Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59738ad3b9e03e50438b464e/80

'Najavljeni prosvjed motociklista blokadom prometnica je neodgovoran, sebičan i protiv nacionalnih interesa'

Premda je glavni problem sigurnosti motociklista kršenje prometnih propisa, posebice ograničenja brzine, a razmjerna cestarina, u usporedbi s automobilskom, slična kao u većini zemalja EU-a, treba podržati prosvjed motociklista, ali po građanskim standardima, nikako blokadom autocesta!

Prometni sustav vlasništvo je svih građana RH, radi njegove izgradnje i dostizanja standarda EU-a,u najvažnijem dijelu prometne infrastrukture, zadužili smo se za sljedeća pokoljenja. Udvostručenje turističkog prometa u posljednjih deset godina potvrdilo je kako je to bilo (premda je tijekom izgradnje velik dio sredstava završio 'ispod stola') najisplativije gospodarsko i društveno ulaganje u hrvatskoj povijesti. 

Srećom, othrvali smo se namjerama neprocjenjivo štetne tzv. 'monetizacije', a što će i ova turistička sezona, premda se početkom ljeta nije očekivalo, biti rekordna, uvelike možemo zahvaliti kvalitetnom i dobro organiziranom prometu autocestama. Zbog ostalih gospodarskih problema i neracionalnosti u državnom sustavu, upravo nas turistička zarada, generirana autocestama, drži 'iznad vode', omogućuje isplate plaća, mirovina...

Stoga je krajnje neprihvatljivo da bilo koja skupina građana, ma koliko se osjećala zakinutom i ugroženom, neodgovorno i sebično blokira autoceste na štetu drugih i društva u cjelini. Podržavam zahtjeve obezvrijeđenih prosvjetnih i medicinskih djelatnima, ali ne bi bilo ni odgovorno, niti pošteno,, da oni, koji na cestovni sustav imaju pravo kao bilo tko drugi, krenu organizirano blokirati prometnice. 

Ili da se na takvu mjeru odluče umirovljenici, koji su dovedeni na egzistencijski minimum, neki i ispod njega, pa počnu kružiti pješačkim prelazima ili da svojim rashodovanim voznim parkom dođu na naplatne kućice, s vrećicama najsitnijih kovanica, i pet po pet lipa, drhtavim rukama počnu davati novac za najkraću dionicu autoceste na tom pravcu.

Višekratno smo osuđivali metodu prosvjeda (ne utemeljenje) seljaka, taksista, a isto vrijedi i za motocikliste. Neodgovorno je višestruko štetno da bilo tko koristi svoju posebnost, koja mu olakšava blokiranje određenog nacionalnog dobra. Pohvalno je što se motociklisti brinu za vlastite interese, za povećanje sigurnosti, ali tri su stvari u njihovim namjerama jako sporne:

Prvo, ako žele prosvjedovati, najučinkovitije bi bilo da organizirano, najavljeno i poštujući građanske standarde, to naprave na prostoru ispred MMPI-ja, platou ispred zagrebačke 'Kockice', ili na Markovom trgu ispred Vlade, organizirano, poštujući zakonske i građanske norme, ali neka ostave prometnice na miru! Na njih nemaju ni manje, ali ni više prava od drugih.

Drugo: problem sigurnosti tretiraju krajnje površno i tendenciozno, dovodeći u pitanje razloge navođenja. Naime, od 1303. poginulih na hrvatskom asfaltu, tijekom 2015., 2016., 2017. i 2018., na motociklu i mopedu poginulo ih je 229, odnosno 17,6 posto. Uzme li se u obzir njihov udio u obujmu cestovnog prometu, temeljem ukupnog broja prijeđenih kilometara i prevezenih osoba (realno manji od dva posto), egzaktno, statistički proizlazi da je vožnja na motorizirano dvokotaču, ne 10 ili 20  posto, nego 10 ili 20 puta pogibeljnija! 

A za to ni približno nije uzrok u manjkavim sigurnosnim značajkama naših prometnica, nego u svakodnevnom kršenju prometnih propisa. Dobro je poznato, da je praktički svaki motorist, svakodnevno (kad vozi), u brzinskom prekršaju (!), a česte su slalom vožnje, provlačenje između traka. Više smo puta sam iznosili problem zaštitnih ograda, koje su s donje strane previsoke, pa kad motociklist padne i velikom brzinom klizi po asfaltu, može se podvući pod ogradu te ga izmasakrira noseći stupić. 

Tako je, krajem ožujka, na spojnoj dionici autoceste A3 sa zagrebačkom Ljubljanskom avenijom, poginuo policajac na motociklu. Ali, od 229 poginulih motociklista, u protekle četiri godine, samo ih je četiri (4) poginulo na HAC-ovim autocestama! Statistički 1,7 posto. Dakle, to ni približno nije prioritet, treba se fokusirati na poštivanje ograničenju brzine (čl. 53. i čl. 54. Zakona o sigurnosti prometa na cestama), a još više prilagodbi brzine uvjetima na asfaltu, prema čl. 51. st. 1. 

Neka motoristi, kad je sigurnost u pitanju, krenu od sebe. Kad je ograda u pitanju, nužna ulaganja treba temeljiti na statistici, isplativosti i poštivanju propisa. Još više zaštitna ograda ne odgovara tegljačima, svaki je može 'probiti' te praktički nema šanse da ograda, da je i trostruko čvršća, zaustavi zahuktali tegljač, koji je izgubio kontrolu. 

Jasno, to bi se ulaganjem od jedno milijardu eura (ne kuna!) moglo riješiti, ali nikome ne pada na pamet, pa ni u Njemačkoj (tako je 1993., na Autobahnu kod Ingolstadta, poginuo Dražen Petrović) da radi kolosalne ograde na autocesti. 

Naprosto, bilo bi to neracionalno i nerazumno rasipanje resursa. To se rješava striktnom kontrolom brzine (85 km/h), vremena za volanom (8+1 sat dnevno), a sve više i kontrolom korištenja mobitela u vožnju. Jedino što je zbilja za povećanje sigurnosti motociklista nužno da se više, u svrhu signalizacije, ne postavljaju skliske trake od kompozitne plastike. Treba ugrađivati, odnosno zamijeniti ih protukliznim (hrapavim), koje time imaju i bolja vibracijska upozoravajuća svojstva za sve sudionike u prometu. Veliki problem motorista je i pretjecanje među trakama, s desne strane, slalom vožnja. To nije (samo) njihov problem, nego jedan od velikih problema cestovnog prometa.

Treće, kad je cestarina u pitanja, netočna je teza da motocikl upola manje opterećuje prometnicu. Kad je masa u pitanju, za habanje i oštećenje strukture praktički je jednak (realno beznačajan) utjecaj i automobila i motocikala. Autocestu više uništava jedan 40-tonski tegljač nego 30 tisuća automobila (!), pa je praktički svejedno je li u pitanju osobni automobil ili motocikl. 

A kad je trošenje prostornog resursa u pitanju, ako bi motociklisti striktno vozili kao u zapadnim zemljama EU-a, po sredini vozne trake, nikako među njima, motocikl angažira gotovo jednak prostor kao i automobil, jer, uz manje efektivne gabarite, traži veći sigurnosni prostor. 

Dakle, možemo govoriti da je svim građanima cestarina preskupa, ali što bi se desilo da imamo jeftinu cestarinu (ona je i sada 10 do 20 posto niža nego u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj..., čijim turističkim standardima težimo), ili jeftine vinjete, tijekom udarnih ljetnih vikenda?! 

Samo 5 ili 10 posto više opterećenja od onih koje smo imali proteklih udarnih vikenda, izazvao bi potpuni zastoj, krkljanac', turisti bi se satima pržili na suncu, kolone bi bile u desecima kilometara, višestruke štete bile bi nesagledive.

Ali, u osnovi podržavam prosvjed motociklista, na kojem treba prvenstveno ukazati na važnost poštivanja prometnih propisa, posebice ograničenja brzine i pozivam ih da se, na zakonit, organiziran i građanski način okupe na trgu ispred 'Kockice' ili na Markovom trgu, a autoceste i ostale prometnice neka puste na miru! 

One su 'krvotok' društva, omogućuju nam turistički i gospodarski prihod, služe svima. Zbog toga je i posebna odgovornost na policiji, da učinkovito spriječi bilo koga da zloupotrebljava prometnu infrastrukturu, radi partikularnih interesa, na štetu nacionalnih...

hr Wed Aug 28 2019 16:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d862e8029111cd48c8b45af/80

Plenković na Europskom tjednu sporta: Sportom od najranijih dana usađujemo sjajne vrijednosti za život

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na Europskom trgu u Zagrebu sudjelovao je na otvorenju Europskog tjedna sporta.
U prigodnom obraćanju okupljenima, zahvalivši svima koji su dali doprinos održavanju Europskog tjedna sporta, naglasio je da se obilježavanjem Europskog tjedna sporta šalje poruka da se bavljenjem sportom od najranijih dana usađuju sjajne vrijednosti za život.  

- Bavljenje sportom usađuje vrijednosti prijateljstva, fair playa, poštenja, timskoga duha, rada, ustrajnosti, upornosti, a ujedno je i put koji stvara dugotrajna neraskidiva prijateljstva", rekao je Plenković. 

Pozdravio je sudjelovanje velikog broja djece koja svojim aktivizmom inspiriraju, kao i prijatelje zrelije dobi koji pokazuju kako se u svakoj životnoj fazi treba ponašati aktivno. 

U Vladinoj politici uključivosti izrazito je važno da se manifestira i kroz sport
 

Izrazivši zadovoljstvo što su inicijativu podržali vrhunski hrvatski sportaši, a napose predstavnici Hrvatskog paraolimpijskog odbora, osobe s invaliditetom, zaključio je kako je u Vladinoj politici uključivosti izrazito važno da se ona manifestira i kroz sport.  

- Vlada je angažmanom, radom, iskustvom i jedinstvenom simbolikom koju Janica Kostelić, jedna od naših najboljih sportašica svih vremena daje na čelu Središnjeg državnog ureda za šport, učinila iskorake i u proračunskom smislu, a i u kontekstu nove Nacionalne strategije športa koju smo usvojili ovog srpnja za razdoblje 2019. – 2026. godine", rekao je Plenković. 

Pozdravivši sve predstojeće aktivnosti u obilježavanju Europskog tjedna sporta premijer je poručio da uvijek treba imati na umu da je sport prijateljstvo i uživanje, a nikako nasilje. 

- Te poruke moraju svima biti jasne. Sportom se bavimo da bismo bili zdravi i veselili se i na taj ga način treba tretirati", zaključio je Plenković označivši potom početak Utrke građana #BeActive. 

Uz predsjednika Vlade na otvorenju Europskog tjedna sporta bili su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministri uprave i rada i mirovinskoga sustava, Ivan Malenica i Josip Aladrović.
hr Sat Sep 21 2019 16:08:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/565d8d52b118e109448b46a3/80
Foto: Duje Bonačić

Priopćenje policije u svezi odigravanja utakmice između Hajduka i Intera

U nedjelju, 22. rujna 2019. s početkom u 16:30 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati će se nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i NK „Inter“.
Građane obavještavamo da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa. Od 12:30 sati do završetka osiguranja uspostaviti će se blokada prometa na šetnici oko stadiona, dok će se od 14:30 sati uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud i kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:

- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak uprostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
- bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Policija moli građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.

hr Sat Sep 21 2019 15:10:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5aea4dcb557a32378b4a05/80
Foto: Pixabay

Zbog Daruvarca mijenjaju zakon: Nasilnici ostaju u pritvoru sve do izdržavanja zatvorske kazne

Poučeno "slučajem Daruvarac", Ministarstvo pravosuđa predlaže izmjene ZKP-a koje će onemogućiti zloporabe na sudu

Sedam mjeseci nakon što je, pred očima zaprepaštene javnosti, iz pritvora pušten Darko Kovačević Daruvarac, nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke, Ministarstvo pravosuđa u javnu je raspravu pustilo zakon koji bi trebao onemogućiti takav razvoj događaja u korist budućih nasilnika. Kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku predlaže se, naime, da se okrivljeniku kojem sud nepravomoćno izrekne kaznu zatvora od pet ili više godina (a pet godina je maksimalna kazna za nanošenje teških tjelesnih ozljeda) bez iznimke određuje ili produljuje istražni zatvor, čak i ako su istekli najdulji rokovi za pritvor.

Podsjetimo, Daruvarca se moralo pustiti na slobodu jer su u vrijeme dok je bio u pritvoru istekli svi maksimalni rokovi u kojima je mogao biti pritvoren za djelo za koje je zapriječena kazna do pet godina. U takvim slučajevima okrivljenika će se ubuduće u istražnom zatvoru držati sve do upućivanja na izdržavanje kazne, a najdulje do isteka trajanja izrečene kazne. Da je ovakvo rješenje bilo na snazi u vrijeme kada se u prvom stupnju sudilo Daruvarcu, on iz istražnog zatvora, dakle, ne bi izišao sve do pravomoćne presude ili dok se ne navrši pet godina, kolika mu je kanaszna izrečena u prvom stupnju.

Novi Zakon o kaznenom postupku donosi i druge novitete koji bi trebali ograničiti alate kojima se stranke služe kako bi odugovlačile postupak. Propisuje se, tako, da se zahtjev za izuzeće suca višeg suda može podnijeti tek nakon što predmet u povodu žalbe bude zaprimljen na višem sudu. Ovakvo bi rješenje trebalo dokrajčiti dosadašnju praksu po kojoj se već u prvom stupnju, uz zahtjeve za izuzeće suca ili predsjednika suda na kojem se predmet vodi, moglo tražiti i izuzeće sudaca ili sudaca porotnika višeg suda, što bi se onda rješavalo pred Vrhovnim sudom, uz značajno produljenje postupka.

Novi bi zakon trebao onemogućiti i zlouporabe kroz podnošenje više uzastopnih prijedloga za izdvajanje nezakonitih dokaza u svim fazama kaznenog postupka, a osobito u postupku pred optužnim vijećem. Po važećem zakonu, sud odlučuje o više uzastopnih prijedloga stranaka na više uzastopnih optužnih vijeća, no stranke će ubuduće sve prijedloge za izdvajanje nezakonitih dokaza morati iznijeti već u svojim izlaganjima, a eventualne kasnije prijedloge moći će dostaviti samo ako su za razloge izdvajanja saznale naknadno. Takvi prijedlozi bit će iznimka koju će stranke morati posebno obrazložiti i potkrijepiti dokazima, a prijedlozi podneseni protivno novim procesnim pravilima bit će odbačeni rješenjem protiv kojeg žalba nije dopuštena.

Novi ZKP onemogućit će i odugovlačenje postupka kroz zahtjeve stranaka za ponovnim saslušavanjem svih ranije saslušanih svjedoka ili vještaka kada se u raspravi promjeni predsjednik vijeća, primjerice u slučaju bolesti suca. Ubuduće će se u takvim slučajevima samo pročitati zapisnici o ranijim iskazima svjedoka i nalazu vještaka, ako je svjedok ili vještak ispitan na raspravi u prisutnosti stranaka. O ponovnom izvođenju dokaza neposrednim saslušanjem odlučivat će predsjednik vijeća.

Predloženi zakon previdio je i mjere za rasterećenje Državnog odvjetništva pa će se tako rasprave za kaznena djela za koja je zapriječena kazna do pet godina zatvora moći održavati i bez nazočnosti državnog odvjetnika ili njegova zamjenika, koji sada moraju biti na raspravi za svako kazneno djelo. Ubrzava se i rad policije, koja će i bez naloga DORH-a moći obaviti dokazne radnje prepoznavanja, sva vještačenja osim obdukcije, ekshumacije i genetske analize te tjelesni pregled i uzimanje krvi i urina od okrivljenika i drugih osoba. - piše Večernji list.

hr Sat Sep 21 2019 14:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d86132d29111ca88d8b4569/80
Foto: MORH/M.Čobanović

Svečana dodjela beretki kadetima na Kninskoj tvrđavi

Krstičević poručio: Ponosan sam što su kadeti dobili beretke na Kninskoj tvrđavi, simbolu pobjede u Domovinskom ratu

Uoči polaganja svečane prisege, u subotu, 21. rujna 2019. godine u jutarnjim satima na Kninskoj tvrđavi održana je svečana dodjela beretki kadetima 17. naraštaja.

Podizanje hrvatske zastave u čast kadetima na Kninskoj tvrđavi kao u VRO Oluja 1995. godine

Svečana ceremonija započela je postrojavanjem kadeta Hrvatske vojske na Kninskoj tvrđavi gdje je uz intoniranje himne podignuta na jarbol hrvatska zastava, točno u vrijeme kada je 1995. godine podignuta u pobjedničkoj vojno redarstvenoj operaciji Oluja, a potom su kadetima uručene beretke te su uglas izgovorili kadetsku molitvu.

Beretke kadetima na Kninskoj tvrđavi uručili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general bojnik Mate Pađen, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, gradonačelnik Knina Marko Jelić, načelnik Centra vojnih škola „Petar Zrinki“ brigadir Damir Stručić i zapovjednik Kadetske bojne satnik Hrvoje Šimleša.

Krstičević: Kadeti su posebno povezani s vrijednostima Domovinskog rata - Kninom i Vukovarom

Tom prigodom ministar Krstičević poručio je: „Ponosan sam što su kadetima Hrvatske vojske svečano dodijeljene beretke upravo na Kninskoj tvrđavi, simbolu pobjede u Domovinskom ratu.
Ovu današnju svečanost smo počeli u 9 sati i 44 minute kad je prije 24 godine, povodom Oluje hrvatski barjak podignut na Kninskoj tvrđavi. Našim kadetima, koji su budućnost Hrvatske vojske pokazujemo što su prave vrijednosti, vrijednosti Domovinskog rata. Kadeti prisegu polažu u Kninu, a prvi časnički čin dobivaju u Vukovaru, herojskom gradu. Preko školovanja kadeta povezali smo simbole Domovinskog rata, Knin, simbol pobjede i Vukovar, grad heroj.

General Šundov: Zahvaljujući kadetima, vjerujem u budućnost Hrvatske vojske

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo što se dodjela beretki održava upravo na Kninskoj tvrđavi i kazao kako zahvaljujući ovim mladim ljudima, čvrsto vjeruje u sjajnu budućnost Hrvatske vojske.

"Moram reći kako sam sretan i ponosan što je našoj Hrvatskoj vojsci vraćen sjaj i ugled kakav je imala za vrijeme Domovinskog rata. Hvala ministru Krstičeviću na potpori i svim naporima koje ulaže u jačanje naših Oružanih snaga", poruka je generala Šundova.

Poruke kadeta: Čast je primiti beretku na Kninskoj tvrđavi

Nakon svečanog uručenja beretki kadetkinja Ana Đarmati i kadet Ivan Trlin polaznici sveučilišnog studijskog programa “Vojno vođenje i upravljanje” nisu krili svoje zadovoljstvo i ponos.

Kadetkinja Ana Đermati: “Cijeli život imam osjećaj da tu pripadam i sad kad sam dobila tu čast biti ovdje, osjećaj je nevjerojatan. Pogotovo zato jer primiti beretku na Kninskoj tvrđavi, simbolu pobjede u Domovinskom ratu od najviših predstavnika Hrvatske vlade i Hrvatske vojske, a ponajprije od hrvatskih branitelja, osjećaj je neponovljiv. Moj je cilj svaku zadaću obaviti na najbolji mogući način, što časnije i poštenije i tome ću težiti. Cijeli život vojsku gledam kao nešto posebno, kao veliku obitelj u kojoj vlada zajedništvo i potpora.”

Kadet Ivan Trlin: “Zašto sam se odlučio za vojsku? Tražio sam zanimljiv, atraktivan i dinamičan studijski program i pronašao sam ga na Hrvatskom vojnom učilištu. Također tu je prisutna i jedna velika doza domoljublja. Naime otac mi je hrvatski ratni vojni invalid i on i njegov ratni put mi je bila nit vodilja. Jednostavno osjećam da svaka mlada osoba treba na neki način dati svoj doprinos svojoj domovini za koju su se borili naši očevi  i za koju su mnogi branitelji nažalost poginuli. Knin je simbol hrvatske slobode i pobjede u Domovinskom ratu i kad vam na tom mjestu ministar obrane uruči beretku, ne postoje riječi koje mogu opisati taj osjećaj.”

Nakon dodjele beretki, kadeti Hrvatske vojske na stadionu NK Dinara u Kninu položit će svečanu prisegu.

hr Sat Sep 21 2019 14:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .