Prosvjed pred Banovinom: “U najgorim danima tamo vam je kao da udišete najgori otrov koji čovjeku ubija dušu i tijelo”

Pedesetak stanovnika naselja oko splitskog odlagališta Karepovac okupili su se pred zgradom Banovine na mirnom prosvjedu kako bi gradske vijećnike upoznali sa svojim zahtjevima. Traže hitnu sanaciju Karepovca bez kompostane i sortirnice i raskid ugovora s gradovima i općinama koji svoj otpad odlažu na Karepovcu. S transparentima, maskama i gas maskama dočekivali su vijećnike.

– Pametni, pametno! – povikali su prosvjednici kada su ugledali Marijanu Puljak, predsjednicu stranke Pametno.

Ako se ne udovolji njihovim zahtjevima najavljuju da će blokirati odlaganje na Karepovcu svima osim Splićanima. 

– Već sam dugo godina na Karepovcu, moje je zdravlje odavno uništeno, ali se borim za svoje unuke i za svoju djecu. U najgorim danima tamo vam je kao da udišete najgori otrov koji čovjeku ubija dušu i tijelo. Treba se više to sanirati – kazala je prosvjednica Nediljka Buljubašić.

Prije samog početka sjednice gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je da je na vijećnicima danas da donesu samostalnu odluku.

– Nakon ugovora iz 2005. godine s Fondom za zaštitu okoliša potpisano je još sedam aneksa i oni su se obvezali da će sufinancirati prvu fazu sanacije i to je prva faza koju planiramo. Drugi dio nismo planirali, ali na nama je da se uskladimo s Planom gospodarenje otpadom. Na nama je da ustrajemo da riješimo tu prvu fazu, a drugu ćemo riješiti kada vidimo kako će se situacija razvijati. U svakom slučaju, mi nećemo dopustiti da Karepovac postane Lećevica – rekao je Baldasar.

Dodaje da u slučaju da gradski vijećnici danas donesu takvu odluku da sanacija može krenuti u roku od dva mjeseca, a plan je da se tijekom godina napravi otplinjavanje i da se Karepovac ozeleni. 

– Na Karepovcu se treba napraviti sanitarni deponij na kojem se može maksimalno odlagati do sedam godina dok traje sanacija, ali nama je cilj dvije, dvije i pol godine dok se ne otvori Centar u Lećevici – rekao je Baldasar i zaključio kako nitko ne želi da Karepovac postane Lećevica.

POSLJEDNJE DODANO: