Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58c2cc47b4739865b38b45d5/80

"Najkriminalniji nacionalni projekt": Rezultati vodoistražnog trasiranja u Lećevici su krivotvoreni?

Ekološke udruge će protiv županije i Geološkog instituta podnijeti kaznene prijave

Čelnici i članovi ekoloških udruga "Rast" i "Zvona Kaštela" u utorak su pred zgradom županije u Splitu upozorili da su krivotvoreni rezultati trećeg vodoistražnog trasiranja u Kladnjicama za Centar gospodarenja otpadom u Lećevici, te da se radi o "najkriminalnijem nacionalnom projektu", zbog čega će protiv županije i Geološkog instituta podnijeti kaznene prijave.

 Anđelko Parčina iz udruge Rast tvrdi kako imaju informacije da se tijekom trasiranja u pojni bunar trebalo staviti 100 kilograma ekološke boje i 100 kubika vode, kako bi boja stigla do nekog izvora u priobalju. No, prema njihovim saznanjima, u pojni je bunar stavljeno tek 60 kilograma ekološke boje i 27 kubika vode nakon čega se, kaže, tim s Geološkog instituta Hrvatske povukao na večeru, a nakon toga više nije ulivena nijedna litra vode.

- Unatoč tome, boja se pojavila na rijeci Jadro i Krki, i to u prvom tjednu poslije trasiranja. Naši su aktivisti uzimali uzorke, a pošto nam nitko u Hrvatskoj to nije želio analizirati, poslali smo u jednu od zemalja EU. Kada za desetak dana dobijemo podatke izvijestit ćemo javnost. Tražit ćemo dodatno trasiranje, ali ne u kojem će naručitelj biti županija, već neka neovisna kuća koja bi obavila iste radove. Zbog obmane javnosti i krivotvorenja podataka podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv županije Splitsko-dalmatinske i Geološkog instituta Hrvatske. - poručio je Parčina i dodao kako više nema državne institucije kojoj mogu vjerovati.

 
 Da je trasiranje, kako su rekli ekološki aktivisti, bila samo obmana i odglumljeno radi medija, ustvrdio je i predsjednik udruge "Zvona Kaštela" Vinko Grgurević, istaknuvši kako je sve izvedeno protivno propisima, da postoje drugi argumenti i činjenice prema kojima je ta odabrana lokacija druga zona sanitarne zaštite izvorišta Jadra i Krke. Argumenti su, nastavio je, ponori i ponorne zone, a i činjenica je kako se s tog područja opskrbljuje izvor Jadra u ljetnom razdoblju.

- Plan Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici je neodrživ, a postavlja se i pitanje troškova koji su nastali u posljednjih 17 godina. Krivotvoreni su i prostorni planovi, projekt se zagovara bez zakonom obveznog vodnog istraživanja. Napravljen je čak i elaborat zaštite Jadra, a da nisu napravili trasiranje. Tko je odgovoran za bespravnu izgradnju u Dugopolju, Muću, Dicmu i Konjskom, te za eko zdravstveni zločin koji zagađuje s tog prostora. - zapitao se Grgurević.

Kazao je da rješenje postoji za vode i otpad, da su ga ponudili znanstvenici, ali da ih grad, županija i Vlada ne žele. Pojasnio je da su znanstvenici razradili sustav postupanja s otpadom gdje se otpad prikuplja odvojeno na mjestu nastajanja i pretvara se u sirovine, zbog čega nema potrebe za odlaganjem otpada. Grgurević tvrdi da se to može postići za šest mjeseci, no problem je što su se gradovi ugovorom obvezali županiji da neće raditi nijedan drugi sustav nego Centar, što znači miješanje otpada u jednu kantu i odvoz u vodozaštitnu zonu.

Facebook komentari

hr Tue May 30 2017 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/599c299db9e03e2b578b46e4/80
Foto: Absolute Croatia

Početak građevinskih radova na javnoj garaži u Vrazovoj ulici

Grad Split je investitor

Sutra u srijedu 23. kolovoza 2017. godine, u 10.00 sati u ulici Stanka Vraza (GK Visoka) započinju građevinski radovi na javnoj garaži. Za dovršetak započete gradnje bilo je potrebno napraviti izmjenu i dopunu građevinske dozvole po kojoj je započela gradnja krajem 80-ih godina, a u sklopu stambene izgradnje ovog dijela kotara.

 Investitor je Grad Split, izvođač radova je tvrtka „Lavčević“, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 4.397.985,66 kuna, odnosno 5.497.482,08 kuna s PDV-om.

 Početku radova će nazočiti zamjenik gradonačelnika Nino Vela, pročelnik Službe za imovinskopravne poslove, izgradnju i geodeziju Anto Krželj, te Ivica Grubišić Gire, savjetnik gradonačelnika za komunalu i javne površine.

 

 

Facebook komentari

hr Tue Aug 22 2017 14:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56b9db8af864d108008b4c74/80

Zdravko Mamić propucan u Tomislavgradu

Na nekadašnjeg čelnika Dinama pucali su u rodnom mjestu
Savjetnik zagrebačkog Dinama, Zdravko Mamić danas je propucan u Tomislavgradu. Propucan je u mjestu Zidine, rodnom mjestu njegovog oca kojemu je danas godišnjica smrti.

Za sada je poznato da su dvije nepoznate osobe izašle iz šume i Mamića ustrijelile u nogu. Prebačen je u Dom zdravlja u Tomislavgradu, a bit će upućen na liječenje u KBC Split.

Tomislavgrad je pod policijskom opsadom, a policija traga za počiniteljima.

Mamićevo stanje je stabilno, zadobio je prostrijelnu ranu natkoljenice. 

Očevici kažu da su čuli više pucnjeva, a u GNK Dinamu oštro su osudili napad, piše  bljesak.info

Facebook komentari

hr Tue Aug 22 2017 14:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/599c168eb9e03e385b8b4583/80

180 000 kuna štete zbog požara u Dugom Ratu

Očevidom je utvrđeno da je uzrok požara otvoreni plamen koji je zahvatio odlagalište otpadnog materijala i četiri vozila

Čak 180 tisuća kuna iznosi materijalna šteta u požaru koji je u ponedjeljak buknuo na odlagalištu otpada u Dugom Ratu, doznaje se u utorak u splitskoj policiji.

Policija je priopćila kako su na mjestu događaja na adresi Industrijski put obavili očevid i utvrdili kako je vatra zahvatila odlagalište otpadnog materijala kao i četiri  osobna vozila.

"Utvrđena je sumnja je uzrok požara otvoreni plamen ili žar, a počinjena materijalna šteta se cijeni na oko 180 tisuća kuna", kazali su u Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj.Facebook komentari

hr Tue Aug 22 2017 13:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/599c0e6eb9e03ec7588b4628/80

Za podmetanje požara kod NK Krka osumnjičeni maloljetnici!

Zbog izazivanja požara koji je u ponedjeljak popodne planuo u Radučiću između Kistanja i Knina, policija je kazneno prijaviti dvojicu maloljetnika, jednoga za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a drugoga zbog poticanja na počinjenje tog kaznenog djela, doznaje se u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni mladić jučer oko 14,15 sati u mjestu Radučić, Općina Ervenik, na poticaj drugoosumnjičenog upaljačem zapalio suhu travu na otvorenom prostoru neposredno uz željezničku prugu. Potom se požar nekontrolirano proširio prema Nacionalnom parku Krka i tako ugrozio kulturno dobro i arheološko nalazište Burnum, ali i željezničku prugu i državnu cestu D-59 Kistanje-Knin, rekli su u policiji., piše ŠibenikIn.hr

Osumnjičeni maloljetnicu su nakon kriminalističkog istraživanja predani do nastavka kaznenog postupka pritvorskom nadzorniku, uz kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu za mladež gdje bi tijekom dana trebali biti ispitani.

Radi svrhovitog poduzimanja mjera obiteljsko pravne zaštite, kažu u policiji, o svemu je obaviještena i nadležna služba za socijalnu skrb.

Uhićeni mladići dio su skupine od sedam mlađih muških osoba koje je policija jučer dovela u Policijsku postaju Knin na ispitivanje o požaru, nakon prijave zaposlenika Nacionalnog parka Krka koji su uočili grupu momaka u blizini požara koji je upravio na tom području bio izbio.

Dvojica maloljetnika su nakon ispitivanja zadržani, a ostali pušteni kućama.

Recepcionerka Nacionalnog parka vidjela ih je kod jednog nadvožnjaka kada je putovala kući nakon posla i o tome obavijestila kolege, a onda je nadzornik parka po njezinom opisu identificirao mladiće i prijavio ih policiji.  

U policiji su nam rekli da motiv za počinjenje kaznenog djela nije otkriven. 

Facebook komentari

hr Tue Aug 22 2017 12:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .