Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b8d00b5cb557a108b8b4816/80

Festivalski ansambl oduševio, sutra u katedrali sv. Dujma nastupa Trio LUR

U subotu, 1. rujna, festivalski ansambl sastavljen od vrsnih mladih glazbenika pokazao je raskoš hrvatskih glazbenih talenata, a u utorak nas očekuje koncert Tria LUR u katedrali sv. Dujma

U subotu, 1. rujna, festivalski ansambl sastavljen od vrsnih mladih glazbenika pokazao je raskoš hrvatskih glazbenih talenata i dokazao da je MAGfestival sjajna prilika da pokažu svoju virtuoznost izvrsnim koncertom na kojem su predstavili rijetko izvođene komorne skladbe Martinůa i Dohnányja iz 20. stoljeća.

"Posebno skladno uz lijepi ton, zvučala je sekcija puhača, za koju su bili zaduženi oboistica Iva Ledenko i klarinetist Yaroslav Sadovyy. U koncert su nas uveli pretežno mlađi članovi MAG udruge uz goste/studente koji su u nastupu djelovali kompaktno, ali pomalo ukočeno više vodeći računao o cjelini, a ne detaljima. Sasvim drugačiji ugođaj od prethodnih Serenada dočekao nas je u Kvartetu za klarinet, francuski rog, violončelo i side drum, u kojem je bubanj unio militarni ugođaj. Već na samom početku Kvarteta moglo se čuti da su članovi već iskusni glazbenici koji su jako dobro funkcionirali kao ansambl, a posebno se istakla violončelistica Mia Grubišić koja nas je u drugi stavak Poco andante uvela prekrasnom i dugačkom melodijom... MAGansambl je u Sekstetu zvučao uhodano i kompaktno kao da iza njega stoje dugogodišnji zajednički nastupi, a ne samo nekoliko zajedničkih proba." napisala je muzikologinja Karmen Širović za Slobodnu Dalmaciju.

U utorak, 4. rujna, u jedinstvenom ambijentu katedrale sv. Dujma, s početkom u 20 sati, Trio LUR će izvesti djela hrvatskih skladatelja nastala u periodu od baroka pa sve do suvremenog doba. Trio LUR će za splitski koncert nastupiti u sastavu: Ursa Ljuban (orgulje), Monika Cerovčec (sopran) i Lucija Rašeljka Petrač (flauta).

Trio Lur osnovan je 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u sklopu predmeta komorne glazbe pod vodstvom prof. Ljerke Očić, a surađivao je i s prof. Pavlom Mašićem. Članice su kroz svoj rad, druženje i glazbu pronašle zajednički interes za komornu glazbu pretežito baroknog razdoblja, a njihova glazbena radoznalost proteže se i do repertoara kasnijih razdoblja. Na programu trija su skladbe pisane za flautu, glas te orgulje ili čembalo. Trio LUR je do sada nastupio u sklopu koncerata Muzičke akademije, na akademskom ciklusu „Virtuoso“, ciklusu koncerata u Salonu Očić, danima Pasionske baštine u Zagrebu te se publici predstavio recitalima u Splitu, Zagrebu, Trogiru, Omišu, Virovitici, Gradcu, Gospiću, Oštarijama, te na Visu, Šolti, Rabu, Braču, Čiovu i Hvaru.

Godine 2014. u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici trio je održao koncerte u Svečanoj dvorani Instituta za sakralnu glazbu u Rimu te u Bazilici della Misericordia u Sant’Elpidiju a Mare prilikom kulturno-diplomatskih odnosa između Hrvatske i Italije u projektu “Omaggio a Pietro Nachini’”. 2016. godine u suradnji s moskovskom udrugom De boni arte i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Moskvi trio je održao uskrsni koncert u Katoličkoj katedrali Blažene Djevice Marije u Moskvi te koncerte na Kavkazu - u dvorani Filharmonije u Pjatigorsku i Jesentuki. Iste godine trio je održao uspješne koncerte u Parizu - u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Parizu, upravom centralne pariške crkve Saint Madeleine, franjevačkim samostanom Le Chapelle des Franciscaines te udruženjem AM CA.

Godine 2017. trio je održao adventski koncert u njemačkom gradu Vaterstettenu te u travnju 2018. godine nastupio u crkvi sv. Andrije u Salzburgu u Austriji. Trio također promovira rad hrvatskih skladatelja te se stoga zalaže za izvođenje skladbi hrvatskih suvremenih skladatelja u domovini i u inozemstvu. Do sada je imao priliku praizvesti kompozicije koje su triju i posvećene: Prosim bratja verne duše Ivana Josipa Skendera i Vokalizu Ante Knešaureka tijekom koncerata u Rusiji, Francuskoj i Njemačkoj, te Cor mundum – trostavačnu skladbu Ivana Božičevića koju je trio premijerno izveo u Zagrebu na danima Pasionske baštine 2018. godine.

Program:

I. Lukačić (1575. - 1648.)

Corde et animo

iz zbirke moteta Sacrae cantiones

I. J. Skender (1981.)

Prosim bratja verne duše

na napjev iz Chitare Oktohorde

A. Klobučar (1931. - 2016.)

Pjesma stvorova sv. Franje Asiškoga (1981.)

Allegro „Hvalite Boga mojega, uzvisujte ga, zahvaljujte i služite mu u svoj poniznosti.“

V. Vuletin (1960.)

Stabat mater

J. Bajamonti (1822. - 1891.)

“Quand on sait”

arija

A. Knešaurek (1978.)

Vokaliza

A. Klobučar (1931. - 2016.)

“Zdravo budi Marijo”

Koralna fantazija

 

B. Bersa (1873. - 1934.)

Solo pjesma, op. 4

D. Pejačević (1885. - 1923.)

Ave Maria

op. 16

I. Božičević (1961.)

Cor mundum

a sopran, flautu i orgulje

Fluente – Scherzoso – Feroce

Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Turistička zajednica Grada Splita. Festival medijski pokrivaju: Slobodna Dalmacija, Splitski portal, SoundGuardian, Dalmatinski portal, Dalmacija News, Music-Box i  Radio Sunce.

Ulaznice za pojedinačne večeri (40 kn), kao i kompleti ulaznica za cijeli festival (120 kn) moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Karte su mogu i rezervirati na kontakt telefon 021/ 360 – 171. Kako bi posjetiteljima koncerata priuštili poseban doživljaj uz kupljenu ulaznicu posjetitelji imaju slobodan ulaz u Muzej grada Splita i Galeriju Emanuel Vidović tijekom trajanja festivala.

Svi koncerti počinju u 20 h.

hr Mon Sep 03 2018 11:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf134030e493827148b468f/80
Foto: Screenshot: YouTube @Food Wishes

Pogledajte video: Recept za mirisni kruh iz tave koji možete servirati uz ručak

Kukuruzni kruh možete ispeći i u tavi od lijevanog željeza. Ovaj kruh posebno će dobro ići uz roštilj, ili neku drugu vrsu pečenog mesa. Zapravo, toliko je fin da ga možete jesti bez ikakvih dodataka.
Sastojci za kukuruzni kruh: 

375 ml mlaćenice
150 grama kukuruzne krupice 
125 grama brašna 
100 grama rastopljenog maslaca 
3 žlice meda 
2 velika jaja
2 čajne žličice praška za pecivo
1 čajne žličice soli 
prstohvat kajanskog papra u prahu 

Priprema: 
1. U tavi od lijevanog željeza otopite maslac i ostavite sa strane da se malo ohladi. 

2. U zasebnoj zdjeli pomiješajte jaja, kukuruznu krupicu, mlaćenicu, med, pola čajne žličice soli i kajenski papar dok ne dobijete ljepljivu smjesu. 

3. U smjesu dodajte pola količine rastopljenog maslaca, a na kraju i brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo te s pola čajna žličice soli, opisuje punkufer.hr

Brašno nježno umiješajte u smjesu i sve zajedno prebacite na ostatak rastopljenog maslaca u tavi od lijevanog željeza. 

4. Kruh stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta. Dobar tek! 

YouTube videu chefa Johna pogledajte kako se priprema kruh u tavi od lijevanog željeza.


hr Sun Nov 18 2018 10:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf120870e4938f0188b456e/80
Foto: PIXABAY

Udala se kći samozatajnog milijardera i vlasnika Zare

Marta Ortega, kćerka samozatajno milijardera Amancija Ortege, šestog najbogatijeg čovjeka na svijetu, čije se bogatstvo procjenjuje se na 63,8 milijardi dolara izrekla je sudbonosno da Carlosu Torretti, u intimnoj ceremoniji u obiteljskoj kući u Galiciji, nakon koje je uslijedila raskošna večera za brojne uzvanike

Nasljednica carstva Inditex, u čijem se sklopu nalaze modni brendovi Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home i Uterqüe, u petak je uplovila u bračnu luku, a to je bi uvod u vikend prepun slavlja i zabave, koji je uključivao koktel zabave i svečane večere za uzvanike koji su pristigli iz svih krajeva svijeta.

Plavokosa 34-godišnja Marta odabrala je neobičnu, ali prelijepu vjenčanicu s potpisom modne kuće Valentino, a mladence je ovjekovječio slavni fotograf Peter Lindbergh.

Marta je najmlađa od troje Ortegine djece, a zaposlena je kao senior creative consultant u Zari. Strastvena je jahačica već godinama, a prije šest godina udala se za poznatog španjolskog jahača Sergija Alvareza Moye, s kojim ima petogodišnjeg sina Amancija Jr-a. Par se razveo nakon manje od tri godine braka, a mlada bogatašica je novu ljubav pronašla u Carlosu Torretti. Njezin novi izabranik, Carlos Toretti i sam je dio modnog svijeta, sin je modnog dizajnera Roberta Torrette, a živio je i radio u New Yorku, gdje je bio agent modelima poput Adriane Lime i Kendall Jenner.

Nakon intimne ceremonije vjenčanje, kojoj su na zahtjev mladenaca prisustvovali samo članovi obitelji i bliski prijatelji, a koja se održala u rodnom gardu njezina oca, La Coruñi, uslijedilo je raskošno slavlje u Kraljevskom Yacht klubu, te svečana večera u jahačkom klubu Casas Novas u subotu navečer, piše tportal.hr

Mladencima je nazdravljalo oko 400 uzvanika, među kojima su se našla i neka poznata imena, poput monegaške princeze Charlotte Casiraghi, unuka pokojnog grčkog brodovlasnika Aristotlea Onassisa, Athina Onassis i Jessice Springsteen, kćeri Bruce Springsteena, s kojima Marta dijeli strast prema jahanju.

Baš poput svog oca, Marta živi povučenim životom i izbjegava intervjue, a o njoj se vrlo malo toga zna.

Ortega slovi kao vrlo samozatajan biznismen, ne pojavljuje se u javnosti niti ikad daje intervjue. Forbes procjenjuje da zaradi više od 400 milijuna dolare godišnje samo od dividendi, koje uglavnom ulaže u nekretnine diljem svijeta, od Madrida, Barcelone, Londona, Chicaga, Miamija do New Yorka.


hr Sun Nov 18 2018 09:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf11b730e4938ad188b4570/80
Foto: PIXABAY

Nutricionistica otkrila što biste trebali jesti za tanji struk

Rafinirano biljno ulje, sojine klice, kukuruz neke su od namirnica koje obiluju Omega 6 masnim kiselinama, a ako ih u tijelu ima previše to može uzrokovati kronične upale u tijelu, što potencijalno povećava rizik od raznih bolesti povezanih s crijevima.
Gubitak kilograma prava je noćna mora, a posebice gubitak masnih naslaga na trbuhu. Upravo to je područje s kojeg se najteže gube naslage, a nutricionisti savjetuju koje namirnice biste trebali jesti kako bi ubrzali taj postupak. 

Nutricionistica Bec Miller, za Daily Mail je otkrila koje namirnice biste trebali konzumirati kroz tjedan kako biste se riješili naslaga na trbuhu i "otvorili put" trbušnjacima. 

Riba jednom ili dvaput tjedno

Rafinirano biljno ulje, sojine klice, kukuruz neke su od namirnica koje obiluju Omega 6 masnim kiselinama, a ako ih u tijelu ima previše to može uzrokovati kronične upale u tijelu, što potencijalno povećava rizik od raznih bolesti povezanih s crijevima. Kako bi postigli "ravnotežu", potrebno je konzumirati namirnice koje sadrže Omega 3 masne kiseline, a najbolji način za to jest konzumacije ribe barem jednom na tjedan, prenosi Večernji list.

Špinat, kelj

Ove su namirnice bogate vitaminima A, C, K i E.  Obiluju i vlaknima i nemaju puno kalorija. Zbog toga su idealan izbor namirnica za gubitak kilograma, a za cjelovito zdravlje organizma "pobrinut će se" i antioksidansi i sastojci u tom povrću koji djeluju protuupalno. Pomoći će i u snižavanju krvnog tlaka, prevenciji nastanka srčanih bolesti, ali i čuvati "liniju" i mentalno zdravlje. Kad je riječ o ovim namirnicama, ne morate se ograničavati u željenoj količini jer će vam pomoći očuvati zdravlje i potaknuti gubitak masnih naslaga, poručuje. 

Cvjetača i brokula

Sastojci u ovim namirnicama pomažu u detoksikaciji organizma. To je svakako vrlo poželjno kada se želite riješiti neželjenih kilograma. Pomažu očuvanju zdravlja jetre, a trebali biste ove namirnice kombinirati svaki dan kao prilog jelu ako želite tanji struk, savjetuje Bec. 

Šumsko voće

Zbog vlakana koje sadrže, preporuka je osobama koje se bore s viškom kilograma, da ne izbjegavaju konzumirati voće. No, neko je voće bolje od drugog, kada je riječ o mršavljenju. Nutricionistica savjetuje konzumaciju šumskog voća, tih malih paketića vitamina i nutritijenata koji pomažu u topljenju masnoća. Obiluju antioksidansima i protupalnim spojevima, a sadrže niske količine šećera. Stoga su idealan izbor za doručak i užinu. 

Jaja

Jaja su na listi mnogih nutricionista kao namirnice koje ne bismo trebali izbjegavati. Bec pojašnjava da se u jajima nalaze esencijalne aminokiseline koje su potrebne našem organizmu. Nakon konzumacije osjetit ćete se sitima dulje vremena što će spriječiti prejedanje kasnije u danu. Poručuje i kako su brojna istraživanja pokazala kako je jaje za doručak bolji izbor nego žitarice ako želite izgubiti kilograme i poručuje kako možete pojesti tri cijela jaja na dan bez straha od povećanja razine lošeg kolesterola. 
hr Sun Nov 18 2018 08:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5543d2b3568aa80f278b4577/80
Foto: azbookhouse

Devet razloga zašto ponekad gubimo razum i postajemo shopping manijaci

Svi smo vjerojatno doživjeli situacije u kojima smo ušli u trgovinu kako bismo kupili kruh, a izašli smo s tri pune vrećice. I sretni smo ako je kruh uopće bio među svim tim stvarima, inače bismo se opet morali vraćati u trgovinu. Zašto se ovo događa?
Efekt Diderota

Francuski filozof i književnik Denis Diderot je gotovo pola života proveo u siromaštvu. Godine 1765. sve se to promijenilo, kada je po milosti Katarine Velike dobio veliku količinu novca za svoju biblioteku koju je ona tom prilikom otkupila.

Diderot je odmah kupio crveno odijelo koje je zasjenilo sve što je imao. U trenutku je shvatio da su sve ostale stvari koje posjeduje sasvim obične i da svojom običnošću kvare ljepotu skupocjenog crvenog odijela. Zatim je kupio skupocjeni tepih, a vodeći se istom logikom ubrzo je renovirao stan, kupio veliko ogledalo, fotelju, skulpture, posuđe... Sve je zamijenio novim i skupocjenim stvarima.

Upravo opisani slijed stvari 200 godina kasnije je prepoznat u modernom društvu i tako je došlo do efekta Diderota.

I mnogi od nas padaju na njemu. Kupite jedan jedini jastuk i uskoro preispitujete sav namještaj u dnevnom boravku.

 

Efekt snoba

Ako kupujete odjeću (koju si ne možete priuštiti) samo kako biste se isticali, to se naziva efektom snoba. Mnogi ljudi vole biti u centru pozornosti i nova odjeća je jedan od najboljih načina da se to i dogodi.

 

Svi to imaju 'efekt'

Ovaj efekt je upravo suprotan efektu snoba. To je kad kupujete određeni odjevni predmet samo zato što ga svi imaju i zato što je sad u modi. Kupujete čak i ako vam se ne sviđa, ali ipak želite biti u trendu.

 

Kupnja za budućnost

Ljudi vole biti pozitivni. Zato ponekad kupuju odjeću za budućnost, kao na primjer premalu suknju, jer smatraju da će ih motivirati da izgube kile.

 

Impulzivna kupnja

Imali ste loš dan i odlučili ste otići u svoju omiljenu trgovinu, ili ste se pak odlučili počastiti jer ste na poslu dobili mali bonus. Sreća zbog ovakve kupnje proći će vrlo brzo, jer će vas uskoro uhvatiti grižnja savjesti jer ste previše potrošili. Naravno, s vremena na vrijeme se trebamo počastiti, ali ako jednom, dva put mjesečno imate ovakve impulzivne kupnje, brzo ćete to osjetiti na računu.

Impulzivno kupovanje je, kažu stručnjaci, posljedica nedostatka pozitivnih emocija. Pokušajte pronaći aktivnost koja će vam pomoći u borbi protiv lošeg raspoloženja, umora i stresa.

 

Trgovački trikovi

Ugodna glazba, tople boje i domaći mirisi - sve to utječe na nas kada uđemo u trgovinu (iako toga nismo ni svjesni). Ugodno je, opušteni smo, zaboravljamo na vrijeme i počnemo kupovati… Kupovati k'o blesavi.

Ovo znamo svi, ali ne škodi ponoviti - nikad u shopping nemojte ići gladni!

 

Rasprodaje i promocije

Ovo je jedan od najčešćih razloga zašto ljudi kupuju stvari koje im nisu potrebne. Trgovine nam nude 3 artikala za cijenu 2 ili 50 popusta koji vrijedi samo jedan dan. I tada uglavnom kupimo stvari koje nam nisu potrebnu, ali hej, bilo je šteta propustiti tako sjajnu priliku… 

 

Jeftina roba

Kako bismo uštedjeli nešto novca, znamo kupiti jeftiniji komad odjeće koji nam je zaista potreban. No, što se često događa? Dobre čizme mogu nam stvarno potrajati nekoliko godina, dok one jeftine bacimo nakon nekoliko mjeseci i onda opet kupujemo nove, jeftine, naravno.

Postoji izreka 'kupujte lijepo ili kupujte dvaput'. Kada kupujete nešto što vam zaista treba (poput kaputa, čizama, torbe), prvo obratite pozornost na njihovu kvalitetu.

 

Uvjerljivi prodavači

Mnogi prodavači znaju kako osvojiti naše povjerenje. Mogu vam povjeriti da jedna stvar nije baš dobra, dok je druga 'puno bolja'. I znaju vas 'navući' da kupite 10 majica umjesto one koju ste zapravo planirali kupiti, piše portal Živim.

hr Sat Nov 17 2018 15:43:37 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .