Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad4fcdd2af47f62838b45bb/80
Foto: Pixabay

Hrvatsku žele više nego ikada: Na našu obalu dolazi 20 posto više gostiju jedne od najjačih sila svijeta

Istru su davno otkrili, ali obećavajući je rast interesa za Dalmaciju i posebno Kvarner

Politički odnosi s Rusijom utječu i na hrvatski turizam. Ruski turisti, nije tajna, svugdje su poželjni jer slove za iznimno dobre potrošače! No, dobre su vijesti da Rusi Hrvatsku žele više nego ikada. Prema najavama iz Moskve, na našoj će ih obali biti 20 posto više nego lani. - pišu Vijesti.hr

Ruskinja Natalia, vlasnica turističke agencije, već 25 godina preko svoje riječke agencije dovodi sunarodnjake u svoju drugu domovinu. Kaže da Rusi vole putovati i trošiti i očekuje da će ih doći više no lani. 

- Vjerujem da će biti stvarno 20%, možda i više jer kako situacija na današnji trenutak onda imamo dodatni čarter let i regularnu liniju iz Peterburga za Pulu i imamo više letova iz Moskve za Pulu, za Split i za Dubrovnik. - kazala je Natalia Marčelja. 

Rusi putuju u zemlje s kojima su politički odnosi stabilni. Žele hotele s 5 zvjezdica, all inclusiv uslugu i sigirnost, a Hrvatska je, kažu, sigurna zemlja. Iako je novost da Rusi sve češće traže privatni smještaj, luksuzni hoteli su im hit. Za cijenu većina niti ne pita.

- Imali smo upit od ruske obitelji, četveročlana, smještaj u hotelu na Lošinju, znači 5 zvjezdica, dvije de luxe sobe i dođu ih 1.200 eura, znači hotel 5 zvjezdica, s tim da su nam oni kao VIP gosti tražili i transfer iz Zračne luke Pula do Lišinja malim avionom koji dodatno plaćaju 700 eura. - rekla je Helena Šebelja, djelatnica turističke agencije. 

Iz hrvatskog veleposlanstva i predstavništva HTZ-a u Moskvi očekuju 20 posto jači buking individualnih turista, a u utrku se uključio i Kvarner.

- Bez obzira, 2012. kad su uvedene vize, postojao je određen pad s ruskog tržišta. Mi smo 2017. završili čak s 18% više noćenja Rusa nego godinu dana prije. - rekla je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Opatija im nudi baš ono što traže. "Iz godine u godinu broj ruskih turista se povećava. To su gosti koji su više platežne moći i koji su dobri potrošači. Njihovi boravci, u odnosu na ostale goste su primjetno veći", objasnio je Ilija Turić, direktor Milenij hotela.

Istru su davno otkrili, ali obećavajući je rast interesa za Dalmaciju i posebno Kvarner. Baš to otkrivanje ostalih dijelova Hrvatske trebao bi biti ključ rasta turističkog prometa iz Rusije.

I dalje najbrojniji strani turisti u Hrvatskoj su Nijemci, slijede ih Slovenci, Austrijanci, a vjerni Hrvatskoj su i Česi i Poljaci. - pišu Vijest.hr

hr Mon Apr 16 2018 21:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1a40420e49380b558b45ab/80
Foto: PMF

Prirodoslovno-matematički fakultet omogućio studentima dobivanje prijepisa ocjena kroz sustav e-građanin

Pristupom spomenutoj informacijskoj mreži, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu je postao prva sastavnica Sveučilišta u Splitu koja je svojim studentima omogućila dobivanje prijepisa ocjena kroz sustav e-Građani

U prosincu 2018. godine, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu je pristupilo mreži EMREX čime je omogućio svojim studentima kvalitetniju razmjenu podataka u svrhu studentske mobilnosti. Studenti imaju mogućnosti učinkovitije kontrolirati vlastite studentske podatke te njihovu razmjenu prilikom studentske razmjene unutar Europske unije. Ovim pristupom se osigurala snažnija potpora studentskoj mobilnosti kroz jednostavan, elektronički, prijenos osobnih podataka i podataka o tijeku studija na drugo visoko učilište u strojno čitljivom obliku u skladu s odredbama Uredbe o zaštiti osobnih podataka.

Projekt pristupanja Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu je završen početkom prosinca 2018. u suradnji s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje te konačnim povezivanjem funkcionalnosti ISVU sustava s mrežom EMREX.

Pristupom spomenutoj informacijskoj mreži, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu je postao prva sastavnica Sveučilišta u Splitu koja je svojim studentima omogućila dobivanje prijepisa ocjena kroz sustav e-Građani u sklopu usluge „e-Razmjena studentskih ocjena“.

hr Wed Dec 19 2018 13:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1a352a0e4938f3548b4599/80

Reakcija splitske tvrtke na prozivke: Dio sažetka rada gospodina Glavinića greškom je objavljen"

Na tvrdnje o krađi projekta "Pametna plutača". reagirala je prozvana tvrtka

Jutros smo izvijestili o reakciji Marka Glavinića koji tvrdi kako je drugoplasirana inovativna poduzetnička ideja grada Splita, "pametna plutača", ukradena, odnosno da je ideja njegova. 

Na njegov istup, reagirala je prozvana tvrtka Bonus nubes j.d.o.o.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Tvrtku Bonus nubes j.d.o.o., osnovali smo vođeni željom da razvijemo efikasan i ekonomičan sustava za nadzor i detekciju obrazaca ponašanja na moru korištenjem najnovijih tehnoloških trendova kao što su ”artificial intelignence” i ”computer vision”.

Naš projekt ”Pametna plutača” će omogućiti kontrolu protoka plovila na sidrištima, marinama i nautičkim lukama, asastojati će se od dva dijela. To su centralni softverski sustav za obradu podataka, te sama plutača, koja će biti  opremljena uređajem za slanje podataka na centralni softverski sustav. Pametna plutača će biti autonomna jedinica sa vlastitim izvorom napajanja (solarni paneli + baterija) te elektronikom i softverom za automatizirano periodično generiranje 360° fotografija te slanje istih na centralni softverski sustav.

Ovo je vrlo izazovan projekt zbog problematike izrade kvalitetnih fotografija u nepovoljnim vremenskim uvjetima, te problematike analize dobivenih fotografija na centralno računalno sustavu. Kao takav je prepoznat od strane HAMAG-BICRO-a u okviru provjere inovativnog koncepta te je evaluiran pozitivno od strane 3 nezavisna evaluatora.

Nažalost, objava na portalu HRT-a, koja je naknadno izmjenjena, sadržavala je umjesto našeg projektnog sažetka, dio sažetka iz diplomskog rada gdina. Glavinića. Naš sažetak je javno dostupan na stranicama Sveučilišta u Splitu.

S poštovanjem,

Vedran Jukić i Marijan Čipčić

Osnivači tvrtke

hr Wed Dec 19 2018 13:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1a31890e49380b558b45a1/80
Foto: Pixabay

Obećanje "palo" u vodu: Knjižničarima Znanstvene i Gradske knjižnice u Zadru neće se povećati plaća

Predsjednik sindikata zadarske podružnice HSDK Mladen Masar izjavio je kako je već obavijestio nadležne o nastaloj situaciji
Gradonačelnik grada Zadra nedavno je izjavio kako će svim zaposlenicima Grada Zadra vratiti 10 posto plaće koje je zaposlenicima umanjeno 2009. godine. Za to dugo očekivano povećanje plaća mogli bi ostati zakinuti zaposlenici Gradske knjižnice Zadar te Znanstvene knjižnice Zadar.

Naime, grad Zadar odlučio je povećati plaće samo zaposlenicima gradske uprave, dok će zaposleni u Gradskoj i Znanstvenoj knjižnice ostati bez povišice koja im je zajamčena kolektivnim ugovorom.

Predsjednik sindikata zadarske podružnice HSDK Mladen Masar izjavio je kako je već obavijestio nadležne o nastaloj situaciji. Izrazio je nadu da progovori neće dugo trajati te da će završiti povoljnim ishodom.
hr Wed Dec 19 2018 12:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1a2edd0e4938aa548b45bb/80
Foto: HSP SPlit

Izvanredna izborna skupština HSP Split: Izabrano je novo stranačko vodstvo

Novim i starim članovima podjeljene su nove članske iskaznice, uz pozdravni govor novog-starog predsjednika podružnice te je druženje nastavljeno uz prigodni domjenak
U prostorijama HSP Split 18. prosinca 2018. godine održana je izvanredna izborna skupština HSP podružnice Split, gdje je izabrano novo stranačko vodstvo splitske podružnice.

Izvršni odbor čine: Hrvoje Marušić (predsjednik), Marijo Popović i Ante Grubišić (dopredsjednici), Marijo Sičić (tajnik), Aris Zlodre (rizničar).

Nadzorni odbor: Ivan Čalo (predsjednik), Smiljana Martinović i Tino Mladinić (članovi NO). 

Predsjedništvo: Jakov Pavić, Karlo Čondić, Grgo Jelavić Mitrović, Ante Petričević, Duško Bilić, Željka Ivišić, Tomislav Soldić, Ivica Vladava, Josip Kusić, Anton Krstulović.

Sve odluke donesene su jednoglasno. 

Novim i starim članovima podjeljene su nove članske iskaznice, uz pozdravni govor novog-starog predsjednika podružnice te je druženje nastavljeno uz prigodni domjenak.
hr Wed Dec 19 2018 12:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .