Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/56e343500890d29f3d8b45a9/80
Foto: Jabuka TV

Dobro ih je "oprao": Prgomet bez zadrške o mentalnoj slici političara

Drago Prgomet otkrio je što njegova obitelj kaže na liječnički poziv i politički angažman, a dotakao se i ministarskih poziva u ordinaciju "preko veze"
Iako je on taj koji drugima, kao specijalist otorinolaringolog, radi pregled uha, grla i nosa, ovoga puta uloge su zamijenjene. Na stolcu je Drago Prgomet, a pregled radi njegov kolega Boris.

- Situacija je odlična, dobro diše kroz nos, nema deformacija septuma, glasnice uredno izgledaju, što se i očekuje s obzirom da je profesor nepušač. Doduše puno priča, ali to se ne vidi na glasnicama - govori doktor Boris Bumber.

- Ne mogu reći da je najugodniji osjećaj kojega sam imao u životu, ali dobro je. Imao sam sreću pa mi je radio sjajan doktor pregled, ali ok - kaže Prgomet za dnevnik.hr.

Iza njega je 25 godina liječničkog iskustva. Ovakvih pregleda drugima napravi oko dvije tisuće puta na godinu, a u cijeloj karijeri je napravio više od 6 tisuća operacija, najviše onih uklanjanja tumora.

- To smatram jednim od svojih najboljih životnih izbora - otkriva Prgomet. 

Poziva "preko veze" uvijek ima, s različitih strana. 

- Od ministara puno, skoro svaki dan. Mi smo društvo u kojemu je još uvijek ukorijenjena ta potreba za intervencijom, molbom, iako bih taj posao odradio bez ikakve molbe.

Zanimala nas je njegova vizija zdravog života, način prehrane, zdravstveno stanje. Odlučili smo promijeniti pozicije snimanja i krenuli obilaziti njegovo radno mjesto. Nije bilo lako, od stalnih zaustavljanja. A valjda je to tako kad si doktor, svima si potreban!

Na klinici, u radu s pacijentima, često je i po 10 sati. Vremena za neke sportske aktivnosti i ne ostane previše. 

- Iako sam svojevremeno bio prilično aktivan, igrao nogomet u Hrvatskog liječničkoj sportskoj reprezentaciji, u zadnje vrijeme, moram priznati, ne toliko. Trčim. Skoro svaki dan napravim 5 do 6 kilometara brzog hoda, ili trčanja sa suprugom kroz Maksimirski park - govori Prgomet.

Obitelj mu je najvažnija. Tata je dvoje djece.

- Kako oni gledaju na ovo što vi radite, počevši od ovog posla, plus politička karijera. Pa iskreno, sretniji bi bili da se samo bavim medicinom - iskren je političar.

Potpora je, ipak, tu, ali ga često iznenade s koliko duha komentiraju njegove nastupe. Težih zdravstvenih problema, tvrdi, nije imao. Dogodilo sestradavanje u ratu, u minskom polju, operirao je tonzile, ležao u bolnici - na internoj, zbog otoka zglobova. Visoki tlak da je mučio, ali to je sada uredu.

Na pitanje bi li na sebi napravio neku estetsku operaciju Prgomet odgovara da izgleda sasvim dobro. - Nikad ne u fizičkom smislu, da li izgledam dobro. Živčan sam ako nisam dobro odspavao  - kaže.

Dotakao se i zdravstvene slike hrvatskih političara, ali one mentalne. 

- Egocentrici, samoljubljivost, egocentrizam - govori Prgomet. Njegovo formula zdravog života je dobro raspoređeno vrijeme između radnih obveza, sporta i obitelji. To su, za njega, tri elementa za dobar život! Dodaje kako je vrlo optimističan, ne razmišlja što vrijeme nosi, a u 52. godini života osjeća se sretnim čovjekom! 

Facebook komentari

hr Sat Apr 15 2017 18:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5934fbf7b9e03e3b248b45b6/80

Gradonačelnik odobrio sufinanciranje knjiga za osnovce

Zaključak se odnosi na učrnike drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole u školskoj godini 2017./2018.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara donio je Zaključak o sufinanciranju nabave školskih udžbenika za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne šole u školskoj godini 2017./2018. po kojem pravo na sufinancirani iznos od 500,00 kuna imaju učenici s prebivalištem na području grada Splita bez obzira na osnivača škole. Sufinanciranje nabave školskih udžbenika odobrit će se i učenicima koji su pravo na besplatne udžbenike u školskoj godini 2017./2018. ostvarili po nekoj drugoj osnovi, ali samo u visini razlike do 500,00 kuna ukoliko je ostvareno pravo po drugoj osnovi manje od tog iznosa.

Roditelji/skrbnici/posvojitelji/udomitelji učenika s prebivalištem na području grada Splita su dužni ispunjeni Zahtjev za sufinanciranje nabave osnovnog kompleta školskih udžbenika za učenicu/ka drugog, trećeg ili četvrtog razreda osnovne škole u školskoj godini 2017./2018. dostaviti u osnovnu školu koju učenik pohađa. Oni čije dijete ima prebivalište na području Splita, a pohađa osnovnu školu drugog osnivača dužni su Zahtjev i po njemu traženu dokumentaciju  dostaviti na adresu: Grad Split, Služba za obrazovanje i znanost, 21000 Split, Obala kneza Branimira.

Zahtjev za sufinanciranje nabave osnovnog kompleta školskih udžbenika može se preuzeti na Službenoj web stranici Grada Splita (www.split.hr) ili osobno u Centralnoj pisarnici zgrade splitske  Gradske uprave ( Obala kneza Branimira17).

Uz ispunjeni i potpisani Zahtjev obvezno je priložiti presliku osobne iskaznice jednog roditelja/skrbnika na kojoj se vidi adresa prebivališta u Splitu i presliku kartice tekućeg ili žiro računa. Roditelji/skrbnici/posvojitelji/udomitelji učenika koji su pravo na besplatne ili sufinancirane udžbenike u školskoj godini 2017./2018. ostvarili po nekoj drugoj osnovi dužni su priložiti i rješenje nadležnog tijela kojim je priznato predmetno pravo. Rok za dostavu Zahtjeva s kompletiranom dokumentacijom u školu je 6. listopada 2017. godine.

Roditeljima/skrbnicima/posvojiteljima/udomiteljima učenika koji ostvare pravo na sufinanciranje nabave školskih udžbenika, isplatit će se sredstva preko osnovnih škola Grada Splita, a za učenike koji pohađaju školu kojoj nije osnivač Grad Split sredstva sufinanciranja  će se izravno (ne preko osnovnih škola drugih osnivača) uplaćivati na tekuće ili žiro račune podnositelja Zahtjeva.

Roditelji/skrbnici/posvojitelji/udomitelji učenika koji ostvare pravo na sufinanciranje školskih udžbenika će na kraju nastavne godine školske udžbenike neoštećene vratiti u školu koju učenik pohađa, a na to se obvezuju potpisom na obrascu Zahtjeva na kojem je otisnut tekst Izjave o obvezi vraćanja neoštećenih knjiga u školu.

 

 

 

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 16:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c38bb4b9e03e986d8b4576/80

Dogovoreno formiranje stručne radne skupine za Žnjan

Cilj radne skupine je zakonsko-plansko upravljanje prostorom Žnjana

Današnjim sastankom potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare dogovoreno je formiranje stručne radne skupine za Žnjan koja će osigurati jasnu i punu suradnju svih sudionika: državne, županijske i gradske vlasti u cilju zakonitog upravljanja Žnjanom, a s jasnim ciljem da već 2018.godine imamo privremeno rješenje koje će omogućiti kvalitetnu turističku ponudu na prostoru Žnjana.

Krajnji cilj ove radne skupine je konačno i zakonsko-plansko upravljanje prostorom Žnjana do 2019.godine na korist svih građana Splita.

Ovo je prvi korak usklađivanja aktivnosti svih razina vlasti. Sve odluke moraju biti usuglašene i temeljene na zakonu, ali i provedene u interesu građana.

Prvi sastanak stručne radne skupine za Žnjan održat će se početkom idućeg tjedna. Na sastanku će se precizno utvrditi dinamika postupanja na području Žnjana kojom će se osigurati zakonitost i uvođenje reda.

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 11:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/536b74541799425514868d45/80
Foto: Ilustracija CROPIX

Pronađena droga u Kaštel Štafiliću i Ogroju Gornjem

Protiv 40-godišnjaka i 35-godišnjaka podignute su kaznene prijave

Jučer je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom u sklopu kojeg je obavljena pretraga vozila  i stana na području Kaštel Štafilića. Pronađeno 5 PVC vrećica sa drogom amfetamin, ukupne težine 482g, dok je u vozilu pronađeno 4,6g amfetamina. Danas će se privesti pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu.  

Nadalje, provedeno je kriminalističko istraživanje i nad 35-godišnjakom kod kojeg je u Ogorju Gornjem, pronađeno 5 stabljika marihuane,  visine od  20 do 100 cm. Podnijeta je kaznena prijava za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 11:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58849fbe1eea8f761b8b4575/80
Foto: D.N.

Uhićen osumnjičeni za ubojstvo Ivana Blaževića!

Osumnjičeni Nikola Gusić Janjić uhićen je danas na području Splita

Danas, 20. rujna 2017. policijski službenici PU splitsko-dalmatinske uhitili su 24-godišnjeg hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za počinjene kaznenog djela ubojstva 23-godišnjeg Ivana Blaževića. Ubojstvo je počinjeno 11. kolovoza 2017. u Stobreču.

Od počinjenja kaznenog djela osumnjičeni se nalazio u bijegu, a danas, oko 15.25 sati je uhićen na području Splita i priveden u II. Policijsku postaju Split. Oko 17 sati 24-godišnjak je predan u Zatvor u Splitu.

Facebook komentari

hr Wed Sep 20 2017 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .