Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5825c4891eea8f97af8b45f7/80
Foto: Vlada RH

Plenković dogovara s Kuščevićem da podnese ostavku?

Izvori bliski Plenkoviću poručuju da je zahtjev za Kuščevićevu ostavku bio nelojalan potez HNS-a jer dva tjedna, koliko se u medijima vrte Kuščevićeve afere, HNS-ovci nikome u vodstvu HDZ-a nisu to spomenuli
Premijer Plenković koalicijski sastanak u povodu zahtjeva partnera, ponajprije HNS-a, za smjenjivanje ministra uprave Lovre Kuščevića vrlo vjerojatno neće sazvati ovaj tjedan. Plenković je, naime, u Bruxellesu na pregovorima o formiranju najvažnijih institucija EU, potom slijedi sjednica Vlade, ali i premijerov službeni put u Poljsku. Dok je premijer u Bruxellesu, gotovo svi HDZ-ovi partneri izjasnili su se da ministar Kuščević zbog otkrivenih nekretninskih afera treba otići iz Vlade.

Prvi je to artikulirao HNS, ali svojim zahtjevom upućenim preko medija narodnjaci su, izgleda, razljutili premijera.

Nisu jasne namjere HNS-a


Izvori bliski Plenkoviću poručuju da je to bio nelojalan potez HNS-a jer dva tjedna, koliko se u medijima vrte Kuščevićeve afere, HNS-ovci, tvrdi izvor blizak premijeru, ni Plenkoviću ni ikome u vodstvu HDZ-a nisu spomenuli da bi Kuščević trebao biti smijenjen, javlja Večernji list.

– Namjere HNS-a nisu do kraja jasne, smeta li im zaista Kuščević ili su tu temu otvorili zbog drugih interesa, no na sve njihove poteze znat ćemo odgovoriti. Čak i njihova neformalna odluka da na predsjedničkim izborima podrže kandidata socijalista, Milanovića, nije najnormalnija kada ste partner u Vladi desnog centra. Takvo što je potpuno neuobičajeno i na razini EU. Ali neće to štetiti Kolindi Grabar-Kitarović – rekao nam je izvor iz Vlade.

Očekuje li premijer da ministar uprave sam podnese ostavku, u njegovu krugu nisu ni potvrdili ni demantirali nego su poručili da će to biti stvar dogovora Plenkovića i Kuščevića te da će premijer nakon povratka iz Bruxellesa ponovno razgovarati s ministrom uprave. Kuščević je, očito, na izlaznim vratima iz Vlade, ali premijer ne želi da ispadne da ga smjenjuje pod pritiskom HNS-a nego da to bude njegova odluka.

Takav se zaključak nameće iz razgovora s premijeru bliskim izvorima jer nitko niti brani Kuščevića niti demantira da bi on trebao otići iz Vlade, jedini fokus jest na tome da ne ispadne da premijeru partneri postavljaju ultimatume. Međutim, u cijeloj je priči još prilično puno nepoznanica. I dalje je nejasno ima li Plenković ipak šanse otići u Bruxelles, kako će se postaviti prema partnerima, odnosno može li HNS doživjeti sudbinu Mosta, i na koji način će Kuščević otići iz Vlade. Za to vrijeme članovi Predsjedništva HDZ-a s kojima smo razgovarali jedine informacije o Kuščevićevoj sudbini dobivaju iz medija.

– Niti je bilo Predsjedništvo, još od europskih izbora kada su se najavljivale velike analize i obračuni s crnim labudovima, niti tko saziva uže Predsjedništvo niti ima službenih informacija unutar stranke o Kuščeviću ili eventualnoj široj rekonstrukciji Vlade – komentirao je jedan član Predsjedništva.

HNS-ovci su pak na Predsjedništvu te stranke jednoglasno donijeli odluku da će od premijera tražiti Kuščevićev odlazak, ali su neslužbeno poručili da predlažu širi zahvat te da iz Vlade na jesen, osim Marije Pejčinović Burić (koja ide u Bruxelles) i Kuščevića, odu i ministar zdravstva Kujundžić te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.


Predsjednica se neće miješati


U HDZ-u pojedini izvori pak komentiraju kako sumnjaju da će Plenković nakon osvojenih samo 22,7 posto na euroizborima, istaknutim izazivačima te predstojećim predsjedničkim izborima ići na veće smjene u Vladi. Predsjednica Grabar-Kitarović jučer je poručila da su institucije države stabilne te da ona, kao predsjednica RH, u ovom trenutku nema nikakve potrebe uključivati se u raspravu o ministru Kuščeviću.

– To je stvar premijera i njegove koalicije – odgovorila je novinarima. Ministar Kuščević jučer nije odgovarao na telefonske pozive, pa se ne zna hoće li dati ostavku pod teretom afera s prenamjenama zemljišta na kojima se obogatio.

hr Tue Jul 02 2019 08:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d30c0c129111c22128b4606/80
Foto: Čitatelji DN-a

Izgorio stan u potkrovlju kod Starog placa

Požar je izbio oko 20:30 sati.
Požar je ugašen oko 21 sat. Uzrok požara nije poznat, a vatrogasci dodaju kako u potkrovlju nitko ne živi i da je riječ o apartmanu. 

Prema navodima prolaznika, stariji muškarac je nakon kuhanja zaboravio ugasiti štednjak.


Ranije objavljeno:
Prema prvim informacijama, požar je izbio u potkrovlju stambene zgrade na Poljani Tina Ujevića. 

Na terenu su JVP i DVD Split, a u ovim trenucima požar nije pod kontrolom.

hr Thu Jul 18 2019 20:56:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c90fd2129111cca0f8b4646/80
Foto: Pixabay

NP Krka: Sud poništio izbor ravnateljice Nelle Slavice, nisu joj pomogle ni dvije stranačke iskaznice

Upravni sud u Splitu donio je odluku da se poništava izbor Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka, koja je postala poznata kad se doznalo da ima ne jednu već dvije stranačke iskaznice.

Upravni sud usvojio je tužbu Ljiljane Zmijanović i tako stopirao izbor Nelle Slavice na mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka, doznaje Dnevnik Nove TV. Slavica mora i snositi troškove upravnog spora u iznosu od 10 tisuća kuna.

Sud je poništio rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 7. veljače 2019. o imenovanju ravnateljice Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i predmet vraća na ponovno odlučivanje.

Protiv rješenja tužiteljica Ljiljana Zmijanović podnijela je tužbu jer je tvrdila da se grubo krše njezina prava koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja te navela da se krši i Zakon o zaštiti prirode. Smatra da je osim prednosti kao hrvatski branitelj, kao doktorica znanosti više kvalificirana za taj posao od Slavice.

Na poništenje rješenja o imenovanju, Slavica se ne može žaliti, ali ima rok od 15 dana za žalbu za naknadu troškova Visokom upravnom sudu.

Nella Slavica u trenutku izbora za ravnateljicu bila je članica dviju političkih stranaka - i HDZ-a i HNS-a. U HNS se učlanila u vrijeme Kukuriku vlade, a HDZ-ovu iskaznicu ima od 2007.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić Slavica je bila prvi izbor na natječaju i nije mu bilo sporno što ima dvije iskaznice, piše dnevnik.hr

- Gospođa Slavica nije na čelo NP došla zbog jedne ili dvije iskaznice, već svojih referenci i svog programa i konačno dojma koji je ostavila na razgovoru. Onoliko dugo koliko ona bude radila svoj posao, ona će imati moje povjerenje", govorio je Ćorić.


hr Thu Jul 18 2019 16:55:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d307c5729111cce118b4617/80

Postavljanje Bigbelly spremnika u Park šumi Marjan

Dva nova Bigbelly spremnika za miješani komunalni otpad, te limene i pet ambalaže postavljena su danas na području Park šume Marjan. Prvi ovakvi spremnici postavljeni su prošle godine na gradskoj rivi, kada je Grad Split među prvima u Hrvatskoj, uveo ovaj inovativan sustav.

Projektom „Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti“ financiranim iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. omogućena je nabavka dvaju Bigbelly spremnika, za koje je osigurano 218.779,00 kn od čega su 164.084,25 sredstva EU.  
  
Radi se o pametnim spremnicima za prikupljanje otpada zapremnina više od 800 litara, s ugrađenim senzorima za mjerenje trenutne količine otpada, kao i za broj bacanja otpada (frekvenciju) za svaki pojedini spremnik. Uz ugrađene senzore spremnici imaju GPS odašiljač i SIM karticu pomoću kojih komuniciraju sa softverom za upravljanje, što omogućuje slanje signala putem mobilne aplikacije djelatnicima Komunalnog Split koji mogu pratiti brzinu punjenja spremnika i dojavu kada je spremnik pun i treba ga isprazniti. U spremniku se nalazi preša iznimno velike jakosti koja stješnjava otpad te samo jedan Bigbelly spremnik može zamijeniti i do 25 klasičnih košarica za javni otpad. Svu energiju koja mu je za taj proces potrebna spremnik dobiva izravno od sunca pomoću solarnih ćelija. Pametni spremnici u Park šumi Marjan postavljeni su neposredno u blizini ulaza u Zoološki vrt, te na Benama.

Porastom broja turista, intenzivno se povećava i njihov pritisak na destinaciju. Uz pomoć IoT tehnologije koja je osnova Bigbelly rješenja, omogućeno je lakše održavanje lokacije. Ključni faktori su: povećanje operativne učinkovitosti, ušteda novca poreznih obveznika, edukacija na licu mjesta o važnosti održivog gospodarenja otpadom te povećanje kvalitete života.

hr Thu Jul 18 2019 16:04:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6e8ebecb557a244f8b4ccb/80

Nakon žalbenog roka upisano 155 mališana u gradske vrtiće

Gradski vrtići su nakon žalbenog roka upisali još 155 splitskih mališana, koji uz 1029 onih koji su pravo ostvarili na upisima u svibnju ovog rujna kreću u svoje jasličke i vrtićke skupine.

Ukupno je riječ o 1184 djece, dok ih je neupisano ostalo 126 (93 djece jasličke te 33 vrtićke dobi). 
  
Kako bi sva djeca čiji su roditelji iskazali potrebu za upisom na jesen krenula u vrtiće, Grad Split pokrenuo je procese povećanja kapaciteta gradskih vrtića i to adaptacijom dva dodatna prostora, na Lokvama i u Spinutu te kupio prostor za vrtić na Kili. Prema očekivanjima, tu bi se trebale smjestiti četiri jasličke i dvije vrtićke skupine. 
  
Također, u dogovoru s vlasnicima privatnih vrtića, Grad Split će sufinancirati otvaranje još dvije dodatne skupine za djecu jasličke dobi. 
U trenutku kada budu ostvareni planirani kapaciteti, roditelji neupisane djece bit će obaviješteni kako bi mogli pristupiti upisu.


hr Thu Jul 18 2019 16:01:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .