Ispod medijskih radara: Europska komisija prijeti kaznom za još jednu vjetroelektranu kod Benkovca

Vjetroelektrana Krš-Pađane postala je najpoznatiji takav kompleks u cijeloj Hrvatskoj, a uhićenja više osoba, među ostalim i čelni ljudi Hrvatskih šuma te bivša kninska gradonačelnica, udarna su tema posljednjeg radnog dana u ovom tjednu.

Mnoge osobe su se povezale s ovim slučajem u kojem se za primanje mita i pogodovanje sumnjiči čak 13 osoba. 

Ipak, još jedna zanimljiva situacija ostala je van fokusa javnosti. Europska komisija prije nekoliko je dana pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog procjena utjecaja na okoliš. U prijevodu, Hrvatska se nije pridržavala europskih direktiva za vjetroelektranu Biljane Donje na području Benkovca.

Sporan je kameni agregat, oko 140 tisuća tona otpada iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura koji je odlagan u Biljanima Donjim 2010. i 2011. godine. Iako je Europska komisija postupak pokrenula još 2014. godine do danas taj problem nije riješen.

DORH je utvrdio nove okolnosti, čak je i kameni agregat proglašen mineralnom sirovinom, ali iz Europske unije su jasni – poslana je službena opomena u kojoj stoji da u roku četiri mjeseca kameni agregat mora nestati.
Na sve je upozoravala udruga ‘Biom’ koja je ustvrdila da je još 5 vjetroelektrana bez postupka studije za ekološku mrežu.

I dok vrijeme curi, Hrvatska se bavi jednom od vjetroelektrana, još je malo ostalo dok i prava kazna ne dođe na uštrb svih građana koji će morati Europskoj uniji plaćati nemar nadležnih sve dok kameni agregat i zapravo ne nestane.

POSLJEDNJE DODANO: