Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57ef697a1eea8fc22a8b45cd/80
Foto: Goran Mehkek / Cropix

Petrov: Most nije imao niti je htio imati bilo kakav utjecaj na kandidate HDZ-a za ministre

Svaka politička stranka treba dati svoje kandidate i za to podnijeti odgovornost

Čelnik Mosta i predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov izjavio je u utorak navečer da Most nije imao, niti je htio imati, bilo kakav utjecaj na kandidate za ministre koje je predložio HDZ i to je partnerski odnos koji su, istaknuo je, dogovorili na samome početku.

 Nakon sastanka u središnjici HDZ-a Petrov je večeras novinarima odgovorio na više pitanje, među kojima je bilo i ono je li "Most utjecao na odluku da se za minisitricu kulture predloži Nina Obuljen, a ne Zlatko Hasanbegović.

  "Most nije imao niti je htio imati bilo kakav utjecaj  na kandidate koje predlaže HDZ i to je partnerski odnos koji smo dogovorili na samom početku", rekao je čelnik Mosta. 

 Na upit je li nezadovoljan brojem Mostovih predstavnika u predloženoj Vladi, Petrov je naglasio kako ne vidi razlog za nezadovoljstvo jer se o tome, podsjetio je, ranije ozbiljno pregovaralo.

 Petrov je potvrdio kako su se na sastanku u Središnjici HDZ-a dogovarali oko toga što treba napraviti u srijedu, odnosno definirali program koji će biti za izglasavanje  povjerenja budućoj hrvatskoj vladi u Hrvatskome saboru.

 Na pitanje kako ocjenjuje prijedlog mandatara Andreja Plenkovića o ministrima u novoj Vladi, Petrov je rekao da bi volio povući paralelu između sadašnje situacije i one prije osam mjeseci kada je, kako je istaknuo, "cijela hrvatska javnost optuživala Most da su kočničari, da stavljaju veto i slično; pa eto ovaj put nismo stavljali veto, nismo bili kočničari".

 Svaka politička stranka treba dati svoje kandidate i za to podnijeti odgovornost 

 Smatra da svaka politička stranka treba dati svoje kandidate, kao što je to dao Most, i za to podnijeti odgovornost te zato ne vidi nikakav problem u kandidatima koje je predložio Plenković. Most ima svoje kandidate i idemo u zajedničku vladu, dodao je . 

 Na ponovljeno pitanje je li Most odlučio da ne stavlja veto ili smatra da je riječ o kvalitetnim kandidatima, Petrov je istaknuo da "Most uopće nije htio razgovarati 'na način veta' , a dogovorili smo se da će svatko od nas dati najbolje kandidate".

 Dodao je kako se nada da sada neće nastati problem zato što "Most ovaj put nije nešto radio".

 Petrov je ocijenio kako je način na koji su radili u protekla tri do četiri tjedna da bi postigli sporazum, ispravan put. Ako se pak dogode neke moguće nesuglasice čelnik Mosta očekuje da će se one rješavati tako kako je to bilo u protekla četiri tjedna. Istaknuo je kako se "neće ulaziti u sukobe u kojima će postojati medijski pritisci da se oni dogode".

 "Postoje određeni zahtjevi u programskom dijelu koje smo definirali, sedam jamstava koje smo definirali došla su na red konstituirajuće sjednice Hrvatskoga sabora koja će trajati dok se ne izglasuju ta jamstva, osim ona dva za koja smo dogovorili i hodogram aktivnosti koje ćemo predstaviti u iduća tri dana".

 Na novinarski upit očekuje li da će  kvorum biti problem u Hrvatskome saboru, Petrov je procijenio kako neće biti problema s kvorum.

  Ponovio je kako do problema koji se dogodio u ponedjeljak u vezi s kvorumima na nekim saborskim odborima, nije došlo zato što neki saborski zastupnici ne dolaze na posao, jer se inzistira da svi zastupnici koji rade u odborima dolaze na posao, već je nastao zbog pogreške u administraciji Sabora. To se "više neće događati, a odbori neće biti srušeni", dodao je.

 "Druga je pak stvar ako oporba bude pokušala na neki način izazvati 'cirkus' u Saboru pa će oni rušiti  mogući kvorum - to je uvijek opcija oporbe", upozorio je Petrov.

  Čelnik Mosta objasnio je kako je svrha današnjeg sastanka u Središnjici HDZ-a upravo program koji će biti pri predstavljanju buduće Vlade, a "to je program koji smo zajednički radili u protekla tri tjedna", rekao je.  

 Čelnik Mosta potvrdno  je odgovorio na novinarsko pitanje vjeruje li da će predloženi ministri ostvariti program Vlade. Ponovio je kako je dramatično  različito iskustvo koje su imali u protekloj Vladi i ono koje imaju u protekla četiri tjedna, i ako se to tako nastavi apsolutno neće biti nikakvih problema, dodao je.

 Petrov je naglasio kako vjeruje da će nova Vlada biti stabilna.Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 23:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5804699d1eea8f3e628b45dc/80
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Plenković: Dogovorili smo "najhitniji sastanak" sa šefom INA-e

Zbrku oko oprečnih izjava ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića koji je danas najprije izjavio da slijedi zatvaranje Rafinerije Sisak, a nekoliko sati kasnije da do zatvaranja neće doći, komentirao je premijer Andrej Plenković
Upitan hoće li doći do zatvaranja rafinerije Plenković je kazao

- Ne, i mi smo također odmah reagirali Ja sam razgovarao s predsjednikom Uprave INA-e i dogovorit ćemo najhitniji sastanak idući tjedan da razmotrimo situaciju. 
Dogovorili smo da idući tjedan, nakon sjednice Vlade sutra i posjeta BiH, dogovorimo jedan hitan sastanak između Uprave Ine i relevantnih članova Vlade na kojem ćemo razmotriti odnose i strateške interese Hrvatske u ovoj našoj naftnoj kompaniji - kazao je Plenković novinarima u Hrvatskom saboru.

- Danas sam razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Aldottom. Izrazio sam zabrinutost za položaj radnika u Rafineriji Sisak. 

Odgovarajući na upit o zabrinutosti radnika i proturiječnim izjavama ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića oko sudbine sisačke rafinerije, Plenković je poručio kako bi trebalo "malo smiriti loptu, konfuziju u medijskom prostoru".

- Vlada još nije raspravljala o toj temi jer je prva sjednica sutra. Temeljito ćemo analizirati situaciju, informirati se i o poslovanju Ine, o stanju pravnih procesa koji su u tijeku i raditi na tome da zaštitimo interese Hrvatske i interese svih zaposlenika  - poručio je premijer. 

- Vlada će štititi interese Hrvatske i radnika u Ini - ponovio je Plenković, odgovarajući na upit hoće li na najavljeni sastanak s Upravom Ine ići sa stavom da Rafineriju u Sisku ne treba ugasiti.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u srijedu poslijepodne je izjavio kako se Rafinerija Sisak ne gasi, te da će se naći rješenje koje uključuje očuvanje radnih mjesta.

- Rafinerija Sisak se ne gasi, to nije opcija - izjavio je Dobrović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu.

Na pitanje što je onda značila njegova jutrošnja izjava u kojoj je spominjao zatvaranje, rekao je da se to odnosilo na desetljeće ili dva u kojem će Hrvatska, kao i druge zemlje, sve više postajati niskougljično društvo koje će konzumirati manje naftnih derivata.

- To sasvim sigurno nema izravne veze sa konkretnom situacijom u Rafineriji Sisak gdje ljudi čekaju što će se desiti sutra ili prekosutra. Ta se radna mjesta u tom kratkom periodu neće dirati - rekao je Dobrović.

Dobrović je ranije u srijedu novinarima ispred Vlade rekao kako će se "u neko doba Rafinerija nafte u Sisku ipak morati zatvoriti".

- To je osjetljivo pitanje, koje trebamo razriješiti. Upravljanje Inom zahtijeva pažljivu analizu i osjetljiv pristup i na tome se sada radi - kazao je Dobrović odgovarajući na upit novinara hoće li se sisačka rafinerija ugasiti.

Prije toga, saborski zastupnik Mosta i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić poručio je kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u naftnoj rafineriji u Sisku, a potom i u onoj u Rijeci, pozivajući hrvatsku politiku i struku da postignu konsenzus i donesu odluke o energetskoj sigurnosti i daljnjim odnosima s MOL-om.

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 17:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5810b95f1eea8f95828b4573/80
Foto: HDSSB

Vulin: Zbog pokušaja puča iz HDSSB-a isključeno 6 članova

Predsjednik HDSSB-a, Dragan Vulin, gostovao je na N1 i komentirao potrese u stranci

Jeste li vi još uvijek predsjednik stranke ili ste pod suspenzijom?

Nema dvojbe, nisam pod suspenzijom, i dalje sam predsjednik HDSSB-a. Oni koji su podnijeli suspenzije  nisu to mogli učiniti temeljem Statuta, jer su davno protiv njih podnesene prijave i oni se nalaze pod suspenzijom.

Što je s Dinkom Burićem i drugim članovima, jesu li i oni pod suspenzijom?

Temeljem statuta HDSSB-a, kad jedno od tijela pokrene zahtjev za utvrđivanjem stegovne odgovornosti, tim činom stupa na snagu automatska suspenzija. Ja sam to pokrenuo protiv Dinka Burića i Danijele Lovoković, oni su sinoć trajno isključeni iz stranke, nakon sjednice vijeća. Dinko Burić osnovao je nerformalno skupinu koja je htjela izvršiti puč. On je čovjek koji je već 11 godina u najužem vodstvu stranke, sjedio je na sjednicama predsjedništva stranke, imao je prilike izraziti nezadovoljstvo, a sad on odjednom kao začuđen stanjem i izražava nezadovoljstvo. Očito je da se radi o tome, jer Burić itekako ima političkog iskustva, a jedno može postići, urušavanje stranke. To vodi k uništenju stranke i to je njihov cilj. Bili smo za stolom, svaki dan pili kavu, mogao je reći što god je htio. Kao čovjek sam šokiran, nisam to očekivao. Ja svoj posao imam, ne živim od politike, a prije bih pasao travu i spavao pod mostom, nego zabio nož u leđa prijateljima.

Dokad ste imali normalne odnose s Burićem?

Do ponedjeljka, do prije dva dana. Ali sami su rekli da oni to dulje vremena pripremaju, a komunikacija je cijelo vrijeme bila redovna, normalna. Sve ono što oni navode, zašto su to učinili, kao i da žele izvanredni sabor stranke, ja sam s njima svaki dan razgovarao. Sve je to u proceduri, u proceduri su i pripreme za izvođenje izvanrednog sabora, potpuno transparentno, na najvišoj demokratskoj razini. Nemaju nijedan drugi argument osim uništenja stranke.

Kad će biti taj izborni sabor stranke? Na parlamentarnim izborima ste postigli loš rezultat...

Odgovorno tvrdim da je odgovornost za rezultat na parlamentranim izborima isključivo na vodstvu stranke. Sabor se inače održavao svake četiri godine, i zadnji je bio 2014. godine. Ovo je pola mandata, ali zbog izbornog rezultata, sazvao sam izborni sabor. Nema nikakvog spora. Moj je prijedlog bio da se održavanje izbornog sabora u stranci stavi svake četiri godine, nakon parlamentarnih izbora. Sve je bilo u planu, išla je normalna procedura i nije bilo potrebe da rade nered u stranci, jer su sjedili na svim tim sjednicama predsjedništva.

Tko je sve isključen iz HDSSB-a?

U ovom trenutku to je šestero ljudi, Dinko Burić, Danijela Lovoković, Željko Cickaj, Željko Kovačević, Marijan Tomas i Marina Novoselnik. Odlukom Suda časti u prvom stupnju isključeni su zbog organiziranja pobune i puča u stranci.

Namjeravate li se vi ponovno kandidirati za predsjednika stranke?

Izvanredni sabor možete očekivati za dva mjeseca, a ja ću svoju odluku donijeti na vrijeme. Od politike ne živim, ja svoj posao imam, ali ovakav odnos nisam očekivao od ljudi koji su bili svaki dan sa mnom, koji su mi bili prijatelji.

Može li se stranka u ovakvom stanju pripremiti za lokalne izbore? Dojam je da vam HDS uzima biračko tijelo u Slavoniji.

Ne bježimo od  odgovornosti za rezultat na parlamentarnim izborima. Odbori i druga tijela stranke svakako će u narednom razdoblju zasjedati. Nisam sretan s ovim, ovo ne koristi stranci, ali sigurno ćemo donijeti najbolje odluke za stranku, tko će biti kandidati, s kim izaći na lokalne izbore.

Možemo li uskoro očekivati i, primjerice, HDSSB 1991?

Što se Statuta tiče, sve što se događalo u HDSSB-u, isključivo je bilo temeljem Statuta stranke, a hoće li Burić osnivati svoju stranku, na volju im, onako ljudski, neka rade što hoće, njihov problem.

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 16:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/54d1fca4b078353d528b461d/80
Foto: Duje Klarić / CROPIX

Anđelinović: Ako se legaliziraju objekti na Visokoj, značit će to smrt Kampusa!

Rektor splitskog Sveučilišta predlaže da se gabariti Kampusa ne mijenjaju, a da se vlasnici objekata i zemlje kvalitetno obeštete
Splitsko Sveučilište reagiralo je na predložene izmjene GUP-a prema kojima se u okviru Kampusa na Visokoj omogućava legalizacija bespravno sagrađenih objekata. Rektor, Šimun Anđelinović, tvrdi da od 20 hektara površine, četiri hektara otpada na legalizaciju.

- Ako se taj prijedlog usvoji, značit će to smrt Kampusa! To zadire i u pravnu problematiku jer se jedan javni sadržaj mijenja u privatni. Žao nam je i što kao akademska zajednica nismo bili upoznati s tim što se planira - rekao je Anđelinović.

Sveučilište apelira na Grad da se taj prijedlog promijeni i da Kampus ostane u davno određenim gabaritima, a da se ljudi koji tamo imaju zemlju i objekte kvalitetno obeštete.

- Razumijem gradonačelnika koji želi izaći ljudima u susret, ali ovo nije način, jer kada se legaliziraju objekti mi tamo više ne možemo graditi ni jedan sadržaj budući da trebamo dopuštenje vlasnika. Ovakvom odlukom je Kampus mrtav i ideja Kampusa bi bila zapečaćena. Na istočnom i južnom dijelu Kampusa je posebno označeno pet mjesta koja predstavljaju područje legalizacije. Postoje metode kojima se to ljudima može kompenzirati. Grad ima POS, neka ljudima da stanove u zamjenu za nekretnine na području Kampusa - drži rektor splitskog Sveučilišta.

Smatra da bi se problem mogao riješiti na zajedničkoj sjednici Gradskog vijeća i Senata Sveučilišta. Još prije godinu dana su taj zahtjev uputili Gradu, ali Anđelinović kaže da s njima nisu htjeli razgovarati dok nisu riješili dug za komunalu u iznosu od 33 milijuna kuna. Sada su taj zahtjev ponovili. Namjera im je upoznati vijećnike da zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa zaostaju za drugim Sveučilištima, Gradu će ponuditi daljnju stručnu suradnju na projektima, a posebna točka bi bila o Kampusu na Visokoj.

- Možemo razgovarati s Gradom, ali bez zajedničke sjednice na kojoj će se donijeti konkretne odluke, ništa se neće riješiti. Mi tražimo da Grad neke svoje prostore da Sveučilištu i da se riješe problemi na Kampusu, jer mi bez toga ne možemo povlačiti sredstva iz EU fondova - ističe Anđelinović, te dodaje kako im je i krivo što nisu bili na vrijeme obaviješteni o svemu, a 300 njihovih znanstvenika besplatno je za Grad radilo na projektu Urbane aglomeracije.

- Time smo pokazali da nismo zatvoreni i da smo spremni na suradnju. Kao dvije ključne institucije, mi moramo surađivati. Svi drugi gradovi podupiru razvoj svojih Sveučilišta, Osijek i Rijeka su dobili cijele vojarne, Zagreb je dao Borongaj, a mi smo dobili Kampus - rekao je Anđelinović.Anđelinović:  Ako gradonačelnik ima volje, mi ćemo doći na sastanak s vijećnicima

U sklopu Kampusa Sveučilište planira napraviti niz sadržaja; od Kineziološkog fakulteta, Umjetničke akademije, Pravnog fakulteta, izgradnje dodatnih smještajnih jedinica za studente, predviđeni su i sportski sadržaji, sadržaji za inkubatore, tehnološki park i kulturni sadržaji.

- Dakle, jedan mali grad koji bi trebao promijeniti sliku Splita. Kada bi sve to napravili imali bi sigurno oko 4500 studenata više. Radujemo se kada dođe 3000 ljudi s kruzera, a ne vidimo da na Sveučilištu imamo 20 tisuća ljudi dnevno - uspoređuje rektor.

Komentirao je navode koji su se mogli čuti na sjednici Gradskog vijeća da Sveučilište traži od Grada nekretnine, a istovremeno prodaje vrijednu nekretninu u Livanjskoj ulici. Pojasnio je da su tu radi o rješavanju problema Filozofskog fakulteta koji radi na šest lokacija. Ponudili su gradonačelniku da sudjeluju s pola iznosa u kupovini zgrade Brodomerkura. Sveučilište svoj dio za tu namjenu planira namiriti prodajom zgrade u Livanjskoj, dugom koje Ministarstvo ima prema Studentskom centru, a 7 milijuna kuna bi dao Filozofski fakultet.

- Mi bi time riješili 2000 studenata, a i Rektorat bi preselili bliže Kampusu gdje je većina naših studenata. Gradonačelnik se s tim složio, čak je rekao da bi i Grad mogao dijelom financijski sudjelovati u tome, a sada je rekao to da mi želimo ovo prodati radi trgovine. Ako gradonačelnik ima volje, mi ćemo doći na sastanak s vijećnicima, pokazat ćemo što su u zadnju godinu dobila druga hrvatska Sveučilišta samo zato što su imali riješene imovinsko-pravne odnose i mogli su aplicirati na EU fondove - kaže Anđelinović i zaključuje kako su razvoj Splita i razvoj Sveučilišta ista stvar.

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 16:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57a1ed58b3c7cc87308b4631/80
Foto: Denis Jerković / CROPIX

Božo Petrov: Gašenje rafinerije Sisak nije dopustivo

Predsjednik Sabora Božo Petrov (Most) komentirao je poreznu reformu i gašenje rafinerije Sisak o čemu danas pričaju Mostovci

Petrov  je kazao da se još nisu uglusalili s HDZ-om oko svih detalja porezne reforme, ali da su na dobrom putu.

- Neke stvari ćemo sačuvati za sebe dok se ne suglasimo oko svega. Isto kao što smo radili i za vrijeme pregovora. Kada se uglasimo oko svega imat ćete završnu verziju porezne reforme - kazao je Petrov.

Nije želio komentirati kome će plaće više, a kome manje rasti proeznom reformom jer su to kaže, hipotetska pitanja. Ponovio je da se o tome može razgovarati kada se napravi završna verzija reforme.

Most je za vrijeme izborne kampanje bio skeptičan prema HDZ-ovom obećanju o smanjenju stope PDV-a s 25, na 24 posto.

- Ići će se sa smanjivanjem poreza na dohodak i poreza na dobit, a PDV zasad ostaje isti. Ali za druge detalje, molim vas pričekajte. Postoje određeni detalji o kojih se moramo usuglasiti jer bi inače današnja verzija bila konačna verzija. Vjerujem da, kao što smo našli zajednički jezik u pregovorima, naći ćemo ga i ovdje - rekao je Petrov i naglasio kako problema u dogovorima nema.

- Ono što mene interesira je da u konačnici obitelji u Hrvatskoj, pogotovo radi demografije budu oni kojima će ići na ruku porezna reforma. To je smjer u kojem bi Hrvatska trebala ići. Ukoliko bude išla reforma vjerujem da će to osjetiti i ta skupina ljudi - kazao je.

Porezna reforma trebala bi se predstaviti sutra, no Petrov na to pitanje nije dao najprecizniji odgovor.

- Vjerujem da će sad ići razdoblje par dana. Pronašli smo zajednički jezik prije, vjerujem da ćemo ga i ovaj put.

Na pitanje hoće li reforma biti spremna da krene s novom godinom kazao je da će se potruditi da sve potrebne reforme idu što je moguće brže i to je razlog što smo počeli s ovakvom konstituirajućom sjednicom koja je endem u zadnjih 25 godina jer se nikad nije više i jače radilo u Saboru.


Dobrović je htio reći...

Predsjednik Sabora komentirao je i slučaj s rafinerijom u Sisku i jutrašnju izjavu ministra Dobrovića da će se ona ugasiti.

-Ne, potpuno je pogrešno protumačena izjava jer vjerujem da je Dobrović taj dio htio skratiti. Htio je reći da sadašnja putanja, smjer koji je postojao 15 godina nije dobar i ako se njime nastavi prijeti gašenje rafinerije Sisak. Za nas njeno gašenje nije dopustivo. Smatramo da potencijalni investitori, koji su se javili imaju svoj prostor, da ako se njih uključi u postupak rafinerija može opstati. Želimo ići u smjeru postfosilnog društva, ali želimo i sačuvati radna mjesta i vjerujemo da obje rafinerije mogu opstati. Dobrović je htio reći što će biti ako ostane ista politika - rekao je Petrov.

Podsjetimo, bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić, izjavio je da je gašenje Rafinerije neminovno.

To je potvrdio i ministar energetike i okoliša Slaven Dobrović, koji se kasnije ispravio i kazao da je mislio na promjenu energetske strukture u idućih nekoliko desetljeća, prenosi N1.

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 15:56:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .