Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e0f3e7729111c664f8b45a0/80

Andrija Čaljkušić novi šef operative splitske komunalne tvrtke

Andrija Čaljkušić HDZ-ov je predsjednik kotara Spinut, diplomirani inženjer elektrotehnike, a zadnjih sedam godina radio je kao učitelj tehničke kulture u školama u Splitu

Andrija Čaljkušić došao je na mjesto Ljubice Vrdoljak. HDZ-ov predsjednik kotara Spinut danas ima prvi radni dan na mjestu voditelja operative splitske komunalne tvrtke Čistoća. Za nasljednika Ljubice Vrdoljak, Čistoća nije raspisala natječaj jer im to nije zakonska obveza. Čaljkušić je prije istican kao jedan od kandidata za mjesto pročelnika službe za komunalu Grada Splita, no na kraju se nije javio na natječaj.

Osim što je diplomirani inženjer elektrotehnike, imao je i obiteljski obrt za fotografske usluge, radio je i u Ericssonu, a posljednjih sedam godina predaje tehničku kulturu u školama Blatine Škrape i Gripe. Član je sudačke nogometne organizacije 27 godina i predsjednik je Komisije nogometnih sudaca Splitsko-dalmatinske županije. 

hr Fri Jan 03 2020 14:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f71d83fdaf72d8dad8b4578/80

Uvodić iz Pametnog: 'Marjanski tunel 41. godinu nema uporabnu dozvolu'

Davne 1979. godine, za vrijeme održavanja VIII. Mediteranskih igara, Marjanski tunel pušten je u uporabu. Nažalost, ni dan danas nema uporabnu dozvolu.

Marjanskim tunelom građani se služe preko četiri desetljeća, a cijelo to razdoblje tunel nema uporabnu dozvolu jer mu nedostaje druga servisna tunelska cijev. U slučaju incidenta, cijev bi služila za evakuaciju ljudi koji su se zatekli u nevolji oko sredine tunela, kada im plinovi i dim ne dozvoljavaju evakuaciju prema izlazima tunela. Pukom srećom takav incident se još nije dogodio u tunelu kojim dnevno prođe preko 10 000 vozila.

- Čekamo li da se dogodi nesreća da bi se netko od nadležnih sjetio izraditi projektno-tehničku dokumentaciju, ishoditi građevinsku i dobiti uporabnu dozvolu za kompletnu građevinu? Potrebno je napraviti još jednu, novu tunelsku cijev koja bi se nalazila zapadno od postojeće, a kroz nju bi gotovo cijelo vrijeme prolazili pješaci i biciklisti. Kad bi se ovaj projekt htio realizirati bilo bi potrebno regulirati prometne tokove pješaka, posebno na južnoj strani tunela, što je moguće i lako izvedivo bez ugrožavanja sudionika u prometu – izjavio je gradski vijećnik stranke Pametno Nenad Uvodić.

Žnjan, Kopilica i brojni kružni tokovi, samo su neki od primjera kako u Splitu privremena rješenja na koncu nažalost ostaju trajna. Kad ovim propalim projektima pridružimo i probleme stare desetljećima, možemo samo reći da ostajemo privremeni grad. Žalosno je da nitko od svih vladajućih garnitura koje su se izmjenjivale na čelu Splita, nije ni pokušao započeti proces ishođenja dozvola za tunel koji bi donio rasterećenje prometa i veću sigurnost građana.

hr Mon Sep 28 2020 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f45392adaf72d8f7a8b4571/80
Foto: Unsplash

Šibensko-kninska županija drugi dan bez novooboljelih!

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 72 osobe.

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije nema novih slučajeva oboljenja od covida, priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Trenutno je u čitavoj županiji osam aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

- Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji – navodi se iz Stožera.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 72 osobe.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 11 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

hr Mon Sep 28 2020 11:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1ff1dedaf72d6d488b4568/80

Šest novih slučajeva u Zadarskoj županiji

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 88 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 229 osoba, a istekao je za njih 7419.

Na području Zadarske županije 6 je novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Među njima su tri ženske i tri muške osobe. Novozaraženi  su s područja Grada Zadra (1), Općine Posedarje (1), Općine Preko (2) i Općine Sv. Filip i Jakov (2), a  svi su kontakti s dosad oboljelim osobama.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 88 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 229 osoba, a istekao je za njih 7419.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 18 bolesnika oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

hr Mon Sep 28 2020 10:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e99601729111c14ee8b45b2/80
Foto: Screenshot / YouTube

Nacionalni stožer civilne zaštite traži od ugostitelja: Stišajte glazbu u kafićima!

Glazba u kafićima uskoro bi mogla biti tiša ne bi li se i tako pokušalo smanjiti širenje koronavirusa.

Glazba u ugostiteljskim objektima uskoro bi mogla biti tiša ne bi li se i tako pokušalo smanjiti širenje koronavirusa.

Naime, kako Jutarnji list, iz Nacionalnog stožera civilne zaštite, uskoro kreću u razgovore s predstavnicima ugostitelja u kojem će se pokušati dogovoriti smanjenje buke u ugostiteljskim objektima, a tome bi trebalo pridonijeti i smanjenje decibela iz zvučnika što bi 'snizilo' ton razgovora posjetitelja, o čemu ovisi kolika će biti snaga širenja virus, javlja Jutarnji list.

Hladnije vrijeme sigurno će povećati broj onih koji će u kafićima i restoranima sjediti u zatvorenim prostorima u kojima je obično glasna glazba, a onda i sami gosti pojačavaju svoj govor. S obzirom na to da se virus korone širi uglavnom kapljično, dijelom i aerosolom, svako pojačavanje govora ili pak vika pomažu mu u širenju.

Po hrvatskim zakonima, ugostiteljski objekti u kojima nije kao obveza u minimalnim uvjetima predviđena glazba, njezina buka može biti samo do 65 decibela što bi bila jačina prosječnog razgovora. Međutim, gotovo je sigurno da je glazba u kafićima ponekad i puno glasnija. Sve su to razlozi zbog kojih stožer namjerava doći do suglasja s ugostiteljima jer u konačnici to i njima samima ide u korist s obzirom na to da u slučaju da se neki kafić registrira kao žarište može se zatvoriti na neko vrijeme.

Razmišljanja stožera podupiru i istraživanja znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta po kojima primjerice smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji.

Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šaptanja i vike, odašilje 50 puta više čestica. Naime, šaptanje stvara buku od 35 decibela, običan razgovor od 65, glasan govor 75, a vikanje 100 decibela, što je 30 više od buke koju stvara gradski promet. Inače, buka od 100 decibela najviše je dopuštena u noćnim klubovima po hrvatskim zakonima.


hr Mon Sep 28 2020 10:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .