom društvu i da se na znakovlje pod kojima su ginuli naši suborci ne baca ljaga. Nećemo dopustiti da se hrvatski grb zbog različite boje prvog polja sotonizira i proglašava nečim što on ni u kojem slučaju nije. Dopustimo li napad na taj hrvatski nacionalni simbol, pitamo se što je sljedeće? Hrvatska kuna ili možda hrvatska trobojnica?"


hr Mon Aug 19 2019 19:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

Ponovno se mijenjaju cijene goriva: Od ponoći jeftiniji benzin, a dizel još skuplji

Ove informacije donosi stranica cijenegoriva.info, a do sad su se pokazale točnima

Od ponoći nas opet očekuju promjene na benzinskim crpkama. 

Prema informacijama stranice cijenegoriva.info, koje su uglavnom točne, od sutra se očekuje pojeftinjenje benzina, a poskupljenje dizela. 

Tako bi spremnik od 50 litara benzina trebao pojeftiniti četiri kune, a spremnik dizela od 50 litara trebao bi biti skuplji za dvije kune. 

Prosječni spremnik autoplina LPG od 50 litara trebao bi biti jeftiniji za 2,5 kuna, piše RTL

hr Mon Aug 19 2019 17:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc8349229111cb0678b4579/80
Foto: PIXABAY

Kaos na autocestama: Pojačan je promet u smjeru mora

HAK vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama

Pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora i unutrašnjosti, a povremeno se vozi u kolonama uz zastoje.

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče:

  • između naplate Lučko i čvora Karlovac u smjeru mora povremeno se vozi usporeno,
  • nakon prometne nesreće između čvorova Karlovac i Bosiljevo I (na 61. +800 km) u smjeru mora, vozi se u koloni oko 20 km,
  • pojačan je promet između čvorova Bosiljevo II i Novigrad u smjeru unutrašnjosti vozi se usporeno u kolonama,
  • na naplati Bosiljevo 1 u smjeru Zagreba kolona je oko 500 m.

Autocesta A3 Bregana-Lipovac:

  • zbog pojačanog prometa na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Ivanja Reka i Lučko vozi se usporeno u kolonama uz povremene zastoje.

Istarski ipsilon:

  • zbog pojačanog prometa prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija u smjeru Slovenije kolona koja se dijelom proteže na Istarski ipsilon je oko 2 km,
  • na čvoru Matulji u smjeru Rijeke kolona je oko 2 km.

Krčki most:

  • pred mostom u smjeru kopna kolona je oko 4 km u smjeru otoka kolona je od čvora Šmrika.

Jadranska magistrala (DC8):

  • zastoji su na prilazima turističkim središtima.
  • Zbog prometne nesreće prekinut je promet na raskrižju državnih cesta kod industrijske zone Stankovci (DC27 i DC59), a obilazno se vozi Jadranskom magistralom (DC8).

Vremenski su uvjeti povoljni za vožnju. Tijekom dana povremeno očekujemo pojačan promet na glavnim prometnicama u smjeru mora i unutrašnjost, osobito na autocestama: 

A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Diračje, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Istarskom ipsilonu, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8) te na prilazima turističkim središtima.

HAK vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

hr Mon Aug 19 2019 13:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56bc885f1441855f028b47fc/80

Mali Talijani otrovani ugljikovim monoksidom su stabilno

Stanje dvoje talijanske djece je stabilno, a njihovo liječenje se nastavlja
Djeca otrovana ugljikovim monoksidom u brodskoj nesreći na Hvaru stabilno su i mogla bi uskoro biti prebačena u Italiju. - piše HRT

Stanje dvoje talijanske djece je stabilno, a njihovo liječenje se nastavlja prema riječima dr. Branke Polić, s Jedinici intenzivne njege splitske Pedijatrije.

Od ranije je poznato da se četrnaestogodišnja djevojčica vratila svijesti i da je prebačena na običan odjel. Njezin petogodišnji brat je i dalje smješten u Jedinici intenzivnog liječenja.

Termin prebačaja u dječju kliniku u Rimu još nije poznat jer prvenstveno ovisi o stanju djece, kazala je dr. Polić.
hr Mon Aug 19 2019 13:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .