Obožavatelji tjestenine su zdraviji i unose manje masti!

Nedavno istraživanje provedeno od strane National Pasta Associationa pokazalo je da redoviti konzumenti tjestenine unose veće količine bitnih vitamina i minerala u svoj organizam od onih koji to manje rade, piše zdrava krava.

Istraživanje

Možda ti se čini da je ova organizacija ljubitelja tjestenine ‘namjestila’ rezultate u svoju korist, no podaci na kojima se provelo istraživanje su došli iz National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES),  službenog nacionalog programa SAD-a za provođenje anketa povezanih sa zdravstvenim i nutricionističkim tematikama. 

Prilikom prikupljanja podataka, uzimali su u obzir prehrambene navike odraslih Amerikanaca starijih od 19 godina, od 2001. do 2012. godine i zaključili kako oni koji su više jeli tjesteninu u organizmu imali veću razinu folne kiseline, željeza, magnezija i dijetalnih vlakana, dakle svega što je potrebno za zdravu, izbalansiranu prehranu. 

Pored svega ovoga, pokazalo se i da ljubitelji tjestenine unose manji broj zasićenih masti i dodanih šećera, dva najveća faktora u prehrani koja vode debljanju.

Jedino što se nije ponudilo iz istraživanja jest kolike količine ili koliko često bi se trebala tjestenina konzumirati. 

Balansirana prehrana

Treba imati na umu da su ova saznanja u biti pokazatelj toga da bi tjestenina uvijek trebala biti dio dobro balansirane prehrane.

Diane Welland
, registrirana dijetetičarka i menadžer nutricionističke komunikacije za National Pasta Association naglašava da “tjestenina može biti efektivna u izgradnji kvalitetne prehrane jer služi kao savršen sustav ‘dostave’ voća, povrća, nemasnog mesa, ribe i mahunarki u organizam.

Ova analiza podvlači nutritivnu vrijednost žitarica kao esencijalnu u zdravoj prehrani. Pokazuje kako se njeni ljubitelji vode za kvalitetnijim dijetama od onih koji ju ne jedu (ili izbjegavaju).”

Dodatni dokazi

Uz ovo istraživanje ide i jedno od prošle godine koje je provedeno na, naravno, 2300 Talijana. Njegovi su rezultati pokazali da je konzumacija tjestenine povezana s nižim indeksom tjelesne mase (BMI).  Dapače, studija je tvrdila da oni koji su redovito jeli tjesteninu su čak bili mršaviji od onih koji su ustezali od ugljikohidrata. 

Ako smo te ohrabrili da bez straha pristupiš punom tanjuru tvojih najdražih fusila s pestom, slobodno navali – ali, pripazi na količine jer i najzdravija hrana prestaje to biti kada se prejedaš od nje!

POSLJEDNJE DODANO: