Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/553506fdc0cbdc930d8b476f/80
Foto: Nikola Vilić / CROPIX

Pravni fakultet obilježio 54. obljetnicu svog djelovanja

Proslava Dana Fakulteta bila je prigoda za dodjelu priznanja najboljim studentima te suradnim ustanovama

Prigodnom svečanošću Pravni fakultet u Splitu je danas proslavio  54. obljetnicu svoga djelovanja. Proslavi Dana Pravnog fakulteta nazočio je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović s prorektorom prof. dr. sc. Alenom Soldom te brojni uzvanici.

U svom izvješću, prof. dr. sc. Željko Radić, dekan Pravnog fakulteta, istaknuo je  kako su zbog brojnih čimbenika u pravnoj izobrazbi potrebne promjene.

- U današnje vrijeme suočavamo se sa potrebom za povećanjem udjela prakse u nastavnom procesu. Studente moramo učiti profesionalizmu, uvoditi ih u načine traganja za pravdom. Stoga, uz tradicionalne kolegije, potrebni su nam tzv. pedagoški hibridi, simulacije, prijelazna rješenja između pravnih klinika i vježbeništva – ustvrdio je dekan Radić. Naglasio je kako je važno ojačati europske i transnacionalne  veze te napraviti iskorak u interdiciplinarnosti i povezivanju s drugim institucijama.

Rektor Anđelinović je u pozdravnom govoru istaknuo kako se Sveučilište u Splitu sprema na kvalitativni iskorak uspostavljanjem nastavnih baza, čime bi se studentima omogućilo da na stručnoj praksi usvajaju znanja i vještine. Rektor je zahvalio stručnjacima Pravnog fakultete za sudjelovanje u izradi programa za prvi, pravni modul u okviru Projekta postakademskog zapošljavanja studenata, čime će studenti steći potrebna znanja o pravnim okvirima vođenja poslovanja.

Proslava Dana Fakulteta bila je prigoda za dodjelu priznanja najboljim studentima te suradnim ustanovama.

Dekanove nagrade studentima za izvrsnost u akademskoj godini 2013./2014. dodijeljene su Nevenu Penjaku (4,87), Trpimiru Perkušiću (4,87), Stipi Kliškinjiću (4,66), Marku Udiljku (4,62), Antei Barešić (4,57), Danieli Nikolić (4,57) i Anti Ferari (4,50).

Također, dobitnice dekanove nagrade za najbolji stručni rad u akademskoj godini 2014./2015. su Azra Budalica i Ivona Dujmović,  koautorice rada “Kazneno djelo silovanja u ratu”.

Za izniman doprinos provedbi programa stručne prakse studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu zahvalnice su dodijeljene Gradu Splitu, Županiji splitsko-dalmatinskoj, Uredu državne uprave Splitsko-dalmatinske županije, Prekršajnom sudu u Splitu, Općinskom sudu u Splitu, Upravnom sudu u Splitu, Županijskom sudu u Splitu, Odvjetničkom zboru Splitsko-dalmatinske županije, Dalmatinskom javnobilježničkom zboru,Poreznoj upravi– područnom uredu Split, Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu i Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Također,  zahvalnice za izniman doprinos pri utemeljenju Pravne klinike Fakulteta uručene su Dalmatinskom odboru solidarnosti, Pravnoj klinici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruzi mladih programera DUMP.

hr Mon Apr 20 2015 16:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Autoceste spremne za zimu: U solanama i silosima preko 22.000 tona soli spremno za zimske uvjete

Zimska služba i radnici HAC-a spremni su za prvi snijeg.
Iako DHMZ za iduće dane ne prognozira snijeg i temperaturne minuse, kalendarski, zimska služba i radnici HAC-a spremni su za prvi snijeg, naročito na dionicama u Lici i Gorskom kotaru, gdje su dežurstva u stanju pripravnosti 24 sata, 7 dana u tjednu.

Podsjećamo sve vozače da je od 15. 11. do 15. 4. obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.


hr Fri Nov 15 2019 13:47:59 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dce977329111ce9ea8b4600/80

Vrhovni sud smanjio kaznu HAC-ovki koja je pijana pregazila curu

Sudac je iznio olakotne okolnosti za presudu: priznala krivnju u dijelu optužnice, majka dvoje djece, nije kažnjavana za kaznena djela.

Bivša HAC-ovka Ivana Tena Gotovac Soldić nepravomoćno je osuđena na 10 godina zatvora jer je 23. listopada 2018. u blizini splitske bolnice pijana prošla kroz crveno i usmrtila studenticu Mariju Ćorić. Ivani Teni Gotovac Soldić doživotno je zabranjeno upravljanje motornim vozilima. Mora platiti 28.407 kuna za troškove. 

Sudac je iznio olakotne okolnosti za presudu: priznala krivnju u dijelu optužnice, majka dvoje djece, nije kažnjavana za kaznena djela.

Ova odluka suda donesena je u srpnju ove godine. Vrhovni sud jučer je objavio kako je smanjio tu kaznu.

"Vrhovni je sud donio presudu kojom je djelomično prihvatio žalbu optužene I. T. G. S. u odnosu na presudu Županijskog suda u Splitu. Prvostupanjskom presudom je optuženica proglašena krivom za kazneno djelo. Optuženica je prvostupanjskom presudom osuđena na kaznu zatvora 10 godina. Tom presudom je optuženica oslobođena optužbe za kazneno djelo nepružanja pomoći.

Vrhovni je sud djelomično prihvatio žalbu optuženice i to samo u odluci o kazni. Žalba državnog odvjetnika u odnosu na oslobađajući dio prvostupanjske presude je odbijena", stoji u priopćenju suda.

Umjesto deset, sedam godina

"Prihvaćajući žalbu optuženice djelomično, Vrhovni je sud preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni te je optuženicu osudio na kaznu zatvora 7 (sedam) godina.

Kod izbora vrste i mjere kazne, Vrhovni je sud prihvatio utvrđene otegotne okolnosti na strani optuženice: višekratna prekršajna osuđivanost zbog prekršaja u prometu, vozilom je upravljala dok je na snazi bila zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije izrečena u prekršajnom postupku, vozila je pod utjecajem alkohola, nije se zaustavila iako je na semaforu bilo crveno svjetlo pa je automobilom naletjela na pješakinju koja je cestu prelazila na obilježenom pješačkom prijelazu.

Vrhovni sud smatra da su podcijenjene olakotne okolnosti, osobito okolnost da je optuženica djelo priznala i time doprinijela učinkovitosti kaznenog postupka te da nije osuđivana za kaznena djela. Zato sud smatra da će kazna zatvora 7 (sedam) godina ispuniti svrhu kažnjavanja, piše index.hr

Prema sada pravomoćnoj presudi, optuženici je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija doživotno. Optuženica ostaje u istražnom zatvoru", pojasnio je Vrhovni sud svoju odluku.

Nije priznala da je kriva što je pobjegla s mjesta nesreće u kojoj je pijana autom usmrtila djevojku

"Priznajem da sam pijana vozila Audi i usmrtila Mariju Ćorić, ali se ne osjećam krivom za drugu točku optužnice prema kojoj sam pobjegla s mjesta nesreće", kazala je 39-godišnja Gotovac Soldić na suđenju.

Bivša HAC-ovka je optužena da je u listopadu 2018. pod utjecajem alkohola vozila Audi A3 te je na pješačkom prijelazu na Poljičkoj cesti, dok je na semaforu bilo uključeno crveno svjetlo za vozače, srušila djevojku. Poslije je utvrđeno da je vozila 70 kilometara na sat, djevojku udarila prednjim bočnim dijelom automobila i odbacila je na travu, nakon čega se dala u bijeg. Djevojka je umrla na mjestu nesreće.

hr Fri Nov 15 2019 13:18:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53159b6f179942d447b5ff49/80

Policija najavljuje pojačane aktivnosti u prometu za vikend

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti u prometu na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske i ovaj vikend.
Provoditi će se pojačani nadzor vozila i vozača usmjeren na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebice prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela, a aktivnosti će se usmjeriti i na ponavljače teških prekršaja u prometu.

Stoga pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa i da paze na sebe i druge sudionike u prometu.
hr Fri Nov 15 2019 10:37:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a107d16b9e03e91018b4640/80

Splitski lumini za Vukovar

Vukovarska će ulica u nedjelju, 17. studenog, ponovno zasvijetliti luminima, u spomen na sve stradale civile i branitelje hrvatskog grada heroja – Vukovara.
U organizaciji Grada Splita i Koordinacije braniteljskih udruga Grada Splita, točno u 18 sati upalit će svijeće na početku Vukovarske ulice, ispred spomenika „I u mom gradu Vukovar svijetli“, kojeg predstavlja skulptura Dječaka s luminom.

Pozivamo sve sugrađane da se pridruže u odavanju počasti herojskome gradu, gradu prijatelju Splita, paljenjem svijeća kroz Vukovarsku ulicu.
hr Fri Nov 15 2019 10:32:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .