Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dc5352d29111cd8de8b462c/80

Pljušte reakcije na slučaj sječe s Marjana: Ogorčen i HSLS-ov Blažević iz vladajuće koalicije

HDZ-ov Prljević optužio je SDP za devastaciju, a SDP-ov tajnik Matijević HDZ-ovcima je uputio poruku u Tiranu

Slučaj brisanja odgovora na vijećnićko pitanje Gorana Kotura uzdrmao je političke sile u Gradskom vijeću Splita. Krenule su odmah nakon tog poteza pljuštati reakcije i oštre poruke optuživanja i predbacivanja.

Tonći Blažević, gradski vijećnik HSLS-a i vladajuće koalicije stao je uz SDP-ovce koji su slučaj nazvali šokantnim te kazali kako su ogorčeni zbog brisanja odgovora na vijećnićko pitanje:

- Zaustavite Reuters. No, nije smiješno nego žalosno. Gdje smo to došli, gradonačelniče, kad se brišu odgovori vijećnicima?! Jučer je tu stajao odgovor Javne ustanove park šume Marjan na pitanje kolege Kotura o broju doznačenih stabala kod sječe u saniranju štete od potkornjaka. To što kolega Kotur rado zaboravlja svoj udio u zanemarivanju onog što se dogodilo, to jednostavno sad nije bitno. Ovo je direktni udar na demokraciju te djetinjasto i opasno ponašanje - oštro je napisao Blažević govoreći kako ih ljudi sigurno, zbog takvih postupaka, neće pamtiti po dobrome:

- Ovoj državi i ovom narodu trebaju odgovorni ljudi, a ne PR trenutna prodavanja magle. Žalostan sam. Situacija s potkornjakom je teško breme ovog grada. Umjesto da se o svemu otvoreno prema javnosti, ovdje se ista ta javnost sustavno ignorira u igri 'tko će koga'. Mislite li da će nas generacije pamtiti kao ljude koji su se dali za grad?! - zaključio je Tonći Blažević.

Na skandalozan potez reagirao je Davor Matijević, tajnik splitskog SDP-a koji je uputio poruku gradonačelniku i delegaciji koji su sklapali prijateljstvo u Tirani.

- Split je do njihovog mandata imao neku park šumu u kojoj je, za vrijeme njihova mandata, posječeno 26.000 nedoznačenih stabala, dok se sa samom sanacijom od napada potkornjaka krenulo godinu dana i po dana prekasno.

Cijelo to vrijeme nitko od navedenih 'izletnika' nije ni prokomentirao zašto nam je Marjan devastiran, a kamo li da je zatražio nečiju odgovornost!? I sad nam, sa sigurne udaljenosti, prodaju brigu o okolišu i zelenilu. Danas na mjestu park šume imamo golišavo brdo kao podsjetnik na njihov nerad ili nesposobnost. A oni, s druge strane, imaju lijepu uspomenu na jedan izlet u Tiranu - rekao je Matijević.

U obranu vladajućih stao je Tomislav Prljević, tajnik splitskog HDZ-a koji je, za devastaciju Marjana, optužio ni manje ni više nego SDP:

- Ekipa s Bačvica, predvođena svojim predsjednikom Goranom Koturom, koja je javnost pretplatila na infantilne Facebook dosjetke ponovno je u akciji. Po običaju bez konstruktivnih političkih prijedloga, ovog puta tvrde da je Split do trenutne gradske vlasti imao 'neku park šumu'.

Već provjerenu formulu prema kojoj dezinformira javnost, suvišno je komentirati. Međutim, ono što možemo prokomentirati jest činjenica da je Split zaista imao sjajnu park šumu koja je prvenstveno višegodišnjom nebrigom SDP-a došla u trenutno stanje. I dok se Povjerenstvo za Marjan, ovlašteno od Stožera civilne zaštite, na dobrobit svih građana posvetilo spašavanju onoga što se spasiti da, pojedinci nastavljaju s opstrukcijom i širenjem političke histerije. Može kolega Kotur do beskonačnosti ponavljati 'devastacija, devastacija', posao koji radi Stožer na Marjanu SANACIJA je njegove DEVASTACIJE! - zaključio je Prljević i još malo 'dolio ulja u vatru' gorućeg splitskog problema.

hr Fri Nov 08 2019 10:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd316e929111cbef58b4590/80

Imotska Poljica za Vukovar i Škabrnju: Križ od svijeća vidi se iz svemira

Veliko imotsko srce kuca za Vukovar
Tužna obljetnica stradanja Vukovara i Škabrnje mnoga je mjesta diljem Hrvatske pretvorila u prostore tihe molitve s usana, prebiranja zrnaca krunice i paljenja svijeća za žrtve koje su pale najtužnijeg dana u novijoj hrvatskoj povijesti.

Sjećanje na ova dva mjesta od zaborava su 'otrgnuli' i mještani imotskih Poljica koji su na obljetnicu tragedije zapalili na tisuće svijeća i napravili sliku koja se, kako šaljivo kažu mještani, vidi iz svemira.

U organizaciji Sportskog društva Poljica te uz pomoć mještana kao i donacijom Općine Podbablje svijećama su spojene kapelica sv. Ane na gornjem kraju sela te kapelica sv. Ante u Bilošima.

Uz dekor oko crkve, te spajanje Novaka i Dubrave Imoćani su najveličanstveniji ukras izradili na parkingu ispred Crkve. Naime, ondje je svijećama ispisano 'Vukovar i Škabrnja' sa velikim križem u sredini. 

Među istaknutim mještanima u obrani istočnih granica Hrvatske bio je i Miroslav Gudelj - Migi koji je 4. listopada 1991. godine poginuo u Šarengradu kao pripadnik Prve gardijske brigade 'Tigrovi'.


hr Mon Nov 18 2019 23:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd2f6d129111c54f28b45f3/80

Veličanstveni mimohod: Splićani dostojanstveno odali počast za Vukovar

Ovaj mimohod postao je tradicionalan
Večeras se u Splitu okupio veliki broj onih koji su došli i sudjelovali u mimohodu posvećenom Gradu Heroju. Organizator mimohoda bila je Torcida, a sve je započelo u 18:30 sati kraj spomenika 'Dječaka s luminom' gdje su se građani okupljali.


Vukovarska ulica je bila zatvorena za promet, a mimohod je krenuo u 19 sati. Sve je proteklo dostojanstveno, a kolona se na križanju Vukovarske i Dubrovačke ulice zaustavila te uzvikivala "Vukovar, Vukovar".Na mjestima gdje su brojni grafiti posvećeni Vukovaru duž Vukovarske ulice palile su se svijeće, a sve je završilo bakljadom i pjesmom u znak Grada Heroja.
hr Mon Nov 18 2019 20:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd2e07829111c95f38b45a1/80

Splitski pomorci poklonili se žrtvama: Napravili su Vodotoranj u stiroporu

Svojim su trudom uljepšali atrij Škole i pokazali su poštovanje kakav Vukovar i Škabrnja zaslužuju

Mnogo je slova danas napisano o tužnoj obljetnici stravičnog zločina Vukovara i Škabrnje. 28 godina poslije diljem zemlje organiziraju se kolone sjećanja, pale lampioni i polaže cvijeće u ulicama koje simbolično nose ime ova dva mjesta.

Prekrasna priča stiže iz Splita jer su učenici tamošnje Pomorske škole na poseban način odali počast nevinim žrtvama koje su na braniku domovine ostavile život.

Osim što su, kao i većina ljudi, palili lampione potrudili su se napraviti i Vukovarski vodotoranj u stiroporu.


Svojim su trudom uljepšali atrij Škole i pokazali su poštovanje kakav Vukovar i Škabrnja zaslužuju.

Bravo za pomorce!

hr Mon Nov 18 2019 19:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd2ddc629111c2af58b4574/80

U Sinju kreće Festival znanosti: I deseto jubilarno izdanje rukovodi doktor fizike Mislav Cvitković

Iz godine u godinu Festival znanosti sve više ulazi u škole. Učenicima se približava znanost i zapravo objašnjava znanstvena strana nekih svakodnevnih pojava i radnji
Sutrašnjim otvaranjem u Muzeju Sinjske Alke počinje jubilarno deseto izdanje Festivala znanosti u Sinju od 19. do 23. studenog ove godine.
Festival pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović te uz sponzorstvo Grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije već je neko vrijeme prepoznat od strane Sinjana i njihovih gostiju koji iz prve ruke, u dane održavanja, mogu čuti znanstvene priče od redom najboljih imena u područjima znanosti.

Festival znanosti u Sinju sadržajno će otvoriti vrhunski fizičar čestica, dr. sc. Vuko Brigljević, predavanjem o Higgsovu bozonu i tajnama materije koje tim otkrićem rasvjetljava današnja fizika.

Deset godina na čelu uigranog tima je Sinjanin Mislav Cvitković, fizičar s Instituta Ruđer Bošković koji je u veljači ove godine doktorirao fiziku na Friedrich-Alexander Universitätu u Erlangenu.

- Ove godine dolazi 10 znanstvenika. Prethodnih godina dolazilo je 15 i veći je naglasak bio na predavanja u Alkarskim dvorima. Ove godine težište smo prebacili na učenike i djecu. Tako će osim predavanja u Alkarskim dvorima u četvrtak u 16 sati biti radionica za djecu od prvog do četvrtog razreda u Alkarskim dvorima koju će održati nekoliko nastavnika fizike u Cetinskoj krajini. Bit će tu i noćno promatranje neba, a u petak u 19 sati imat ćemo niz interaktivnih pokusa iz fizike za cjelokupnu populaciju, posebno će biti zanimljiva za djecu. Uz sve to, u subotu u 10 sati bit će “Fizika na pijaci” - studenti iz Zagreba i Splita izvodit će niz zanimljivih pokusa iz fizike čisto kako bi predočili njenu zanimljivost - kazao je Cvitković.

Iz godine u godinu Festival znanosti sve više ulazi u škole. Učenicima se približava znanost i zapravo objašnjava znanstvena strana nekih svakodnevnih pojava i radnji.

- Popularizirali smo znanost i zato se, iz godine u godinu, okrećemo sve više učenicima. Ove godine, što mene osobno najviše oduševljava, je kada se netko iz sustava školstva javi i kaže da učenici žele da dođemo u njihove škole. Ove godine smo imali tri takva poziva. Premda me zovu u zadnji tren, mi smo napravili totalnu promjenu rasporeda samo kako bi ih ubacili jer jednostavno ne želimo ostati bez odgovora takvim ljudima koji pokazuju interes. A ove godine uključujemo i područnu školu u Košutama, područnu školu škole Trilj, školu u Hanu i Otoku, a ove godine je dodatno uključena Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića uz Franjevačku i Opću gimnaziju kao i svih dosadašnjih godina - ustvrdio je Mislav Cvitković.

Najzanimljivije, ipak, kako kaže Cvitković, je kviz za srednjoškolce koji svake godine zaključuje festivalsko izdanje:

- Nagrade su 1000, 2000 i 3000 kuna. Kviz je u subotu u 18 sati. Uz kviz, već treću godinu zaredom imamo i natjecanje u kemiji koje je zapravo interaktivno natjecanje u kojem ne treba predznanje iz kemije već na temelju pokusa iz kemije imate neko pitanje poput zagonetke i pomoću pokusa date odgovor. To će se održati u prostorima Franjevačke klasične gimnazije i ono je namijenjeno za sve srednjoškolce, a prijaviti se može na stranicama festivala - zaključuje Mislav Cvitković, jedan od glavnih organizatora i priželjkuje da će i ovaj Festival znanosti biti uspješan kao i svi do sada.


Program Festivala znanosti 2019.


hr Mon Nov 18 2019 19:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .