Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b8bb852cb557a27508b565e/80
Foto: PIXABAY

Jeste li probali kuhana jaja iz pećnice? Skidanje ljuske mnogo je lakše

Jaja se kuhaju u vodi, na to smo navikli, no jeste li znali da ih možete skuhati, odnosno ispeći - i u pećnici?
Na ovaj način možete pripremiti puno više jaja, ne morate čekati da voda provrije, a čini se da su ovako pripremljena i ukusnija. I ne samo to: skidanje ljuske je lakše, ali drukčije.

Kako skuhati jaje u pećnici? Poslažite jaja na rešetku iz pećnice i pecite ih na 160-170 stupnjeva 30-ak minuta. Kad pečete jaja, postoji mogućnost da se na ljuskama pojave smeđe točkice. Ništa ne brinite: kad ih potopite u vodu, točkice će nestati, piše gastro.hr

Nakon pečenja jaja odmah (uz pomoć termorukavica) ubacite u zdjelu punu hladne vode.

Tako se jaja neće prepeći, a žumanjak neće dobiti zelenu boju.

Jaja možete peći u kalupu za muffine, pa ćete ih puno lakše izvaditi iz pećnice. Kako jednostavno skunuti ljusku? Prerežete nožem pečeno jaje po sredini, s ljuskom i vilicom odvojite ljusku. Ostaci, komadići ljuske lako se skidaju. Zanimljivo je da na ovaj način možete oguliti i kuhano jaje. 

hr Sun Sep 02 2018 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc73fa29111ca1558b4568/80
Foto: Pixabay

Mladi luk: Česti zdravstveni problemi koje zeleni dio rješava za tren

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka

Alternativna medicina mladi luk smatra nevjerojatno vrijednom i zdravom namirnicom koja djeluje na tijelo iznutra i izvana.

Osim što pomaže kod prehlade i snižavanja visokog krvnog tlaka, mladi luk ima protuupalna svojstva, te djeluje protiv gljivica, stresa i umora.

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka.

1. Upala grla

Izrežite stručak zelenog dijela na komadiće, dodajte mu malo naribanog đumbira i soli te sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu te zagrijte. Toplu kompresu umotajte u još jednu krpu ili ručnik te stavite na upaljeno područje.

2. Natečene noge

Stručak zelenog dijela mladog luka kuhajte nekoliko minuta. Blenderom ga izmiksajte (ako treba dodajte vrlo malo vode), dok se smjesa ne pretvori u pastu. Tom pastom namažite natečene dijelove nogu.

3. Odčepljivanje nosa

Zgnječite malo zelenog dijela mladog luka i njegovim sokom natopite komad vate ili dvije blazinice. Takvu mokru kompresu stavite na nos i područje sinusa. Luk će aktivirati sluznicu i odčepiti dišne kanale. - piše Zadovoljna

hr Sun Apr 21 2019 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc3f5929111c3b558b4572/80
Foto: PIXABAY

Instagram testira novu opciju koja bi mogla biti pogubna za karijere influencera

Instagram bi mogao uvesti promjenu koja će mnoge influencere dovesti do ludila. Postoji mogućnost da u budućnosti broj lajkova koje je pojedina fotka dobila bude nedostupan publici.
Jane Manchun Wong, koja se bavi istraživanjem društvenih mreža, otkrila je da Instagram već testira ovu opciju i screenshotove objavila na Twitteru. 

"Želimo da se vaši pratitelji fokusiraju na sadržaj koji dijelite, a ne na količinu lajkova koje dobivate. Za vrijeme ovog testiranja samo će osoba koja je podijelila objavu moći vidjeti koliko je lajkova dobila", stoji u obavijesti.

Glasnogovornik Instagrama za The Verge je izjavio da opciju "u ovom trenu" ne testiraju, no da "traže način na koji bi se smanjio pritisak s korisnika". 

Bitno je napomenuti da Instagram i Facebook neprestano testiraju nove opcije, no da mnoge od njih nikad ne zažive, piše Index.hr

hr Sun Apr 21 2019 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc2bb329111c1e558b456b/80

Tri umaka od hrena koja se savršeno slažu sa šunkom

Hren je nezaobilazni dodatak blagdanskih stolova. Najčešće se od njega rade umaci koji sjajno idu i uz tradicionalnu uskrsnu šunku. U nastavku pronađite recepte za tri varijante umaka od hrena.

1. KLASIČNI UMAK OD HRENA

- 8 dag hrena
- 2 dcl bistre mesne juhe (pileće, goveđe ili druge, a možete koristiti i bistru povrtnu juhu)
- malo soli

Ogulite hren i naribajte ga na sitno. Budite oprezni prilikom ribanja jer će hren uzrokovati suzenje očiju. Zagrijte juhu ili temeljac do vrenja pa s time prelijte hren. Posolite i pustite da se ohladi.

2. UMAK OD HRENA S VRHNJEM

- 5 dag ribanog hrena
- 2 dcl kiselog vrhnja
- malo soli i papra
- 2 velike žlice limunovog soka ili octa

Oguljeni i naribani hren pomiješajte s vrhnjem. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu te na kraju umiješajte limunov sok ili ocat, ovisno o tome koji okus više volite.

3. UMAK OD HRENA S JABUKOM

- 8 dag hrena
- 1.5 dcl bistre mesne juhe (ili povrtne)
- 1 srednja jabuka
- sol
- 1 mala žlica octa

Hren ogulite i naribajte pa ga prelijte vrelom juhom. Kada se ohladi, dodajte naribanu jabuku, sol i ocat pa promiješajte, piše zadovoljna.hr

hr Sun Apr 21 2019 10:37:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f31ab4b47398562c8b45be/80

Zašto se mijenja datum Uskrsa?

Na Uskrs se obilježava Kristovo uskrsnuće, kao i njegova pobjeda nad smrću i grijehom.
Nekada se u Crkvi Uskrs nije slavio u svim krajevima podjednako, ali uvijek je bio u svezi sa židovskom Pashom.

Isus je proslavio posljednju večeru, proživio svoju muku i smrt i uskrsnuće za vrijeme toga židovskoga blagdana koji se slavio 14. dana mjeseca Nisana. 

Nisan je sedmi mjesec židovskog kalendara, a odgovara našem početku proljeća, odnosno ožujku i travnju.

Prema pravilu Katoličke crkve datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja pa je zato Uskrs pomični blagdan.

hr Sun Apr 21 2019 08:44:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .