Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Hoće li pacijenti imati ikakve koristi od novih pravila rada za obiteljske liječnike?

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2019., nakon što dobije zeleno svjetlo na aktualnoj sjednici Sabora. Iako su sindikati pozvali zastupnike da odbace taj 'kaotičan i diskriminatoran zakon, koji zdravlje pretvara u robu', očekuje se da će većina zastupnika ipak poduprijeti novi propis koji među brojnim promjenama u organizaciji zdravstvene zaštite donosi nova pravila rada za liječnike obiteljske medicine. Što u tom segmentu mogu očekivati pacijenti, a što sami liječnici?

Na prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti uloženo je čak 30-ak amandmana, a ministar Milan Kujundžić, čini se, spreman je na promjene. 'Već analiziramo amandmane i s velikom zahvalnošću i poštovanjem uvažit ćemo sve što je dobro sugerirano, neovisno s koje strane dolazi - bez stranačkih i osobnih razina', najavio je Kujundžić u srijedu u emisiji 'Izaberi zdravlje' Hrvatskog radija.

Novi zakon predviđa i dežuranje liječnika koncesionara u domovima zdravlja vikendima i blagdanima, što bi trebalo donekle rasteretiti hitne bolničke prijeme, te ministar ističe da više neće biti problema oko toga tko treba dežurati. Upravo na taj problem s liječnicima koncesionarima ukazao je Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu. - Dio njih nije bio zadovoljan uvjetima koji su propisani za dežurstvo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i nisu dežurali - kazao je Jurković.

Dr. Dragan Soldo, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora, pojašnjava za tportal da prema novim odredbama o dostupnosti zdravstvene skrbi liječnici koncesionari više neće imati mogućnost izbora u pogledu dežurstava vikendima i blagdanima, nego će i oni morati dežurati.

- Veliki je problem to što ordinacije u kojima bi liječnici trebali dežurati u većini slučajeva nisu opremljene sukladno Pravilniku Ministarstva zdravstva o minimalnim uvjetima za obavljanje zdravstvene djelatnosti. Primjerice, dužni ste pacijentu pružiti uslugu, a nemate EKG. S jedne strane, zakon vas obvezuje na dežurstvo, a s druge nikoga ne obvezuje da liječnicima osiguraju prostor za dežurstvo. To znači da možete dežurati i na livadi ako to traži dom zdravlja', slikovito će Soldo, dodajući da je odgovornost za opremu na domovima zdravlja koji organiziraju dežurstva.

Poslodavci u zdravstvu, inače, nisu zadovoljni time kako se u novom zakonu uređuje odnos domova zdravlja i sadašnjih koncesionara, odnosno budućeg sustava ordinacija. Prema predloženom zakonu, dom zdravlja obvezan je uz odluku osnivača (županije, odnosno Grada Zagreba) osigurati to da u svakoj djelatnosti primarne zdravstvene zaštite ima do 25 posto ordinacija.

- Ne vidimo razlog za takvo ograničenje. Zalagali smo se za to da lokalna uprava, koja najbolje poznaje situaciju na terenu, odredi u kojem će se obliku ta primarna zdravstvena zaštita obavljati – hoće li to biti koncesionari, pola-pola, hoće li svi ići u koncesiju ili će svi u domove zdravlja - to je u konačnici za pacijente potpuno nebitno, ali je za organizaciju zdravstvene zaštite to vrlo, vrlo bitno - rekao je Jurković. On, inače, smatra da je rezultat privatizacije primarne zdravstvene zaštite iz 1996. godine zapravo takav da pacijente danas uglavnom liječe bolnički specijalisti, a primarna zdravstvena zaštita pretvorila se u 'skupu administraciju'.

U ordinacijama će se obavljati djelatnosti obiteljske (opće) medicine, dentalne zdravstvene zaštite, zdravstvene zaštite predškolske djece, zdravstvene zaštite žena, medicine rada/medicine rada i sporta te specijalističko-konzilijarna djelatnost (SKZ). Definiranjem privatne prakse u ordinaciji, bez koncesije, dakle bez vremenskog ograničenja, osigurava se trajniji i sigurniji oblik pravnog statusa liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te se 'izjednačava položaj svih zdravstvenih radnika u privatnoj praksi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (dosadašnji zakupci i koncesionari)', stoji u zakonskom prijedlogu.

Soldo poručuje da liječnici žele da se omogući normalno poslovanje i ulaganje u ordinacije, kao i stvaranje uvjeta za prave grupne prakse te zapošljavanje medicinskog i nemedicinskog kadra. Nadaju se i kako će najavljene promjene liječnicima obiteljske medicine otvoriti vrata slobodnog izbora između rada u ustanovi i rada u vlastitoj ordinaciji te da neće postati poluge prisile koje tjeraju liječnike obiteljske medicine u jedno ili drugo, piše tportal.hr

hr Thu Oct 25 2018 22:21:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c476f0a0e49389e858b45f9/80
Foto: HRT

Nakon pola godine Sućuraj ima liječnicu: "Odlučila sam se na ovaj korak radi boljih uvjeta rada"

Istočna punta Hvara napokon ima stalnu medicinsku skrb
Nakon više od pola godine Sućuraj na Hvaru napokon ima svoju liječnicu! Stigla je čak iz Makedonije jer se ni jedan liječnik iz Hrvatske nije javio na natječaj, kojim su se, uz radno mjesto, nudili stan i bonus od 50 000 kuna na godinu. 

Prvi dan na poslu i već puna ordinacija. Pohrlili su Sućuranci izmjeriti tlak, uzeti tablete za prostatu, upoznati novu liječnicu. Četristotinjak pacijenata je odahnulo. Nakon pola godine istočna punta Hvara ima stalnu medicinsku skrb. 

Nova je liječnica toliko željela doći na otok da je položila i državni stručni te još 8 ispita za nostrifikaciju diplome. 

- Odlučila sam se na ovaj korak radi boljih uvjeta rada. Nudi se, kao što znate, i stan i bonus nakon godinu dana, a sve je to primamljivo za jednog mladog liječnika, kazala je liječnica u Sućurju Divna Vojnovska

Zemlju gdje vječno sunce sja zamijenila je najsunčanijim hrvatskim otokom. Iako su je dočekale kiša i južina, Divna kaže da joj je - divno. - piše HRT
hr Tue Jan 22 2019 20:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/583815d71eea8f44ec8b45cc/80

Dubrovnik: Zbog manjka medicinskih sestara i gripe odgođene operacije i pregledi

"Ne želimo da netko zbog manje operacije žuči zaradi gripu, upalu pluća ili još kakve daljne komplikacije."

S obzirom na manjak prostora i veliki broj oboljelih od gripe, Opća bolnica Dubrovnik donijela je novu mjeru sigurnosti kojima se obustavlja izvođenje hladnih operativnih zahvata i prijem pacijenata na elektivne pretrage od srijede 23. sječnja pa sve do kraja epidemije.

- Proglasili smo zabranu posjeta još prije Nove godine kada epidemija nije bila u jeku, najviše kako bi vodili računa o sigurnosti pacijenata i osoblja. Druga mjera koju smo uveli, s obzirom na manjak prostora i veliki broj oboljelih od gripe, a imamo između 50 i 60 hospitaliziranih, jest zabrana hladnih operativnih zahvata i prijem pacijenata na elektivne pretrage. 

Privremeno se spajaju odjeli za urologiju i za plastičnu kirurgiju te odjeli za opću internu medicinu i za gastroenterologiju, a sve medicinske sestre se stavljaju na raspolaganje glavnim sestrama ovih odjela i pomoćnici ravnatelja za sestrinstvo. To su sve privremene mjere koje poduzimamo u najvećem interesu pacijenata i osoblja. Svi hitni slučajevi će se i dalje obavljati, a hladni zahvati bit će odgođeni do kraja provođenja mjera. Ne želimo da netko zbog manje operacije žuči zaradi gripu, upalu pluća ili još kakve daljne komplikacije – potvrdio je za DuList ravnatelj OB Dubrovnik, dr. Marijo Bekić.

Bekić ističe kako dodatno situaciju otežava problem koji je zahvatio cijelokupno zdravstvo u Hrvatskoj, a to je manjak sestrinskog osoblja. Naime, pacijenti s komplikacijama zahtijevaju intenzivniju skrb.

- Zahvaljujući prenamjeni prostora i spajanju odjela i ljudstva, omogućili smo veći broj sestara kako bi pacijenti primali adekvatnu skrb. Komplikacije zahvaćaju osobe smanjene imonološke aktivnosti i djecu, te onda takvi pacijenti zahtjevaju veću skrb, odnosno više osoblja po odjelima – ističe Bekić.

Naglašava i kako mjesta za brigu ima, ali ne i za paniku.

– Potencijalnog razloga za brigu zaista ima. Sezona je gripe i imamo pacijente s upalom pluća i ozbiljnim dijagnozama za koje nikako ne možete predvidjeti kako će završiti unatoč svim poduzetim mjerama. Prepoznajemo situaciju i u stalnom smo kontaktu s Ministarstvom zdravstva. Mjesta za paniku nema. Naše osoblje je uistinu već petu godinu dobro procjepljeno. Sve kolege koje poznajem su se cijepili i to je obveza svakog djelatnika koji radi s pacijentima. – zaključuje Bekić. - piše DuList

hr Tue Jan 22 2019 19:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57e00f1d8d350a64098b458e/80
Foto: Facebook

Vrgorac organizira prosvjed za tunel Ravča-Drvnik: "Zezaju nas na desetke godina, ovo će biti zadnja opomena"

Prosvjed počinje u 11:00 na ulazu u Gospodarsku zonu Ravča na odvojku ceste prema Drveniku

Grad Vrgorac, 26. siječnja 2019. godine, organizira prosvjed za projekt spojne ceste i tunela Ravča-Drvenik. 

Uoči prosvjeda, gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić, oglasio se putem Facebook profila.

- U subotu neće biti običan prosvjed jer kada nepravda postane zakon onda otpor postane dužnosti. Vrijeme je za radikalnije poteze da nas shvate ozbiljno. Zezaju nas na desetke godina. Mijenjale su se Vlade, a svak nas zeza. Obećanja bez pokrića. Kako naš narod kaže: “zadnja rupa na svirali”.

 U subotu će biti opomena pred turističku sezonu. Naime, nakon prosvjeda zamolit ću sve nazočne da uđu s osobnim automobilima na autocestu A1 (čvor Ravča) i krenu prema Vrgorcu (cestarina 5 kn, udaljenost 10 km).

Vozit ćemo minimalnom dopuštenom brzinom, a s obzirom na najave dolaska jako puno sudionika formirati će se kolona na autocesti prema čvoru Vrgorac koji je udaljen 10 km od čvora Ravča. Ako i nakon ovog prosvjeda stanje ostane isto, ponovit ćemo sve u srcu turističke sezone samo tada nećemo voziti minimalnom dopuštenom brzinom. - napisao je.

Okupljanje prosvjednika je u 10:00 na gradskom kolodvoru u Vrgorcu, a polazak prema Ravči je u 10:30.

Prosvjed počinje u 11:00 na ulazu u Gospodarsku zonu Ravča na odvojku ceste prema Drveniku.

hr Tue Jan 22 2019 18:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0fa5260e493801448b4580/80
Foto: D.N.

Mladi u borbi protiv raka kože: “Umiranje Hrvata od melanoma posljednjih 30 godina povećalo se po nevjerojatnoj stopi!”

Rotaract klub Split odlučio na humanitarnu akciju kupnje elektrokautera, vrijednog medicinskog uređaja za Odjel maksilofacijalne kirurgije u KBC-u Split

Vrijeme da netko progovori o problemu s kojim se suočavaju sve europske zemlje, a odnose se na stalan porast incidencije melanoma koji je veći od bilo kojeg drugog zloćudnog tumora. Rak kože najčešći je zloćudni tumor kod ljudi od kojeg u Europi oboli godišnje više od 3,5 milijuna osoba! Iako tek manji broj otpada na melanom, taj oblik raka kože je najzloćudniji i ako se pravovremeno  ne otkrije može metastazirati.

Naime, britansko istraživanje je pokazalo da je od 18 zemalja čije su se statistike pratile od 1985. do danas, u osam zemalja učestalost smrti od raka kože kod muškaraca povećana za 50 posto ili više!  Svjetski prvaci u tom groznom takmičenju su Irska i Hrvatska s dvostruko češćim umiranjem muškaraca od raka kože, od melanoma, danas nego 1985.

Službeni podaci za Hrvatsku su takvi da melanom kod nas i dalje raste, da je godišnje povećanje do čak deset posto, da obolijevaju češće muškarci nego žene, kao i drugdje u svijetu. Rak kože danas je među muškarcima u Hrvatskoj deveti najčešći zloćudni tumor i raste, a kod žena deseti najčešći i također raste, u konkretnim brojkama: 2015. godine od njega su kod nas oboljela 362 muškarca i 287 žena. Također, sve češće u Hrvatskoj obolijevaju djeca i tinejdžeri.

Problem u Hrvatskoj je neujednačenost tehnološke opremljenosti u bolnicama, nedovoljno razvijena platforma za teledermatologiju kojom bi se mogla omogućiti dostupnost dermatologa i u izoliranim krajevima, ali i ubrzati proces naručivanja na subspecijalistički pregled kod postavljene sumnje na rak kože.

Nedostatak sustavne prevencije za osobe koje spadaju u rizične skupinu poput osoba izrazito svijetle puti, sportaša, starijih, osoba plavih očiju i kose, onih koji imaju veliki broj madeža, pozitivnu obiteljsku anamnezu melanoma ili su imunosuprimirani, problem je s kojim se suočava većina europskih zemalja.

Upravo zato se Rotaract klub Split odlučio na humanitarnu akciju kupnje elektrokautera, vrijednog medicinskog uređaja za Odjel maksilofacijalne kirurgije u KBC-u Split kojim se uklanjaju tumori kože, čime bi se dugoročno smanjilo liste čekanja pacijenata u našem gradu i podiglo razinu liječenja ove zloćudne bolesti.

Cilj je potaknuti ljude da razumiju da su zloćudni tumori kože, među kojima i melanomi, izlječivi ukoliko se otkriju na vrijeme. Sumnjate li ili primijetite zabrinjavajuće znakove koji bi mogli govoriti u prilog zloćudne promjene na koži, bez odgode potražite savjet liječnika.

Pozivaju se svi građani da uplatom simboličnih iznosa na žiro račun ove humanitarne akcije (PBZ) HR41 2340 0091 5109 76154 do 30. siječnja, pripomognu u ostvarivanju ovog humanog cilja.

Projekt je pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Grada Splita.

hr Tue Jan 22 2019 17:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .