Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5798c057b3c7cc27048b45db/80

Ljetna Tvornica Znanosti 2016. u Splitu

Radi se o radionicama sa djecom od 9 to 18 godina, sa idejom promicanja znanosti i tehnologije. Mentori (volonteri koji su studenti, asistenti, profesori i sl.) organiziraju temu radinoice na koju se prijavljuje 5 do 7 djece, a koje su prilagođene određenom uzrastu. Sve skupa traje 7 dana, gdje su u malim grupama intenzivno radi na neklasičan način, djecu se potiče da samostalno analiziraju i rješavaju probleme i zadatke sa podrucja znanosti, tehnologije, obrazovanja i matematike

Ljetna Tvornica Znanosti su radionice na kojima djeca i mladi u dobi od 9 do18 godina dolaze u izravni kontakt sa znanstvenim načinom razmišljanja te ih se potiče na samostalno i kreativno rješavanje problema.

Na ovaj način potiče se razvoj dječjih intelektualnih potencijala te inovativnog i kritičkog načina razmišljanja. Uz to, razvija se  želja za istraživanjem te shvaćanje važnosti timskog rada, komunikacije i razmjene informacija. Sudionici radionica imaju priliku upoznati se ne samo sa znanošću kao procesom, već i sa znanstvenikom kao osobom, te dobivaju priliku da na tjedan dana i oni sami postanu znanstvenici. Kroz igru, eksperimente i modele koje sami  osmišljaju i konstruiraju, upoznaju svijet koji ih okružuje, sve od njegovih najosnovnijih dijelova, do kompleksniji fenomena, te prirodne zakone koji se kriju iza procesa u prirodi. Na takav način se odmičemo od “školske” znanosti kao statičnog znanja prema nečemu što može isprobati svatko tko želi.

Same aktivnosti osmišljavaju studenti, nastavnici i mladi znanstvenici koji rade kao mentori na radionicama. LjTZ je tako u potpunosti organizirana od strane studenata i mladih stručnjaka kroz mrežu institucija koje nam pružaju organizacijsku pomoć i formalno stoje iza projekta. Svi mentori, stručni suradnici i organizatori projekta su volonteri. Trenutni organizacijski odbor čine Sunčan Stilinović, Lucija Klarić, Juliana Lana Prah, Monika Herceg, Ivan Novosel, Tanja Vojković i Pjero Petej. Glavni organizator je Udruga Tvornica znanosti (u procesu osnivanja), dok su ostali partneri Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS, Split), institut sinergije znanosti i društva (S3I, Čakovec) i Prirodoslovno-matematička udruga studenata (Primus, Zagreb).

Jedan od paradoksa današnjeg modernog društva je to što smo kao društvo posve ovisni o tehnološkom napretku, a istovremeno kao pojedinci možemo funkcionirati u tom društvu bez da znamo kako do tih inovacija dolazi i kako se znanje naše civilizacije širi pomoću znanosti. Zbog toga danas u razvijenim nacijama dolazimo do situacije gdje mladi smatraju da je znanost važna, ali se sve učestalije ne smatraju sposobnima uključiti u “znanstvenu priču”. Posljedice toga su raznolike - od manjka radne snage u strukama koje imaju doticaj sa znanosti (tzv. STEM područja), do toga da se počinju širiti neznanstvene ideje čisto zbog toga što daju jednostavnije odgovore, makar su krivi.

Ovim projektom želimo utjecati na društvo i njegov stav o znanosti. Nadamo se da će sva djeca koja prođu kroz projekt dobiti drugačiji pogled na znanost od onoga koji se često dobije u školama. U školi se obično ne susrećemo sa znanošću, već samo sa skupom činjenica koje je znanost otkrila, što je većini djece odbojno i često steknu dojam da je znanost dosadna i teška. Želimo da jednoga dana, ako i ne budu radili u znanstvenim poljima, imaju razvijen senzibilitet za to područje pošto živimo u društvu koje jako ovisi o znanosti.

Koncentriramo se na mlade zato što je ključno utjecati u na njih dok još formiraju svoje odluke o tome koji poslovi su im interesantni - većina mladih do 14 godine života barem zna što ne želi raditi u životu. Pružanjem pozitivnih iskustava želimo spriječiti da znanstvene struke prerano dođu na taj popis.

Prve radionice su pokrenute 2007. godine u Splitu tako da 2016. slavimo desetu jubilarnu godinu rada. Na dosadašnjim radionicama sudjelovalo je preko 830 djece iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, no naglasak radionica je na djeci iz mjesta i šire okolice gdje se LjTZ održava.

Ove godine radionice će se izvoditi u Splitu i Samoboru, dva tjedna za redom u periodu od 17. do 31. srpnja 2016. Planiramo raditi sa 140 sudionika, a svijet znanosti će im približiti 46 mentora. Radionice traju tjedan dana od 9 do 16h, te se kroz tih tjedan dana paralelno održava više radionica sa različitim temama. Djeca kod prijave mogu odabrati željenu radionicu ovisno o svojem uzrastu i interesu. Teme radionica su svake godine vrlo raznolike te pokušavamo pokriti što više područja znanosti, ali i  raditi na problemima koji zahtijevaju interdisciplinarni pristup.

Na pojedinoj radionici sudjeluje šestero djece, a sa njima rade dva mentora. Kroz tjedan dana djeca rade mali znanstveni projekt, te se zadnji dan radionice organizira prezentacija radova za roditelje i javnost. To događanje izgleda kao znanstveni sajam (eng. science fair) gdje posjetitelji mogu došetati do štanda pojedine radionice te i sami mogu isprobati neke od aktivnosti koje su izvodili sudionici.

Kako bi održali 23 radionice na dvije lokacije procjenjujemo da nam je potrebno 140.000 Kn. Troškovi radionica uključuju smještaj, prijevoz i prehranu za mentore, materijale za radionice i ručak za sudionike svaki dan. Osim toga dio troškova odlazi na promociju projekta i općenite organizacijske troškove. Veći dio sredstava prikupljamo iz donacija i sponzorstava, a otprilike trećina troškova se pokriva kotizacijom sudionika od 400 kn, s tim da u slučaju da sudionici ne mogu pokriti trošak radionice mogu tražiti stipendiju i u tom slučaju ne plaćaju kotizaciju.

O projektu

Ljetna Tvornica Znanosti su radionice na kojima djeca i mladi dolaze u izravni kontakt sa znanstvenim načinom razmišljanja te ih se potiče na samostalno i kreativno rješavanje problema.

Na ovaj način potiče se razvoj dječjih intelektualnih potencijala te inovativnog i kritičkog načina razmišljanja. Uz to, razvija se  želja za istraživanjem te shvaćanje važnosti timskog rada, komunikacije i razmjene informacija. Sudionici radionica imaju priliku upoznati se ne samo sa znanošću kao procesom, već i sa znanstvenikom kao osobom, te dobivaju priliku da na tjedan dana i oni sami postanu znanstvenici. Kroz igru, eksperimente i modele koje sami  osmišljaju i konstruiraju, upoznaju svijet koji ih okružuje, sve od njegovih najosnovnijih dijelova, do kompleksniji fenomena, te prirodne zakone koji se kriju iza procesa u prirodi. Na takav način se odmičemo od “školske” znanosti kao statičnog znanja prema nečemu što može isprobati svatko tko želi.

Ove godine će se održati deseti  LjTZ, a radionice ćemo izvoditi od 17. do 23. srpnja 2016. u Samoboru te od 25. do 31. srpnja 2016. u Splitu. Planiramo imati 140 sudionika, a svijet znanosti će im približiti 46 mentora. Na dosadašnjim radionicama sudjelovalo je preko 800 djece iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, no naglasak radionica je na djeci iz mjesta i šire okolice gdje se LjTZ održava. Osim mnogih sudionika koji uživaju u našim radionicama naš rad su do sada prepoznale i podržale razne institucije poput Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Veleposlanstvo SAD-a, Svjetska banka, a 2013. program je dobio prestižnu međunarodnu nagradu Google RISE , čime se smjestio uz  rame institucijama kao što su MIT i ETH Zurich koji su također dobitnici nagrade.

Entuzijasti kojima je Ljetna tvornica znanosti način kako provedu godišnje odmore i ljeto!

Same aktivnosti osmišljavaju studenti, nastavnici i mladi znanstvenici koji rade kao mentori na radionicama. LjTZ je tako u potpunosti organizirana od strane studenata i mladih stručnjaka kroz mrežu institucija koje nam pružaju organizacijsku pomoć i formalno stoje iza projekta. Svi mentori, stručni suradnici i organizatori projekta su volonteri. Trenutni organizacijski odbor čine Monika Herceg, Lucija Klarić, Ivan Novosel, Pjero Petej, Juliana Lana Prah, Sunčan Stilinović i Tanja Vojković. U procesu upisa u registar  je i udruga Tvornica znanosti koja će biti od iduće godine glavni nositelj projekta. Glavni partner za Split je Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS), dok su partneri za druge radionice Institut za sinergiju znanosti i društva (S3I, Čakovec) te Prirodoslovno-matematička udruga studenata PRIMUS.

Zašto to radimo?

Smatramo da možemo utjecati na društvo i njegov stav o znanosti. Nadamo se da će sva djeca koja prođu kroz projekt dobiti drugačiji pogled na znanost od onoga koji se često dobije u školama. U školi se obično ne susrećemo sa znanošću, već samo sa skupom činjenica koje je znanost otkrila, što je većini djece odbojno i često steknu dojam da je znanost dosadna i teška. Želimo da jednoga dana, ako i ne budu radili u znanstvenim poljima, imaju razvijen senzibilitet za to područje pošto živomo u društvu koje jako ovisi o znanosti.

Današnja djeca i mladi, pogotovo oni osjetljivog socijalnog statusa nemaju priliku imati doticaj sa znanošću i radionicama ove vrste, a upravo zato je Ljetna tvornica znanosti bitna jer omogućuje svima da vide znanost drugim očima.

S druge strane stvaranje modernog, globalno konkurentnog gospodarstva zahtjeva primjenu naprednih tehnologija i vlastitih inovacija. Temelj takvog razvoja je fleksibilna i inovativna radna snaga, sposobna za stjecanje novih znanja tokom čitavog života, te time i sposobna prilagoditi se brzim promjenama u poslovnom okruženju. Vještine samostalnog učenja, sklonosti inovacijama i temeljna praktična predznanja moraju se steći već kroz osnovno i srednje obrazovanje, jer se ulaskom u odraslu dob teško mogu naknadno efikasno razviti. Također, osim potrebe za visoko obrazovanim kadrom, svaki pojedinac u današnjem društvu trebao bi razumjeti kako funkcionira znanost i biti informiran o primjeni znanosti u svakodnevnom životu.

Iz svega nabrojanog može se zaključiti da postoji realna potreba za kvalitetnim znanstvenim obrazovanjem, no problem je što obrazovni sustav kakav danas imamo to teško ostvaruje zbog različitih razloga. PISA istraživanje je pokazalo da je Hrvatska ispod prosjeka OECD-a po broju učenika koji su u stanju primijeniti svoje znanje iz znanosti, a prema istraživanju Instituta za društvena istraživanja u našim školama prevladavaju zastarjeli oblici nastave - učenici rijetko dolaze u priliku razmišljati samostalno, te uglavnom samo slušaju što im nastavnici govore.

Što želimo postići?

1) Pružiti djeci i mladima u dobi od 9-18 godina mogućnost da dođu u kontakt sa znanošću:

Pod znanošću mislimo na cijeli proces dolaženja do novih otkrića, ne samo na informacije koje je do sada znanost otkrila. Djeca i mladi će kroz radionicu imati priliku riješiti jedan znanstveni problem; od njegovog osmišljavanja, prikupljanja relevantnih podataka kroz samostalno istraživanje do analiziranja i donošenja konačnih zaključaka.

2) Stvoriti pozitivan stav o znanosti kroz istraživanje i druženje sa mladim znanstvenicima:

Predviđene aktivnosti trebale bi pomoći u boljem upoznavanju znanosti, ali i znanstvenika, te time pomoći u stvaranju pozitivne slike o njima. Ovo se može ispitati pomoću ankete gdje bi vidjeli kakve stavove su sudionici imali prije radionice, a kakve poslije. Također možemo vidjeti da li imaju potencijalne aspiracije prema tome da se jednog dana bave znanošću.

3) Educiranje znanstvenika i studenata koji sudjeluju kao voditelji radionica:

Znanstvenicima i studentima koji se školuju za neko zanimanje u znanosti često nedostaju vještine komuniciranja znanosti sa javnošću, zato jer se te vještine službeno ne obrađuju u tijeku formalnog školovanja. Naši voditelji radionica su stručni u svojem području djelovanja, a kroz dodatnu edukaciju iz komuniciranja znanosti i poučavanja te samo izvođenje radionica poboljšati će vještine koje su nužne za kvalitetno obavljanje njihovog budućeg zanimanja. Osim toga kroz projekt se gradi mreža ljudi koji se bave popularizacijom znanosti. Razinu uspješnosti provjeravamo kontinuirano kroz povratne informacije od iskusnijih voditelja radionica i vanjskih suradnika, te kroz ankete.

Kako radionice izgledaju?

Radionice traju tjedan dana od 9 do 16h, te se kroz tih tjedan dana paralelno održava više radionica sa različitim temama. Djeca kod prijave mogu odabrati željenu radionicu ovisno o svojem uzrastu i interesu. Teme radionica su svake godine vrlo raznolike te pokušavamo pokriti što više područja znanosti, ali i raditi na problemima koji zahtjevaju interdisciplinarni pristup. Do sada smo imali radionice iz biologije, fizike, kemije, geo-znanosti, matematike, astronomije, psihologije, informatike, elektronike i drugih područja.

Na pojedinoj radionici sudjeluje šestero djece, a sa njima radi dvoje  mentora. Kroz tjedan dana djeca rade mali znanstveni projekt, te se zadnji dan radionice organizira prezentacija radova za roditelje i javnost. To događanje izgleda kao znanstveni sajam (eng. science fair) gdje posjetitelji mogu došetati do štanda pojedine radionice te i sami mogu isprobati neke od aktivnosti koje su izvodili sudionici.

Od ove godine planiramo uvesti neke novitete u sam izgled radionica pa će najmlađi nakon 3 dana ići na novu radionicu, odnosno u 6 dana koliko radionice traju proći će 2 različite teme.Srednjoškolske radionice podići ćemo na novi nivo te će trajati svaki dan 2 sata dulje od radionica za ostale uzraste te na kraju očekujemo istraživački rad i na kraju prave rezultate mjerenja koji će biti oblikovani u znanstveni poster

 U nastavku je opisano nekoliko specifičnih radionica kako bi ste stekli konkretni dojam o tome kakve stvari se rade na LjTZ-u, a priložili smo i fotografije kako bi dočarali barem dio atmosfere.                                                                                                                                                        

Vitamin C - Grupa je radila na izolaciji vitamina C u prirodnim namirnicama i ispitivala utjecaj temperature i svjetlosti na njegovu postojanost. Djelovanja vitamina C ispitivalo se na biljkama koje su bile izložene stresnim uvjetima, dok se njegovo antioksidirajuće djelovanje pratilo kroz promjene na prirodnim namirnicama izloženim na otvorenom zraku. Dobivenim rezultatima grupa je pokušala objasnila zašto je za čovjeka vitamin C toliko značajan.

Kako izdresirati robota? – kroz radionicu polaznici su se upoznali s Dash i Dot, malenim robotima kojima su upravljali pomoću tableta i smartphona. Roboti su opremljeni audio, vizualnim i motoričkim senzorima te su polaznici samo zadavali zadatke koje će roboti izvoditi učeći pritom osnovne koncepte programiranja, mehatronike i robotike.

Treća dimenzija – cilj radionice bio je upoznati sudionike s osnovama rada 3D printera te im pokazati njegovu primjenjivost u svakodnevnom životu. Sudionici su naučili sve korake koji su potrebni prilikom korištenja 3D printera, imali su priliku sami dizajnirati predmete koje žele isprintati ( u posebnom softwareu za dizajn predmeta u tri dimenzije) te su prolazili cijeli proces i tajne iza 3D printanja.

Ja, mali Indiana Jones – tijekom radionice polaznici su bili upoznati s metodama rješavanja logičkih zadataka prilikom rješavanja nekih istraživateljskih problema koji kroiste matematiku uz neke konkretne primjere iz stvarnog života. Također, bili su upoznati i s kriptografijom te metodama šifriranja i otkrivanjem metoda za razbijanje šifriranih sustava čime se sudionicima dala mogućnost da osjete snagu matematike u primjeni.

Čime se bavi forenzičar? – kroz radionicu sudionici su se upoznali sa znanstvenom pozadinom različitih metoda koje se koriste u forenzici te su naučene metode primijenili u rješavanju insceniranih slučajeva u kojima su morali pronaći „zločinca“ i prepoznati i analizirati sve tragove na „mjestu zločina“

Ljetna škola za glodavce - Grupa se upoznala s mišem kao laboratorijskom životinjom. Sudionici su proučavali dominacijska hijerarhija miševa, traženje hrane, korištenje okoliša i sl. Osim toga proučavali su da li se miševe može naučiti izvoditi niz zadataka pomoću operantnog uvjetovanja.

Fizika prirodnih katastrofa - Mladi su kroz radionicu upoznali fiziku iza niza razornih prirodnih pojava. Izradili su vlastiti seizmometar i proučavali kako potresi utječu na nastanak tsunamija. Na bazi toga napravili su i sustav za simuliranje tsunamija. Osim toga proučavali su i nastanak tornada i udare meteora i njihov utjecaj na život na zemlji.

Biotweaking - Polaznici su naučiti kako izraditi vlastiti kućni laboratorij za biološko eksperimentiranje i kako ga koristiti za hakiranje i poboljšavanje živih organizama. Bavili su se raznim aspektima biotweakinga i biohakiranja; od igranja s mikrobima, preko uradi-sam elektroničkih instrumenata i opreme, pa sve do eksperimentiranja s DNA i bioelektronikom.

hr Wed Jul 27 2016 16:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5803c4df1eea8f85628b4576/80

Potez Facebooka koji će razveseliti sve korisnike WhatsAppa

Prošle godine iz Facebooka su prikazali kako bi mogli izgledati oglasi na WhatsAppu – plan je bio integrirati ih u opciju statusa, a kasnije tko zna, možda i među poruke...

Prije nego što je Facebook platio milijarde dolara za WhatsApp, suosnivači te komunikacijske platforme Brian Acton i Jan Koum govorili su kako ne žele vidjeti oglase među porukama na WhatsAppu. 

Nakon akvizicije Facebooka svima je bilo jasno da će Zuckerberg i ekipa razmišljati o načinima na koji mogu unovčiti WhatsApp i da će oglasi biti jedna od mogućnosti na koju ću se odlučiti. Inzistiranje na oglašavanju vjerojatno je razlog zbog kojeg su Acton i Koum napustili Facebook te prekinuli kontakte sa Zuckerbergom. - piše zimo.hr

Prošle godine iz Facebooka su prikazali kako bi mogli izgledati oglasi na WhatsAppu – plan je bio integrirati ih u opciju statusa, a kasnije tko zna, možda i među poruke, kao što danas imamo na Messengeru. U kompaniji je okupljen i poseban tim ljudi zadužen upravo za pronalaženje najboljih i najučinkovitijih načina za zaradu od oglašavanja na toj platformi, pri čemu je trebalo razmišljati o korisnicima i njihovoj antipatiji prema prikazivanju reklama, pogotovo među njihovim privatnim porukama.

Iako su se oglasi trebali početi prikazivati među statusima ove godine, čini se da od toga ipak neće biti ništa – barem za sada. Naime, prema informacijama američkih medija, Facebook se odlučio za iznenađujući potez i raspustio tim zadužen za oglašavanje na WhatsAppu. Umjesto na oglašavanje fokusirat će se na razvoj opcija koje će kompanijama omogućiti što kvalitetniju komunikaciju s korisnicima unutar aplikacije. Također, kako su iz Fejsa potvrdili novinarima Business Insidera, radit će i na razvoju usluga za plaćanje unutar WhatsAppa na nekim tržištima.

Što se oglasa tiče, kada je Facebook u pitanju, oni će sigurno ostati dio dugoročnog plana, no trenutačno ipak neće biti prioritet, što će, sigurno, razveseliti sve korisnike te popularne komunikacijske aplikacije.

hr Fri Jan 17 2020 20:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dbbff2429111c87d48b4586/80

Provedite ovaj vikend u restoranu Rus u Žrnovnici uz odličnu spizu i povoljne cijene

Ovog vikenda počastite se domaćim specijalitetima
Nakon blagdanskih praznika, restoran Rus ponovno kreće sa svojim standardnim programom. Tako već ovog vikenda možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.

Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 50 kuna, te mesna plata za 100 kuna. 

Restoran Rus, smješten uz Rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj  091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Jan 17 2020 15:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e17a1b329111cfc5a8b45ed/80

Uz Ipsos u lakšu kupovinu – evo kako!

Rješavajte ankete, skupljajte bodove i mijenjajte ih za poklon bonove...

Što je Ipsos Online Panel?

Ipsos d.o.o. je vodeća agencija za istraživanje tržišta, medija i javnog mijenja u Hrvatskoj.

Ipsos Online Panel je zajednica osoba koje popunjavaju ankete u zamjenu za nagradne bonove. Sudjelujete u različitim istraživanjima sa svog mobitela, tableta ili računala bez obzira gdje se nalazite.

Kako mogu postati član Ipsos Online Panela?

Članom Ipsos Online Panela postaje se jednokratnom registracijom. Članstvo u Ipsos Online Panelu je u potpunosti besplatno!

Kako funkcionira članstvo u Ipsos Online Panelu?

Članovi panela se u različitim vremenskim intervalima putem emaila ili mobitela pozivaju na sudjelovanje u različitim istraživanjima. Na taj način imaju mogućnost izraziti svoje mišljenje o aktualnim temama, zadovoljstvu različitim proizvodima i uslugama koje koriste i sl. Istovremeno, za svaku u cijelosti ispunjenu anketu dodjeljuju se bodovi na Ipsos Online Panel račun.

Što radim s bodovima?

Svaka anketa nosi određeni broj bodova. Jedan bod odgovara protuvrijednosti od 1 HRK. Nakon što se prikupi minimalno 80 bodova, imate mogućnost zamijeniti ih za poklon bon u vrijednosti od 80 HRK. Poklon bonovi su iskoristivi u nekom od hrvatskih maloprodajnih lanaca (DM, Plodine…) Više o bodovanju

Registrirajte se i već danas počnite sakupljati bodove na svom Ipsos Online Panel računu!

Možete nas kontaktirati putem naše e-mail adrese online.hr@mg.ipsosadria.com ili Vibera i Whatsapp-a putem broja +385977149117.

Također, možete posjetiti i našu Facebook stranicu i pratiti događaje i zanimljivosti.

hr Fri Jan 17 2020 15:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e214fc329111c90008b4677/80
Foto: Dario Njavro/HRT

Javnost je razgalila glasom, a dirnula životnom pričom: Upoznajte Solinjanku Petru Roško

Cijela obitelj se bavi glazbom. Od oce i majke pa sve do dvije sestre. Od žica pa sve do tipaka na instrumentima
Još od malih nogu junakinji ove priče mikrofon je bio mlađi brat, a pozornica starija sestra. Solinjanka sa splitskom adresom, Petra Roško, javnost je razgalila svojim odličnim glasovnim sposobnostima, a sve dirnula svojom tužnom životnom pričom u showu 'The Voice'.

Velika tragedija obilježila je njen mladi život u najboljem razdoblju, ali usprkos svemu ova mlada majka petogodišnje Karmen odiše ljubavlju, pjesmom i dalmatinskim inatom. 
- Nisam to posebno isticala pri samoj prijavi, ja sam se prijavila zbog glasa za kojega nisam mislila da je toliko poseban, vanserijski. Ispalo je na kraju dobro, svi su bili zadovoljni, sve je ispalo u moju korist, priča nam Petra kojoj je prije više od dvije godine muž Hrvoje podlegao ozljedama nakon teške prometne nesreće na izlazu iz Šibenika. Tugu i bol zamijenilo je dobro djelo i nadasve humana gesta jer su Hrvojevo srce, jetra i bubreg spasili živote trojici primatelja iz Hrvatske.

U borbi za najljepši glas Hrvatske Petru na putu prati Massimo. Cijela priča krenula je skroz spontano, govori Petra.
- Vidjela sam reklamu, prijatelj me označio na Facebooku, kako to već i ide i počela sam promišljati o tome. Rekla sam sebi da će to biti sada ili nikada jer nisam inače sklona natjecanjima niti javnih prikazivanja i krenula je moja priča.

'Who's Lovin' You' bio je klasik grupe Jackson 5 s kojim je Petra osvojila srce Massima i na tek nekoliko prvih taktova odlučila kako je on čovjek, kako kaže, s kojim neće pogriješiti.
- Imala sam dvojbu između Massima ili Gobca, no kada se Massimo okrenuo znala sam da je to to. Bila sam presretna. Točno je onakav kakav je i na televiziji i to mi se svidjelo odmah. Iskren je, profesionalan i ima prijateljski pristup što nama svima znatno olakšava naš put, otkriva Solinjanka koja ima jake glazbene korake. 

Fešta, prava dalmatinska, nastane kada svatko u obitelji uzme svoj instrument i krene svirati. Od majke do oca i obje sestre, od žica pa sve do tipaka.
- Mama mi je započela u nekom kulturno-umjetničkom društvu, svirala je mandolinu i gitaru, a otac se praktički od svog rođenja bavi sviranjem harmonike. Moje sestre i ja smo prošle glazbenu školu, jedna je sestra prvo svirala mandolinu, potom saksofon pa se odlučila za solo pjevanje, a druga sestra svira hornu u solinskoj Limenoj glazbi, priča nam sugovornica koja tijekom radne sezone obuče pregaču i uzme kuhaču u ruke, a između ostalog pjeva i svira u splitskom bendu Euforia s kojim nastupa već pet godina, a često na glazbenim avanturama prate i pjevača Petra Dragojevića.

Potpuno nenadano su mladu majku mnogi prepoznali i u splitskoj verziji spota 'Happy' Pharella Williamsa kao veselu mladenku.
- Scena je zapravo bila dan vjenčanja mene i Hrvoja. Na sam dan smo se išli slikavati i lokacija je bila u centru grada, a ondje su nas vidjeli snimatelji spota pa smo otplesali na 'Happy' koja nam je, blago rečeno, poslije postala prava obiteljska himna.

Već sutra u posljednjim nokaut duelima Petra će 'ukrstiti koplja' sa Solinjaninom Ivom Kraljem i tražiti prolaz u nastavak natjecanja. 
- Moja očekivanja su pozitivna jer sam pozitivno nastrojena prema svemu. Mogu vam reći da neće biti ljubavna pjesma, obučena sam damski i primjereno, a pjesma će biti iznenađenje, dala je Petra još jedan motiv za gledanje subotnje emisije na 'malim ekranima'.

Bez obitelji i prijatelja niti Petrin put pun trnja i prepreka ne bi bio barem malo olakšan, a za kraj razgovora svim mladima je poručila da ne posustanu u svojim snovima.
- Slijedite svoje snove i napravite sve kako bi vam se ostvarili. U trenutcima će ih biti teško slijediti, ali stisnite zube jer je to jedini način da ispunite sebe.
hr Fri Jan 17 2020 07:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .