Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5799d53bb3c7ccc80b8b4588/80
Foto: Miroslav Lelas

Grdović progovorio o razbijanju Jaguara: Oprezan sam vozač

Inače, Grdović je kazne za svoje prometne prekršaje i nesreće platio više od 13 tisuća kuna, a bez vozačke je ostao triput

Zadarski pjevač Mladen Grdović progovorio je o prometnoj nesreći, u kojoj se Jaguarom zabio u betonski zid, pri čemu mu je izmjereno 3,6 promila alkohola u krvi.

- Nisam vozio. Bio sam suvozač. Nisam htio davati nikakve izjave zato što je šteta bila samo jedna ogrebotin. To je bilo u kasnim jutarnjim satima, božićni praznici, ali šofer nisam bio. Nikada nikoga nisam ozlijedio, nikada nikoga nisam ni taknuo. Ne volim voziti brzo. Na cesti sam vrlo oprezan vozač - kazao je Grdović RTL-u.

Trenutno se nalazi na australskoj turneji, a rekao je da će se, nakon što ona završi, o svemu očitovati na sudu, jer mu je već dojadilo svima polagati račune.

Inače, Grdović je kazne za svoje prometne prekršaje i nesreće platio više od 13 tisuća kuna, a bez vozačke je ostao triput.

Facebook komentari

hr Tue Jan 24 2017 12:02:50 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/590441e3b4739878618b4593/80

Otkrijte kako godišnje doba u kojem smo rođeni utječe na našu osobnost

Mnogi ne vjeruju u horoskop, no biste li povjerovali kada bismo vam rekli da vaš karakter i ponašanje ovise i o godišnjem dobu u kojem ste rođeni? Znanstvenici su proveli preliminarno istraživanje i došli do zaključaka da na naše psihičko zdravlje i promjene u raspoloženju itekako utječe mjesec u kojem smo rođeni

Složit ćete se s nama u tome da je astrologija čudnovata i istovremeno neodoljiva disciplina koja se temelji na proučavanju kretanja nebeskih tijela i njihova utjecaja na čovjekovu osobnost te 'zapisane' događaje koje nosi budućnost. Astrološka tumačenja određuju se prema personaliziranim astrološkim kartama koje u obzir uzimaju vremenske i zemljopisne odrednice te su ono što nazivamo horoskopom, piše t portal.

Mnogima je teško povjerovati u to da upravo datum rođenja može odrediti čovjekovu osobnost, no znanstvenici su iznijeli još čudnovatiju teoriju koja kaže da na karakter čovjeka utječe godišnje doba u kojem je rođen.

Na razvoj djeteta u maternici može utjecati bezbroj faktora, a majčina prehrana svakako je jedna od najvažnijih. Čak i u razvijenim zemljama, u kojima nam je omogućena raznolika prehrana, događa se da kod djece koja su majčinom prehranom dobivala manje proteina ili vitamina C i D dolazi do oštećenja mozga ili teškoća u razvoju srca i kostiju.

Sezonski virusi, a posebice gripa, također mogu utjecati na zdravlje majke i razvoj fetusa. Trudnoća tijekom zimskih mjeseci, kada su dani kraći, a noći duže, može dovesti do sezonskog afektivnog poremećaja kod majke. Zbog niske razine serotonina - hormona sreće - koja je tada puno manja kod majki, slične tegobe može iskusiti i beba.

Čak i nakon rođenja na bebe snažno utječe svijet oko njih. Jedno je istraživanje iz 2010. provedeno na miševima pokazalo da su se bebe miševi koje su rođene pod stimuliranim zimskim svjetlom teže prilagodile promjeni na ljetno svjetlo te su pokazale slabije navike hranjenja i razinu aktivnosti.

Miševi koji su rođeni na ljetnom svjetlu nisu imali problema s prilagodbom na zimsko svjetlo. Naknadna studija pokazala je da je gen koji regulira bioritam živih bića manje aktivan kod onih miševa rođenih tijekom simulirane zime.

Napretkom studija na ovu temu pokušalo se proširiti istraživanja na ljude. Znanstvenici su utvrdili profile studenata i odraslih ljudi, njihove karakterne osobine te su ih usporedili s godišnjim dobom u kojem su rođeni.

Ovo su rezultati njihova preliminarnog istraživanja:

Proljeće

Čestitke svim sretnicima rođenim u ožujku, travnju i svibnju koji su osvojili najpozitivnije rezultate na skali ocjenjivanja. Ovi ekstremni pojedinci imaju sposobnost svaki negativan životni događaj preokrenuti na pozitivnu stranu. No svaka pozitivna strana nosi i onu negativnu. Osobe rođene u proljeće sklonije su kliničkoj depresiji. Najdepresivniji su oni rođeni u svibnju, ako je suditi prema 58.000 ispitanika iz Velike Britanije, dok su oni rođeni u studenom pokazali najmanji postotak depresije.

Ljeto

Za one rođene u lipnju, srpnju i kolovozu istraživači imaju uglavnom sretne vijesti. S obzirom na to da su rođene u ljetno vrijeme, ove osobe nisu pokazale značajnije znakove depresije iako je trudnoća koja je trajala i u zimskim mjesecima mogla ponegdje negativno utjecati na bioritam djeteta. Osobe rođene u ljeto dijele karakteristike onih rođenih u proljeće, no depresija se može vrlo lako isključiti ciklotimijom – naglom promjenom raspoloženja karakterističnom za ljetne duše. Ipak, to još uvijek nije znak da osobe rođene u ljeto pate od bipolarnog poremećaja. Najmanje promjena u raspoloženju pokazali su oni rođeni u kolovozu.

Jesen

Za one koji vjeruju u astrologiju generalna ravnodušnost koju su pokazale osobe rođene u jesen poklapa se s horoskopskim karakteristikama Vage. Jesenska ravnodnevnica je, čini se, utjecala na uravnoteženost kod ovih pojedinaca. Je li za to zaslužna velika količina nutritivnih namirnica dostupnih u vrijeme žetve ili činjenica da zimske bolesti još uvijek nisu na snazi, osobe rođene u jesen imaju niži stupanj depresije te je manje vjerojatno da će razviti bipolarni poremećaj. Jedina negativna karakteristika osoba rođenih u ovo godišnje doba je razdražljivost.

Zima

Vežite se, postaje opasno. Izazovi s kojima se najčešće susreću osobe rođene u zimskim mjesecima su šizofrenija, bipolarni poremećaj, sezonski afektivni poremećaj i depresija. Iako ovo ne zvuči obećavajuće, oni rođeni u zimu pokazuju manju razdražljivost od inih rođenih u jesen. No postoji još jedna prednost. Ako je suditi prema istraživanju iz 2015. na uzorku od 300 slavnih osoba, siječanj i veljača su idealni mjeseci u kojima morate biti rođeni želite li postati zvijezda, s obzirom na to da osobe rođene u tim mjesecima pokazuju najviše kreativnost i maštovitih rješenja za probleme koji se nađu pred njima.

Općenito gledano, godišnje doba može i ne mora utjecati na vaš karakter i temperament, niti itko tvrdi da je ovo strogo pravilo, već je riječ o pretpostavkama koje tek treba dokazati brojnim sličnim istraživanjima. Ono što je svakako jasno jest činjenica da pored vremenskog perioda rođenja, na našu osobnost u puno većoj mjeri utječe okruženje u kojem odrastamo i stječemo iskustvo te učimo obrasce ponašanja, piše t portal.

Facebook komentari

hr Sat Apr 29 2017 14:16:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/590458afb4739880618b45a9/80

Let's dance! 7 razloga zašto je ples dobar za nas

Međunarodni dan plesa obilježava se 29. travnja. Bez sumnje najljepša fizička aktivnost jača naše tijelo i duh, a u nastavku provjerite zašto biste svaki dan trebali zaplesati
Sedam je razloga zašto trebamo plesati, piše zadovoljna.hr.

1. Sagorijeva kalorije. Ples je sjajna tjelovježba za cijelo tijelo, a procjenjuje se da sagorijeva između 10 do 20 kalorija po minuti, ovisno o intenzitetu i brzini plesa.

2. 'Čisti' krv. Istraživanja su pokazala da uz pomoć plesa smanjujemo razinu lošeg kolesterola u krvi (LDL) i povećavamo razinu dobrog kolesterola (HDL). Dijabetičarima može pomoći da pod kontrolom drže razinu šećera u krvi.

3. Jača kosti i zglobove. Pomaže u prevenciji i liječenju osteoporoze i artritisa. Ples je bez jedna od najboljih i najugodnijih fizičkih aktivnosti koja će ojačati naše kosti i zglobove.

4. Pomaže moždanim 'vijugama' da ostanu u formi. Ples poboljšava našu memoriju. Prilikom plesanja moramo pamtiti korake i rutine zbog čega ova fizička aktivnost postaje sjajna mentalna vježba za mozak.

5. Čuva našu mladost. Nije tajna da plesanje zaustavlja proces fizičkog i mentalnog starenja. Plesom povećavamo kapacitet pluća, jačamo kardiovaskularni sustav i srce – najvažniji organ u tijelu, a čin plesanja u naš um unosi pozitivu i ne dopušta našem duhu da ostari. 

6. Učvršćuje odnose i zbližava.
 Ples s prijateljicama nije samo dokazano najbolja metoda mršavljenja već je i jedan od najboljih oblika zabave. Stvara društveni život, daje nam priliku da upoznajemo nove ljude, uz ples rastemo i zbližavamo se.

7. Ples nas doslovno čini sretnima. Plesanjem se povećava razina endorfina u našoj krvi. Endorfin je takozvani hormon sreće koji poboljšava naše raspoloženje, pomaže nam da se borimo protiv stresa i depresije, puni nas samopouzdanjem.

Cijeli članak pročitajte ovdje

Facebook komentari

hr Sat Apr 29 2017 13:39:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/590451f7b47398315b8b470e/80

Žene s većim stražnjicama rađaju inteligentnu djecu - kaže znanost!

U studiji se također navodi da nam ta, nama ženama poznata taloženja masnih naslaga na bokovima i bedrima, što čak i mršave žene primjećuju s godinama, zapravo daju mogućnost da postanemo majke
Uzmite ovo za ozbiljno ili kao zeku peku, ali ovim su se pitanjem pozabavili pravi znanstvenici! Naime, tim s Pitsburškog sveučilišta uspio je pronaći vezu i dokazati da razvoj mozga ploda poprilično ovisi o količini masnoća s majčine stražnjice i bedara te samim time utječe na inteligenciju djeteta, piše Index.

Jedan od suradnika na ovoj studiji bio je i doktor medicine William D. Lassek, ujedno i autor knjige "Why Women Need Fat" , a koji je za Sunday Times izjavio kako masne zalihe u našem organizmu sadrže, među  ostalima, i kemijsku supstancu znanu kao DHA- odnosno Dokosaheksaenoičnu kiselinu koja je primarna gradivna komponenta kore ljudskog mozga, sperme, testisa i rožnice.  Ona spada pod grupaciju omega 3 masnih kiselina koje su izuzetno važne za razvoj dječjeg mozga odnosno kompletnog neurološkog sustava i očiju, posebno u prvih šest mjeseci njihovog života. Tragovi dokosaheksaenoičnu kiseline nalaze se i u majčinom mlijeku.
 
Zanimljivo je da je ova studija pokazala kako masne zalihe u gornjem dijelu tijela imaju prilično negativne učinke, dok masne zalihe s donjeg dijela tijela imaju pregršt pozitivnih učinaka na opskrbu dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina koje su neophodne za razvoj kompletnog živčanog sustava. "Zato je taj omjer majčinih bokova od izuzetne važnosti  te se po njemu čak može predvidjeti kakva će biti inteligencija njenog budućeg djeteta, kao i narednih generacija. 

Jako je važna ta sposobnost da majka tijekom trudnoće uspijeva održati potrebnu količinu masnog tkiva i akumulirati je sve do poroda" naglasio je doktor Lassek te takvu situaciju usporedio s medvjedima u doba hibernacije i kitova koji žive  u hladnim arktičkim morima. Oni jako dobro znaju koliku su im važne te masne zalihe, a mi bismo samo mogle reći, pa to uopće nije problem! 

U studiji se također navodi da nam ta, nama ženama poznata taloženja masnih naslaga na bokovima i bedrima, što čak i mršave žene primjećuju s godinama, zapravo daju mogućnost da postanemo majke. Da je to čak stvar prirodne selekcije s obzirom da su te naslage važne za našu majčinsku funkciju, odnosno mogućnost da beba koja raste u maternici dobije te važne kiseline za razvoj mozga i živčanog sustava. A to nas također razlikuje od primata koji u trudnoći ne dobivaju naslage  nigdje drugdje osim u trbuhu. 

Zato ako ste u trudnoći dobili oblu stražnjicu znajte da to nije jer niste disciplinirane - to je jednostavno stvar evolucije i vaše mogućnosti da rodite zdravo i pametno dijete. A vi sustavne mršavice, priznajte da ste se u trudnoći barem malo proširile jer vjerojatno jeste, to vam je evolucija omogućila. A ako pomislite da sa svojom guzom možda niste bile u mogućnosti stvoriti super pametno dijete, referirajte se na tezu da je najvažnije da se masnoće dobivene u trudnoći akumuliraju sve do poroda te da vaša tjelesna masa i konture nemaju toliko veze s veličinom guze koju bi trebale imati, već veličinom koja će biti adekvatna vašoj tjelesnoj građi, piše Index.

Facebook komentari

hr Sat Apr 29 2017 10:47:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59042f5db473984d608b45a1/80

Klape nastupom oduševile Imoćane

Susret klapa u sklopu manifestacije "Pismo moja" opravdao je sva očekivanja

Jubilarni, deseti susret klapa “Pismo moja“, održan je u Gradskoj kino dvorani u Imotskom. Ovogodišnja glazbena manifestacija ne samo da je opravdala uvijek visoka očekivanja, nego je u mnogo čemu čak i nadmašila najoptimističnija predviđanja. Čitava manifestacija je doživjela organizacijski i produkcijski iskorak, dok sama kvaliteta klapskih izvođača, ionako, nikada nije bila ni sporna, ni upitna.

Tako su na ovogodišnjem susretu klapa u sklopu manifestacije “Pismo moja“ nastupile klape: “Rećina“, “Kurjože“, “Sv. Mihovil“, “Bratovština Sv. Stjepana“, “Kaše“, “Cambi“ te klapa “Neviste“. Upravo je ženska klapa “Neviste“ iz Imotskog dočekana s posebnim oduševljenjem, jer su pjevačice ponovo imale zajednički nastup nakon tri godine pauze, koja je proizišla iz različitih objektivnih razloga. Svi ljubitelji klapskog izražavanja nadaju se kako će smoći motiva, energije i vremena i za daljnje nastupe, iako su članice i dalje aktivne u samoj organizaciji ovog klapskog susreta.

Ovogodišnja posebnost manifestacije je i uručenje priznanja za poseban doprinos klapskom stvaralaštvu u Imotskom, koji su uručeni Peri Picukariću i Vladi Viciću. Puna Gradska kino dvorana u Imotskom dugotrajnim je pljeskom ispratila sve sudionike ove glazbene manifestacije.

Facebook komentari

hr Sat Apr 29 2017 08:15:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .