Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e73a21d29111cfb8a8b45aa/80
Foto: Twitter Vlade RH

Vlada želi pratiti mobitele građana kako bi kontrolirala samoizolaciju: Krše li time pravo na privatnost?

Ono što vlada želi ovim hitnim izmjenama zakona je dobiti mogućnost masovnog praćenja mobitela građana.

Prijedlog dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama koje je vlada Andreja Plenkovića po hitnom postupku poslala u sabor dosad je najveći udar vlasti na prava građana RH u epidemiji koronavirusa, javlja Index.hr.

Za razliku od privremene, razmjerne i argumentirane mjere ograničavanja kretanja kako bi se postiglo socijalno distanciranje i time usporila transmisija koronavirusa u populaciji, ono što vlada želi ovim hitnim izmjenama zakona je dobiti mogućnost masovnog praćenja mobitela građana.

Želi se nadopuniti članak 104 Zakona o elektroničkim medijima tako da se doda kako je “obrada podataka o lokaciji bez prometnih podataka iznimno dopuštena u cilju zaštite nacionalne i/ili javne sigurnosti, i to u slučajevima kada je Vlada Republike Hrvatske proglasila prirodnu nepogodu ili katastrofu, ili kada je ministar nadležan za zdravstvo proglasio epidemiju zarazne bolesti ili opasnost od epidemije zarazne bolesti, u skladu s posebnim propisima, a pri čemu se zdravlje i životi građana bez obrade tih podataka ne bi mogli učinkovito zaštititi”.

Vlada tvrdi kako ”odredba predloženog članka 104.a udovoljava i kriteriju razmjernosti jer se ocjenjuje da je obrada podataka koji označavaju samo zemljopisni položaj terminalne opreme korisnika javno dostupne elektroničke komunikacijske usluge, bez prometnih podataka, dakle bez bilo kojih podataka obrađenih u svrhu prijenosa komunikacije elektroničkom komunikacijskom mrežom, ili u svrhu obračuna i naplate troškova, razmjerna potrebi zaštite zdravlja i života građana, i to isključivo u situacijama kada je ta potreba dosegnula takvu razinu ugroze da je Vlada Republike Hrvatske proglasila prirodnu nepogodu ili katastrofu, ili je ministar nadležan za zdravstvo proglasio epidemiju zarazne bolesti ili opasnost od epidemije zarazne bolesti”.

Oviim prijedlogom Plenkovićeve vlade se značajno šire ovlasti službi kada je riječ o nadgledanju i praćenju građana preko mobitela, ali tu ekspanziju špijuniranja ne prati prijedlog dodatnog nadzora nad ovim aktivnostima državnog aparata. Sve to ostaje bez nadzora.

Što ako netko ostavi mobitel doma, a ode van kršiti samoizolaciju?

Naime, mogućnost da vlast preko mobitela prati kretanje građana može u aktualnoj situaciji pandemije koronavirusa imati smisla kao mjera koja bi se provodila u ograničenom vremenskom roku, iako je prijeporna s pozicije ljudskih prava, ustava i praktičnosti. 

Postoje i drugi, efikasniji način da se prati tko krši samoizolaciju. Uostalom, Nacionalni stožer civilne zaštite je već objavio podatke o kršenju samoizolacije do kojih su bez problema došli bez špijuniranja naših mobitela.

U prijedlogu hrvatske vlade nema govora o anonimnosti, nego se građane prati pod njihovim imenom i prezimenom. Riječ je o očitom zadiranju u pravo na privatnost. Pravo svakog čovjeka da država u kojoj živi ne zna svake minute u danu gdje se taj čovjek nalazi.

Nadalje, hrvatska javnost ima već dovoljno iskustva sa skandalima u tajnim službama, tako da je teško povjerovati kako se ove mjere nadzora neće koristiti kada epidemija splasne, da će ih se vlast samo tako odreći. Mogućnost zloupotrebe je time veća jer nema nikakvog nadzora nad provođenjem tih mjera.

U svakom slučaju, saborski zastupnici ne bi trebali podržati vladin prijedlog izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama. Koronavirus nije dovoljno dobar razlog da se vlastima omogući da prate mobitele svih građana RH.

hr Wed Mar 25 2020 11:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79ed6429111ceaa88b45a9/80
Foto: Pixabay

POTVRĐENO Medicinska sestra iz Opće bolnice u Dubrovniku zaražena koronavirusom

Za sada je poznato i da je jedan liječnik zaražen te da se u samoizolaciji nalazi šest drugih liječnika, 14 medicinskih sestara i medicinskih tehničara te jedan zaposlenik koji nije medicinski djelatnik.
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupno je 41 slučaj zaraze koronavirusom. Jutros su potvrđena dva nova slučaja dok je iz županije poslano 297 uzoraka na analizu. 

Ravnatelj Opće bolnice dr. Marijo Bekić također je potvrdio da je jedna od novooboljelih medicinska sestra što znači da je ovo druga zaposlenica bolnice koja je pozitivna na koronavirus. Za sada je poznato i da je jedan liječnik zaražen te da se u samoizolaciji nalazi šest drugih liječnika, 14 medicinskih sestara i medicinskih tehničara te jedan zaposlenik koji nije medicinski djelatnik.

Doktor Bekić ispričao se i zbog nesporazuma s pacijenticom iz Metkovića. Naveo je kako će danas njen uzorak biti uzet te da u trenutku kada je obrađena nije bila životno ugrožena.

Istaknuo je da danas treba biti i testiran novi respirator koji je stigao u bolnicu. 

Doktor Mato Lakić izjavio je kako je važno točno i istinito odgovarati na pitanja epidemiologa o kontaktima zaraženih. Također, kazao je kako za neke pacijente i dalje ne znaju na koji način su oboljeli.

- Nije vrijeme za kave ni ćakule. Mjere su dobre dok se provode, rekao je dr. Lakić.

Doktor Lakić otkrio je i kako se zaposlenici dubrovačkog Doma zdravlja obučavaju za drive-trough uzimanje uzoraka za testiranje na koronavirus.


hr Wed Apr 01 2020 11:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e77675129111ca5a08b458f/80

RAVNATELJ POLICIJE 'Trojac s Bačvica omalovažavao je službenike, policajci nisu postupili mimo pravila!'

Rekao je da pismeno izvješće još nije gotovo, no u razgovoru s načelnikom doznao je da policijski službenici nisu prekršili pravila struke.

Ravnatelj policije Nikola Milina jutros je za N1 komentirao slučaj privođenja dvije ženske osobe i jednog muškarca u Splitu. Kaže da, prema informacijama koje zasad ima, policijski službenici nisu postupili kontra pravila struke.

- Nije se postupalo prema dvije osobe koje se kreću, već je opća mjera da se ne okupi veliki broj osoba na javnom prostoru. Poželjno je da ste na zraku, da, ali ne možemo baš svi ići u jednom trenutku na neko mjesto,  rekao je ravnatelj policije Nikola Milina u Novom danu i dodao:

- Policija pazi u svim gradovima, problem se dogodio u Splitu, gdje su dvije žene glasno protestirale, i onda je došao jedan građanin i omalovažavo policiju. Da pojasnim kontekst: Policija je imala saznanja da se ipak u jednom trenu počeo okupljati veći broj osoba, do 200 njih, na Bačvicama i u krugu Bačvica. Krenuli su s mjerom upozorenja i davanja uputa građanima da se raziđu. U trenutku dok su provodili te mjere, nisu bila samo dva policijska službenika nego njih oko desetak, i dok su se građani razilazili, dvije osobe su rekle da one se imaju pravo kretati. Omalovažavale su i iskazale nepoštovanje prema policijskim službenicima, a oni su tad postupali prema velikoj grupi ljudi i svi su poslušali. Ove dvije osobe su išle u suprotnom smjeru i glasno se suprotstavile policiji da nemaju pravo.

Nisu osobe prijavljene zbog šetnje, nego zbog kršenja javnog reda i mira. Epilog će biti na prekršajnom sudu. Nije mjera da policija pazi na šetanje, nego se mjera odnosi na to da se na jednom mjestu ne okupi veći broj građana.

Prema riječima Miline treća osoba nije imala pritužbu na rad policije.
- Građanin prema kojemu je policija postupila nije imao apsolutno nikakvu primjedbu na postupanje policijskih službenika i on je to potpisao.

Komentirajući provjeru unutarnje kontrole, rekao je da pismeno izvješće još nije gotovo, no u razgovoru s načelnikom doznao je da policijski službenici nisu prekršili pravila struke.

- Ja još nisam dobio cjelovito izvješće unutarnje kontrole. Usmeno sam se čuo s načelnikom unutarnje kontrole, policijski službenici nisu postupili kontra pravila struke. Bilo je jedino verbalno prepucavanje između osoba i policijskih službenika i tu će policijski službenici biti upozoreni. Ovo je u startu bilo omalovažanje i nepoštivanje policijskih službenika koji su pokušavali nadzirati provođenje mjera. Niti u jednom gradu nije bilo problema oko toga, samo ovaj slučaj u Splitu, rekao je Milina za N1.

hr Wed Apr 01 2020 11:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e84551f29111cd1be8b4568/80
Foto: Pixabay

Šibensko-kninska županija ima još 5 oboljelih, čak četiri zaražene osobe su s Murtera!

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a tri pacijenta su na respiratoru u KBC Split.

U Šibensko-kninskoj županiji još je 5 osoba pozitivno na koronavirus. Čak četiri su s Murtera. Broj zaraženih tako se popeo na 30 pacijenata.

Prva pacijentica bila je s područja Zagreba pa se vodi u evidenciji u toj županiji. Tako je Šibenik ostao na 29 pacijenata.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a tri pacijenta su na respiratoru u KBC Split.

Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Hrvatske..

- Svatko od nas je potencijalni širitelj i nositelj opasnog virusa, zato apeliramo na stanovnike naše županije da izlaze vani samo ako je neophodno, a u međusobnim kontaktima ponašajte se krajnje odgovorno i pažljivo. Odgovornim ponašanjem zaštitimo zajednicu u kojoj živimo, napisali su u pripoćenju iz Šibenskog stožera.

hr Wed Apr 01 2020 10:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e77088f29111c15978b457f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Božinović objavio graf: 'Stručnjaci kažu da bismo 5 do 7 dana trebali imati silazni trend oboljelih!'

Najavio je i smanjenje mjera, ali još nema nikakvih konkretnih zaključaka.

Jutros je na svom Facebook profilu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio graf na kojem je prikazan broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

Najavio je i smanjenje mjera, ali još nema nikakvih konkretnih zaključaka.

- Činjenica je da broj slučajeva raste i da nije eksponencijalan. Ali ne smijemo se opustiti. Stručnjaci kažu da bismo 5 do 7 dana trebali imati silazni trend oboljelih kako bi mogli govoriti da su mjere doprle do najvećeg broja ljudi. Promišljamo o tome gdje se treba nešto popustiti, ali još nismo u toj fazi, napisao je ministar.


hr Wed Apr 01 2020 10:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .