Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b542a30cb557ad62e8b4945/80
Foto: PIXABAY

Split puca po šavovima, ima previša turista u špici

Ne pomaže niti ulaganje u infrastrukturu koje je preskupo za kratku sezonu.

Grad Split već ovog ljeta puknuo je po šavovima zbog turističkog zagušenja, jer je za bar 20 posto probio gornju granicu izdržljivosti koju je na temelju lanjskih brojki definirala opsežna studija prihvatnih kapaciteta Splitsko-dalmatinske županije Instituta za turizam. Turističko opterećenje je prejako za postojeću infrastrukturu, no rješenje nisu ulaganja u infrastrukturu koja bi bi bila preskupa za Grad i njegove stanovnike, upozoravaju naši sugovornici. 

Osim pada kvalitete života u gradu, ovakav trend će vrlo brzo urušiti i sam turizam, smanjiti potražnju i cijene, a povećati davanja. Jedini mogući smjer za Split je konačno zaustavljanje enormnog rasta broja kreveta, najviše u privatnom smještaju, dnevnih posjetitelja, te prebacivanje turističkog prometa van špice sezone. Ni jedno ni drugo za sad se nije pokazalo kao lak cilj.

U Institutu su izračunali da je broj noćenja u Splitu od 2014. do 2017. godišnje rastao za prosječnih 26 posto, a dosadašnji rezultati u 2018. pokazuju nastavak uzlaznog trenda, kako noćenja tako i kapaciteta, i to najviše u privatnom smještaju. Od ukupno 34,5 tisuće kreveta, koliko je na jučerašnji dan bilo prijavljeno u Splitu na sustav eVisitor, tek 3320 kreveta je u 38 hotela, dok je u privatnom smještaju 23 tisuće kreveta, odnosno čak 18 posto kreveta više nego lani, piše poslovni.hr

Za 18 posto porastao je i broj noćenja u lipnju, dok je svibanj s 211 tisuća noćenja bio jači za 30 posto od lanjskog. Lani je u kolovozu Split imao 555 tisuća noćenja, ili 17 posto više nego u godini prije, u srpnju je bilo 528 tisuća noćenja, ili 21 posto više nego u srpnju 2016. godine. Za Split su to i previsoke brojke.

Analiza koju je Institut napravio anketiranjem građana, turista, jedinica lokalne uprave, te uz pomoć informacija javnih i komunalnih poduzeća, pokazala je da su već lani splitski promet i komunalna infrastruktura bili na granici izdržljivosti. Ugroženi su opskrba vodom i strujom, otpad je posebna priča zbog nesaniranog odlagališta Karepovac, ne funkcionira sustav razdvajanja otpada, ne postoji županijski centar za gospodarenje otpadom.

Nema mjesta ni za otpadne vode, kanalizacija ima slab kapacitet, dolazi do izlijevanja miješanih oborinskih i otpadnih voda u razdobljima opterećenja i niske razina obrade otpadnih voda. Nema dovoljno prometnica, parkinga, ne postoji niti odgovarajući autobusni niti kamionski terminal.

Istraživanje Instituta je pokazalo da turisti još uvijek ne osjećaju ove negativne strane života u Dalmaciji i Splitu, a domaćini su podijeljeni na one koji od turizma zarađuju, pa priželjkuju dodatni rast, i one koji zbog turizma ljeti iseljavaju zbog prevelikih gužvi. Lokalce najviše smeta prometna gužva, gužva na plažama i ulicama, četvrtinu ispitanika smeta buka koja remeti mir u domu, 46 posto neprimjereno odloženo smeće i smrad kontejnera.

Lokalna samouprava smatra da bi broj turista u sezoni trebalo zadržati na postojećoj razini, a broj jednodnevnih posjetitelja smanjiti. Analitičari smatraju da bi Split, s obzirom na svoju veličinu, posebice u usporedbi s Dubrovnikom, mogao povećati broj turista u sezoni, u budućem razdoblju, za oko 30 posto, ali uz prethodno rješavanje ključnih infrastrukturnih problema. To za komunalnu infrastrukturu znači izgradnju velikih javnih garaža u središtu grada, stvaranje sadržaja namijenjenih turistima izvan prostora Dioklecijanove palače, uključujući i Žnjan i Marjan, te reguliranje istodobnog boravka kruzera. Dugoročno valja razmisliti i o izmještanju ključnih prometnih objekata iz područja Gradske luke, u prvom redu trajektne luke i autobusnog kolodvora.

Dok su se jedne strane u jedinicama lokalne samouprave izjasnili da broj kreveta u obiteljskom smještaju te broj kuća i apartmana za odmor treba zadržati na sadašnjoj razini, dozvolili su samo u Splitu rast objekata za 20 posto, a kreveta za 18 posto. To je duplo veći rast od nacionalnog prosjeka u ovoj godini.

Brzi pregled platformi za iznajmljivanje pokazuje da se usred sezone u Splitu može naći i deset do petnaest puta više slobodnih apartmana nego recimo u Rovinju i Poreču, čak Šibeniku. Prvog dana kolovoza u Splitu se preko Booking.coma trenutno može naći čak 716 praznih apartmana za dvoje, u Šibeniku je na taj datum prazno tek tek 184 apartmana, u Rovinju 81, u Poreču tek 40.

“Rast turističkog broja noćenja u Splitu od preko 20 posto godišnje već predstavlja ozbiljan problem. Split nema kapacitet za prihvatiti toliki broj turista uz najbolje upravljanje. Pojedini resursi su konačni i nije ih moguće povećati, a one koje je moguće povećati iziskuju takva financijska ulaganja da bi to značilo povećanje troškova života za domaće stanovništvo do razine koju ne bi mogli izdržati”, upozorava Gojko Čepo, splitski SDP-ovac i bivši gradski vijećnik, inače tehničke struke, te upućen u komunalnu sliku Splita. Čepo pojašnjava da se broj stanovnika u Dalmaciji u špici sezone poveća za oko 40 posto, i tome se prilagođava kompletna infrastruktura.

“Zbog svega 60 ili 70 dana turističke sezone, sve sustave je potrebno projektirati za nekoliko puta veći broj potrošača, koje će platiti oni koji ovdje žive cijelu godinu. Istovremeno, već ove godine, dan uoči početka Ultra Europe festivala na booking.com u Splitu se moglo naći noćenje za 200 kuna po osobi. Ako će broj noćenja u 2018. biti otprilike 2,5 milijuna, prosječna zauzetost ležaja bit će oko 20 posto, što znači da će iznajmljivači i ugostitelji jedni drugima rušiti cijene, a istodobno će i jedni i drugi dobivati će sve veće račune za komunalnu naknadu, odvoz i zbrinjavanje otpada, vodoopskrbu i odvodnju”, pojašnjava Čepo.

hr Sun Jul 22 2018 08:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Pacijenti izabrali: Ovo su najbolji doktori u Dalmaciji

Cilj stvaranja liste je da na temelju iskustava pacijenata stvaramo, što je moguće, realniju sliku o pojedinim doktoricama i doktorima

Portal najdoktor.com po peti put je objavio listu najbolje ocijenjenih doktora u Hrvatskoj. 

Kako su naveli, cilj stvaranja liste je da na temelju iskustava pacijenata stvaramo, što je moguće, realniju sliku o pojedinim doktoricama i doktorima.

Kriteriji prema kojima su birali najbolje liječnike su:

a) ukupan broj komentara;

b) odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i

c) kvaliteta samih komentara. (neargumentirani komentari se nisu uzimali u obzir).

Napominju kako komentari koji su se odnosili na vrijeme čekanja i osoblje nisu se uzimali u obzir iz razloga što u mnogim slučajevima doktorice i doktori ne mogu birati osoblje niti utjecati na broj pacijentica i pacijenata.

Moramo napomenuti kako su u ovom članku prikazani samo doktori iz Dalmacije, ali cijeli popis najboljih doktora možete pogledati ovdje.

Najdoktori 2018. godine su:

DJEČJI KIRUG:

Zenon Pogorelić – Split

DERMATOVENEROLOG:

Ivana Hlevnjak – Split

ENDOKRINOLOG:

Zoran Vučinović – Split

FIZIJATAR:

Mirjana Jukica – Split

GASTROENTEROLOG:

Miloš Lalovac – Dubrovnik

GINEKOLOG:

Slavko Marić - Biograd na Moru

Zoran Tešanović, Zoran Cikatić – Dubrovnik

Linda Zanchi – Kaštela

Nero Marinović – Omiš

Irena Marinović  - Ploče

Dubravka Branica, Zdeslav Benzon, Vedran Hrboka, Tihomir Bušić, Hrvoje Vlašić, Teo Budimir, Tatjana Postrak-Jukić, Tanja Vukušić-Pušić, Sandra Benzon, Robert Vulić, Nives Luetić, Marko Mimica, Jelena Marušić, Jakov Viđak, Dino Markovina, Baldo Obad, Ante Radić, Ante Pecotić, Ante Mršić – Split

Lidija Pejković – Solin

Nelka Tomić – Šibenik

Krešimir Vranić, Ivica Vlatković, Ilva Marić, Edita Tadić – Zadar

INTERNIST:

Robert Matutinović, Milan Marković – Split

KARDIOLOG:

Ante Anić  - Zadar

KIRURG:

Darko Krstov – Dubrovnik

Kanito Bilan, Ognjen Barčot – Split

MIKROBIOLOG:

Javorka Leko-Grbić - Split

NEUROLOG:

Darijo Sučević, Mario Mihalj – Split

NEUROKIRURG:

Vlatko Ledenko – Split

OFTALMOLOG:

Darko Batistić, Dobrila Karlica – Split

OBITELJSKA MEDICINA:

Mario Čurlin, Dragana Adžović-Andrić – Dubrovnik

Nenad Delić – Knin

Silvana Milovac, Jadranka Bandalo-Žebčević, Doris Pallaoro-Šarotić – Split

Ana Dunatov, Biljana Žigurski-Mračić, Damir Biloglav – Zadar

OTORINOLARINGOLOG:

Zlatko Kljajić, Draško Cikojević, Zaviša Čolović, Robert Tafra, Ivan-Anđelko Lisec – Split

PSIHIJATAR:

Damir Mrass, Anđelko Beg – Split

PARODONTOLOG:

Dario Bojčić - Split

PEDIJATAR:

Ivona Brbora  - Dubrovnik

Luka Stričević, Tamara Bošnjak, Vitomir Metličić, Snježana Kapor-Jeričević, Meira Kraus, Dubravko Matić, Denis Mladinić-Vulić, Blanka Labura – Split  

REUMATOLOG:

Dušanka Kaliterna-Martinović – Split 

STOMATOLOG:

Miroslav Korda – Dubrovnik

Luka Lubina – Knin

Dea Jurić-Perković, Ante Kovačić, Mia Roglić – Split

Milija Baldić-Lukšić – Trogir

Ivan Marić, Sergej Kuštera – Zadar

hr Tue Dec 11 2018 10:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0f76050e4938bf438b459a/80

Pametno: "HDZ-ova mjera za izvrsnost zove se stranačka iskaznica"

Bez zakonske osnove za osnivanje nove javne ustanove kao Centra izvrsnosti za učenike, HDZ Splitsko – dalmatinske županije uporan je u novom uhljebničkom projektu, a sve pod licemjernom izlikom dobra za našu djecu, poručili su danas iz stranke Pametno, uoči početka nove sjednice Županijske skupštine

Stranka Pametno oglasila se priopćenjem o osnivanju Centara izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. 

Priopćenje donosimo u nastavku, u cijelosti i autentično:

- Splitsko-dalmatinska županija osniva novu javnu ustanovu Učilište Centar izvrsnosti SDŽ - ustanove za obrazovanje odraslih, za koju u obrazoloženju navode kako se radi o ustanovi za rad s nadarenom djecom (?!). Ovakva se odluka ne donosi temeljem puke želje jer ona mora sadržavati i konkretnu podlogu, kažu u Pametno, poput istraživanja tržišta rada i analizu potreba za obrazovanjem odraslih, što je uvjet za izradu standarda zanimanja. Sljedeći je korak izrada standarda kvalifikacije, a sve je zajedno podloga za definiranje broja polaznika, kadrovskih i materijalnih uvjeta. Nakon toga se može pristupiti osnivanju učilišta.  

- U Strategiji obrazovanja iz 2014. na koju se Županija poziva uopće nema Centara izvrsnosti kako su ih oni zamislili, dakle nema zakonskog uporišta za ovakvu odluku. Rješenje je u transformiranju postojećih odgojno obrazovnih ustanova u centre izvrsnosti, u cjelovitom pristupu, što je pak u nadležnosti Agencije za odgoj i obrazovanje, nikako Županije. U proračunu usvojenom na zadnjoj sjednici, za 2019. godinu nigdje nema stavke o troškovima nove ustanove, sve rade 'onako', bez plana i ofrlje. Zato mi ovo vidimo kao projekt novog zapošljavanja – kaže Ante Renić, županijski vijećnik Pametno i nastavlja – V.d. ravnatelja ustanove, županov stranački kolega, daje izjave kao da je već ravnatelj ustanove. Pretpostavljamo da znaju i kako će taj budući natječaj završiti. Tu se krije svo licemjerje odluke. Koliko je to u županiji i njenim tvrtkama zaposlenih na temelju izvrsnosti? Nitko. Važna je samo stranačka iskaznica onoga koji je na vlasti ili njegovog koalicijskog partnera, ali zato će se vrlo rado naslikavati s nadarenom djecom koja će, nastave li ovako, već sutra biti u avionu za Irsku.

Zabrinjavajuća je i činjenica, navode u Pametno, kako nema statistički značajne razlike u rezultatima postignutim na natjecanjima znanja između učenika koji su bili polaznici Centara i onih koji nisu. Ako su natjecanja mjerilo opravdanosti Centara izvrsnosti, opravdanost nije dokazana.

- Osnivač uopće nema jasnu definiciju izvrsnosti. Traže od nas da podržimo osnivanje ustanove za odrasle sa sviješću da se uopće ne radi o odraslima, a sve bez potrebnih podataka i ozbiljnog pristupa. Svi smo mi za izvrsnost, želimo izvrsne škole, učitelje, učenike, ali ih treba drugačije postaviti – dodala je Lucija Puljak, županijska vijećnica Pamteno i zaključila – Ovdje se vizija izvrsnosti svodi na sliku djeteta koje samostalno, izvrsno rješava zadatke na natjecanjima. U tu svrhu izdvaja ih se iz skupina vršnjaka i izlaže drilu rješavanja zadataka i priprema za natjecanja. Uz sve pohvale za trud, to nije dovoljno za izvrsnost. Ona u suvremenom društvu uključuje ne samo znanje već i vještine - spoznajne, psihomotorne, socijalne te samostalnost i odgovornost. Taj se pristup ne može ostvariti u “centrima izvrsnosti” koji su organizirani rascjepkano po pojedinim disciplinama STEM područja, s učenicima individualcima koji dolaze iz različitih sredina, povremeno i nesustavno, nego u izvrsnoj školi koju učenik svakodnevno pohađa. Tome trebamo težiti, svim školama kao izvrsnim cjelinama. - stoji u priopćenju.

hr Tue Dec 11 2018 09:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a02a6deb9e03ef39f8b4595/80

Niske temperature, vjetar, kiša, a negdje i snijeg: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna?

Već u ponedjeljak bilo je malo hladnije nego prethodnog dana, a taj će se trend nastaviti i idućih dana

Nakon iznadprosječno toplog prošlog tjedna, jučer smo ušli u jedan koji će malo više nalikovati zimi, nešto prije njenog službenog, kalendarskog početka koji nastupa krajem idućeg tjedna. U svakom slučaju, već u ponedjeljak bilo je malo hladnije nego prethodnog dana, a taj će se trend nastaviti i idućih dana. Novom destabilizacijom atmosfere, osobito u drugoj polovini tjedna, povremeno će biti i oborina – kojih i koliko? 

Utorak će biti djelomice sunčan, uz promjenjivu naoblaku. Na Jadranu ujutro može biti malo kiše, osobito na širem zadarskom području, dok u Podravini i Baranji poslijepodne može padati snijeg, no riječ je o vrlo malim količinama i samo kratkotrajnoj, prolaznoj oborini. I jutarnja i dnevna temperatura bit će malo niže nego danas, pa će ujutro na kopnu ponovno biti mraza. Ipak, unatoč toj nižoj temperaturi neće se činiti puno hladnije jer će vjetar biti slabiji nego jučer. - piše RTL

Ostatak tjedna na Jadranu 

Na obali će u srijedu još biti pretežno sunčano. Tek će se kasno poslijepodne naoblačiti, pa navečer može biti malo kiše. Ona će češće padati u četvrtak i petak kad će biti pretežno oblačno i hladnije. Tih će se dana izmjenjivati jugo, levant i bura koji će puhati umjereno do jako. Što se tiče vikenda, vjerojatnije je da će biti malo toplije, u subotu uz kišu.

Dakle, temperatura će se idućih dana postupno spuštati. U utorak i srijedu će, slično kao i danas, ostati uglavnom suho, tek rijetko gdje uz malo kiše, na kopnu i snijega. Pred vikend će biti oblačnije, pa raste i mogućnost za oborine, na Jadranu kišu, u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije snijeg, a malo snijega moguće je i u nizinama kopna. Što nam donosi vikend, još nije sasvim sigurno. Naime, meteorološki modeli, naš osnovni alat za rad, još uvijek se dosta razilaze u svojim proračunima, no čini da će ipak pobijediti zatopljenje. Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Tue Dec 11 2018 09:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bfd3dce0e493849288b45bc/80
Foto: D.N.

Ministarstvo potvrdilo: Od siječnja raste plaća polaznicima stručnog osposobljavanja!

Osim povećanja naknade za stručno osposobljavanje, očekuje se i povećanje minimalne studentske satnice

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava stiže nam potvrda kako od 1. siječnja 2019. raste mjesečna naknada polaznicima stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

– S obzirom da je Uredbom o visini minimalne plaće donesenoj na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 30. studenoga 2018. godine, propisano da će visina minimalne plaće za razdoblje od 1. siječnja 2019. godine do 31. prosinca 2019. godine u iznositi u bruto iznosu 3.750,00 kuna, pravo na novčanu pomoć za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa utvrdit će se sukladno propisanoj visini minimalne plaće. Od 1. siječnja 2019. godine za dane provedene na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, novčana pomoć utvrdit će se u iznosu od 3.000 kuna, kažu iz kabineta ministra rada Marka Pavića. - prenosi srednja.hr

Inače, posljednji je puta ‘plaća’ polaznicima stručnog osposobljavanja porasla 1. siječnja 2018., kada se sa 2.620 kuna popela na 2.752 kune. Dakle, povišica koju će SOR-ovci dobiti novim povećanjem minimalca jest 248 kuna. Prvu naknadu u novom iznosu od 3.000 kuna korisnici će na račune dobiti u veljači 2019. godine.

Osim povećanja naknade za stručno osposobljavanje, očekuje se i povećanje minimalne studentske satnice, koja je također zakonski usklađena s minimalnom plaćom u Republici Hrvatskoj. Nova minimalna satnica za studente trebala bi iznositi 23, 43 kune.

hr Tue Dec 11 2018 08:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .