Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6707e90e493803ad8b4604/80
Foto: PIXABAY

Konačno razbijen mit: Ovo je prava istina o prvom obroku u danu

Može li obavezni doručak pomoći u mršavljenju? Pitanje je to na koje godinama pokušavaju odgovoriti brojne studije, ali zasad zajedničkog stava na tu temu - nema!
Naime, i najnovija studija koja se bavi doručkom, upravo objavljena u jednom od najstarijih medicinskih magazina na svijetu, BMJ, kaže kako nema dokaza da obavezni doručak može pomoći u skidanju kilograma, odnosno da će preskakanje prvog dnevnog obroka “gomilati kilograme”.

Razotkrivanje

Istraživači sa Sveučilišta Monash u australskom Melbourneu analizirali su 13 nasumičnih kontrolnih studija uglavnom iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva u proteklih 28 godina i tvrde da su time uspjeli razotkriti dva najčešća mita vezana uz doručak. Prije svega, nisu pronašli nikakve dokaze da doručak može pomoći u gubitku težine.

Naime, neki su tvrdili da taj obrok ubrzava sagorijevanje kalorija na početku dana te da sprečava kasnije prejedanje. Također, nema dokaza da preskakanje doručka povećava osjećaj gladi tijekom dana.

Stručnjaci tvrde da su sudionici istraživanja bili različitih tjelesnih težina, odnosno neki su bili deblji, a neki mršaviji i imali su različite navike u odabiru namirnica za doručak. Istraživanje je pokazalo da je zapravo ukupni dnevni unos kalorija veći kod ljudi koji su jeli doručak nego kod onih koji su ga preskakali.

Gladni i lakši

Također, oni koji su izostavljali doručak u prosjeku su bili pola kilograma lakši od onih koji ujutro jedu prvi obrok. Dio istraživača u ovoj studiji usredotočio se na učinke prehrane ili preskakanje doručka na bilo kakvu promjenu tjelesne težine, a drugi na utjecaj doručka na dnevni unos kalorija. Njihov je zaključak da obavezni doručak nije idealna strategija za mršavljenje. Zaključuju da je, kad se nekom preporučuje “obavezni doručak” zbog smanjenja kalorija, nužan oprez jer to, kažu, može imati suprotni učinak.

U članku povezanom s ovim istraživanjem Tim Spector, profesor genetičke epidemiologije na londonskom King’s Collegeu, ističe da valja znati da prehrana ili preskakanje doručka može imati različite učinke na različite osobe jer je svaki metabolizam jedinstven. “Ista mjerila ne odgovaraju svima i propisane smjernice za prehranu nerijetko se temelje na pogrešnim informacijama pa sve više djeluju kontraproduktivno jer se time umanjuju važne zdravstvene poruke. Dok ne stignu kvalitetne smjernice neće biti štete ako pokušamo s vlastitim eksperimentima u prehrani, odnosno u želji da smršavimo, uključujući i preskakanje doručka”, kaže Spector.

Posljednjih godina baš oko uloge doručka u prehrani vode se stručne, ali i nestručne rasprave i svatko ima “dokaz” za vlastitu teoriju. “Obavezno jedite doručak jer ćete ubrzati metabolizam. Nemojte jesti doručak jer će se tijekom dana brže ‘istopiti’ masti.” Nije čudo da smo zbunjeni jer jedinstvenog odgovora nema, piše Jutarnji.hr

Slušajte tijelo

Kažu znalci da je to pitanje ne za milijun, već za milijarde dolara, a da decidirani odgovor zapravo i ne postoji. Zbog sve te “zbunjole” stručnjaci sve više preporučuju da treba osluškivati vlastito tijelo, uzeti u obzir stanje organizma, ali i godine. Među ostalim, odlučimo li se na, primjerice, restriktivni jelovnik ili, pak, na “zdravu prehranu” nužno je priznati samom sebi hoćemo li dugoročno izdržati tu životnu promjenu. Ako je odgovor negativan, dogodit će se isto ono što se događa nakon dijeta, kilogrami će se vrlo brzo vratiti zajedno sa starim prehrambenim navikama.

Preskače li se doručak, a onda se tijekom dana, a ponekad i noći, sve kompenzira prekomjernom količinom hrane, onda to sigurno neće dobro utjecati na gubitak težine. Sreće za mentalno zdravlje neće biti ni ako zbog propuštenog doručka sve do ručka intenzivno razmišljamo o hrani.

Dnevni unos energije

No, ako izostane taj negativni efekt, odnosno ako to znači manje kalorija u jednom danu, onda će efekt sigurno biti gubitak kilograma, jer bit i je u tome da se smanji dnevni unos energije. Stručnjaci drže da bi preskakanje doručka ili njegovo odgađanje moglo poboljšati i stanični oporavak jer kad je organizam u režimu gladovanja smanjuje se potencijalni “otpad” i kreće oporavak stanica. Kažu da bi to moglo imati protuupalni učinak zbog smanjenja razine C reaktivnog proteina te zaštitu od oksidativnog stresa.

Uostalom, i znanstvenica Krista Varady, sa čikaškog Sveučilišta Illinois, tvrdi da zasad nema dokaza da preskakanje doručka usporava metabolizam te tako pridonosi povećanju tjelesne težine.

Preskakanje doručka ili ne, ali i “filozofije” o tome koja hrana deblja, a koja ne, razne liposukcijske ili UN dijete s kojima se “prepolovimo” u kratkom vremenu sve više gube bitku sa sve češćim razumnim savjetima. Naime, kad se radi o višku kilograma sve je jasno - ako unosimo više energije od one koju potrošimo, kilogrami će se “slagati”.

Brzina i količina potrošnje kalorija ovisi o tome jesmo li ili nismo aktivni. Osim toga, dob visina, spol, omjer mišića i masti, gustoća kostiju, način života i naše opće zdravlje također imaju veliku ulogu u tome hoćemo li se ili nećemo udebljati od istih namirnica i iste količine hrane.

Spori metabolizam

Stručnjaci preporučuju da svatko za sebe izračuna količinu dnevnih kalorija koje treba unositi jer se s dobi usporava metabolizam, što znači da treba manje jesti, odnosno unositi manje kalorija kako godine prolaze. Preporučuje se izračun tzv. indeksa bazalnog metabolizma (BMR), minimalne količine energije koju organizam treba da bi funkcionirao u stanju mirovanja, koji ovisi o spolu dobi, visini, težini.

No, tu priča oko izračuna potrebnih kalorija ne završava jer dobiveni BMR treba dodatno pomnožiti s određenim brojem ovisno o tome kolika nam je dnevna aktivnost. Riječju, ako je ona veća, onda je moguće više jesti, odnosno unositi više kalorija, a da se istodobno ne deblja. Veliki utjecaj na količinu potrebnih kalorija ima i dob s obzirom na činjenicu da se s godinama usporava bazalni metabolizam. Stručnjaci ističu da je u dobi od 19 do 25 godina preporučeni dnevni unos za žene 2000 kalorija, ali nakon 51 godine pada na 1600.

Dakako, sve su to “odokativne”, odnosno uprosječene vrijednosti i zato stručnjaci savjetuju da svako treba naći svoju idealnu brojku kad je riječ o unosu kalorija i optimalnu vrstu hrane za svoj organizam. U toj priči izbor tipa doručak ili ne ovisit će prije svega o tome što najbolje odgovara našem organizmu. Brojanje kalorija nije samo pitanje onoga što jedemo već prije svega koliko i kako trošimo kalorije.

hr Fri Feb 15 2019 19:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/537d8b85179942a12e7b23f6/80

Žena rodila na parkiralištu McDonald'sa pa naručila hamburger

Pronašla je odličan način za proslavu - naručila je hamburger.

Par čiji identitet nije poznat javnosti se dovezao na parkiralište McDonald'sa u predgrađu Melbournea, prenosi VT. Ona je iznenada rodila, a pravo uzbuđenje je nastalo kada je muškarac ušao u restoran kako bi naručio hamburger.

"Tijekom uobičajene gužve u vrijeme ručka u restoran je ušao muškarac s narudžbom za ženu koja je rađala na parkiralištu. Poslužili smo ga što smo brže mogli i on je izašao. Djelatnici su se prilično zabrinuli", izjavila je za radijsku stanicu 3AW Ainsley Shillington i otkrila da je prva želja novopečene majke bio običan hamburger.

"Kad smo ugledali kola hitne pomoći, znali smo da su dobro", rekla je i dodala da je par uživao u hrani jer su hamburgeri bili servirani prije dolaska hitne pomoći., javlja Index.hr

Zaposlenici McDonald'sa nisu doznali spol novorođene bebe jer je par vrlo brzo prevezen u najbližu bolnicu.

hr Sun May 26 2019 17:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5820dccf1eea8f4e9a8b4785/80
Foto: Facebook

Kako istopiti 20 posto više kalorija dok hodate?

Hodanje je najjednostavniji način fizičke rekreacije, a i samo pola sata hodanja dnevno može učiniti puno za zdravlje, kao i za mršavljenje. Uz jedan trik hodanjem možete izgubiti i 20 posto više kalorija nego inače.

Brzo hodanje odličan je način tjelovježbe i izgaranja kalorija, no istraživanje američkog Sveučilišta Ohio otkrilo je da postoji još bolji način da nabijete kondiciju, očvrsnete mišiće, istopite kalorije i smršavite.

Naime, mijenjate li brzinu hodanja, možete potrošiti 20 posto više kalorija nego kada hodate ujednačenim ritmom. Mijenjanje brzine hodanja, opisuju znanstvenici, djeluje poput stiskanja papučice gasa, a svaka promjena ritma hodanja zahtijeva i jači rad nogu.

U istraživanju ispitanici su mijenjali brzinu hodanja na pokretnoj traci. Kada su pokušavali hodati brže ili sporije od brzine kretanja pokretne trake, trošili su više kalorija.

Osim mijenjanja brzine hodanja, savjetuju stručnjaci, za bolji učinak hodanja možete se poslužiti i drugim sitnim trikovima: hodajte s ruksakom na leđima, s utezima na nogama, hodajte radeći krivulju, a ne samo po ravnoj liniji i slično, javlja Zadovoljna.hr


hr Sun May 26 2019 16:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cea9fde29111cf4a68b45c4/80
Foto: Pinterest | Autor: Sugar Spun Run (Samantha Merritt)

Brzi i ukusni: Meki bijeli kikiriki browniesi za nedjeljna druženja čiji ćete recept pamtiti

Ako ste od onih koji vole brze, a ukusne deserte, za pripremu ovog izdvojit ćete svega pet minuta, a vaši najmiliji uživat će u jednom novom i drugačijem američkom kolačiću
Nedjelje su kao stvorene za toplu i mirisnu kuhinju, stoga vam donosimo brz i nesvakidašnji recept za američke kolačiće - popularne browniese. Iako ih većina priprema u čokoladnoj varijanti, nakon što ih isprobate u svjetlijoj verziji sa sigurnošću će vam prirasti srcu.

Vruće ih možete servirati uz sladoled ili hladnu marmeladu, voće ili sirupe, a možete ih jesti i same i ohlađene!

Sastojci:

1 šalica (220 g) otopljenog maslaca

320 g svijetlo smeđeg šećera

2 jaja + 1 žumanjak, na sobnoj temperaturi

1 žličica ekstrakta vanilije

280 g brašna za sve namjene

2 žličice gustina

1 žličica praška za pecivo

1 žličica soli

1/2 šalice čokoladnih mrvica 

1 šalica kikirikija

Recept: 

Pećnicu zagrijte na 350°C i pripremite pleh dimenzija 9x13 ili 9x9 tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje (u nedostatku toga možete nauljiti posudu i po njoj posuti malo brašna kako ne bi dolazilo do lijepljenja)

U velikoj zdjeli dobro izmiksajte rastopljeni maslac i šećer. Dodajte jaja i žumance, jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Zatim umiješajte ekstrakt vanilije.

U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, gustin, prašak za pecivo i sol.

Postupno suhe sastojke dodajte “tekućoj” smjesi, sve dok se u potpunosti ne sjedine.  

Na kraju umiješajte čokoladne mrvice i nadrobljeni kikiriki.

Tijesto ravnomjerno rasporedite u pripremljeni pleh.  

Pecite na 175 stupnjeva dok rubovi ne postanu zlatno smeđi (oko 25-30 minuta za posudu 9x13; 35-40 minuta za posudu od 9x9).

Prije rezanja i serviranja ostavite browniese da se malo ohlade.

Dobar tek!

hr Sun May 26 2019 16:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58850c6f1eea8f42198b468c/80
Foto: Pixabay

Stvari koje nikako ne biste trebali dijeliti s nekim: Četka za kosu, ručnik...

Sljedeće stvari nikada ne biste trebali dijeliti...

Omiljene igračke ili grickalice: Od malena nas uče kako je bitno dijeliti s drugima. To je jedna od najljepših osobina, no neke stvari biste ipak sebično trebali zadržati za sebe. 

Slušalice: Iako je jako romantično s nekim zajedno slušati omiljene pjesme nije baš dobra odluka stavljati u uho slušalice nekog drugog. U ušnom vosku se nalazi određeni broj bakterija pa ih lako možete izmijeniti s drugima preko slušalica. A i nije baš "ugodno" znati da možda na slušalicama ima nakupljene prljavštine iz tuđih ušiju. 

Ruž: Ruž za usne čest je predmet koji će prijateljice u noćnom izlasku rado podijeliti jedna s drugom. No, nemojte zaboraviti da tako lako možete dobiti herpes. Svakako prebrišite ruž dezinfekcijskom maramicom prije nanošenja na usne. 

Četka iza kosu ili češalj: Osim ušiju, dijeljenjem četke ili češlja za kosu možete uzrokovati upalu vlasišta. Svakako jednom tjedno dobro operite četku za kosu kako biste uklonili sve bakterije i masnoće s nje. 

Ručnik: Ručnik je još jedan od predmeta koji ne biste trebali dijeliti s drugima. Nakupljene ostatke mrtvih stanica kože lako ćete prenijeti na sebe, a to može uzrokovati i bakterijsku infekciju jer su vlažnost i stanice kože idealna kombinacija za razvoj bakterija. 

Maskara: Maskara također može sadržavati bakterije pa je nemojte dijeliti s drugima kako ne biste uzrokovali infekcije oka. - piše Večernji list

hr Sun May 26 2019 14:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .