Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b44c693cb557ab3148b4778/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Deset navika ljudi koji sami sebe uništavaju

Svatko se u nekim trenucima života može tako osjećati. Svakome se događaju neke loše stvari. Ali, ne prepuste se svi tom lošem osjećaju već se pokrenu i naprave nešto dobro za sebe.
Stalno čekaju bolju budućnost

Čekajući stalno da budu sretniji u budućnosti, propuštaju život u sadašnjosti. Oni sami sebi znaju govoriti: "Biti ću sretan jednom kad ...". Ali, ako predugo iščekuju da se nešto poklopi ili dogodi zahvaljujući čemu će biti sretni, riskiraju da cijeli život budu nezadovoljni jer taj trenutak nikako da dođe, piše Zdrava krava.

Nije dobro trošiti svoje vrijeme na čekanje, jer je život nepredvidiv i ne možemo znati koliko budućih dana nam je ostalo, prenosi Business Insider. 

Valja stvari uzeti u svoje ruke i promijeniti u životu ono što nas čini nesretnima. Ponekad je dovoljno preusmjeriti misli s ružnih na lijepe da se pozitivne stvari počnu događati. Ljudi osjećaju našu energiju i privlačit će ih ona pozitivna. 

Troše previše vremena na materijalna dobra

Ljudi koji žive u ekstremnom siromaštvu mogu doživjeti značajan porast osjećaja sreće nakon što se njihove financije poboljšaju. Međutim, taj osjećaj će relativno brzo splasnuti i sreća će ovisiti o stvarima u životu koje nisu novac i materijalna dobra.

Sretnim nas čine hobiji koje volimo, obitelj, pravi prijatelji i ono što je vrlo važno - iskrena ljubav partnera s kojim živimo.

Ostaju doma i izbjegavaju druge

Ljudi koji se osjećaju nesretni imaju tendenciju izbjegavati druge i radije su sami između svoja četiri zida. Ali, to je velika greška jer se tako prepuštaju tome da sve dublje tonu u svoje crnilo. Puno bolji izbor je družiti se s drugim ljudima jer oni gotovo uvijek pomažu izbaciti negativne misli iz glave.

Čak i ako ne postoji volja za izlaskom i druženjem, treba se prisiliti na to, jednostavno uzeti jaknu i izaći iz kuće. Pomoći će i šetnja po kvartu, prirodi itd.

Na sebe gledaju kao na žrtve

Nesretni ljudi skloni su sami sebe uvjeriti da su žrtve i tako se predstavljati drugima, bilo riječima, bilo držanjem. Za njih je život težak križ koji moraju nositi i oni nemaju nikakvu kontrolu nad njime.

Takvim načinom razmišljanja stopiraju u startu bilo kakvu mogućnost da se osjećaju sretno. Uljuljaju se u svakodnevicu i ne pokušavaju ništa promijeniti. Oni su sami sebe uvjerili kako su bespomoćni i tako se i ponašaju.

Svatko se u nekim trenucima života može tako osjećati. Svakome se događaju neke loše stvari. Ali, ne prepuste se svi tom lošem osjećaju već se pokrenu i poduzimaju sve što je moguće kako bi poboljšali neke stvari i time se osjećali bolje. Na kraju u tome i uspiju jer to zaista žele. 

Oni su vječni pesimisti

Ništa ne rasplamsava osjećaj nezadovoljstva poput pesimizma, a tad je i nemoguće vidjeti lijepe stvari u životu. Takvim ljudima u životu se niti ne može ništa lijepo događati kad samo očekuju loše stvari.

Postoji uzrečica da, ako očekujete loše stvari, loše stvari će vam se i događati. I obrnuto, razmišljate li pozitivno, pozitivne stvari će vam se i događati. Osim toga pesimisti su naporni ljudima koji ih okružuju jer i njima kvare raspoloženje pa ih često izbjegavaju.

Stalno prigovaraju i kukaju

Oni stalno kukaju, stalno se na nešto žale, uvijek im je netko za nešto kriv itd. Tu opet do izražaja dolazi njihova negativnost, jer, na primjer, neće primijetiti da im je netko uljepšao dan nekom sitnicom, ali će dobro zapamtiti da nešto nije napravio kako su očekivali. I stalno prigovaranje je nešto što odbija druge ljude. 

Naime, oni će pristupiti negativnom pojedincu puni optimizma, ali će se nakon nekoliko minuta provedenih u njegovom društvu početi osjećati loše. Drugi put to neće željeti ponoviti već će takvog čovjeka zaobići u velikom krugu.

Preuveličavaju stvari, naravno one loše

Loše stvari se događaju svima, ali razlika je što sretni ljudi na njih gledaju kao na nešto privremeno, a nesretni kao na nešto što će im uništiti i ovako bijedan život. Na primjer, sretan čovjek će na to gledati ovako: "Opet neka gnjavaža, ali srećom ništa ozbiljno". Nesretan čovjek u istoj situaciji će razmišljati; "Ovo je dokaz da je moj dan, tjedan, mjesec ili čak život osuđen na propast". 

Skrivaju probleme pod tepih

Sretni ljudi su odgovorni za svoje postupke. Kad oni pogriješe, oni i priznaju kako je greška njihova. Nesretni ljudi, s druge strane, na svoje pogreške gledaju kao na prijetnju i radije će probleme sakriti pod tepih nego priznati kako su pogriješili i pokušati riješiti problem.

Ne razmišljaju kako od problema ne mogu pobjeći i da neće nestati ako se pretvaraju da ne postoje. Određeni problemi s vremenom postaju sve veći ako ih se ignorira. Bolje se odmah suočiti s njima, riješiti ih i tek tad zaboraviti da su postojali.

Ne pokušavaju ništa poboljšati u životu

Nesretni ljudi su pesimisti koji osjećaju kako nemaju nikakvu kontrolu nad svojim životom. Zato radije miruju i ne pokušavaju ništa promijeniti kako bi im bilo bolje i kako bi bili sretni. Ponašaju se kao da su se prepustili sudbini, pa što im život donese. 

Procvjetali bi i izašli iz tog stanja kada bi si postavili neke ciljeve i išli prema njima ili naučiti nešto novo. Osjetili bi ogromno zadovoljstvo svaki put kad bi došli do cilja, a to mogu biti sitne stvari u životu - na primjer, odluka da se smršavi pet kilograma, uštedi malo novca za vikend izvan grada, naučiti štrikati...

Ljubomorni su na druge

Ljubomora i zavist su nespojive sa srećom, isto tako, i stalno uspoređivanje s drugima  te mjerenje koliko su uspješniji, sretniji, ljepši, bogatiji itd. Zato, ako nesretni ljudi žele postati sretni moraju se pod hitno riješiti takvih navika i shvatiti kako smo svi različiti i zanimljivi na neki svoj način. Pozitivan stav prema sebi dobar je put prema osjećaju zadovoljstva i sreće.



hr Sat Oct 13 2018 10:19:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6875740e49389bac8b46b4/80
Foto: Pixabay

Je li 'opasno' jesti džem na kojem se uhvatila plijesan? Evo odgovora...

Namirnice poput sira, tvrdog povrća, a koje nije postalo mekano uslijed stajanja, i sl, a koje je zahvatila plijesan, nakon uklanjanja plijesni možete konzumirati.
Znate ono kada odlučite napravite palačinke i izvučete svoj omiljeni džem ili marmeladu iz smočnice, a na vrhu se "uhvatila" plijesan? Neki od vas će jednostavno baciti cijelu teglu, a neki će vjerojatno samo ukloniti pljesnivi dio i baciti se na "čisti" ostatak. No, je li to "opasno"?

Britanska The Food Standards Agency preporuča da se takva hrana, na kojoj se počela pojavljivati plijesan, ne konzumira, posebice ako je dajete djeci, starijim osobama, trudnicama i osobama narušenog zdravlja i oslabljenog imuniteta.

Nije svaka plijesan ista, navodi se. Ako se radi o namirnicama s kojih možete jednostavno ukloniti plijesan i nema straha da se "zavukla" u ostatak namirnice, slobodno je konzumirajte. No kod namirnica poput džemova ili ostalih "mekih" namirnica, teško je sigurno znati da ste zaista uklonili sve tragove plijesni, piše Metro

"Ne bi preporučila konzumiranje takvih namirnica ako ih je "napala" plijesan, odlučna je nutricionistica Clarissa Lenherr. Vrlo je vjerojatno da se proširila dublje kroz teksturu, no mi to ne vidimo prostim okom.  Namirnice poput sira, tvrdog povrća, a koje nije postalo mekano uslijed stajanja,  i sl, a koje je zahvatila plijesan, nakon uklanjanja plijesni možete konzumirati.

Upozorava i kako bismo trebali proučiti o kakvoj se plijesni radi. "Ako je plijesan svijetlo plave boje ili bijela, ta je vrsta plijesni manje opasna. No ako je riječ o crnoj, narančastoj, žutoj ili zelenoj boji, nemojte riskirati i bacite te namirnice, savjetuje, prenosi Večernji


hr Sat Feb 16 2019 21:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab93d6b2af47f2d508b45c2/80
Foto: Pixabay

Ovisnik o energetskim pićima zagrizao jabuku pa mu pukla prednja četiri zuba

Od pogleda u ogledalo je pao u depresiju i počeo razmišljati o tome da napusti koledž, uvjeren da takav nikad neće pronaći djevojku, niti posao. Sanacija zubiju stajat će ga oko 17.000 kuna

Bakterije vole šećer i kad pijemo i jedemo puno slatke hrane koja zaostaje na zubima, one se lijepe za taj šećer i pomalo uništavaju zubnu caklinu. To dovodi do stvaranja zubnog plaka, nakupine bakterija oko zuba, a iskustvo pokazuje da se, ako je higijena usne šupljine loša, najviše plaka nakuplja oko zubnog vrata. S vremenom, zub kao da ostaje visiti na tankoj niti i ako se zagrize u nešto tvrđe, puno je veća šansa da pukne, komentira stomatolog dr. Tomislav Matić iz Zagreba slučaj mladića koji je zagrizao u jabuku i ostao – krezub.

Naime, student računarstva Vinnie Pyner (21) 'navukao' se na energetske napitke koji su mu pomagali da ostane budan i izdrži brojne obaveze koje ima na koledžu. S vremenom je postao ovisnik o tim pićima i pio ih je u prosjeku po 6 na dan, odnosno oko 45 takvih pića tjedno, a osim što je time pokvario bioritam, u samo šest mjeseci propali su mu i zubi. Samo jedan zagriz u jabuku bio je dovoljan da mu puknu četiri prednja zuba i ostanu u jabuci.


Od pogleda u ogledalo je pao u depresiju i počeo razmišljati o tome da napusti koledž, uvjeren da takav nikad neće pronaći djevojku, niti posao, no roditelji mu to nisu dozvolili. Posjet stomatologu pokazao je da će sve riješiti s otprilike 2000 funti (oko 17.000 kuna), s tim da će uz zubne navlake za rupu na prednjim zubima, trebati i popravak karijesa na još 20-ak preostalih zuba.


- Uz konzumaciju previše šećera, ovako brzo propadanje zuba vjerojatno je povezano i s lošom higijenom, te time da je Vinnie možda zanemario redovite posjete zubaru, jer velika je vjerojatnost da su neke promjene na zubnim vratovima prednjih zuba postojale i prije nego je navalio na energetska pića - upozorava dr. Matić.


- Šećer je jedan od najštetnijih sastojaka kojeg konzumiramo u svakodnevnoj prehrani, nerijetko u ogromnim količinama, a da toga nismo svjesni - upozorava endokrinolog i dijabetolog prof. dr. Velimir Božikov, iz Specijalne bolnice Sv. Katarina. Dodaje kako poseban problem predstavljaju skriveni šećeri, u obliku sirupa, koje proizvođači dodaju kod prerade hrane da bi joj pojačali okus.


Najčešće je riječ o fruktoznom i kukuruznom sirupu, koje naše stanice ne prepoznaju kao energiju, već se kao višak direktno skladišti u jetri i pretvara u mast. Učinak je, zapravo, vrlo sličan učinku alkohola na jetru, koji u pretjeranim količinama dovodi do masne jetre, ili ciroze, pojašnjava sugovornik. Glukoza, osim toga, doprinosi debljanju i razvoju metaboličkog sindroma, inzulinske rezistencije, srčanih bolesti, demencije, te, među ostalim, dijabetesa tipa 2.  Visoke doze fruktoze doprinose i razvoju sindroma propusnih crijeva, pri čemu toksini i nepotpuno probavljeni proteini iz hrane kroz proširene pukotine na crijevnom zidu ulaze u krvotok te izazivaju upalne i autoimunološke procese, upozorava dijabetolog.

- Samo jedna limenka kole, koja sadrži oko 40 grama šećera, predstavlja gotovo ukupnu dozvoljenu dnevnu količinu šećera koju bismo prema preporukama WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) smjeli unijeti u organizam, što zasigurno dovoljno govori o tome koliko smo malo svjesni količina šećera koje unosimo u organizam. Naime, treba osvijestiti da u mnogim prerađenim namirnicama postoje vrlo visoke količine šećera, čijeg unosa nismo niti svjesni - upozorava sugovornik za 24 sata

hr Sat Feb 16 2019 18:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a003211b9e03e439d8b45ee/80
Foto: Pixabay

Dijetna gazirana pića opasna su za žene starije od 50 godina

U slučaju 'sugar free' napitaka, riječ je o čistoj kemiji i molekulama koje naš organizam ne prepoznaje. Već se dugo govori i o kancerogenosti tih umjetnih dijetalnih napitaka punih kemije, kaže dr. Vujanić

Svakodnevno u svom radu gledamo pretile ljude koji su, generalno, skloni daleko većem riziku od kardiovaskularnih bolesti. Ti ljudi često posežu za dijetalnim pićima bez šećera, no mi liječnici ne samo da im to ne preporučujemo, nego ih upozoravamo da je riječ o opasnoj kemiji koja može loše djelovati na organizam, objašnjava za 24 sata dr. Darko Vujanić, kardiolog iz Kliničke bolnice Merkur, osvrćući se na rezultate najnovije američke studije prema kojoj gazirana dijetalna pića kod žena starijih od 50 godina povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti za gotovo 30 posto te smrtnost za 16 posto.


Problem nastaje kada žene, s namjerom da skinu pokoji kilogrampočnu piti 'sugar free' napitke vjerujući da uzimaju nešto što je dobro za njihovo zdravlje i što ih neće debljati. No istina je posve suprotna – dijetalna gazirana pića s umjetnim zaslađivačima pogubno djeluju na zdravlje.

Studiju su proveli Američko kardiološko društvo (American Heart Association) i Američko društvo za prevenciju moždanog udara (American Stroke Association) na ukupno 80.000 žena u dobi između 50 i 79 godina koje imaju višak kilograma i koje su redovito pile dijetalna pića s umjetnim zaslađivačima.


Stručnjaci su te žene pratili punih 12 godina i tako došli do rezultata koji su, kaže dr. Vujanić, realni te se u potpunosti poklapaju s onim što i naši liječnici svakodnevno vide u svojoj praksi.

- Dijetalne napitke uopće ne bi trebalo uzimati. Ništa se neće dogoditi ako netko, primjerice, povremeno nakon ručka popije čašu bilo kojeg običnog gaziranog napitka sa šećerom da bi bolje probavio obrok. Na taj će način zapravo popiti glukozu, a to je molekula koju tijelo prepoznaje i metabolizirat će ju, razgraditi je.

No u slučaju 'sugar free' napitaka, riječ je o čistoj kemiji i molekulama koje naš organizam ne prepoznaje. Osim toga, već se dugo govori i o kancerogenosti tih umjetnih dijetalnih napitaka punih kemije - pojašnjava dr. Vujanić ističući da je najbolji odabir za piće obična voda.

Razlog zašto su studijom bile obuhvaćene žene starije od 50 godina, prema tumačenju našeg kardiologa, leži u činjenici da žene u menopauzi, pet godina nakon prestanka menstruacije, počinju imati jednako velik rizik za kardiovaskularne bolesti kao i muškarci.

Prije toga, dakle, dok žene redovito imaju cikluse i nisu u menopauzi, zbog svoje su hormonalne slike zapravo zaštićene i rizik od srčanih i krvožilnih bolesti im je daleko manji nego kod muškaraca. Manjak hormona u menopauzi sve to mijenja.

Američka studija također je pokazala da se ženama koje piju gazirana dijetalna pića za čak 31 posto povećava rizik za dobivanje moždanog udara prouzročenog krvnim ugruškom u začepljenim arterijama.

Žene koje nisu imale kardiovaskularne bolesti, kao ni dijabetes, ali su bile pretile, uz dijetalna pića se, kaže studija, izlažu dvostruko većem riziku od moždanog udara.

Istraživanje nije preciziralo o kojim je konkretno pićima riječ (kojih proizvođača), ali važan je podatak da se rizici odnose na sve žene koje je studija obuhvatila, a posebno na one koje se bore s pretilošću. Prijašnja istraživanja već su povezala umjetne zaslađivače (aspartam, saharin, sukraloza) s pojavom karcinoma, dijabetesa i pretilosti, javlja 24 sata

hr Sat Feb 16 2019 18:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bceac820e4938a50e8b467f/80
Foto: Pixabay

Evo 5 jednostavnih načina kako se riješiti jutarnjeg stresa

Usvojite li ove navike možete se pozdraviti s jutarnjim stresom

1. Večer prije pripremite sve za jutro


Prije spavanja pripremite odjeću i sve što vam je potrebno za naredni dan. Tako ćete se buditi s manje briga, a i manje vremena ujutro utrošiti na spremanje.


2. Nemojte spavati spuštenih roleta

Sunce će vam olakšati buđenje jer ima djelovanje "prirodne budilice". Mrak ujutro otežava buđenje i potiče osjećaj umora.


3. Upalite glazbu

Kad se probudite upalite omiljenu radijsku stanicu ili playlistu kako bi ste si poboljšali raspoloženje.


4. Ustanite nakon prvog alarma

Sudeći po znanstvenicima, svaki alarm koji utišate čini vas još umornijima od prethodnog. Pokušajte se nakon prvog ustati!


5. Rastegnite se čim se probudite

Prije no popijete jutarnju kavu - rastegnite se. Dokazano je da jutarnje rastezanje utječe pozitivino na raspoloženje.


hr Sat Feb 16 2019 16:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .