Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5acb8bf62af47ff5738b4588/80
Foto: automobili

Policija zatrpana zahtjevima vozača s isteklom dozvolom: Evo do kada je krajnji rok za prijavu

Nema kazne za vozača koji dozvolu nije produljio na vrijeme, ali ako ga s nevažećom ispravom zaustavi policija, platit će globu 500 ili 1000 kuna
Nemar ministrice Gabrijele Žalac koja je tek nakon što je automobilom naletjela na desetogodišnju djevojčicu u Vinkovcima osvijestila da joj vozačka dozvola ne vrijedi već dvije godine i devet mjeseci ponukao je mnoge građane da “zavire” u svoje dozvole i vide do kada one vrijede.

Prema informacijama iz Ministarstva unutarnjih poslova, ovaj tjedan povećan je broj zahtjeva za produljenjem valjanosti vozačke, i to u cijeloj državi, od Vinkovaca nadalje. Točan podatak o broju podnesenih zahtjeva nemaju, već se pozivaju na informacije koje su dobili s terena, iz policijskih uprava.

Izvanredni pregled

Nitko od onih koji nisu produljili vozačku dozvolu na vrijeme neće snositi nikakvu kaznu jer je vozačka dokument koji, za razliku od, na primjer, osobne iskaznice, nije obavezno imati. To znači da nakon položenog vozačkog ispita dozvolu možete, a i ne morate nikada izvaditi, odnosno možete je, a i ne morate produljiti. No, ako vozite, dozvola mora biti važeća jer ćete u suprotnom zbog počinjenog prekršaja platiti 1000 kuna kazne, odnosno upola manje ako imate 500 kuna u novčaniku pa platite na licu mjesta, kao što je to učinila ministrica Žalac, odnosno ako pola zakonom propisanog iznosa u državni proračun uplatite u roku od tri dana od dana kada vam je kazna uručena. U svakom slučaju, taj je trošak veći od izdavanje dozvole, za što je, uz 15 kuna biljega, u redovnom postupku potrebno izdvojiti 151, u ubrzanom postupku 200, a u žurnom postupku 450 kuna, piše Večernji list.

Što se pak tiče same duljine trajanja vozačke dozvole, u nas vrijede svojevrsna dvostruka pravila. Onaj tko je izvadio dozvolu do 2004. godine dobio ju je do 65. godine svog života. Naime, te je godine ukinuto pravilo da vozačka vrijedi do 65. godine vozača te je valjanost dozvole ograničena na deset godina, nakon čega je treba produljiti. Vozačka dozvola može biti izdana i na kraći rok, zbog zdravstvenih razloga, poput slabijeg vida pa se u tom slučaju po novu dozvolu u policiju dolazi s liječničkim uvjerenjem koje ne smije biti starije od šest mjeseci.

Policija pak ima mogućnost poslati vozača koji ima urednu dozvolu na izvanredni liječnički pregled. Dogodilo se to, podsjetimo, Tomislavu Horvatinčiću.

Naime, nakon što ga je sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe oslobodila odgovornosti da je u kolovozu 2011. godine u pomorskoj nesreći skrivio smrt talijanskog bračnog para – obrazloživši kako je sud zaključio da je u trenutku nesreće doživio sinkopu zbog čega je kratko bio bez svijesti – policija je odlučila potražiti stručno mišljenje je li sinkopa razlog zbog kojeg Horvatinčić nije sposoban voziti. Dobio je rok od petnaest dana da obavi liječnički pregled i policiji dostavi uvjerenje o tome je li sposoban biti za upravljačem vozila. Kako mu je temeljem dostavljenog uvjerenja utvrđena trajna nesposobnost za upravljanje motornim vozilom, Horvatinčić je naposljetku dragovoljno predao vozačku dozvolu.

Ne treba fotografija

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine građani više ne moraju imati staru papirnatu i pomalo nepraktičnu vozačku koja se mnogima zgužvala i oštetila jer je od toga dana Ministarstvo unutarnjih poslova počelo izdavati nove vozačke dozvole koji i izgledom i dimenzijama sliče osobnim iskaznicama.

Za zamjenu starih papirnatih vozačkih dozvola još ima vremena. Krajnji rok da se to učini je 19. siječnja 2033. godine.

Od rujna 2017. godine građani koji imaju e-osobnu iskaznicu s identifikacijskim i potpisnim certifikatom, mogu i bez dolaska u policiju elektroničkim putem podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole kroz sustav e-Građani. No ta se mogućnost može koristiti samo za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku, i to za izdavanje prve HR vozačke dozvole te za zamjenu o dozvole zbog oštećenosti, produženja valjanosti, upisa ili brisanja kategorija, ispravka podataka, no ne i kada je dozvola izgubljena ili ukradena.

Ako je podnositelju zahtjeva u proteklih pet godina izdana biometrijska putovnica, elektronička osobna iskaznica, osobna iskaznica koja sadrži OIB ili e-vozačka dozvola, zahtjevu nije potrebno priložiti fotografiju ni kod izdavanja e-vozačke ni kod izdavanja na šalteru.
hr Wed Mar 13 2019 08:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dab313529111c37bd8b45bd/80
Foto: Screenshot / YouTube

Policija pokušala privesti dva muškarca, oni tvrde zbog majice "HDZ Lopovi. Lopine"

Dvojac tvrdi kako svojim ponašanjem nisu provocirali policiju te da je jedini razlog njihove intervencije natpis na majici

Tijekom prosvjeda "Pravda za djevojčice" u Puli, policijski službenici pokušali su privesti dvojicu muškaraca koji su nosili majice s natpisom "HDZ Lopovi. Lopine!" Dvojac tvrdi kako svojim ponašanjem nisu provocirali policiju te da je jedini razlog njihove intervencije natpis na majici. 

Naime, policajci su ih željeli privesti u postaju zbog, kako su rekli, utvrđivanja identiteta jer jedan od njih nije imao osobnu iskaznicu. Zatim im je policijska službenica rekla da ih neće privesti ukoliko skinu majice. Međutim, do privođenja nije došlo, a niti su muškarci skinuli majice.


Nakon incidenta, istarska policija se oglasila o ovom događaju.

- Policijski službenici u subotu su oko 11.20 sati, prije početka prosvjeda na Trgu Portarata u Puli, pristupili dvojici muškaraca u cilju provjere i utvrđivanja identiteta iz sigurnosnih razloga, odnosno preveniranja eventualnih protupravnih ponašanja. 

Osobe su počele negodovati te je tada pozvana još jedna policijska ophodnja kako bi se izbjegli eventualni incidenti.

Dolaskom druge ophodnje, utvrđen je identitet osoba, i to na način da je identitet jednog muškarca utvrđen uvidom u osobnu iskaznicu, dok je provjera identiteta drugog muškarca provedena na temelju iskaza osobe koja je bila s njim u društvu te je time policijsko postupanje završilo. - rečeno je iz policije. 

hr Sat Oct 19 2019 17:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5608f89c3bb0d907148b45e6/80
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX

Ne izlazi na slobodu još: Sud odbio još jedan prijedlog Sanaderove jamčevine

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je odbilo još jednu ponudu obrane bivšeg premijera Ive Sanadera koja je prošlog tjedna ponudila sedam nekretnina kao jamstvo za Sanaderovu obranu sa slobode.

Zatvorena sjednica izvanraspravnog vijeća za određivanjem jamčevine kao zamjene za istražni počela je u 12,30 sati, a odluka je Sanaderovoj obrani i Uskoku objavljena nešto iza 14 sati.

Za sada nije poznato zbog čega je odbijen još jedan Sanaderov zahtjev, a razloge koje je izvanraspravno vijeće navelo u svojoj odluci objavit će glasnogovornik suda.

Sanaderova obrana sudu je u četvrtak 15. listopada ponudila sedam novih nekretnina, čiji su vlasnici, među ostalima i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić te nekadašnji saborski zastupnici HDZ-a Jerko Rošin i Mario Zubović.

Posljednja ponuda uslijedila je nakon što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda 6. listopada odbilo da se kao jamstvo vrijedno 12,4 milijuna kuna prizna hipoteka na dio obiteljske kuće Sanaderovih te vila jednog od njegovih odvjetnika Gorana Suića. Sud je takvo jamstvo odbio jer je utvrdio da jedna nekretnina nije etažirana, dok druga nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.

Svoje su nekretnine, u drugom pokušaju, uz Bebića, Rošina i Zubovića ponudili Sanaderova supruga, koja garantira s dvije nekretnine, te Josip Radoš i Jerko Duško Suić. Obrana smatra da je riječ o vrijednosti što pokriva jamstvo, ranije određeno u visini od 12,4 milijuna kuna.

Bebić, Rošin i Zubović Sanaderu su, kao i supruga, već pomogli da izađe iz pritvora u prosincu 2011. kada je do prve pravomoćne presude u slučaju Ina-MOL bio na slobodi uz tada rekordnu jamčevinu jednaku sadašnjoj.

Iznos jamstva za obranu sa slobode odredio je Vrhovni sud ukinuvši nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi medija u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

hr Sat Oct 19 2019 14:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daadfa529111cfcbc8b45a8/80

[FOTO] “Pravda za djevojčice“: Prosvjedi u Splitu, Zadru, Šibeniku, ali i diljem Hrvatske

Prosvjed se danas održao u 14 gradova diljem Hrvatske.
Ispred zgrade Županijskog suda u Splitu održan je mirni prosvjed koji je organizirala udruga Domine u suradnji s građankama i građanima Splita. Na taj način su iskazali podršku ženama i djevojčicama žrtvama seksualnog nasilja kojima nije osigurana primjerena zaštita kroz postojeći pravosudni sustav. 

Simboličnim paljenjem lampiona i šutnjom poslali su poruku javnosti, državi i pravosuđu da se odnos prema žrtvama nasilja i seksualnih kaznenih dijela mora mijenjati kako žrtve nakon podnošenja prijave ne bi bile izložene dodatnom nasilju institucija. Najveći teret odgovornosti prema žrtvi i javnosti pri tome je upravo na pravosuđu.

Ovaj protest rezultat je višegodišnjeg upozoravanja organizacija koje rade sa ženama žrtvama nasilja na problem neprijavljivanja silovanja i drugih kaznenih djela seksualnog nasilja, kao i samog nasilja nad ženama zbog straha od viktimizacije. Mlade djevojke i žene izložene su osuđivanju i nepovjerenju sustava i zajednice. Stoga je potrebno je temeljito mijenjati pristup žrtvama seksualnog nasilja i osigurati im podršku kroz sve faze postupka, ne dovodeći ih u situaciju da se brane i opravdavaju dok je istovremeno osigurana zaštita počinitelja.

Ženama koje su doživjele silovanje, seksualno uznemiravanje ili bilo koji drugi oblik seksualnog ili drugog oblika nasilja poručuju da “nisu same i NISU KRIVE!!!“hr Sat Oct 19 2019 12:05:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daadb5029111c80bd8b4579/80

[FOTO/VIDEO] Kamion iz Vrgorca vratio se u Vrgorac, Bulj spriječio još jedan pokušaj odlaganja u Sinju

Pred odlagalištem je i policija koja nema razloga za postupanje
Na sinjsko odlagalište Mojanka u jutarnjim satima stigao je kamion s desetak tona vrgoračkog smeća, ali prolazak kamiona spriječio je Miro Bulj. Stigli su i mještani Sinja i okolice koji Bulju daju potpunu podršku.

Kako je radno vrijeme odlagališta bilo do 12 sati, nakon što je sat zazvonio u to vrijeme i kamion sa smećem iz Vrgorca vratio se na početnu točku polaska.

Među okupljenima je bio i predsjednik Mjesnog odbora Turjaci Stipe Perić koji od sutra, sa svojim mještanima, organizira sedmodnevni mirni prosvjed pred ulazom u odlagalište.

Medijima je Bulj kazao kako neće dozvoliti da otpad iz Vrgorca uđe na Mojanku jer je to, kako tvrdi, sulud potez ministra Ćorića te je imao zanimljiv prijedlog za gradonačelnika Vrgorca, Antu Pranića:
- Pozvat ću gradonačelnika Vrgorca da parkira kamion ispred Županijske skupštine u ponedjeljak kada je najavljena sjednica. Valjda će tada odgovorni početi shvaćati da od Sinja neće napraviti kantu za smeće, a Vrgorčanima povećati za nekoliko puta cijenu smeća - kaže Bulj. 

Na deponij je stigla i policija koja nija imala razloga za postupanje, no uzeli su izjave direktorice Čistoće Ivane Živaljić te Mira Bulja.Podsjetimo, prvi kamion iz Vrgorca stigao je u utorak, no Bulj je i tada spriječio njegov prolazak i samo iskrcavanje. Krizna situacija trajala je do 15 sati kada je zatvoreno sinjsko odlagalište pa se i kamion sa smećem vratio u Vrgorac.

Dovozu vrgoračkog smeća na sinjski deponij protive se i Sinjani i Vrgorčani. Protivnu odluku donijelo je Gradsko vijeće Sinja, a gradonačelnik Vrgorca zatražio je promjenu odluke od Ministarstva zaštite okoliša.
hr Sat Oct 19 2019 11:47:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .