Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d77c9bc29111cc9738b4735/80

“Imenovanje Dubravke Šuice potpredsjednicom Europske komisije potvrda je hrvatske snage u Europskoj uniji“

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je imenovanje Dubravke Šuice na mjesto potpredsjednice Europske komisije demokraciju i demografiju, što je izrazito važan resor, priznanje hrvatske snage u Europskoj uniji.
"Bavit će se egzistencijalnim temama za niz država članica", dodao je premijer. Naglasio je kako je to potvrda snage Hrvatske i plod razgovora s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. „Na europskoj razini igramo utakmicu iznad svoje kategorije“, poručio je.
U povodu imenovanja Dubravke Šuice potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju, koje je danas objavila novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije u Banskim dvorima.

„Ursula von der Leyen Dubravki Šuici povjerila je izrazito značajnu ulogu u budućoj Europskoj komisiji, a to je dužnost potpredsjednice Europske komisije zadužene za demokraciju i demografiju“, istaknuo je premijer Plenković i dodao je da su ovlasti i dužnosti Dubravke Šuice u Komisiji plod razgovora s Ursulom von der Leyen te želja hrvatske Vlade da, prvi puta u povijesti Europske komisije, jedna povjerenica u svom portfelju ima jednu od ključnih egzistencijalnih tema za niz država članica, a to je pitanje demografije.

Demografija je ključno pitanje za EU

„Tema koju smo pokrenuli na sastanku u Sibiu, za vrijeme rumunjskoga predsjedanja, tema koju smo uvrstili na naš zahtjev i na naš interes u Strateški program Europske unije 2019.-2024. i tema koju je Ursula von der Leyen, ne samo kao predsjednica nove Komisije, nego u dva mandata njemačka ministrica za socijalna pitanja i za obitelj, objeručke prihvatila jer je itekako svjesna ovoga pitanja koje je horizontalno za sve članice Europske unije“, kazao je premijer Plenković.

Pojasnio je da pola članica EU-a ima negativan prirodni priraštaj te je s toga važno, bez obzira na nacionalne nadležnosti u rješavanju ove problematike, podići ovu temu horizontalno na europsku razinu i osmisliti kako europske institucije mogu pomoći državama članicama u rješavanju toga ključnog problema.

„Ovo što smo danas doživjeli je strateško priznanje snazi Hrvatske, kao najmlađe članice Europske unije, koja je dobila jedno od mjesta potpredsjednika Europske komisije“, poručio je premijer Plenković.

Drugom važnom porukom ovog imenovanja istaknuo je portfelj – demografija i demokracija. 

U tom je kontekstu naveo da se upravo prije konferencije za medije sastao s Marijom Pejčinović Burić, koja će 18. rujna preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, paneuropske organizacije koja ove godine slavi 70 godina od svoga osnutka i koja ima tri ključne teme – demokracija, vladavina
prava i zaštita ljudskih prava.

„To pokazuje da je Hrvatska u jednoj godini na dva ključna mjesta u europskim organizacijama poslala svoje dužnosnice, svoje političarke, kako bi na europskoj razini jačale temu demokracije, temu sudjelovanja građana, ne samo naše zemlje, nego svih drugih europskih zemalja, u demokratskim procesima, na izborima, da se dobro, pravilno i istinito informiraju, da participiraju u procesu izgradnje svojih društava, od lokalne i nacionalne razine pa do europske razine. Da ne dođu u zabludu kada im populisti, demagozi i lažne mesije prodaju različite priče, nego da koriste onaj ključni element razvijenog, obrazovanog, civiliziranog i tolerantnog društva, a to je da razvijaju filtere prije nego što naprave svoj odabir“, naglasio je premijer Plenković.

Uloga žena iz Hrvatske u međunarodnom organizacijama

Posebno važnom dodatnom vrijednošću koja se ne vidi automatski iz odabira portfelja, istaknuo je to što će Dubravka Šuica biti zadužena za ključan projekt koji se zove Konferencija o budućnosti Europe.

Pojasnio je da se radi o projektu koje će u sljedeće tri godine pokrenuti novoizabrana predsjednica Komisije. Ta će Konferencija, dodao je, biti uključiva, saslušati će stavove europskih građana, europskih država i institucija, akademske zajednice, civilnoga društva, medija, svih koji žele sudjelovati o tome kako europski projekt može biti bliže građanima i kako može biti funkcionalniji, svrhovitiji i korisniji.

Aktivnošću politike ove Vlade i diplomacije, dodao je, ove je godine Maja Markovčić Kostelac, bivša državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, imenovana izvršnom direktoricom Europske agencije za sigurnost mora. Četvrta hrvatska političarka koja je također izabrana na važnu europsku dužnost je Ivana Maletić, nova članica Revizorska suda Europske unije.

„Poruka koja izvire iz svega ovoga je uloga žena u hrvatskoj politici i uloga žena iz Hrvatske u međunarodnim organizacijama“, kazao je premijer i dodao da je i Stalno predstavništvo Hrvatske pri Europskoj uniji preuzela žena – Irena Andrassy.

„Na europskoj razini igramo utakmicu iznad svoje kategorije“, poručio je premijer ilustrirajući važnost ovih imenovanja za Hrvatsku i za doprinos i ugled koji će imati.
hr Tue Sep 10 2019 18:05:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2330a529111cee058b45af/80

Premijer u Splitu: Postrožit ćemo borbu protiv dilera

Osim povećanja aktivnosti, najavio je i mijenjanje zakona ukoliko bude potrebno.
Povodom obilježavanja osnutka HDZ-a u Splitu, premijer Andrej Plnković dotakao se i nedavnog stravičnog zločina počinjenog upravo u gradu pod Marjanom.

Najavio je pojačanje borbe nadležnih tijela protiv raspačivača droge te svih onih koji se bave organiziranim kriminalom.

Ojačat ćemo aktivnosti iz područja pravne sigurnosti. Mijenjat ćemo zakone ako treba, postrožiti borbu protiv onih koji raspačavaju drogu, koji se bave organiziranim kriminalom, koji mlade navode sa zdravog puta na delinkventna i devijantna ponašanja," rekao je Plenković.
hr Sat Jan 18 2020 17:24:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d23631529111c4bfd8b4595/80
Foto: HRVATSKE CESTE

Na terenu i policija: Kinezi otpustili zaštitare na Pelješkom mostu

Stručno mišljenje bit će izdano u što kraćem roku.
Kako javlja Dubrovački dnevnikKineska tvrtka China Road & Bridge Corporation otpustila je zaštitare koji su čuvali i nadzirali izgradnju Pelješkog mosta.

Policija je već napravila inspekcijski nadzor u sigurnosno stanje gradilišta te će u što kraćem roku izdati svoje stručno mišljenje. 

U svakom slučaju, ovakvo što ne iznenađuje jer su kineski graditelji poznati kao oni koji itekako vode računa o troškovima, no s druge strane ne treba zanemariti niti aspekt sigurnosne zaštite koji ovako biva upitan

hr Sat Jan 18 2020 17:01:46 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5de6899f29111c10178b4593/80

Plenković u Splitu povodom 30. rođendana splitskog HDZ-a

Premijer vjeruje da će na parlamentarnim izborima HDZ odnijeti pobjedu

Povodom 30. obljetnice osnivanja splitskog ogranka HDZ-a, u Split je stigao i premijer Andrej Plenković, ali i brojni ministri. 

Plenković, kaže, očekuje angažman svojih kolega ususret parlamentarnim izborima i pritom dodao da HDZ ima kontinuiranu podršku Dalmacija te da se nada da će se i nastaviti.

U posljednje vrijeme suočen je s kritikama kako stranku vodi u krivom smjeru pa je iskoristio priliku to i prokomentirati.

- Živimo u sloodnoj zemlji i u našoj stranci svi mogu artikulirati svoje ambicije. Kada dođe trenutak da naši članovi daju ovjerenje ovom ili onom kandidatu, ovom ili onom smjeru, onda ćem vidjeti koji je to pravi smjer za HDZ i dodao da unutarstranačke izboe treba iskoristiti kako bi se stranka osnažila i tko krenula u nove izazove da bi pridobila povjerenje birača.

Nije ga poljuljalo ni to što je Kolinda Grabar Kitarović dobila manje glasova od Zorana Milanovića u Splitu. Siguran je, kaže, da će na parlamentarnim izborima dobiti najveću podršku.

Hoće li to stvarno biti tako ili će Splićani glasati kao i na predsjedničkim izborima, uskoro ćemo saznati...

hr Sat Jan 18 2020 14:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1b18c929111c93608b4574/80
Foto: Screenshot

Splitske udruge komentirale trostruko ubojstvo: 'Jasna komunikacija lokalne i državne vlasti s javnosti je izostala'

Splitske udruge Bijeli krug, Domine, Help, Liga za prevenciju ovisnosti, Most i Naš kvart poslale su priopćenje za javnost u slučaju trostrukog ubojstva u Splitu. Prenosimo ga u cijelosti.

Danas, subota, 18. siječnja, navršava se točno tjedan dana od tragičnog slučaja trostrukog ubojstva u Splitu. Obiteljima ubijenih mladića i ovim putem izražavamo sućut! 

Sedam dana neprekinutog izvještavanja o događaju i njegovim akterima u svim medijima, pisanim, elektronskim i na portalima, ukazalo je na sve propuste i nedostatke različitih sustava u društvu u kojem živimo.

Danima smo svjedočili „nepodnošljivoj lakoći“ davanja na uvid javnosti i najsitnijih obiteljskih anamnestičkih podataka, nedopustivom objavljivanju službenih dokumenata, postupaka i informacija i na koncu nanovo se suočili s neprimjerenom reakcijom vlasti i lošom komunikacijom u kriznim situacijama.

Nedopustivim držimo curenje informacije o provedenim postupcima nadležnih tijela i institucija u kojima se iznose nasumično izdvojeni, medijima zanimljivi detalji iz života obitelji privedenog  i tražimo odgovornost svih koji su dozvolili da informacije iz službenih postupaka i dokumenata budu javno objavljene, suprotno pravilima struke, etičkim principima i pravu na zaštitu privatnosti.

Ističemo kako je od iznimne važnosti u kriznim situacijama primjerena reakcija lokalne i državne vlasti i jasna komunikacija s javnošću, a ona je izostala i ovaj put. Građani su dobivali informacije putem društvenih mreža, iz snimaka slučajnih prolaznika i mnoge su bile netočne, a doprinijele su strahu i osjećaju nesigurnosti.

Udruge potpisnice, koje imaju više desetljeća iskustva rada s ovisnicima, žrtvama obiteljskog nasilja, djecom i mladima u riziku i s problemima u ponašanju te drugih poteškoća u području mentalnog zdravlja, žele ovim priopćenjem ukazati i apelirati u prvom redu na odgovornosti medija u izvještavanju, na osobnu odgovornost svakog pojedinca te na društvenu odgovornost svih građana i građanki.

Svjedočili smo nizu tekstova, fotografija, snimaka kojima su mnogi brutalno pogazili načela profesionalnog novinarstva, ugrozili zaštitu načela nevinosti te prava na pošteno i pravedno suđenje. Danima se neetično krši pravo na zaštitu privatnosti kao i temeljno ljudsko dostojanstvo svih uključenih. 

Nitko, ama baš nitko, nema pravo osobu proglasiti krivom, osim sudske vlasti na način propisan važećim zakonima RH. Oni koji to čine, zapravo projiciraju isti obrazac nepoštivanja prava i pravne norme i „uzimanja stvari u svoje ruke“, prikriveno podržavajući kulturu linča.

I ovaj tragičan događaj, nažalost, ukazuje na ignorantski odnos države prema socijalnim i zdravstvenim politikama. Izostanak socijalnog dijaloga, nedostatak  političke volje za adekvatnim uređenjem sustava kao  i vizije kako bi isti trebao izgledati, godinama onemogućuju sve one koji su dio tog sustava i koji žele stvari učiniti boljima. Posljedice takvog neodgovornog i površnog odnosa su vidljive, ne samo na splitskim ulicama i zagorskim domovima za stare i nemoćne, već svugdje u državi, bez iznimke. Nečinjenjem, prije negoli se tragedije dogode, država ima suodgovornost!

Važno je reći kako je Split krajem devedesetih imao djelotvoran model suzbijanja ovisnosti koji su drugi gradovi preuzimali i koji se promišljeno gradio i uključivao sve sektore u borbu. Vrijeme je i za otvorenu analizu što smo to u međuvremenu zanemarili i tko je to zakazao.

Ako promptno i odgovorno ne djelujemo u svakom od sustava koje je ovaj događaj prozvao, izražavamo bojazan kako ovakva usijana atmosfera može izazvati nezaustavljivu lavinu kriminala i nasilja. Pored nesigurnih domova i zanemarenih obitelji imat ćemo sve više i nesigurne ulice. Svi smo mi kao društvo odgovorni za ono što se dogodilo i što se događa u sredinama u kojima živimo. Ovaj tragičan događaj u kojem je izgubljeno puno više od tri mlada života trebao bi svakoga od nas nagnati na pitanje gdje smo kao pojedinci i društvo pogriješili i što se moglo ili se može činiti bolje.

Apeliramo još jednom na medije i pozivamo  da zaustave neprimjereno medijsko masakriranje  osoba koje se dovode u vezu s trostrukim ubojstvom, kako žrtava, tako i uhićenog mladića i njegove obitelji.

Splitske udruge:

Bijeli krug, Domine, Help, Liga za prevenciju ovisnosti, Most i Naš kvart


hr Sat Jan 18 2020 13:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .