Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5db33b0e29111cb7c98b457f/80

Radionica u organizaciji HGK ŽK: Mogućnosti iz EU fondova za obrambenu industriju

Radionicu su organizirali HGK - Županijska komora Split i splitski Pomorski centar za elektroniku d.o.o. u suradnji s Hrvatskim klasterom konkurentnosti obrambene industrije (HKKOI)

U HGK – Županijskoj komori Split predstavljene su danas mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova namijenjenih obrani i sigurnosti.

Radionicu su organizirali HGK - Županijska komora Split i splitski Pomorski centar za elektroniku d.o.o. u suradnji s Hrvatskim klasterom konkurentnosti obrambene industrije (HKKOI), a s ciljem upoznavanja šire zajednice s mogućnostima koje pružaju EU fondovi za područje sigurnosti i obrane.

- ŽK Split na ovaj način želi informirati svoje članice koje proizvode sredstva i nude usluge dvojne namjene, poput IT tvrtki, tekstilne industrije, brodogradnje, strojogradnje, metaloprerađivačke industrije i druge kako bi iz prve ruke, od onih koji imaju iskustva u privlačenju sredstava, saznali što mogu očekivati u skoroj budućnosti te kako to ostvariti. - rekla je uvodno Ana Marija Puzić iz Odsjeka za industriju splitske Komore.

- Pomorski centar za elektroniku se angažirao na organizaciji ovog skupa zajedno s Komorom i Klasterom budući da smo tvrtka koja ima iskustva u razvoju i dio smo obrambene i vojne industrije, te nam je motiv upoznati širi krug zainteresiranih s mogućnostima koje se pružaju. - rekao je Branko Lubina, direktor Pomorskog centar za elektroniku i zamjenik predsjednika Strukovne grupacije brodogradnje, strojogradnje i metaloprerađivačke industrije ŽK Split.

Predavanje o potencijalima korištenja ESI Fondova i Programa Zajednice za obranu i sigurnost te općenito o perspektivi hrvatske obrambeno-sigurnosne industrije održao je Goran Basarac, izvršni direktor za strateški razvoj i provedbu EU projekata tvrtke Šestan-Busch d.o.o. i predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije. Basarac je kratko predstavio Klaster te se fokusirao na fondove i programe EU.

- Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije ima uspjeha i rezultata u privlačenju sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a budući da stižu nove alokacije fondova, ovdje smo da prenesemo naše iskustvo i znanje u privlačenju sredstava na sve vas iz Splitsko-dalmatinske županije. - rekao je Basarac.

Istaknuo je kako je potrebno umrežavati tvrtke kojima su natječaji namijenjeni i koje bi mogle biti korisnici te ih povezivati sa znanstveno-istraživačkom zajednicom, kao i lokalnom i regionalnom samoupravom, kako bi se potaknulo što jače, bolje i uspješnije korištenje sredstava europskih fondova, a pogotovo Programa Zajednice koji su nam na raspolaganju u nekom budućem razdoblju.

- Taj smo cilj, umrežavanja i sinergijskog djelovanja, jednim dijelom već ostvarili i samom ovom radionicom. - poručio je predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš, ''budući da joj seo dazvalo više od 40 predstavnika tvrtki s područja IT-a, tekstilne industrije, brodogradnje, strojogradnje, metaloprerađivačke industrije, ali i konzultanata, predstavnika institucija, RERA-e, Hrvatske ratne mornarice kao i splitskog Sveučilišta, prvenstveno FESB-a i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.''

hr Fri Oct 25 2019 20:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e591cbe29111c4b538b472f/80

IDILA IZ VOŠTANA: Pogledajte snježnu fotogaleriju koja vas neće ostaviti ravnodušnima!

Snježni pokrivač doseže i dvoznamenkaste vrijednosti
Viši predjeli Dalmatinske zagore jučer i u noći dobili su snježni pokrivač. Temperature u minusu, ali i jak vjetar koji dodatno spušta temperaturnu ljestvicu i snježna idila kojoj malo tko može odoljeti pravi su mamac za sve ljubitelje zime.

Snježni uvjeti vladaju na Kamenskom, Rožama i Voštanama, a u fotogaleriji vam donosimo fantastične trenutke sa Voštana gdje snježni pokrivač doseže i dvoznamenkaste vrijednosti.


hr Fri Feb 28 2020 14:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25a27f29111c20068b468d/80

Predmet Filipa Zavadlava vodit će se u Splitu: Odbijen prijedlog da se zbog sigunornosti premjesti!

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu bilo je protiv

Odbačen je prijedlog da se predmet trostrukog ubojstva prebaci sa splitskog na drugi sud. Odluku je donio sudac istrage Mlađan Prvan navodeći kako istragu vodi državno odvjetništvo dok sud u ovoj fazi poduzima tek određene radnje u postupku te time nije nadležan za kazneni postupak nad Filipom Zavadlavom.

Kako je sudac pojasnio, u slučaju eventualnog podizanja optužnice nakon okončanja istrage tek tada će sud biti nadležan za predmet. U tom slučaju se može ponovno podnijeti prijedlog za delegaciju nadležnosti, navedeno je u rješenju.

Odvjetnik Branko Šerić koji je podnio prijedlog ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu. U prijedlogu za delegacijom zatražio da se prenese nadležnost na neki drugi sud zbog vlastite i sigurnosti okrivljenika, piše Slobodna Dalmacija.

Sudac istrage je prvo proslijedio prijedlog nadležnom tužiteljstvu, Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu da daju svoje mišljenje. Oni su se izjasnili protiv smatrajući kako delegacija predmeta na drugi sud nije opravdana jer je slučaj u njihovoj nadležnosti te će tako ostati i do kraja istrage bez obzira na kojem sudu se provode pojedine istražne radnje.


hr Fri Feb 28 2020 14:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/54748583179942a07a9d597e/80

Kaos u Saboru: Jandroković podijelio opomene, Glasnović vikao o Jugoslavenima!

Posebno je zaiskrilo između Petrova s manjincem Furiom Radinom

U Saboru je iza podneva izbio kaos kada je na red došlo glasanje o Zakonu o popisu stanovništva oko kojeg su se natezali manjinci i HDZ, da bi se na kraju, kako se čini, ipak dogovorili, što je onda izazvalo burno negodovanje mostovaca i desnice u saboru. 

- Utvrdili smo da je vladajuća većina stabilna i da će predstavnici nacionalnih manjina, odnosno Klub nacionalnih manjina nazočiti glasovanju i da ćemo zakon donijeti sa uputstvima koja će utvrditi Državni zavod za statistiku tijekom ožujka. Zavod će voditi računa da na područjima gdje su koncentrirani pripadnici nacionalnih manjina popisivači dolaze iz redova nacionalnih manjina, rekao je prije glasanja HDZ-ovac Branko Bačić.

Kada je ta točka došla na red, izbila je svađa, a posebno je zaiskrilo između Petrova s manjincem Furiom Radinom. Uključili su se i drugi mostovci koji su se počeli svađati s manjincima, a onda i s HDZ-ovcima.

Ušli su i u polemiku s predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićem koji im je podijelio opomene. 

Uključio se i Ivan Pernar, Hrvoje Zekanović te Željko Glasnović koji je počeo urlati o Jugoslavenima. 

Sve je prekinuto stankama nakon čega se sjednica nastavila, a Zakon o popisu stanovništva je bez problema prošao glasanje, piše Index.

hr Fri Feb 28 2020 13:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5de0d85a29111cc50b8b45d7/80

Pojas, brzina, alkohol i mobitel: Policija će tijekom vikenda imati pojačane aktivnosti!

Poštujte prometne propise, prilagodite brzinu stanju i uvjetima na kolnicima, ne sjedajte za volan ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva
Tijekom nadolazećeg vikenda, a posebno u noćnim satima tijekom petka i subote, na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provoditi će se pojačane aktivnosti u cestovnom prometu.

Kao i do sada, biti će posebno usmjerene na faktore rizika, odnosno prekršaje najčešće povezane s nastankom teških prometnih nesreća. Tu prvenstveno spadaju nepropisna brzina, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnih pojaseva u vozilima i kaciga na mopedima i motociklima, te korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

- Poštujte prometne propise, prilagodite brzinu stanju i uvjetima na kolnicima, ne sjedajte za volan ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva i za vrijeme upravljanja vozilom ne koristite mobitel i ne poduzimajte radnje koje bi Vam mogle odvući pažnju od upravljanja vozilom, već pažnju usmjerite na vožnju i prilike na cestama!, poručuju iz splitske policije.

hr Fri Feb 28 2020 10:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .