Skandal u austrijskoj vladi: ‘Imam saznanja da je Kurtz orgijao u narkomanskoj sobi’

Skandal trese austrijsku vladu. Heinz-Christian Strache, zamjenik austrijskog premijera Sebastiana Kurza je u subotu ponudio ostavku kako bi spriječio raspad koalicijske vlade koju čine kancelarova konzervativna Narodna stranka i Stracheova Slobodarska stranka (FPÖ). No, to ipak Kurza nije spriječilo da raspusti vladu i najavi nove izbore koji bi se trebali održati u ‘najkraćem mogućem roku’.   

Častili se šampanjcem, tunom, sušijem…

Sve je počelo nakon što je Der Spiegel objavio snimku koja je snimljena 24. srpnja 2017. godine u luksuznoj vili na Ibizi. U vili se nalaze Heinz-Christian Strache i Johann Gudenus, obojica iz FPÖ, desno-populističke Slobodarske stranke Austrije.

Sastali su se s djevojkom koja se predstavila kao nećakinja ruskog oligarha Igora Makarova. On je vlasnik Areti-Holdinga i bavi se prodajom plina i nafte. ‘Težak’ je 2 milijarde eura, a posluje s drugim oligarhom u Beču, piše OE24.

Sastanak je počeo aperitivima na terasi, a nastavio se večerom, šampanjcem, tunom i sušijem. Kasnije se društvo preselilo u dnevni boravak gdje su nastavili piti. Djevojka je rekla kako su spremni investirati ruski novac u Austriji. Strache joj je počeo objašnjavati kako se njihova stranka financira. Rekao je da postoje bogataši koji stranci daju i do dva milijuna eura, ali da novac ne uplaćuju na račun stranke nego u udrugu kako bi izbjegli kontrolu državne revizije. 

U subotu je objavljen još jedan isječak iz videa koji traje ukupno šest sati. Heinz-Christian Strache je Johannu Gudenusu rekao kako ima doušnike koji su mu poslali fotografije Kerna (op.a. Christian Kern, austrijski biznismen koji je bio austrijski kancelar od 17. svibnja 2016. do 18. prosinca 2017.) s maloljetnim crnkinjama u JAR-u.

U istom isječku Strache kaže i da ima informacije o seksualnim orgijama Sebastiana Kurza, sadašnjeg kancelara, u skrivenim narkomanskim prostorijama.

Hrvatska je sra*e

Kern je kasnije medijima rekao kako takve optužbe ne želi komentirati te kako smatra da bi Kurz trebao dati ostavku.
Heinz-Christian Strache u videu spominje i Hrvatsku. Navodnoj nećakinji govori u koje zemlje se ne isplati investirati.

– Hrvatska je sr…., jedno sr…., a nije dobro ulagati ni u Srbiju – savjetovao je Strache djevojci. 

 “We make Party now”

U videu Heinz-Christian Strache i Johann Gudenus također razgovaraju o preuzimanju Kronen Zeitunga od strane Rusa te o tome kako bi oni mogli manipulirati medijima. Također, Strache kaže kako su njihovi “neprijatelji idioti”, a novinare je nazvao “kurv…’. na kraju je Strache rekao: “We make Party now” i otišao je na zabavu u klub. 

Opozicija nakon ovog skandala traži da ostavke daju i ostali ministri FPÖ-a u vladi. Naime Herbert Kickl je ministar unutarnjih poslova, a Mario Kunasek obrane. Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen je rekao da je izgubio povjerenje prema dijelu vlade i sumnja da bi Kickl mogao provesti istragu kako spada budući da je i on iz FPÖ-a.  
Kancelar Kurz je rekao za Bild kako je “šokiran i potresen videom”. 

Tko stoji iza videa?

– Uvrede protiv mene su najmanji problem u tom videu. Najgore su zloporabe položaja kao i ponuda korupcije – rekao je Kurz. Rekao je i kako ne vjeruje da iza videa stoji neka strana tajna služba već da ga to podsjeća na Tala Silbersteina, koji je radio kampanju za SPÖ. Vjeruje da upravo on stoji iza toga.

– Da li se to može i dokazati, vidjet ćemo no ono što je puno važnije u cijeloj priči je sadržaj koji je vrlo problematičan – rekao je Kurz za Bild. I sam vjeruje da su izbori jedini mogući izlaz iz ove situacije. 

Članovi FPÖ-a su pak sigurni kako iza cijelog skandala stoje upravo Kurz i njegovi ljudi. Vjeruje kako su oni željeli imati nešto čime ih mogu ucjenjivati. 

OVDJE možete pogledati dužu verziju videa, piše 24sata.hr

POSLJEDNJE DODANO: