Preliminarna šteta od požara bez šuma 42,4 milijuna kuna

Davor Božinović je s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje i lokalnim predstavnicima u subotu obišao opožarena područja Splitsko-dalmatinske županije. Najavio je da će prioriteti biti jačanje suradnje policije i lokalne samouprave, bolja oprema i podizanje statusa.

U obilasku je iskazao i zahvalnost jedinici specijalne i interventne policije u Mravincima. “U jedinici specijalne i interventne policije u Mravincima pokazali ste veliku snagu i patriotizam”, napisao je na twitteru. 

Božinović je u četvrtak na sjednici Vlade naveo da preliminarno izvješće PU Splitsko-dalmatinske pokazuje da su u potpunosti izgorjele tri nastanjene kuće i djelomično 33. Također, u potpunosti je izgorjelo 13 nenastanjenih kuća, a djelomično jedna, 18 osobnih automobila u potpunosti i četiri djelomično, četiri teretna automobila u potpunosti i djelomično jedan, 11 maslinika, dva plastenika u potpunosti i jedan djelomično te jedan staklenik u potpunosti.

Mijenjanje zračnih struja kod Splita pogodovalo je širenju požara koji je izbio 17. srpnja u noći oko jedan sat, a do danas je u njegovom gašenju angažiran 801 vatrogasac, 162 vozila vatrogasne zajednice i to domicilnih vatrogasca, dislociranih snaga s kopna kao i pripadnici devet vatrogasnih zajednica županija. U gašenju su angažirani i pripadnici MUP-a njih više od 400, Oružanih snaga, HGSS-a, Hitne službe, kao i zračne snage Oružanih snaga RH.

Zbog požara koji su početkom tjedna poharali Dalmaciju, pogotovo splitsko područje, župan Blaženko Boban proglasio je elementarnu nepogodu.Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je u subotu na svom twitteru preliminarnu procjenu šteta od požara na splitskom području koja, bez izgorjelih šuma, iznosi 42,4 milijuna kuna.

POSLJEDNJE DODANO: