Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c74f2930e4938f2bd8b45ef/80
Foto: Ivan Žižić

Krnjevalske svečanosti u Sinju u punom jeku, sve se sprema za pokladni utorak i riječku mačkaranu povorku

Kako su Sinjani uvijek spremni za slavlje i feštu pokazuju i aktivnosti sinjske Krnjevalske udruge. Dobro je znano kako je razdoblje prije Korizme rezervirano za maškarane svečanosti, a u pravom obimu to vrijeme uspješno koriste sinjski Krnjevali...
U subotu navečer u prostorijama Krnjevalske udruge grada Sinja osmu je godinu održana Tricipicijada - natjecanje u kuhanju tripica, jela koje se sprema od očišćenih želudaca različitih životinja. Uz viteški grad posebno je dugo vezana tradicija spremanja tripica pa je tako zaživjelo tradicionalno i ovo događanje u organizaciji sinjskih Krnjevala.

Najbolja se, po ocjenama tročlanog ocjenjivačkog suda, našla ekipa Konoba Pošada predvođena Svemirom Šimcem i pomoćnim kuharom Žarom Romcem, dugogodišnjim meštrom sinjskog Krnjevala.

Drugo mjesto zauzela je ekipa Pršutoreznica Delikatesa uz svoje odlične gurmanske komade mesa koje su kužinavala trojica Baraća - Mladen, Miljenko i Željko, a glavni uzdržavatelj teće bio je Božo Poljak

Po istančanim ukusima žirija treću poziciju u spremanju u okviru ovog Svjetskog natjecanja osvojila je družina Sinjski krnjevali i Mate predvođeni vrhunskim gurmanom i najstarijim članom sinjske Gradske glazbe, Matom Pavićem uz pomoć mladih nada kužinavanja - Jerka i Ivana Župića te Josipa Vejića, također članova sinjske Glazbe i Stipe Matića te Gorana Bikića, obiteljskih prijatelja, kroz smijeh nam kaže Vejić.


Uz 50 kilograma junećih tripica koje su korištene u slasnoj pripravi popijeno je i podosta litara vina, kako kažu organizatori, količina im nije poznata, a posebno je, vidno zadovoljan, poslije cijele akcije među tećama i kazanima bio predsjednik sinjske Udruge, Ivan Milošević - Saki:
- Sva događanja naše Udruge teku po planovima i iznimno sam zadovoljan s dosadašnjim aktivnostima. Nismo htjeli da se izgubi tradicija pa smo se od početka veljače družili i izrađivali maske s našom djecom svakog popodneva u prostorijama jer je sve manje djece išlo u pohode od kuće do kuće. Vidite i sami u kakvom raspoloženju protječe i tripicijada, a vrhunac svega bit će pokladni utorak i spaljivanje krnje na našoj Pijaci. Nećemo otkriti još tko je ovogodišnje zlo, a nećemo ni otkriti koja je naša ovogodišnja grupna maska. Nadam se da je to dovoljan poziv svima da nam se pridruže u utorak. - istaknuo je Saki.

U nedjelju je održan i Dječji krnjeval. Mnogi mališani sa svojim roditeljima bili su dio velike mačkarane povorke koja se kretala ulicama Sinja sve do kluba Piccadilly u kojem je održana završna zabava, ali prije druženja pod maskama za sve loše i ružno u protekloj godini spaljen je "Hawkmoth". Sponzori Dječjeg krnjevala bili su klub Piccadiily i Cedevita.

Cijeli ovaj program sama je uvertira pred završni tjedan krnjevalskih svečanosti u kojem će Sinjani sudjelovati na Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci koja će se održati 2. i 3. ožujka dok će se, u organizaciji Turističke zajednice Sinja, te iste subote organizirati 5. smotra mačkara Cetinskog kraja na kojoj će kolor i raskoš mačkaranih običaja prikazati stanovnici okolnih sela Cetinskog kraja.

Krnjevalski dani u Sinju svoj vrhunac će dostići 5. ožujka, na pokladni utorak kada će ulicama Sinja proći povorka, a na glavnom trgu, popularnoj Pijaci, upriličiti spaljivanje krnje, glavnog i odgovornog za sve prošlogodišnje probleme. Nakon svečanosti na otvorenom, nakon nekoliko godina, ponovno se vraća Bal pod maskama u Hotelu Alkar, a sav prihod od prodanih ulaznica ide u humanitarne svrhe.

Koliko mačkare i pokladni običaji znače u Sinju dovoljno pokazuje i kako su sinjski Krnjevali aktivni tokom cijele godine te su začetnici i idejni pokretači mnogih humanitarnih buvljaka, studentske alke i drugih zbilja dobrodušnih događanja na korist cjelokupnoj zajednici.
Razdoblje narodnog "ića i pića" privodi se pomalo kraju, ali sinjski Krnjevali tokom cijele godine gađaju alkarski "u sridu"!


hr Tue Feb 26 2019 09:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce66d6629111ca69d8b459f/80

Danas počinju 22. Dani volonterskog rada: Brojni mladi vodit će razne zabavne programe i izložbe

Tradicionalna manifestacija Dani volonterskog rada se održava 22. put u organizaciji Volonterskog centra Udruge „MI“ – Split.

Ove godine Dani volonterskog rada obilježavaju se od 23. do 25. svibnja, i to:

-Okruglim stolom/fokus grupom za uzak broj mladih volontera koji će se održati danas, 23. svibnja 2019. u prostorijama Udruge „MI“ – Split.

Navedeno događanje zatvoreno je za posjetitelje. Odgovori volontera koristit će kao nadopuna kvantitativnom istraživanju o stanju volonterstva u Splitu.

-Tribinom “Volontiranje mladih: stavovi, iskustva i praksa” koja će se održati u petak, 24. svibnja 2019. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Ul. slobode 2, od 11 do 13 sati.

Na tribini će sudjelovati brojni mladi volonteri, udruge mladih i za mlade, predstavnici odgojno-obrazovnih institucija (vrtići, škole, fakulteti) koji organiziraju volontiranje te predstavnici gradskih savjetodavnih tijela. Program tribine šaljemo u nastavku.

-Humanitarno-prodajnom izložbom na štandovima uz prigodni zabavni program u Strossmayerovom parku (Đardinu) koja će se održati u subotu, 25. svibnja 2019., od 9 do 13 sati

Osnovna vrijednost ove tradicionalne manifestacije je solidarnost koja osnažuje pojedinačni trud različitih organizacija i osoba. Kao i prethodnih godina, novac od donacija pojedinih organizacija nakon samog događanja bit će usmjeren jednoj udruzi u potrebi. Odlukom savjeta Volonterskog centra Split, ove godine će donacije biti usmjerene Udruzi za sindrom Down-21 za kupnju laptopa koji će im služiti za glazbene radionice i pripremu članaka i fotografija za časopis Suncokret koji se izdaje jednom godišnje.

U kulturno-zabavnom programu događanja sudjeluju brojne udruge i javne institucije, ali i različite plesne skupine.

Manifestacija Dani volonterskog rada organizira se u sklopu nacionalne kampanje Hrvatska volontira.

hr Thu May 23 2019 11:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6660029111ca19b8b45d5/80

Na Hvaru počeo 6. međunarodni festival Taste the Mediterranean

Uz bogat program namijenjen profesionalcima, ali i ljubiteljima gastronomije i enologije, ove godine na festivalu sudjeluju i sedam stranih i šest domaćih vrhunskih chefova.

Od 22. do 25. svibnja u gradu Hvaru i u najboljem mediteranskom ozračju promovirati će se blagodati prehrane, koju je UNESCO uvrstio na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Grad Hvar i TZ Hvar, baš kao i HTZ prepoznali su vrijednost manifestacije na koju dolaze brojni novinari iz inozemstva. Svečanost otvorenja uveličao je gradonačelnik grada Hvara, Rikardo Novak koji je uz Petra Razovića iz TZ grada Hvara i gospođu Ingrid Badurinu Danielssonotvorio festival.

Drago nam je da se festival razvija te da ga prepoznaju mnogobrojni kvalitetni partneri iz gastro segmenta, ali i lokalna zajednica te Ministarstvo turizma i HTZ. Festival promiče vrijednosti mediteranske kulture, a  okuplja vrhunske chefove, vinare i lokalne proizvođače hrane, te stručnjake iz područja poljoprivrede, kulturnih krajobraza, ribarstva i održivog turizma – istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica i osnivačicafestivala Taste the Mediterranean.

hr Thu May 23 2019 11:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6504b29111c7c958b46b3/80
Foto: PIXABAY

Kako si pomoći kada počnemo osjećati posljedice dugotrajnog sjedenja?

Naime, prosječna odrasla osoba koja radi uredski posao sjedi čak 70 posto svog vremena. Tu se ubraja i vožnja do radnog mjesta i natrag, kao i slobodno vrijeme u kojem sjedimo zavaljeni u udobnost fotelje. Međutim, ljudsko tijelo stvoreno je za kretanje poput hodanja, trčanja, skakanja, plivanja, penjanja i čučanja, a ne za stalno sjedenje.

Sjedilački način života može ozbiljno utjecati na cjelokupni organizam.

Što se točno događa s našim organizmom tijekom dugotrajnog sjedenja i kako si možemo pomoći, ali i kako zapravo treba pravilno sjediti, pojasnila je fizioterapeutkinja Maja Sabolić za Zadovoljna.hr.

Kralježnica se sastoji od 33 međusobno povezanih kralježaka, 7 vratnih (cervikalnih), 12 prsnih (torakalnih), 5 slabinskih (lumbalnih), 5 sakralnih koji su srasli tako da tvore krstačnu kost te 4 trtična koji zajedno čine osnovnu potporu našeg tijela i služi kao zaštitaleđne moždine.

Kralježnica je koštani sklop koji tvore 24 slobodna gibljiva segmenta, spojena intervertebralnim kolutima (diskovima), te 9 do 10 nepomičnih sraštenih segmenata koji čine križnu i trtičnu kost.

Između slobodnih segmenata nalaze se 23 intervertebralna koluta (diska) koji zajedno sa svezma čvrsto spajaju kralješke, ali i omogućavaju gibljivost u vratnom, prsnom i slabinskom dijelu kralježnice, govori nam fizioterapeutkinja.

Dodaje kako, gledajući sa strane, kralježnica ima prirodne krivine u obliku dvostruko savijena slova S koje omogućavaju izvršavanje statičkih i dinamičkih funkcija tj. amortiziraju pritisak, balans i veliki opseg pokreta u svim smjerovima dok mišići istovremeno zadržavaju dobru posturu.

Svako odstupanje od tog prirodnog položaja najčešće dovodi do problema.

Prilikom nepravilnog sjedenja najjače opterećenje je na lumbalni (donji dio) kralježnice. Kod dugotrajnog sjedenja bez tjelesne aktivnosti dolazi do skraćivanja i istezanja muskulature (mišića) i samim time potičemo slabljenje muskulature koja ne može održavati uspravan stav tijela.

U sjedećem položaju nemamo dobar cirkulacijski protok tekućina, pa dolazi do propadanja tkiva te nam se to odražava na ubrzanom slabljenju kognitivnih funkcija i oslabljenom psihoneuroimunološkom sustavu, napominje Maja.

Tako dugotrajno sjedenje oslabljuje cijeli organizam. Javlja se mišićna slabost u području trupa i sjednih mišića, istegnutost i napetost leđnih mišića te skraćenost prsnih mišića i u području zdjelice i kukova, kronična bol u predjelu vratnog, ramenog i slabinskog područja.

Također se ubrzava se proces starenja, javlja se ubrzana degeneracija kralježaka, oštećenja diska i živaca, dolazi do pojave tzv. kompjuterske šake, mišićna napetost u donjem dijelu vrata i ramena, glavobolje, migrene, trnaca u udovima, bolovima u zdjelici i kukovima, slabe cirkulacije, kardiovaskularnih bolesti, stečene deformacije kralježnice, ali i mentalnih oboljenja.

KAKO SI POMOĆI?

Srećom, primijetite li navedene bolove i oboljenja na vrijeme, možete učiniti mnogo toga kako biste vratili zdravlje svog organizma. Ako je potrebno, svakako se preporučuje posjetiti fizioterapeuta, piše Zadovoljna.hr.

On ima ulogu edukatora koji vas uvodi u promjenu životnog stila. Prilikom uzimanja vaše anamneze, te fizioterapeutske procjene lokomotrnog sustava, postavlja se plan i program tretmana, govori nam Maja.

Neki od dijelova programa koje spominje uključuju tehnike koje će smanjiti tegobe u abnormalnom ili patološkom stanju vašeg tijela. Kroz određene manualne tehnike umanjuje se bol na napetim područjima tijela i vraća pokretljivost segmenata.

Također vas uvodi u korektivnu gimnastiku, ali i potiče na promjenu načina prehrane.

Izvode se vježbe stabilizacije, ravnoteže, balansa, snage, izdržljivosti i fleksibilnosti te relaksacijske tehnike uz tehnike disanja. Individualno prilagođenim programom uz vodstvo fizioterapeuta osvještavate svoje dijelove tijela i radite na korekciji svojeg držanja.

Također je važna ispravna prehrana te podrška u tjelesnim aktivnostima poput trčanja, plivanje, brzog hodanja i slično.

No ono što je svakoj osobi koja pati od problema uzrokovanih dugotrajnim sjedenjem najvažnije svakako je učenje toga kako pravilno sjediti jer često ne možemo odabrati drugu opciju tijekom izvršavanja svojih obaveza.

Riječ je o aktivnom sjedenju koje iziskuje dobar balans i ravnotežu te mišićnu snagu. Prije svega, treba vam podesivi stolac koji se može prilagoditi vašoj visini, a naslon mora biti čvrst. Kada sjedite, to mora biti s uspravnom kralježnicom, opuštenim i lagano otvorenim ramenima, stražnjica ide skroz duboko u stražnji dio stolice, a zdjelica mora biti lagano nagnuta prema naprijed s potporom naslona u lumbalnom području, kaže.

Težinu tijela treba jednakomjerno rasporediti na obje noge, koljena su malo niže od razine kukova a stopala podlozi, no dobro je povremeno tijekom sjedenja pomicati potkoljenice i stopala kako bi se pokrenula cirkulacija.

Također treba pripaziti i na laktove koji moraju biti pod pravim kutom, a podlaktice oslonjene na stol, pri čemu je ručni zglob opušten i u neutralnom položaju, zaslon ispred vas je udaljen za dužinu vaše ruke i u visini očiju.

Fizioterapeutkinja napominje da je vrlo važno povremeno ustati, istegnuti kralježnicu i rameni obruč, kao i razgibati stopala, a sve to treba napraviti svakih pola sata tijekom vremena sjedenja.

No ove su vježbe samo jedan dio onoga što pojedinac može učiniti. Maja dodaje da je vrlo važno cijelom ovom problemu pristupiti holistički, osvijestiti pokrete svoga tijela u svim svakodnevnim situacijama, kao i pripaziti na prehranu i kretanje i izvan radnog vremena.

Važno je i redovito se kretati, odlaziti na posao pješice ili biciklom kada je to moguće, koristiti stepenice umjesto dizala, vježbati barem tri puta tjedno.

Prakticirati tehnike opuštanja, piti mnogo vode, pravilo se hraniti, povremeno odmarati na ravnoj podlozi bez jastuka jer je taka pritisak na kralježnicu najmanji, a također treba i imati vrijeme za sebe, zaključuje Maja Sabolić.

hr Thu May 23 2019 09:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce59f5d29111ca19b8b45ad/80

Kraj "Igre prijestolja" razljutio Luku Bulića: "Sve scenariste treba pred sud!"

Mnogi nisu zadovoljni raspletom koji su čekali godinama, a u tu skupinu svakako spada i Luka Bulić
Završila je "Igra prijestolja", a sam kraj je užario društvene mreže i potaknuo brojne polemike. U raspravu se uključio i Luka Bulić s Antene Zagreb. 
 
Cijeli svijet priča o posljednjoj epizodi jedne od najgledanijih serija u povijesti. Mnogi nisu zadovoljni raspletom koji su čekali godinama. U tu skupinu svakako spada i Luka Bulić, a svoje nezadovoljstvo je izrazio u ovotjednom "Bullhitu".
 
"Kad počelo je, još bio sam mlad, ček'o osam sezona tko će do trona, i na kraju: „Whaaaat?! Kak' je to svršil GOT?! I svi su sretni... NOT!", poručio je Luka.
 
[SPOILER ALERT] 


 
Od vremena tog, divnog, ljetnog
za godina deset došla je zima...
Jedva doček'o tog noćnoga kralja...
Prelako ga smakli, tu nešto ne valja...

Jon gleda Khaleesi ravno u oči...
Nožićem pikne i krv se istoči...
Zmaj se pojavi i prijestolje skuri...
Ja razmišljam...
 
Jesam li ja jedini lud...
Tu nema tri čiste, sve scenariste treba pred sud!
 
Ja razmišljam sad...
Kad počelo je, još bio sam mlad,
ček'o osam sezona tko će do trona, i na kraju: „Whaaaat?!”
Kak' je to svršil GOT?!
I svi su sretni... NOT!
hr Wed May 22 2019 21:13:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .