Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e5bb18629111cc75a8b45f6/80
Foto: N1

Ministar Beroš: "Dolaskom proljetnog vremena možemo očekivati jenjavanje epidemije”

Dao je i nekoliko savjeta po pitanju prevencije zaraze

Gost Točke na tjedan N1 televizije bio je ministar zdravstva Vili Beroš. Govorio je o aktualnoj situaciji oko koronavirusa u Hrvatskoj, dao preporuke građanima, a osvrnuo se i na stanje u zdravstvu i Zakon o prekidu trudnoće.

- Najvažnije je u ovom trenutku da smo mi u ovoj fazi obrane zaustavili se na pojedinačnim slučajevima. - komentirao je situaciju oko koronavirusa ministar zdravstva Vili Beroš. 

Pojasnio je da je karantena nešto što se provodi prema zdravim osobama koje su bile u kontaku s oboljelima, a izolacija se provodi prema bolesnim osobama.

- Prva karantena je uspostavljena za putnika s kruzera i on će do 5.3.2020. biti u njoj. Nema simptoma bolesti. Ne znamo kako će se virus dalje ponašati, za očekivati je da će mutacijama slabiti, ali moramo biti i spremni da će biti drugačije. - kaže ministar Beroš.

- Dolaskom ljepšeg vremena ljudi su više na otvorenome, više provjetravaju prostore i djelovanje ultraljubičastih zraka djeluje na virus pa dolaskom proljetnog vremena možemo očekivati jenjavanje epidemije. - kaže ministar.

Ministrove preporuke za sprečavanje širenja zaraze 

Dao je i nekoliko savjeta po pitanju prevencije zaraze. 

- Potrebno bi bilo izbjegavati bliže kontakte licem u licem do jednog metra, ako netko kihne kapljice padaju na ruke, tipkovnice, kvake, pa je potrebno voditi računa o adekvatnom pranju ruku, obrisati mobitel nekakvim alkoholom, isto vrijedi i za tipkovnice i kvake. Takav koncept se može prenijeti i na crkve, stadione itd.

Dati preporuku samo da se ne rukujemo ne znači ništa jer moramo držati i kvake, rukohvate... Generalne zabrane u ovoj epidemiološkoj situaciji nema i ne treba biti. Potrebno je za svaku pojedinu javnu manifestaciju lokalno procijeniti tko dolazi, tko su posjetitelji, natjecatelji, glazbenici.

Ako dolazi netko sa zaraženog područja preporuka je odgoditi takve događaje, ako su domaći događaji, na otvorenome, nema potrebe da se odgađaju. - pojasnio je ministar Beroš.

Pohvalio je napore epidemiologa koji su zarazu koronavirusom u Hrvatskoj ograničili unutar dvije obitelji. Smatra da su mediji vrlo brzo stali na loptu i suzbijen je prvi val panike.

Beroš misli da je prva bitka dobivena zbog odgovornog medijskog izvještavanja i postupanja države. "Svi poštuju preporučene epidemiološke mjere i to je sjajna stvar, mi funkcioniramo", rekao je.

Na pitanje zašto toliko priče o virusu koji uzrokuje simptome slične gripi, a nikada ne toliko o gripi kaže da je riječ o novom virusu i da tu moramo biti oprezni.

- Kontejneri na granici služe za smještanje epidemologa i sanitarnih inspektora i nisu nešto posebno. - komentirao je optužbe iz Slovenije da je Hrvatska prerevna oko suzbijanja koronavirusa.

Oko slučaja saborskog zastupnika Joška Klisovića kaže da su male šanse da je zaražen ili je mogao nekoga zaraziti, te je pohvalio njegovu odluku da se samoizolira, a epidemologe koji su uspjeli povezati mogući put zaraze.

- Hrvatska je svjesna da bi duže stanje u Kini moglo malo poremetiti lanac opskrbe sirovinama za lijekove, ali postoji mogućnost novih tržišta, poput Indije. U ovom trenutku i hrvatske veledrogerije imaju dostatnu zalihu lijekova. - kaže ministar i dodaje kako su kada je riječ o zaštitinoj opremi angažirali tvrtke iz Hrvatske i Europe.

Po pitanju kruzera koji nam dolaze kaže da se kod svakog pristajanja većeg broda vrši komunikacija o zdravstvenoj situaciji na brodu. "Mjere ćemo pooštriti i biti krajnje oprezni. U slučaju dolaska većeg broja putnika pogledat ćemo odakle dolaze, kakva je zdravstvena situacija, a onda još i individualno kod svakog putnika", komentirao je što s putnicima s kruzera koji dolaze u Hrvatsku ako se epidemija nastavi. Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Sun Mar 01 2020 13:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904b63ab473984c638b456f/80

KOMENTAR Silo je sve na svoje, sve šta smo tili! Priko noći je nestalo sve na šta smo ronjali!

Katriga neće na neplaćenu javnu površinu, ma ni susid susida priko oka neće gledat...
Mjere opreza Nacionalnog stožera mnoge su Hrvate stavile u okrilje stanova i kuća, a rodile su se i brojne ideje putem društvenih mreža. Mnogi pak stavljaju i posve zanimljive komentare situacije u Splitu.

Jednog od njih pronašli smo u jednoj splitskoj grupi.

U cijelosti ga prenosimo bez ikakvih autorskih uređivanja i izmjene prvotnog teksta.

- Evo, silo je sve na svoje. Sve šta smo tili. Priko noći nestalo sve na šta smo ronjali. Stalo im se na kraj. Nema više traženja dozvole. Nestali su restorani i konobe. Nema čak ni jedan fast food. Ni katriga, ni stolova. Ne vonja ni užeglo ulje. Sad će se noću moć mirno ubit oko. Nestat će i bis. Široka ramena nam neće tribat za proć nekon kalom. A rišili smo se i onih kareta, ka i riški.

Ni grozne konobare ni pohlepne gazde nećemo gledat. Katriga neće na neplaćenu javnu površinu, ma ni susid susida priko oka neće gledat. Nema ni onih velikih suncobrana koji su nam branili vidit nebo plavo, a i naše starine.

Komunalni redari ne tribaju sinjat da štekat prilazi plaćenu površinu. A tek onaj grozni zvuk ambalaža što se više neće čuti. Sad će i fiskalne kase štimat. Ni manjka ni viška više neće bit. Šteta. Nema ni njih, al bome ni nas, piše u objavi jednog Splićanina.
hr Thu Apr 02 2020 07:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e857cb329111ccac58b4568/80

DOZNAJEMO U cijeloj Splitsko-makarskoj nadbiskupiji odgađaju se sakramenti pričesti i krizme!

Slavlja od Cvjetnice do Uskrsa prenosit će se iz splitske Katedrale na Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije te na televizijama Jadran i Laudato.
Koronavirus crkvene prostore ispraznio je od masovnih okupljanja, služe se mise bez vjernika, a i Veliki tjedan te Uskrs imat će slavlja na poseban način.

Još jedna novost koja će, po našim saznanjima, biti objavljena danas je odluka kako se sva slavlja sakramenata krizme i prve pričesti odgađaju ove godine.

- Savjetovavši se s biskupima iz Metropolije, donijeli smo zajedničku odluku da se slavlja sakramenata potvrde i slavlja prve pričesti u našim župama u 2020. godini odgađaju, a ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici će se pridružiti sljedećoj generaciji i primiti sakramente potvrde i euharistije 2021. godine, piše u odluci Splitsko-makarske nadbiskupije.

U pismu kojeg potpisuje nabiskup Marin Barišić ističe se i kako će se slavlja od Cvjetnice do Uskrsa prenositi iz splitske Katedrale na Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije te na televizijama Jadran i Laudato.

- Draga braćo i sestre, iako je naše vrijeme puno nepoznanica, ipak nam je budućnost sigurna i zajamčena Kristovim uskrsnućem. Zato vam ovim putem želim blagoslovljene dane Velikog tjedna i istinskom radošću sretan Uskrs, poručio je Marin Barišić u objavi koja će široj javnosti biti danas objavljena.
hr Thu Apr 02 2020 07:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/550eed7f1766fd52198b4995/80

Marijana Puljak: Voda je došla do grla i nema druge, nema prihoda, ne može biti ni davanja

'Vlada je prihvatila velik dio prijedloga poduzetnika'

'Vlada je prihvatila velik dio prijedloga poduzetnika i konačno najavila otpise, a ne odgode plaćanja. Voda je došla do grla i nema druge, nema prihoda, ne može biti ni davanja.

Mjere su vatrogasne i privremene, a poduzetnici i nakon krize očekuju trajno smanjenje pritiska, pogotovo parafiskalnih nameta. Je li nam trebala svjetska kataklizma da vlast shvati kako poduzetnici ne mogu disati? Jesu li shvatili?, napisala je predsjednica stranke Pametno na svom Facebook profilu.

hr Wed Apr 01 2020 21:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e6e3fae29111c5e7c8b45e2/80

Privremeno se zatvara 20 graničnih prijelaza s BiH za pogranični promet

​Od sutra, 2. travnja u 7 sati privremeno prestaje s radom 20 pograničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom
Od sutra, 2. travnja u 7 sati, temeljem dogovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sa ciljem sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19, privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom za pogranični promet i to:

1. Svilaj,

2. Gejkovac,

3. Pašin Potok,

4. Bogovolja,

5. Kordunski Ljeskovac,

6. Lička Kaldrma,

7. Bili Brig,

8. Aržano Pazar,

9. Dvorine,

10. Cera,

11. Jovića Most,

12. Sebišina,

13. Slivno,

14. Podprolog,

15. Unka,

16. Vukov Klanac,

17. Imotica,

18. Slano,

19. Hrvatska Dubica,

20. Gabela Polje.
hr Wed Apr 01 2020 20:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .