Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f79e03d6f52df8f038b46fc/80

Za prodaju odjeće na Facebooku kazna od čak 70 tisuća kuna

Inspekcija koja je kaznila ženu kaža da nije prodavala svoju rabljenu odjeću nego je imala neregistriranu trgovinu odjećom. Dobila je 2100 kuna kazne, a još 70 tisuća mora vratiti

Ženu iz Podravine koja je prodavala rabljenu odjeću na Facebookovu Marketplacu sud je kaznio s 2100 kuna, a mora vratiti i 70.000 koje je u dvije godine dobila pri prodaji, piše 24sata.

Novinari 24sata pokušali su doznati zašto netko ne smije prodavati putem oglasa.

- Fizička osoba može prodavati vlastitu robu pod uvjetom da to ne radi stalno. Inspektor u istrazi utvrđuje postoji li kontinuitet takve prodaje, koju količinu i vrstu robe te gdje ju i kako oglašava i je li to kontinuirano, na primjer ako više mjeseci oglašava istovrsnu robu na društvenim mrežama. U inspekcijskom nadzoru se na temelju svih okolnosti može utvrditi da to netko trajno radi, što tada predstavlja neregistriranu djelatnost trgovine putem interneta - kažu u Državnom inspektoratu.

Robu možete prodavati, ali ne stalno

No, smiju li se u kratkom vremenu na primjer auto, pa još neki namještaj, odjeću te smiju li se mjesecima prodavati i oglašavati na primjer knjige iz biblioteke u kojoj je nekoliko stotina knjiga koje je kupio pokojni djed, a čija bi prodaja i oglašavanje mogli potrajati?

- U pogledu pitanja oko prodaje, kako navodite, djedove biblioteke, za to nije potrebna registracija za djelatnost trgovine, ali bitno je napomenuti da prodaja takve robe može biti predmet istrage zbog mogućih zlouporaba takve prodaje. No u svakom konkretnom slučaju istražnim radnjama i saslušanjem stranke, fizičke osobe i ljudi uključenih u takvu prodaju, inspektor će utvrditi prodeje li vlastite predmete ili o kupnji i prodaji robe za koju fizička osoba treba biti registrirana za obavljanje djelatnosti trgovine - kažu u Inspektoratu za 24sata.

Dodali su da su obavljanje djelatnosti trgovine kao i uvjeti pod kojima se ona može obavljati propisani Zakonom o trgovini koji u 3. članku definira da je trgovina gospodarska djelatnost kupnje i prodaje robe u svrhu ostvarivanja dobiti.

Navedeni Zakon isto tako definira i tko se može smatrati trgovcem, odnosno odredbom 4. članka istog Zakona propisano je da je trgovac pravna ili fizička osoba registrirana za obavljanje kupnje ili prodaje robe u trgovini.

Zakon ne definira vrstu robe

Zakon ne definira vrstu robe, odnosno je li u pitanju nova ili rabljena roba, niti pojam razmjene robe kao gospodarske djelatnosti.

Odredbom u 10. članku Zakona o trgovini propisano je da je trgovina na malo izvan prodavaonica kada se prodaja obavlja na daljinu, prodaja putem interneta.

Inspektori će zabraniti prodaju ako ocjenom svih činjenica utvrde obavljanje djelatnosti bez registracije, odnosno u suprotnosti s odredbama Zakona o trgovini. Za taj prekršaj je propisana novčana kazna u rasponu od 4000 do 70.000 kuna za fizičku osobu.

- Od početka rada Državnog inspektorata, od 1. travnja prošle godine do 30. rujna ove, tržišni inspektori su obavili 189 nadzora neregistriranog obavljanja trgovine putem interneta i društvenih mreža, uključujući i inspekcijske nadzore prodaje rabljenih automobila, auto dijelova, namještaja i drugog, pri čemu su u 110 nadzora, kod 58,2 posto, utvrđene povrede propisa zbog čega je izdan 61 prekršajni nalog i podnijeto 49 optužnih prijedloga nadležnom sudu - kažu u Državnom inspektoratu.

Uz poduzete prekršajne mjere, ukupno su donijeli 19 rješenja o zabrani obavljanja trgovine putem interneta. Prekršajnim nalozima i optužnim prijedlozima sudovima je predloženo da im oduzmu zaradu.

- Inspektori pri određivanju kazne fizičkim osobama uzimaju u obzir težinu djela, a nadležni općinski (prekršajni) sudovi će odlučiti o samom prekršaju, visini kazne kao i iznosu protupravno stečene imovinske koristi u svakom pojedinom predmetu. Tek po okončanju postupaka, nakon pravomoćnih presuda sudova, znat će se kolike su kazne dobili - rekli su iz Državnog inspektorata.

Dodali su da Zakon o zaštiti potrošača, pa tako i inspektorat, štite kupce samo kad kupuju kod registriranog trgovca, ali ne i pri kupovini od privatne osobe preko oglasa ili interneta.

Mogu ih jedino sami tužiti na sudu, pišu 24sata.

hr Sun Oct 04 2020 16:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6ae31ddaf72d90a48b4568/80
Foto: Unsplash

Naše nove četveroslojne maske zaustavljaju koronu u 99 posto slučajeva

Ima sličnosti s klasičnom medicinskom maskom, ali joj nano sloj daje dodatnu zaštitu od virusa.
Domaća tvrtka Splendor tekstil, nakon što se u lipnju prva u Hrvatskoj odvažila na serijsku proizvodnju kirurških maski, sada je proizvela novi inovativni proizvod - četveroslojnu masku s 99-postotnom antibakterijskom i 99-postotnom antivirusnom zaštitom, piše Jutarnji list.

Posjetili su njihov pogon u Sesvetama te se na licu mjesta uvjerili o odličnom poslu koji trenutačno rade.

Ova obiteljska tvrtka ima pogone u Klanjcu i Sesvetama, a zapošljava više od 50 ljudi. Inače se bavi proizvodnjom Gore-tex odjeće, specijalne funkcionalne profesionalne odjeće. U Sesvetama rade isključivo maske i mjesečno ih tamo proizvedu četiri milijuna.


Nanotehnologija


Njihova nova maska temelji se na inovativnoj nanotehnologiji. Ima sličnosti s klasičnom medicinskom maskom, ali joj nano sloj daje dodatnu zaštitu od virusa. U vrijeme pandemije virusa covida-19 izuzetno je važna upravo takva zaštita.

"Sad smo suočeni s virusom, a medicinska ili bilo kakva druga maska pruža samo bakterijsku filtraciju. Budući da je inovativnost temelj funkcioniranja naše tvrtke, i sad radimo u tom smjeru."

Naime, medicinske maske su isključivo antibakterijske i za njihovu certifikaciju norma ne predviđa ispitivanje na viruse, nego isključivo na bakterije. Čak i medicinska maska najvišeg standarda stupnja 2R, uz to što ima više od 98 posto bakterijsku filtraciju i zaštitu od prskanja tekućina, nema zaštitu od virusa. To ih je ponukalo na razvoj maske koja bi, uz antibakterijsku, pružila i antivirusnu zaštitu.

Štiti, a ne šteti


"Naš je proizvod neusporediv s bilo čime što se sada može naći na tržištu. Koristimo posebne filterske materijale. Inače je u svim medicinskim maskama polipropilen, a ovdje je on u kombinaciji s inovativnom nanotehnologijom. Ne koriste se metali, nego polimer. Zato je ova maska i cijenom prihvatljivija i konkurentna na globalnom tržištu.

Polimer se ne razgrađuje i ne ulazi respiratorno u tijelo, potpuno je stabilan, kemijski inertan i iznimno izdržljiv na visoke i niske temperature i UV zrake te potpuno neškodljiv za zdravlje", objasnila nam je Suzana Perčić, voditeljica razvoja u Splendor tekstilu.

"Važno je napomenuti kako je bitno da maska štiti, ali je jednako važno i da ne šteti", naglasila je.
Nova maska prošla je sva europska laboratorijska ispitivanja, a i od relevantnih domaćih laboratorija dobili su vrlo dobre povratne informacije.

Nova četveroslojna maska Splendor tekstila može se nositi i 24 sata, a ako se nakon upotrebe spremi na higijenski prihvatljiv način, i dulje. Naravno, kod skidanja i stavljanja maske važno je biti pažljiv i imati potpuno čiste ruke.
Budući da je proizvodnja počela tek prije tjedan dana, maske se još ne mogu naći na tržištu, ali se mogu naručiti kod njih direktno.


Zaštitna oprema


Pakiraju se u kartonske kutijice od 50 komada, odvojene u plastične vrećice po pet komada da se mogu koristiti na praktičan i higijenski siguran način.

Tvrtka već 20 godina na tržištu nudi radno-zaštitnu opremu najviše kategorije tako da im certifikati i laboratorijska ispitivanja nisu ništa novo. Samo su sad uveli nove proizvode prilagođene trenutačnim potrebama u koronakrizi.
"Izvjesno je da nas čeka teška jesen što se tiče pandemije. Nadamo se da će naša nova maska s visokim stupnjem antivirusne filtracije pridonijeti zaštiti", zaključuju u tvrtki.

Važno je znati da se nošenje zaštitne maske pokazalo ključnim korakom u prevenciji širenja zaraze koronavirusa tijekom pandemije. Stručnjaci su utvrdili kako je upravo to, uz držanje razmaka, glavno sredstvo prevencije.

Respiratorni virusi, kojima pripada i koronavirus, šire se kapljicama oslobođenima iz dišnog sustava zaražene osobe, odnosno kihanjem, kašljanjem, govorom i slinom. Koronavirus se prenosi bliskim kontaktom sa zaraženim osobama, bez obzira na to imaju li simptome ili ne.

Nažalost, mnogi maske ne nose na pravilan način pa time poništavaju njihov smisao. Zbog toga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo opet izdao nove upute i savjete o nošenju maski te naglašavaju da je nužno i dalje se pridržavati svih propisanih mjera te i tijekom nošenja maske za lice održavati razmak između osoba od 1,5 metara, piše Jutarnji list.
hr Tue Oct 20 2020 08:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eafab786f2ab8b60d8b457a/80

VREMENSKA PROGNOZA Obilje sunca uz temperaturu do 21°C

Na Jadranu će kroz jutro puhati burin, a potom umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.
Danas se u većini krajeva očekuje pretežno sunčano vrijeme. 

Na Jadranu će kroz jutro puhati burin, a potom umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura kretat će se između 16 i 21
 °C.

Sutra će također biti sunčano uz slab vjetar i jutarnju temperaturu od 9 do 14
°C. Najviša dnevna pak iznosit će 20°C.
hr Tue Oct 20 2020 07:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f8e77166f52df8f1a8b45f8/80
Foto: HRT

Državni tajnik Bašić: 'Bojimo se da će biti puno veći broj bolesnika'

U ovom trenutku su kapaciteti dostatni, pritom misli na smještajne kapacitete, ali i kadar.

Ministar zdravstva i ravnatelj HZJZ-a održali su online sastanak s ravnateljima bolnica kako bi se dogovorili o strategiji i rasporedu bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, ali i hospitaliziranih.

Bašić: U ovom trenutku zdravstveni sustav je održiv

- Razloga za zabrinutost nema, ali ima razloga za oprez, rekao je Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, u emisiji Otvoreno.

Pojasnio je kako cijelo vrijeme "prate situaciju u cijeloj Hrvatskoj i vode računa, ne samo o oboljelima od covida-19 već i o drugim bolesnicima koji zahtijevaju pružanje zdravstvene skrbi s obzirom na njihove akutne ili kronične bolesti".

U ovom trenutku su kapaciteti dostatni, pritom misli na smještajne kapacitete, ali i kadar. Dodaje kako se ozbiljno razmišlja o ostalim opcijama kako ne bi došlo do situacije koja nam prijeti.

Osvrnuo se na današnji sastanak predstavnika veledrogerija i ministra financija Zdravka Marića zbog duga bolnica i ljekarni, rekao je da je diskusija bila bogata. Naglasio je da je bila riječ o sastanku ministra Marića sa svim ljudima koji se brinu o zdravstvenom stanju u zemlji.

- Svi ugledni članovi su donijeli odluku o tome u kojem pravcu se ide ne bi li se zbrinuli i COVID-bolesnici, ali da se osigura zdravstvena skrb i drugim bolesnicima, dodao je.

- U ovom trenutku zdravstveni sustav je održiv. Bojimo se, ako se ovakav trend nastavi, da će biti puno veći broj bolesnika i razmišljamo o aktivaciji rezervnih resursa, dodao je.

Ćorušić: Brine nas eksponencijalni rast

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić osvrnuo se na trenutnu situaciju s koronavirusom, budući da je virus ušao u KBC Zagreb prije 10-ak dana.

- Mi danas, večeras do 20 sati, imamo stabilnu situaciju u smislu prodora virusa. Bila je jedna situacija prije 2 tjedna, koja je vrlo brzo i efektno riješena. Danas imamo 21 zdravstvenog djelatnika koji je pozitivan i 117 u samoizolaciji, rekao je.

Ćorušić je naglasio kako KBC ima 5900 zaposlenika, od kojih je 4900 zdravstvenih i u ovome trenutku to lako podnesu reorganizacijom. Rade uobičajeno i svi pacijenti naručeni na pretrage, dijagnostiku ili zahvate su zbrinuti. Ističe kako ih zabrinjava eksponencijalni rast krivulje novozaraženih i da moramo biti spremni.

Zahvalio je svim djelatnicima. U smislu organizacije, više poteškoća im je zadao potres jer su ostali bez Šalate i Jordanovca, a za epidemiju su se spremali.

Bušić: U KB-u Sveti Duh situacija je stabilna

Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh, gdje je trenutno 15 zaraženih djelatnika, rekao je da bolnica radi potpuno stabilno. Naglasio je da su prvih šest mjeseci pojave koronavirusa bili bez zaraženih djelatnika i pacijenata, nakon toga su imali 5, 6 sporadičnih slučajeva, a proteklih dana je došlo do naglog rasta zaraženih.

- Situacija je stabilna, rekao je i dodao da svi odjeli rade.

O dodatnim edukacijama

Bašić je demantirao nagađanja da će zaraženi liječnici raditi u skafanderima, rekao je kako to sigurno nije plan, a kapaciteta imaju.

Pojasnio je i kako su počeli educirati dodatni kadar koji trenutno ne sudjeluje u jedinicama intenzivnog liječenja, kako bi ih osposobili.  

hr Tue Oct 20 2020 07:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e99601729111c14ee8b45b2/80
Foto: Screenshot / YouTube

Capak o novim mjerama koje bi mogli uvesti: "Nije nam potreban novi lockdown, postoji niz drugih mogućnosti"

Kaže da ne smatra da je potreban novi lockdown, ali je potrebno ''da se ljudi drže mjera''

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje što bi se dogodilo ako ne bude dovoljno liječnika i medicinskih sestara koji bi zamijenili zaražene zdravstvene djelatnike.

- Iako ne očekujemo takav scenarij i nadamo se da do njega nikad neće doći, pripremamo se za to. Imamo više od 1100 liječnika intenzivaca koji mogu raditi na respiratorima i intenzivnoj njezi COVID bolesnika i bolesnika od gripe.

Međutim, pripremamo se i za scenarij da će se educirati drugi kolege koji su bliski toj struci i mogu relativno brzo naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi. To se događalo i u vrijeme Domovinskog rata. - objasnio je Capak. Dodao je da su tada mladi liječnici prolazili tečajeve hitne pomoći.

- Ministarstvo zdravstva će u suradnji s bolnicama pripremiti takve tečajeve, ali se nadamo da do toga neće doći. - kazao je.

''Ne planiramo uvoditi policijski sat''

Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu podnijeti prije najcrnjeg scenarija, Capak ističe da ''smo daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sustav''.

Otkrio je i da se ne razmišlja o uvođenju policijskog sata. ''Mi o tome dosad nismo razgovarali niti planiramo to uvesti'', poručio je ravnatelj HZJZ-a.

Je li lockdown rješenje?

Kaže da ne smatra da je potreban novi lockdown, ali je potrebno ''da se ljudi drže mjera''. 

- Ima još čitav niz mogućnosti. Dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanja, pa čak i u obiteljima. - kazao je i istaknuo da mu se čini da je Hrvatske među najliberalnijim zemljama u Europi.

hr Mon Oct 19 2020 21:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .