Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd479610e49386a168b4663/80

Upoznajte Antonia čije kolumne na našem portalu možete redovito čitati!

30-godišnji Antonio Milanović iz Zadra ima je težak životni put. Unatoč svemu u životu je pronašao dovoljno razloga za sreću i pozitivnu energiju

“Svatko od nas ima svoju životnu priču. Svaka je drugačija i jedinstvena na svoj način. Bez obzira želimo li ili ne u nju se moramo uklopiti”.

Prije točno devet mjeseci na naš redakcijski mail stigao je mail dečka koji se želio zaposliti u svojoj struci. Pisalo je da želi pisati bez obzira na prepreku što je osoba s invaliditetom. Puno puta bio je sputavan, ali ovaj put sreća mu se osmijehnula. Tako je Antonio postao naš kolumnist koji s vremena na vrijeme napiše svoju kolumnu “Me, myself and I”. U njoj priča o svom životu i životnim neprilikama koje su ga snašle. Sada Antonio ima 30 godina. Diplomirani je novinar, a završio je i preddiplomski studij informacijskih znanosti u Zadru. Trenutno je zaposlen u Gradskoj knjižnici Zadar već godinu dana. 

U slobodno vrijeme voli uživati s prijateljima, a nedavno je pokrenuo i Youtube kanal jer uživa snimajući video klipove. 

S Antoniom smo odlučili napraviti intervju kako bi ga što bolje upoznali i otkrili tko se krije iza zanimljivih priča.

Jesi li se kroz život puno puta susreo s problemima kakve imaju osobe s invaliditetom? 

Naravno. Od omaložavanja, izrugivanja, maltretiranja i diskriminacije. Sve su to bile sastavnice mog života, neke prije, a neke još i danas. Ali kako vrijeme prolazi toga hvala Bogu ima trenutno sve manje.

Antonio kaže da ni sustav, ni zakon ne idu pod ruku osobama s invaliditetom..

Nažalost, zakoni su još neuređeni i nisu prilagođeni osobama s invaliditetom. Sudjelovao sam među rijetkima u prijedlogu za promjenu zakona i u javnom raspravljanju davajući uporno prijedloge promjene istih... Posao još nije gotov jer se još neki zakoni moraju izmijeniti na čemu i radim kako bi život u Hrvatskoj bio donekle korektan za nas. Važno je napomenuti da zakoni u kojima sam sudjelovao kako bi se promijenili, nisu promijenjeni samo za mene nego za sve koji imaju invaliditet u ovoj državi.

Ni poslodavci u Hrvatskoj nisu pohvalni kada su u pitanju osobe s invaliditetom, ali nije samo u njim problem. 

- Poslodavci za sad jako teško daju prilike nama s invaliditetom, ali opet ne možemo ih kriviti za sve jer se dosta osoba s invaliditetom po onome što ja vidim zatvara u sebe i pokazuje nesigurnost za involviranje u društvu. Tako da sam ja morao prije zaposlenja povući do najviših institucija u Hrvatskoj kako bi se moja želja za radom ozbiljno shvatila. Dakle, poslodavci su otvoreni prema nama onoliko koliko i mi prema njima, naravno ne govorim o svima. Postoje poslodavci koji i dan-danas svjesno krše zakon i ne dopuštaju osobama s invaliditetom zapošljavanje i sam se pitam zbog čega je to tako bez obzira na sve navedeno.

Antonio kaže da mu pisanje olakšava, a dobio je ideju i za pisanje knjige..

- Za pisanje me potaknula majka i događanja u mom životu za koje smatram da trebaju biti zabilježena da bi drugi možda dobili snagu za borbu. Vjerojatno još ne bi krenuo s pisanjem da nisam počeo pisati za Dalmacija News čija je urednica imala ideju da započnem pisati kolumnu o svom životu i time potakla da se ta knjiga vjerojatno puno prije realizira nego što inače i bi. Inače, o knjizi razmišljam već zadnjih pet, šest godina i nadam se da će kroz godinu, dvije, a možda i prije ugledati svjetlo dana.

Zadranin je pun pozitivne energije i uvijek vjeruje u bolje sutra..

- Svaki dan pokušavam pomicati svoje granice jer smatram da je život lijep zapravo onoliko koliko se sam potrudiš da ti bude i motivacija za svaki dan mi je uglavnom učiniti što ljepši život sebi i drugima oko sebe jer bez tih drugih ne bi nikako bilo zanimljivo. Naravno da ponekad zaboravim na tu moju nit vodilju jer loše stvari koje ponekad me odmaknu od takvog razmišljanja tako da svaki dan nije onakav kako sam ga ja zamislio, a tada mi je motivacija uglavnom: sutra će biti puno bolje.

Glavna osoba u Antonijevu životu je njegova majka koja mu je neizmjerna podrška. Bez njene upornosti i truda, Antonio ne bi dogurao do pojedinih ciljeva..

Bez moje mame bi 90 posto stvari koje su napravljene bile neizvedive. Ona je imala teške periode. Bilo joj se teško nositi s osudama ljudi o nama koji smo invalidi. Puno je primala niskih udaraca od svoje najbliže okoline kao i ostalih, a nažalost ne mogu ni danas reći da su ti udarci prestali jer ljudi znaju biti jako surovi i sebični. Naravno da je ona sve to stoječki podnijela i ojačala sebe na vrijeme te kako je postajala starija naučila je zanemarivati zle kometare. Imala je svoj pravac, par ljudi koji su je razumijeli i jaku glavu. I drugo joj ništa više nije trebalo. Neke teške situacije prolazi i danas, ali ih puno prije prihvati i krene naprijed nego kako je to prije bilo. Bitna je mentalna snaga, jasan cilj i par dragih ljudi.

Kakvi su planovi za budućnost?

Jedan od planova mi je položiti stručni ispit u knjižničarstvu koji mi je pred vratima. Zatim što više putovati i uživati s dragim ljudima. Naravno želim realizirati projekt moje prve knjige čim prije i uz sve to planiram se dalje obrazovati ako to bude bilo moguće financijski i na bilo koji drugi način.

Antonio kaže da nije volio kada bi ga ljudi sažalijevali. To mu je smetalo i uvijek je želio drugima dati doznanja da je spreman boriti se. 

I za kraj, jedna motivacijska poruka za sve osobe s invaliditetom..

Budite svoji, ustrajni, imajte jasne ciljeve i ne dopustite da vaš invaliditet postane vaš kompleks.

U životu je važno boriti se i ne odustajati od vlastitih ciljeva. Na putu do uspjeha stoji bezbroj prepreka, ali uz upornost i pomoć drugih i one postaju savladive. Tako je to i kod Antonia - upornost i ustrajnost kao glavne vrline ovog dečka koji je bez obzira na sve, zadovoljan s onim što mu je život pružio..


Antonijeve kolumne možete pronaći OVDJE

 







hr Sat Oct 27 2018 16:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af15ebc2af47fd1ac8b4822/80

Hrana za zdravo srce: Pet namirnica koje čiste krvne žile

Nutricionisti i liječnici savjetuju da se što češće bijela riža zamijeni integralnom, a ne treba zaboraviti niti na svestrani ječam, zob, kvinoju, pir i amarant koji se rijetko nađu na jelovnicima većine...

Cjelovite žitarice riznica su zdravlja koje snižavaju loš kolesterol i blagotvorno djeluju na cjelokupan organizam. Saveznice su mršavljenja jer produljuju osjećaj sitosti, štite zdravlje probave, kao i srca te kardiovaskularnog sustava.

Stoga nutricionisti i liječnici savjetuju da se što češće bijela riža zamijeni integralnom, a ne treba zaboraviti niti na svestrani ječam, zob, kvinoju, pir i amarant koji se rijetko nalaze na jelovniku mnogih. Najmanje je 7 razloga zašto bismo gotovo svaki dan trebali jesti "besmrtnu žitaricu", baš kao i druga zrnca dobra zdravlja. 

Pseudožitarica heljda popularan je izbor jer se ne kuha predugo, ali prije pripreme dobro ju je namočiti. Tako fitinska kiselina iz heljde neće vezati minerale tijekom probave – i izbaciti ih iz organizma.

Zlatni začin

Kurkumin je prirodni pigment i najvrjedniji sastojak kurkume, korjenaste biljke koja se tijekom povijesti koristila se kao začin, sredstvo za iscjeljivanje. Dio je curry praha koji je mješavina 20 vrsta začinskog bilja i sjemenki. karakterističnu boju može zahvaliti kurkuminu koji je djelotvoran u snižavanju kolesterola i šećera te sprečava grušanje krvi.

Zamjena za maslac

Aligatorska kruška' je jedna od najkaloričnijih voćki na svijetu. U 100 grama ploda skriva se čak 160 kalorija, no riječ je o zdravim masnoćama – oleinskoj kiselini. Ove nezasićene masne kiseline smanjuju loš kolesterol u krvi, te doprinose zdravlju srca i krvožilnog sustava.

U stotinu grama avokada ima 2 grama bjelančevina zbog čega se ovo tropsko voće smatra dobrom alternativom za vegane, ali i ljude koji ne jedu meso ili ribu. Avokado se najčešće maže na tost, ili se od ovog voća rade umaci kao što je guacamole. Europski moreplovci su ga, pak, nekad koristili kao maslac.

Čuvar srca 

Losos je jedna od najzdravijih riba u svjetskim morima, a karakterizira ju narančasto-ružičasta boja mesa. U stotinu grama lososa nalazi se oko 200 kalorija, ali i 20 grama bjelančevina. Omega-3 masne kiseline smanjuju masnoću u krvi, odnosno loš kolesterol, pa se smatraju čuvarem srca i cijelog krvožilnog sustava. Losos je i dobar izvor selena, fosfora, kalija te vitamina iz B skupine. Ovi nutrijenti jamče dobar rad živčanog sustava, jačaju kosti i zube te pretvaraju hranu u energiju.

Svemoćni češnjak

Veliki grčki matematičar Pitagora češnjak je nazivao "kraljem začina“, ne samo zbog okusa već i zbog utjecaja na zdravlje. U narodnoj i tradicionalnoj medicini oduvijek zauzima važno mjesto. Češnjak sprječava starenje i začepljenje arterija, značajno smanjuje kolesterol u krvi i vrlo je učinkovit u borbi protiv srčanih bolesti. Osim toga, snižava krvni tlak i učinkovit je lijek za uobičajene prehlade, piše punkufer.hr


hr Sun Jan 20 2019 08:58:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c438f810e49388a838b4579/80
Foto: Pixabay

Evo zašto biste trebali biti oprezni ako se grijete na električne grijalice

Ako ste među onima koji nakon kupanja pale električnu grijalicu kako bi se ugrijali, ovo je za vas
Neki ove uređaje pale kako bi dodatno ugrijali prostor ili ruke ili promrzle noge nakon dolaska kući.

Sve u svemu, koji god razlog bio što koristite električne grijalice, ovo je dobro znati. 

Isušuju zrak

Električne grijalilce isušuju zrak prostorije u kojem boravite pa ako ih često koristite može se dogoditi da je zrak u vašem stambenom prostoru previše suh. To može uzrokovati i probleme s kožom, posebice djece i dojenčadi koja imaju osjetljiviju kožu. 

Pogoduju respiratornim poblemima

Upravo zbog već navedenog problema sa suhim zrakom, može za posljedicu imati i uzrokovanje ili pogoršanje respiratornih problema. Ako koristite električne grijalice, svakako vodite računa oko toga da imate dovoljno vlage u zraku. 

Svakako pazite da grijalice, dok ih koristite, ne pokrivate s ničim i pazite da ih ne držite u blizini djece. - piše Večernji list


hr Sat Jan 19 2019 21:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf917fa0e493852238b4607/80

Trenutak u danu kada biste trebali prestati s konzumacijom kave

Iako ste zadnju šalicu kave popili još popodne, svejedno će imati utjecaj na kvalitetu sna

Za mnoge od nas, kava je neizostavni dio svakodnevne rutine. Ujutro nam daje snage za lakši ulazak u dan, popodne nam pomaže u trenucima kada nam energija počinje padati, a navečer nas drži budnima da lakše učimo za ispit koji imamo jutro nakon. 

No, koliko god nam pomaže prebroditi dan, znanstvenici sugeriraju da bi u određeno vrijeme u danu trebali kavi reći 'dosta'. 

Prema rezultatima istraživanja, trebali bi prestati konzumirati kofein nakon 14:00 sati ili barem sedam sati prije odlaska na spavanje. U suprotnom bi mogao negativno utjecati na zdravlje, iako osobe više ni ne osjećaju njegove učinke. 

Iako su svi sudionici istraživanja bez problema noću uspjeli zaspati, uređaji koji prate kvalitetu sna su otkrili kako je san bio ometan svima onima koji su konzumirali kofein šest sati, tri sata i neposredno prije spavanja. 

Također, rezultati su pokazali kako konzumiranje dvostrukog espressa tri sata prije spavanja može vratiti 'tjelesni sat' 60 minuta unatrag. Neuravnotežen tjelesni sat može voditi do pojave raznih srčanih bolesti i neurodegenerativnih poremećaja kao Alzheimerove bolesti. 

Idealno vrijeme za konzumiranje kofeina je između 10 ujutro i 12 popodne, a to je ujedno i vrijeme kada nam je kava najpotrebnija. - piše Život i stil

hr Sat Jan 19 2019 16:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2fc08e0e49388b6d8b456a/80
Foto: Pixabay

Jeste li znali da geni mogu usmjeriti čak 50% naših poslovnih odluka?

Nikolaus Franke, voditelj Instituta za poduzetništvo i inovacije na bečkoj poslovnoj školi WU Executive Academy, otkriva.

Profesor Nikolaus Franke, voditelj Instituta za poduzetništvo i inovacije na bečkoj poslovnoj školi WU Executive Academy govori o povezanosti genetike i poduzetništva, objašnjava kako njihova poslovna škola potiče razvoj poduzetništva kod polaznika te kako im pomažu u razvoju njihovih poduzetničkih ideja. 

Koliko su geni povezani s poduzetništvom?

Provedeno je internacionalno istraživanje povezanosti gena i poduzetništva, a rezultati su važni i slični u gotovo svim zemljama. Ako su vam roditelji poduzetnici, imaju svoju tvrtku ili su samo pokrenuli tvrtku, velike su šanse da ćete i vi ići tim stopama, postotak je desetak posto u Austriji i sličan je za  većinu europskih zemalja. Nema sumnje da poslovni put vaših uzora ima velik utjecaj na to kako ćete gledati na svoju poslovnu budućnost i način na koji ćete o tome razmišljati. Upravo zbog toga na našim predavanjima i seminarima imamo niz takvih primjera i priča jer su nam one bliske, prenosi poslovni.hr

Posebno su zanimljivi rezultati s blizancima, odgajaju ih isti roditelji, rastu u istom okruženju i jedno od njih je gotovo uvijek slijedilo put roditelja. Jednojajčani imaju veću vjerojatnost da će slijediti roditelje i jasno je da na to ne utječe okolina i odgoj već genetika. U skandinavskim zemljama imaju posebne baze podataka i za to, dokazujući da geni utječu barem 50 posto na poslovne odluke i put koji ćemo odabrati. To nije iznenađujuće jer takvih primjera ima i na drugim poljima, u sportu, glazbi, likovnoj umjetnosti. Govorimo o vjerojatnosti, ne o sigurnosti jer ne postoji gen za poduzetništvo poput, primjerice gena, koje će vam odrediti boju očiju i ostalih fizičkih karakteristika. 

Na koje načine na vašem fakultetu potičete poduzetništvo u studentima?
Trudimo se da oni postanu svjesni svojih potencijala i da ideja poduzetništva bude popularna među našim polaznicima, razgovaramo s njima, individualno i u grupama. To je problem u mnogim kontinentalnim europskim zemljama koje nisu svjesne vrijednosti i važnosti poduzetništva i važnosti  razvijanja poduzetničkog duha kod ljudi. Hrabrost, ekstrovertiranost, kreativnost , potreba za dokazivanjem sve su to osobine koje su potrebne za uspješnog poduzetnika. Iz toga proizlazi da mi na fakultetima i u obrazovnim institucijama pokušavamo aktivirati taj potencijal. To nisu osobine koje dolaze same od sebe, treba ih razvijati i poticati. Nedavno smo imali projekt u kojem smo poslali naše studente u škole da djeci približe poduzetništvo i ideju da samostalno naprave projekt, pokažu inicijativu i da nađu kreativno rješenje.  Poduzetništvo treba razvijati od malih nogu.

Kako biste vi objasnili što danas znači biti poduzetnik?
Ključne su dvije stvari, uočiti priliku, a kad to učinite, aktivirati se i iskoristiti je i to tako da iz toga izvučete najbolje što možete i znate. Bez toga niste poduzetnik. Ne smijete razmišljati o tome kako netko bi mogao iskoristit tu priliku, vi morate biti ti koji će je iskoristiti. Tržišta i stanje na tržištu stvaraju prilike i vi ih samo trebate naći i biti odvažni. Ipak, ne treba ići ni u krajnosti jer u poduzetništvu ne trebate biti kockari, već svaki korak promisliti i tražiti pomoć ako je potrebno. Magične formule  i recepta nema, ali hrabrost je ključna. 

Napravili smo istraživanje s našim studentima, mjerili smo njihove sposobnosti prepoznavanje prilike na vrlo standardizirani način, i zatim smo to ponovili nakon što su proveli semestar u inozemstvu. Čak 70% njih pokazalo je razvijenije sposobnosti nakon tog semestra. Kasnije smo napravili isto testiranje i s onima koji nisu proveli semestar vani i u drugom mjerenju nije bilo promjene. To je dokaz da iskustvo mijenja vašu percepciju i sposobnosti, kad vidite nešto novo, nove prilike tržišta i stvaranja novih proizvoda. Ti rezultati su posebno zanimljivi jer se danas na migracije gleda kao na nešto loše što moramo zaustaviti, a to je zapravo samo jedan od načina stvaranja boljih poduzetnika i širenja njihovih znanja. 

Na koje načine pomažete svojim studentima koji imaju stvarne i razrađene poduzetničke ideje, startupe ili proizvode?
Uz mene je cijeli tim ljudi koji pomaže takvim studentima, imamo centar koji je posvećen ranoj fazi razvoja poduzetništva. To nije inkubator, jer njih imam puno po Austriji, mi smo više za početni razvoj ideja. Podrška smo im u razvoju ideje do finalnog proizvoda, savjetujemo ih, ohrabrujemo ih da nađu tim jer je tako lakše razraditi ideju. Radimo i na projektima sa samim poduzetnicima i naše studente šaljemo njima, provedu semestar tamo i uče. 

Ulažete li vi kao fakultet u startupe?
Ne. Osobno sam protiv toga jer smatram da bismo time usporili njihov razvoj, nije na nama da investiramo u njih nego da ih naučimo kako da sami dođu do toga.

hr Sat Jan 19 2019 10:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .