Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53a1a2491799422e17809192/80
Foto: Dragan Matić / CROPIX

HNS: Predložena porezna reforma nema vizije

Vrdoljak je pohvalio namjeru povećanja dohotka, zadržavanja opće stope PDV-a, poreznog rasterećenja malih i srednjih poduzetnika i obrtnika, te smanjenja PDV-a na inpute u poljoprivrednoj proizvodnji

Hrvatska narodna stranka (HNS) ustvrdila je u ponedjeljak da u paketu poreznih zakona koje je Vlada uputila u saborsku proceduru nema vizije ni odgovora kako će Hrvatska izgledati za 3, 5 ili 10 godina, a veliki je nedostatak što vladajući nisu uzeli u obzir strateške dokumente Hrvatske kojima je definiran gospodarski smjer.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je na konferenciji za novinare da će u saborskoj raspravi u detalje ulaziti u analize i posljedice svakog pojedinog prijedloga. Smatra da se radi tek o izmjeni poreznih zakona, a ne o poreznoj reformi koja zahtjeva izmjenu funkcioniranja poreznog sustava, a ne izmjenu stavki poreznih opterećenja ili rasterećenja.

Drugi je veliki nedostatak, kaže Vrdoljak, što vladajući u izmjenama nisu uzeli u obzir strateške dokumente, a može se vidjeti i da se dezavuira strategija razvoja turizma. Također se vidi da nije pročitana industrijska strategija jer se ni jednim dokumentom ne vidi prijedlog izmjena koji će podržavati realizaciju industrijske strategije.

Hrvatska ekonomija ostaje uvozno orijentirana

Vrdoljak stoga upozorava na vrlo izglede posljedice poreznih izmjena - hrvatska ekonomija ostat će uvozno orijentirana. S predloženim rasterećenjem poreza na dohodak, a  bez podrške obrazovanju, inovacijama i istraživanjima, dogodit će se povećanje osobne potrošnje i rast uvoza.

Podsjetio je da je Milanovićeva Vlada u 2015. ušla s pozitivnom platnom bilancom, što znači da je Hrvatska više izvezla usluga i roba nego što je uvezla. Ako se pristane na predloženu poreznu reformu bez amandmana i strateške vizije dogodit će se opet zamjena trenda i situacija iz 2007. i 2008., rekao je Vrdoljak.

Upozorava također da će promjene u porezu na dohodak bez jasnog kriterija kompenzacijskih mjera za jedinice lokalne i regionalne samouprave odvesti zemlju u još veću centralizaciju. "Samo časna pionirska riječ od ministra financija nije dovoljna", rekao je. Europska praksa pokazuje da veći stupanj decentralizacije donosi veći stupanj razvoja, dok Hrvatska najavljenim izmjenama ide korak nazad.

Vrdoljak je pohvalio namjeru povećanja dohotka, zadržavanja opće stope PDV-a, poreznog rasterećenja malih i srednjih poduzetnika i obrtnika, te smanjenja PDV-a na inpute u poljoprivrednoj proizvodnji.

No, kritičan je što se u izmjenama nigdje ne spominje snižavanje PDV-a na ITC industriju, jednu od najbrže rastućih industrija koja je dominantno izvozna, dok se istodobno priča o smanjenju PDV-a za autosjedalice, koje ne proizvodimo niti ih puno kupujemo.

hr Mon Nov 14 2016 16:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2951852af47fe43d8b465f/80
Foto: Screenshot

Facebook profil Alessandra Avenatija prepun negativnih komentara nakon ovrhe

“Umri u mukama”, “Monstrume”,...
Nakon što je Cesare danas odveden iz svoga doma na Pujankama i stigao u Italiju zajedno s ocem, na Facebook profilu Alessandra Avenatija pojavili su se negativni i uvredljivi komentari korisnika koji su nezadovoljnih što je Cesare prisilno napustio Hrvatsku.

Tako se na profilu mogu vidjeti komentari:

“Umri u mukama”, “Monstrume”, “smeče jedno, jesi sretan sada, Nije on životinja, on je fašistički monstrum”... 

Neki su postavljali i slike koje kruže internetom gdje se vidi kao Cesarea ugurava u auto.
hr Tue Jun 19 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a01a43fb9e03e359f8b457c/80
Foto: Blog

AGROKOR: Nagodba prihvaćena, Todorić više nije vlasnik koncerna

Jednoglasnim prihvaćanjem nagodbe, pojedinačni vlasnik bit će ruski Sberbank (39,2 posto) te će se dobavljačima koncerna ostvariti stopa povrata 60 posto potraživanja, a ostalim vjerovnicima i financijskim institucijama do 20 posto
Fabris Peruško će prijedlog nagodbe dostaviti svim vjerovnicima objavom na e-oglasnoj ploči trgovačkog suda. 

Premijer Plenković izjavio je da prihvaćanje nagodbe  simbolizira opći interes hrvatske ekonomije i bolju budućnost kompanije. 

- To pokazuje da je cijeli okvir, koji su Vlada i parlamentara većina stvorili prošle godine u travnju zakonom o izvanrednoj upravi, omogućio da vjerovnici postignu dogovor u izrazito kompleksnom procesu restrukturiranja, koji je spriječio gospodarski i financijski kolaps zemlje. - izjavio je premijer.

Predsjednica Grabar Kitarović također je izrazila zadovoljstvo.

- Nakon što je izglasana nagodba o Agrokoru, želim izraziti svoje zadovoljstvo postignuto dogovorom Privremenog vjerovničkog vijeća. Drago mi je što su ovom nagodbom, kao i cijelim postupkom izvanredne uprave, spriječene moguće velike negativne posljedice na gospodaraku stabilnost Hrvatske.

Nakon što je donesena nagodba, koncern preuzimaju ruske, američke i domaće banke, a Ivica Todorić službe više nije vlasnik Agrokora. Trgovački sud još mora odobriti glasovanje vjerovnika o nagodbi. 

Ivica Todorić oglasio se na svom blogu:

“Zaključno, mogu reći da iz ove perspektive zvuči pomalo groteskno navod Vlade kako je jedan od glavnih razloga za otimanje Agrokora “očuvanje zapolenosti”, budući da se već sada broj zaposlenika smanjio za oko 5000!!”

Ovaj proces najviše liči na neprijateljsko preuzimanje i nažalost to i je, zaključio je Todorić.
hr Tue Jun 19 2018 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2937d32af47f8a368b485c/80
Foto: Grad Split

Igor Stanišić novi je predsjednik splitskog Gradskog vijeća

Nakon što je Jure Šundov podnio neopozivu ostavku, došlo je vrijeme za novo vodstvo
Na 12. sjednici splitskog Gradskog vijeća koju je sazvao potpredsjednik vijeća, Petar Škorić (HDZ) danas je izabran 30-godišnji Igor Stanišić (HGS).

18 vijećnika je glasalo za, pet vijećnika stranke Pametno bilo je protiv dok je osam HNS-ovaca i SDP-ovaca bilo suzdržano.
hr Tue Jun 19 2018 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b292fd52af47f673e8b464b/80
Foto: D.N.

Maleni Cesare stigao u Italiju, Nina Kuluz krenula za sinom

U autu je bila i psihologinja koja govori talijanski
Kako navodi portal Jutarnjeg lista, Cesare Avenati prešao je granicu i zajedno s ocem stigao u Italiju. 

Nakon dramatičnog jutra na Pujankama, dječak je prisilno odveden, a navode kako su cijelim putem imali policijsko osiguranje. 

Cesare se putem malo smirio, a u Italiji ga očekuje cijela obitelj s očeve strane.

U međuvremenu na Facebook grupu “Spasimo malog Cesarea” prijateljica Vanda Plazonić napisala je kako majka Nina satima pokušava stupiti u kontakt s djetetom, no otac joj odbija pozive i ne odgovara na poruke.

- Ali mama ide odmah za njim u Italiju. I teta. Dječak ima obitelj koja ga neće napustiti. Makar kampirali ispred kuće, kad tad će ih ugledati i znati da su tu za njega. - piše u objavi. 
hr Tue Jun 19 2018 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .