Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54c545b5486f9f6e0f8b4cc5/80

Hrvati sve više na bolovanju: Poslodavci traže da bude na teret HZZO-a

Hrvati su iz godine u godinu sve više na bolovanju. Poduzetnici se žale da raste udio bolovanja na njihov račun pa im rastu i troškovi. No što točno kažu podaci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje?
Na pitanje što kažu podaci HZZO-a raste li broj dana na bolovanju, jesmo li 2018. bili na bolovanjima više nego godinu prije, odgovorila je za HRT pomoćnica ravnatelja HZZO-a za kontrolu i kvalitetu Višnja Gašpar. Tvrdi da je posljednjih godina stopa bolovanja u stalnom rastu, u 2018. je zabilježena stopa od 3,46 što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 5,5 %. 

- Rastom stope bolovanja, raste i broj dana bolovanja, kao i broj dnevno bolesnih osoba. U 2018. smo imali 16 milijuna i 900 000 dana bolovanja, što je u odnosu na 2017. porast od milijun i 300 dana više, dodala je. 

Smatra da, iako ovi podaci zvuče upozoravajuće, stopa bolovanja drastično ne raste. Rekla je da je trend rasta krenuo 2015. i od tada raste, ali polovicom 2018., kada je dosegao stopu od 3,5, uspjeli su pojačanim kontrolama tu stopu zaustaviti, i u drugoj polovici 2018. ona se kretala 3,39 i 3,47 %. 

Govorila je o tome koliko je HZZO stajala naknada za bolovanja u 2018. u odnosu na 2017., rekla je kako rastom stope bolovanja rastu i troškovi naknada za bolovanje, u 2018. su imali milijardu i 500 milijuna kn troškova za naknade. U odnosu na 2017. to je porast za 91 milijun i 300 000 kn, odnosno 7 %. 

Na pitanje je li opravdana percepcija da Hrvati vole ići na bolovanje i to posebno u vrijeme sezonskih radova, kaže da je to sasvim pogrešna percepcija jer živimo u drugom vremenu, razmišljamo na drugačiji način. 

- Stopa bolovanja nam je najmanja u ljetnim mjesecima, to je vrijeme godišnjih odmora i stopa se tada kreće 2,8 i 2,9%, a 2,8 je cilj HZZO-a, ostvariti takvu visinu stope. Do povećanja bolovanja dolazi početkom rujna, kada se djeca vraćaju u škole i vrtiće - tada dolazi do viroza, želučanih problema i roditelji su prisiljeni ići na bolovanje više nego obično da bi skrbili o djeci. Najveću stopu imamo u prvim mjesecima godine, 2018. u veljači je stopa bila najveća i iznosila je 4,15 %, dodala je. 

Govoreći o kontrolama, rekla je da HZZO provodi redovne i izvanredne kontrole bolovanja. Pojasnila je kako redovne provode temeljem godišnjeg plana, a izvanredne provode u ordinacijama obiteljskih liječnika kada ustanove da je stopa malo viša, provode ju na zahtjev poslodavca, na temelju  predstavki građana. 

- Sam nadzor obuhvaća pregled vođenja medicinske dokumentacije, pregled osiguranika, a HZZO ima mogućnost pregled osiguranika i u njegovom stanu, dodala je. 

Na pitanje ulazi li HZZO u stanove, rekla je kako je to mogućnost nenajavljene kontrole, a takve su do sada rijetko radili jer su se osiguranici uvijek odazivali na poziv liječnika.

Gašpar je rekla da je tijekom 2018. HZZO zaprimio 4267 zahtjeva poslodavaca za kontrolom bolovanja, u trenutku provođenja kontrole već je bilo zaključeno 1900 bolovanja, ali kontrolori su otišli provjeriti i takva bolovanja, a temeljem provedenih kontrola na zahtjev poslodavca, zaključeno je 670 bolovanja. 

Osvrnula se i na neopravdana bolovanja, rekla je da HZZO niti jedno bolovanje ne smatra neopravdano niti lažno sve dok postoji valjana medicinska indikacija da je to bolovanje otvoreno. 

- HZZO ima mogućnost provjeriti je li duljina bolovanja medicinski opravdano postojala, dodala je. 

Govorila je o najčešćim dijagnozama zbog kojih smo na bolovanjima, kazala je da postoje bolesti koje uzrokuju kratkotrajna bolovanja poput bolova u leđima, kralježnici, reumatske bolesti, a uzroci dugotrajnog bolovanja, koje idu na teret HZZO-a, su zloćudne bolesti i bolesti krvnih žila i srca. 

Dodala je da stopa bolovanja na teret HZZO-a veća u drugoj polovici godine, a stop na teret poslodavca je veća u prvom dijelu godine zbog gripa i drugih kratkotrajnih bolesti. 

U usporedbi s europskim prosjekom rekla je da moramo biti oprezni jer ne postoji jedinstvena metodologija praćenja podataka o bolovanjima, svaka zemlja ima svoje specifičnosti. 

Poslodavci traže da se razdoblje bolovanja na njihov teret što više skrati odnosno da bolovanje bude na teret HZZO-a već nakon 30 dana. Gašpar je rekla da takve izmjene nisu predviđene, ali treba pričekati javnu raspravu i donošenje zakona - tada ćemo vidjeti hoće li doći do promjena, piše HRT.
hr Wed Mar 06 2019 11:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce4557b29111cce948b4669/80

Veliki HDZ-ov skup u Splitu: “HDZ je najsnažniji kada ide sam, kada je pun samopuzdanja, kada je snažan i pobjeđuje!“

Premijer je danas boravio u Splitsko-dalmatinskoj županiji s ministrima Damirom Krstičevićem, Lovro Kuščevićem, Milanom Kujundžićem te Davorom Božinovićem.
U 19 sati na splitskom Peristilu započeo je predizborni skup. Okupljenima su se obratili Andro Krstulović Opara, ministar obrane i potporedsjednik Vlade Damir Krstičević,... a na samom kraju je pred okupljene stao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Ovo su izbori u koje idemo samostalno poštujući sve partnere. Ali HDZ je najsnažniji kada ide sam, kada je pun samopuzdanja, kada je snažan i pobjeđuje! Je li tako?! - zaneseno je govorio Plenković. Spomenuo je Franju Tuđmana, Domovinski rat i branitelje.

- Za raziku od onih koji vam se nude, a koji nisu malim prstom mrdnuli, HDZ je predvodio Hrvatsku u svim strateškim ciljevima', dodao je. 'Naš program utjelovljuje sve ono što radi hrvatska Vlada, Hrvatski sabor, naši župani i gradonačelnici', poručio je Plenković.


- Postoje političke snage koje su prije godinu i pol dana otkrile u riječniku riječ suverenizam. Nema većih suverenista od članova HDZ-a', jasan je. 'Nude vam se i oni koji bi razmontirali europski projekt. Misle da će im netkpo drugi graditi Pelješki most, graditi ceste i željeznice... Gradit će samo oni kandidati koji znaju što je Europa. Ne vjerujte demagozima, izolacionistima...', poručio je i govor zaključio Tuđmanovim riječima: 'Živjela nam jedina i vječna Hrvatska!'.

HDZ je došao podržati i Željko Kerum, a za tportal je rekao kako su mu svjetonazorski bliski.

Državni vrh prošetao se i po Rivi te podržao akciju “Kupujmo hrvatsko“.

Sve okupljene zabavlja grupa Dalmatino.hr Tue May 21 2019 21:47:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce448b629111c4e988b456c/80

Akcija “Kupujmo hrvatsko” okupila brojne domaće proizvođače, stranci s oduševljenjem razgledavali štandove

Akcija traje i sutra od 9 do 19 sati
Večeras je na splitskoj Rivi započela akcija “Kupujmo hrvatsko” koju Hrvatska gospodarska komora održava već 22 godine. Cilj akcije je promocija domaćih proizvođača i njihovih brandova.

Tako ste danas šetajući Rivom mogli pronaći doslovno sve - od kišobrana do parfema.

Turista kojih već ima podosta po gradu, s oduševljenjem su promatrali štandove i raspitivali se o domaćim proizvodima. 

Svoje proizvode u sklopu akcije Kupujmo hrvatsko u Splitu ponudilo je 128 izlagača, a sutra ih također možete pronaći od 9 do 19 na Rivi.


hr Tue May 21 2019 20:57:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce4146429111c69948b4625/80

Lijepa avantura oldtimer kluba Mercedes-Benza završila prometnom nezgodom

Ljubitelji njemačke marke ovaj vikend su mogli guštati u prizorima starih modela iz Stuttgarta, ali na žalost članovima oldtimer kluba iz Stuttgarta dogodila se nezgoda

Bio je to vikend iz bajke za Imotski. Nijemci su održali obećanje i svojim prekrasnim i vrijednim eksponatima iz povijesti Mercedes-Benza stigli u mjesto gdje je ova marka tretirana kao božanstvo. 

Nije to bilo samo obično druženje, dobili smo i potvrdu izgradnje spomenika u čast Mercedes-Benza, a to se posebno svidjelo ljudima iz oldtimer kluba sa sjedištem u Stuttgartu. 

No, kako to obično biva, jer vrag nikad ne spava, Nijemci su doživjeli na svojem povratku manju nezgodu. Oštećeno je nekoliko klasičnih primjeraka u lančanom sudaru. 

Sreća u nesreći, najskuplji eksponat - 300 SL nije bio sudionik ove nezgode, piše autoportal.hr


hr Tue May 21 2019 17:09:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce40e5029111c41978b4587/80
Foto: Facebook

Protiv “njonjizma i anemične politike: Pogledajte kako je Miro Bulj dočekao premijera u Zagvozdu

Miro Bulj danas se zaputio u Zagvoz dočekati premijera i na teatralan način podsjetiti stanovnike Dalmatinske zagore, ali i državni vrh na nerealizirane Vladine projekte.
Tom prigodom položio je i kamen temeljac za izgradnju čvora Zagvozd-Imotski ističući kako će ga besplatno položiti te “s koliko su vozila i pratnje došli, mogli su napraviti pola autoputa“.

- Više novca će za rotacije i ta vozila potrošiti ministri nego koliko su uložili u Dalmatinsku zagoru zadnje dvije godine. Laži i obećanja su davali, zato polažem ovaj kamen Obećanko u čast tih lažnih obećanja - izgradnja čvora Zagvozd-Imotski, spoj Imotskoga.“

Miro Bulj istaknuo je kako zbog nebrige Imotska krajina svakim danom propada, upozorio je na katastrofalnu demografsku sliku ističući kako se ne ulaže ni u vrtiće ni u škole. Podsjetio je i na to da je pristupna cesta trebala biti izgrađena kad i autocesta te da je Imotski izoliran.

Davao sam i amandman na prijedlog državnog proračuna u nadi da će usvojiti i realizirati ono što su davno obećali, ali nisu ga usvojili, tj. niti jedan saborski zastupnik HDZ-a iz ovog kraja, iz Dalmacije, nije dignuo ruku za.“

Premijera i delegaciju dočekao je s majicom “Čoban, a ne stranačka ovca“ te s motikom u rukama. Za kraj je poručio stanovnicima tog kraja da se probude i na izborima za EU da se usprotive “njonjizmu i anemičnoj politici“.
hr Tue May 21 2019 16:43:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .