Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5798c057b3c7cc27048b45db/80

Ljetna Tvornica Znanosti 2016. u Splitu

Radi se o radionicama sa djecom od 9 to 18 godina, sa idejom promicanja znanosti i tehnologije. Mentori (volonteri koji su studenti, asistenti, profesori i sl.) organiziraju temu radinoice na koju se prijavljuje 5 do 7 djece, a koje su prilagođene određenom uzrastu. Sve skupa traje 7 dana, gdje su u malim grupama intenzivno radi na neklasičan način, djecu se potiče da samostalno analiziraju i rješavaju probleme i zadatke sa podrucja znanosti, tehnologije, obrazovanja i matematike

Ljetna Tvornica Znanosti su radionice na kojima djeca i mladi u dobi od 9 do18 godina dolaze u izravni kontakt sa znanstvenim načinom razmišljanja te ih se potiče na samostalno i kreativno rješavanje problema.

Na ovaj način potiče se razvoj dječjih intelektualnih potencijala te inovativnog i kritičkog načina razmišljanja. Uz to, razvija se  želja za istraživanjem te shvaćanje važnosti timskog rada, komunikacije i razmjene informacija. Sudionici radionica imaju priliku upoznati se ne samo sa znanošću kao procesom, već i sa znanstvenikom kao osobom, te dobivaju priliku da na tjedan dana i oni sami postanu znanstvenici. Kroz igru, eksperimente i modele koje sami  osmišljaju i konstruiraju, upoznaju svijet koji ih okružuje, sve od njegovih najosnovnijih dijelova, do kompleksniji fenomena, te prirodne zakone koji se kriju iza procesa u prirodi. Na takav način se odmičemo od “školske” znanosti kao statičnog znanja prema nečemu što može isprobati svatko tko želi.

Same aktivnosti osmišljavaju studenti, nastavnici i mladi znanstvenici koji rade kao mentori na radionicama. LjTZ je tako u potpunosti organizirana od strane studenata i mladih stručnjaka kroz mrežu institucija koje nam pružaju organizacijsku pomoć i formalno stoje iza projekta. Svi mentori, stručni suradnici i organizatori projekta su volonteri. Trenutni organizacijski odbor čine Sunčan Stilinović, Lucija Klarić, Juliana Lana Prah, Monika Herceg, Ivan Novosel, Tanja Vojković i Pjero Petej. Glavni organizator je Udruga Tvornica znanosti (u procesu osnivanja), dok su ostali partneri Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS, Split), institut sinergije znanosti i društva (S3I, Čakovec) i Prirodoslovno-matematička udruga studenata (Primus, Zagreb).

Jedan od paradoksa današnjeg modernog društva je to što smo kao društvo posve ovisni o tehnološkom napretku, a istovremeno kao pojedinci možemo funkcionirati u tom društvu bez da znamo kako do tih inovacija dolazi i kako se znanje naše civilizacije širi pomoću znanosti. Zbog toga danas u razvijenim nacijama dolazimo do situacije gdje mladi smatraju da je znanost važna, ali se sve učestalije ne smatraju sposobnima uključiti u “znanstvenu priču”. Posljedice toga su raznolike - od manjka radne snage u strukama koje imaju doticaj sa znanosti (tzv. STEM područja), do toga da se počinju širiti neznanstvene ideje čisto zbog toga što daju jednostavnije odgovore, makar su krivi.

Ovim projektom želimo utjecati na društvo i njegov stav o znanosti. Nadamo se da će sva djeca koja prođu kroz projekt dobiti drugačiji pogled na znanost od onoga koji se često dobije u školama. U školi se obično ne susrećemo sa znanošću, već samo sa skupom činjenica koje je znanost otkrila, što je većini djece odbojno i često steknu dojam da je znanost dosadna i teška. Želimo da jednoga dana, ako i ne budu radili u znanstvenim poljima, imaju razvijen senzibilitet za to područje pošto živimo u društvu koje jako ovisi o znanosti.

Koncentriramo se na mlade zato što je ključno utjecati u na njih dok još formiraju svoje odluke o tome koji poslovi su im interesantni - većina mladih do 14 godine života barem zna što ne želi raditi u životu. Pružanjem pozitivnih iskustava želimo spriječiti da znanstvene struke prerano dođu na taj popis.

Prve radionice su pokrenute 2007. godine u Splitu tako da 2016. slavimo desetu jubilarnu godinu rada. Na dosadašnjim radionicama sudjelovalo je preko 830 djece iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, no naglasak radionica je na djeci iz mjesta i šire okolice gdje se LjTZ održava.

Ove godine radionice će se izvoditi u Splitu i Samoboru, dva tjedna za redom u periodu od 17. do 31. srpnja 2016. Planiramo raditi sa 140 sudionika, a svijet znanosti će im približiti 46 mentora. Radionice traju tjedan dana od 9 do 16h, te se kroz tih tjedan dana paralelno održava više radionica sa različitim temama. Djeca kod prijave mogu odabrati željenu radionicu ovisno o svojem uzrastu i interesu. Teme radionica su svake godine vrlo raznolike te pokušavamo pokriti što više područja znanosti, ali i  raditi na problemima koji zahtijevaju interdisciplinarni pristup.

Na pojedinoj radionici sudjeluje šestero djece, a sa njima rade dva mentora. Kroz tjedan dana djeca rade mali znanstveni projekt, te se zadnji dan radionice organizira prezentacija radova za roditelje i javnost. To događanje izgleda kao znanstveni sajam (eng. science fair) gdje posjetitelji mogu došetati do štanda pojedine radionice te i sami mogu isprobati neke od aktivnosti koje su izvodili sudionici.

Kako bi održali 23 radionice na dvije lokacije procjenjujemo da nam je potrebno 140.000 Kn. Troškovi radionica uključuju smještaj, prijevoz i prehranu za mentore, materijale za radionice i ručak za sudionike svaki dan. Osim toga dio troškova odlazi na promociju projekta i općenite organizacijske troškove. Veći dio sredstava prikupljamo iz donacija i sponzorstava, a otprilike trećina troškova se pokriva kotizacijom sudionika od 400 kn, s tim da u slučaju da sudionici ne mogu pokriti trošak radionice mogu tražiti stipendiju i u tom slučaju ne plaćaju kotizaciju.

O projektu

Ljetna Tvornica Znanosti su radionice na kojima djeca i mladi dolaze u izravni kontakt sa znanstvenim načinom razmišljanja te ih se potiče na samostalno i kreativno rješavanje problema.

Na ovaj način potiče se razvoj dječjih intelektualnih potencijala te inovativnog i kritičkog načina razmišljanja. Uz to, razvija se  želja za istraživanjem te shvaćanje važnosti timskog rada, komunikacije i razmjene informacija. Sudionici radionica imaju priliku upoznati se ne samo sa znanošću kao procesom, već i sa znanstvenikom kao osobom, te dobivaju priliku da na tjedan dana i oni sami postanu znanstvenici. Kroz igru, eksperimente i modele koje sami  osmišljaju i konstruiraju, upoznaju svijet koji ih okružuje, sve od njegovih najosnovnijih dijelova, do kompleksniji fenomena, te prirodne zakone koji se kriju iza procesa u prirodi. Na takav način se odmičemo od “školske” znanosti kao statičnog znanja prema nečemu što može isprobati svatko tko želi.

Ove godine će se održati deseti  LjTZ, a radionice ćemo izvoditi od 17. do 23. srpnja 2016. u Samoboru te od 25. do 31. srpnja 2016. u Splitu. Planiramo imati 140 sudionika, a svijet znanosti će im približiti 46 mentora. Na dosadašnjim radionicama sudjelovalo je preko 800 djece iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, no naglasak radionica je na djeci iz mjesta i šire okolice gdje se LjTZ održava. Osim mnogih sudionika koji uživaju u našim radionicama naš rad su do sada prepoznale i podržale razne institucije poput Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Veleposlanstvo SAD-a, Svjetska banka, a 2013. program je dobio prestižnu međunarodnu nagradu Google RISE , čime se smjestio uz  rame institucijama kao što su MIT i ETH Zurich koji su također dobitnici nagrade.

Entuzijasti kojima je Ljetna tvornica znanosti način kako provedu godišnje odmore i ljeto!

Same aktivnosti osmišljavaju studenti, nastavnici i mladi znanstvenici koji rade kao mentori na radionicama. LjTZ je tako u potpunosti organizirana od strane studenata i mladih stručnjaka kroz mrežu institucija koje nam pružaju organizacijsku pomoć i formalno stoje iza projekta. Svi mentori, stručni suradnici i organizatori projekta su volonteri. Trenutni organizacijski odbor čine Monika Herceg, Lucija Klarić, Ivan Novosel, Pjero Petej, Juliana Lana Prah, Sunčan Stilinović i Tanja Vojković. U procesu upisa u registar  je i udruga Tvornica znanosti koja će biti od iduće godine glavni nositelj projekta. Glavni partner za Split je Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS), dok su partneri za druge radionice Institut za sinergiju znanosti i društva (S3I, Čakovec) te Prirodoslovno-matematička udruga studenata PRIMUS.

Zašto to radimo?

Smatramo da možemo utjecati na društvo i njegov stav o znanosti. Nadamo se da će sva djeca koja prođu kroz projekt dobiti drugačiji pogled na znanost od onoga koji se često dobije u školama. U školi se obično ne susrećemo sa znanošću, već samo sa skupom činjenica koje je znanost otkrila, što je većini djece odbojno i često steknu dojam da je znanost dosadna i teška. Želimo da jednoga dana, ako i ne budu radili u znanstvenim poljima, imaju razvijen senzibilitet za to područje pošto živomo u društvu koje jako ovisi o znanosti.

Današnja djeca i mladi, pogotovo oni osjetljivog socijalnog statusa nemaju priliku imati doticaj sa znanošću i radionicama ove vrste, a upravo zato je Ljetna tvornica znanosti bitna jer omogućuje svima da vide znanost drugim očima.

S druge strane stvaranje modernog, globalno konkurentnog gospodarstva zahtjeva primjenu naprednih tehnologija i vlastitih inovacija. Temelj takvog razvoja je fleksibilna i inovativna radna snaga, sposobna za stjecanje novih znanja tokom čitavog života, te time i sposobna prilagoditi se brzim promjenama u poslovnom okruženju. Vještine samostalnog učenja, sklonosti inovacijama i temeljna praktična predznanja moraju se steći već kroz osnovno i srednje obrazovanje, jer se ulaskom u odraslu dob teško mogu naknadno efikasno razviti. Također, osim potrebe za visoko obrazovanim kadrom, svaki pojedinac u današnjem društvu trebao bi razumjeti kako funkcionira znanost i biti informiran o primjeni znanosti u svakodnevnom životu.

Iz svega nabrojanog može se zaključiti da postoji realna potreba za kvalitetnim znanstvenim obrazovanjem, no problem je što obrazovni sustav kakav danas imamo to teško ostvaruje zbog različitih razloga. PISA istraživanje je pokazalo da je Hrvatska ispod prosjeka OECD-a po broju učenika koji su u stanju primijeniti svoje znanje iz znanosti, a prema istraživanju Instituta za društvena istraživanja u našim školama prevladavaju zastarjeli oblici nastave - učenici rijetko dolaze u priliku razmišljati samostalno, te uglavnom samo slušaju što im nastavnici govore.

Što želimo postići?

1) Pružiti djeci i mladima u dobi od 9-18 godina mogućnost da dođu u kontakt sa znanošću:

Pod znanošću mislimo na cijeli proces dolaženja do novih otkrića, ne samo na informacije koje je do sada znanost otkrila. Djeca i mladi će kroz radionicu imati priliku riješiti jedan znanstveni problem; od njegovog osmišljavanja, prikupljanja relevantnih podataka kroz samostalno istraživanje do analiziranja i donošenja konačnih zaključaka.

2) Stvoriti pozitivan stav o znanosti kroz istraživanje i druženje sa mladim znanstvenicima:

Predviđene aktivnosti trebale bi pomoći u boljem upoznavanju znanosti, ali i znanstvenika, te time pomoći u stvaranju pozitivne slike o njima. Ovo se može ispitati pomoću ankete gdje bi vidjeli kakve stavove su sudionici imali prije radionice, a kakve poslije. Također možemo vidjeti da li imaju potencijalne aspiracije prema tome da se jednog dana bave znanošću.

3) Educiranje znanstvenika i studenata koji sudjeluju kao voditelji radionica:

Znanstvenicima i studentima koji se školuju za neko zanimanje u znanosti često nedostaju vještine komuniciranja znanosti sa javnošću, zato jer se te vještine službeno ne obrađuju u tijeku formalnog školovanja. Naši voditelji radionica su stručni u svojem području djelovanja, a kroz dodatnu edukaciju iz komuniciranja znanosti i poučavanja te samo izvođenje radionica poboljšati će vještine koje su nužne za kvalitetno obavljanje njihovog budućeg zanimanja. Osim toga kroz projekt se gradi mreža ljudi koji se bave popularizacijom znanosti. Razinu uspješnosti provjeravamo kontinuirano kroz povratne informacije od iskusnijih voditelja radionica i vanjskih suradnika, te kroz ankete.

Kako radionice izgledaju?

Radionice traju tjedan dana od 9 do 16h, te se kroz tih tjedan dana paralelno održava više radionica sa različitim temama. Djeca kod prijave mogu odabrati željenu radionicu ovisno o svojem uzrastu i interesu. Teme radionica su svake godine vrlo raznolike te pokušavamo pokriti što više područja znanosti, ali i raditi na problemima koji zahtjevaju interdisciplinarni pristup. Do sada smo imali radionice iz biologije, fizike, kemije, geo-znanosti, matematike, astronomije, psihologije, informatike, elektronike i drugih područja.

Na pojedinoj radionici sudjeluje šestero djece, a sa njima radi dvoje  mentora. Kroz tjedan dana djeca rade mali znanstveni projekt, te se zadnji dan radionice organizira prezentacija radova za roditelje i javnost. To događanje izgleda kao znanstveni sajam (eng. science fair) gdje posjetitelji mogu došetati do štanda pojedine radionice te i sami mogu isprobati neke od aktivnosti koje su izvodili sudionici.

Od ove godine planiramo uvesti neke novitete u sam izgled radionica pa će najmlađi nakon 3 dana ići na novu radionicu, odnosno u 6 dana koliko radionice traju proći će 2 različite teme.Srednjoškolske radionice podići ćemo na novi nivo te će trajati svaki dan 2 sata dulje od radionica za ostale uzraste te na kraju očekujemo istraživački rad i na kraju prave rezultate mjerenja koji će biti oblikovani u znanstveni poster

 U nastavku je opisano nekoliko specifičnih radionica kako bi ste stekli konkretni dojam o tome kakve stvari se rade na LjTZ-u, a priložili smo i fotografije kako bi dočarali barem dio atmosfere.                                                                                                                                                        

Vitamin C - Grupa je radila na izolaciji vitamina C u prirodnim namirnicama i ispitivala utjecaj temperature i svjetlosti na njegovu postojanost. Djelovanja vitamina C ispitivalo se na biljkama koje su bile izložene stresnim uvjetima, dok se njegovo antioksidirajuće djelovanje pratilo kroz promjene na prirodnim namirnicama izloženim na otvorenom zraku. Dobivenim rezultatima grupa je pokušala objasnila zašto je za čovjeka vitamin C toliko značajan.

Kako izdresirati robota? – kroz radionicu polaznici su se upoznali s Dash i Dot, malenim robotima kojima su upravljali pomoću tableta i smartphona. Roboti su opremljeni audio, vizualnim i motoričkim senzorima te su polaznici samo zadavali zadatke koje će roboti izvoditi učeći pritom osnovne koncepte programiranja, mehatronike i robotike.

Treća dimenzija – cilj radionice bio je upoznati sudionike s osnovama rada 3D printera te im pokazati njegovu primjenjivost u svakodnevnom životu. Sudionici su naučili sve korake koji su potrebni prilikom korištenja 3D printera, imali su priliku sami dizajnirati predmete koje žele isprintati ( u posebnom softwareu za dizajn predmeta u tri dimenzije) te su prolazili cijeli proces i tajne iza 3D printanja.

Ja, mali Indiana Jones – tijekom radionice polaznici su bili upoznati s metodama rješavanja logičkih zadataka prilikom rješavanja nekih istraživateljskih problema koji kroiste matematiku uz neke konkretne primjere iz stvarnog života. Također, bili su upoznati i s kriptografijom te metodama šifriranja i otkrivanjem metoda za razbijanje šifriranih sustava čime se sudionicima dala mogućnost da osjete snagu matematike u primjeni.

Čime se bavi forenzičar? – kroz radionicu sudionici su se upoznali sa znanstvenom pozadinom različitih metoda koje se koriste u forenzici te su naučene metode primijenili u rješavanju insceniranih slučajeva u kojima su morali pronaći „zločinca“ i prepoznati i analizirati sve tragove na „mjestu zločina“

Ljetna škola za glodavce - Grupa se upoznala s mišem kao laboratorijskom životinjom. Sudionici su proučavali dominacijska hijerarhija miševa, traženje hrane, korištenje okoliša i sl. Osim toga proučavali su da li se miševe može naučiti izvoditi niz zadataka pomoću operantnog uvjetovanja.

Fizika prirodnih katastrofa - Mladi su kroz radionicu upoznali fiziku iza niza razornih prirodnih pojava. Izradili su vlastiti seizmometar i proučavali kako potresi utječu na nastanak tsunamija. Na bazi toga napravili su i sustav za simuliranje tsunamija. Osim toga proučavali su i nastanak tornada i udare meteora i njihov utjecaj na život na zemlji.

Biotweaking - Polaznici su naučiti kako izraditi vlastiti kućni laboratorij za biološko eksperimentiranje i kako ga koristiti za hakiranje i poboljšavanje živih organizama. Bavili su se raznim aspektima biotweakinga i biohakiranja; od igranja s mikrobima, preko uradi-sam elektroničkih instrumenata i opreme, pa sve do eksperimentiranja s DNA i bioelektronikom.

hr Wed Jul 27 2016 16:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d612ccf29111c755b8b458c/80
Foto: Nikica Ugrin Radar

Sinj: Pred brojnom publikom održana prva večer "Kamičak Etno Festivala"

Druga večer Kamičak Etno Festivala počinje večeras u 21 sat, a nastupaju domaće, hrvatsko-irske snage – Kazan, Ogenj i Patrick Walker Trio
Sinoć je na prepunom Kamičku održana prva večer Kamičak Etno Festivala. U sjajnoj atmosferi, pod zvjezdanim nebom u srcu Sinja, nastupili su Turica Doncel (Argentina), Perija (Makedonija) i Nakedband (Beograd).

Izvrstan argentinski duo očarao je publiku tradicionalnim folklornim zvucima magične Južne Amerike pa su se tako čuli etno napjevi Perua, Bolivije, plemena iz Anda u izvrnoj vokalnoj i instrumentalnoj interpretaciji Ane i Germana, kojima je ovo druga europska turneja.
Nakon Turice Doncel, pozornicu su zaposjele makedonske djevojke ”nomatkinje”, grupa Perija, koje su publiku uvele u svijet autohtone etno baštine balkanskog prostora – od turskih, bugarskih do kurdskih i makedonskih napjeva – koje ove skitajuće glazbenice vjerno čuvaju od zaborava i izumiranja. Radi se o školovanim i profesionalnim glazbenicama i etnologinji koje su i privatni i profesionalni život posvetile očuvanju i zaštiti glazbene baštine ovih prostora.

Točku na i fantastičnoj atmosferi prve večeri stavila je beogradska ekipa iz Nakeda. Virtuozni instrumentalisti s lakoćom su pronašli put do srca publike koja je s oduševljenjem pozdravljala svaku izvedbu, a nije mi ni tek tako dopustila odlazak sa sinjske pozornice pa su Nakedovci morali i produžiti svirku kako bismo svi bili zadovoljni.
Zadovoljna je i organizacija, Dragana Modrić u ime Kulturno umjetničkog središta Sinj zahvaljuje svima koji su pomogli besprijekornoj organizaciji, bendovima na sjajnim nastupima te publici koja je došla u velikom broju i bez čije podrške ništa ne bi imalo smisla.
- Posebno nas veseli što su pored naših Sinjana put do Kamička pronašli i brojni turisti, i to na preporuku svojih domaćina na obali pa su tako neki dolazili iz Kaštela, neki iz Splita, stigla je i ekipa iz Imotskog, i što je najbitnije, svi su zadovoljni - poručila je Dragana.

Druga večer Kamičak Etno Festivala počinje večeras u 21 sat, a nastupaju domaće, hrvatsko-irske snage – Kazan, Ogenj i Patrick Walker Trio.
hr Sat Aug 24 2019 14:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4c4acd0e4938ee8b8b45c7/80
Foto: PIXABAY

Potvrdili stručnjaci: Koje je najgore vrijeme za ručak ako želite smršavjeti?

Kada jedemo gotovo je jednako važno kao i to što jedemo ako želimo smršavjeti

Svatko tko je na dijeti trebao bi znati da se obroci, naročito ručak, trebaju jesti u određeno vrijeme kako bi se kilogrami uspješno izgubili. A znate li koje je najgore vrijeme za jesti ručak ako želite smršavjeti?

Španjolska studija provedena na 1200 ispitanika s prekomjernom težinom pokazala je da prekasno konzumiranje ručka, preciznije poslije 15 sati, rezultira gubitkom manje kilograma. Studija je proučavala određeni protein ključan za kretanje i sagorijevanje kalorija kroz tijelo.

Ljudi sa specifičnom varijacijom ovoga proteina izgubili su manje kilograma kada su jeli ručak iza 15 sati u usporedbi s ljudima koji su jeli ručak prije 15 sati. A zbog čega nam ručak može sabotirati mršavljenje? Znanstvenici objašnjavaju da cirkadijurni ritam, kao i osjećajem pospanosti, u našem tijelu upravlja i osjećajem gladi.

Metabolizam je individualan mehanizam, a vrijeme konzumiranja hrane u odnosu na cirkadijurni ritam može utjecati na gubitak težine. Cirkadijurni ritam također kontrolira lučenje inzulina u tijelu. Jedete li u vrijeme kada je tijelo manje osjetljivo na inzulin, masnoće će teže prolaziti kroz tijelo i teže ćete smršavjeti.

Dok vrijeme u koje jedete ručak može utjecati na liniju, znanstvenici nisu pronašli nikakvu razliku u mršavljenju kada su proučavali vrijeme doručka i večere. Razlog tomu može biti i činjenica da je istraživanje provedeno u Španjolskoj u kojoj ljudi skoro polovicu dnevnog unosa kalorija pojedu za ručak.

Da Španjolci rade dobro, pokazala je jedna prijašnja studija koja je dokazala da ljudi kojima je ručak glavni obrok u danu izgube više kilograma i imaju niži indeks tjelesne mase (BMI). Prema podacima Svjetske federacije za pretilost, oko 40 posto žena u SAD-u ima problema s pretilošću, dok je u zemljama u kojima je ručak tradicionalno obilniji, taj postotak manji, poput Španjolske (21.4 posto), Njemačke(23.9 posto) i Mađarske (31.3 posto). - piše Zadovoljna.hr

hr Sat Aug 24 2019 13:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d60dbb029111c87598b45ed/80

Ljekovita svojstva glazbe: Može vam pomoći u spavanju, pamćenju...

Istraživači tvrde da glazba ima terapijska svojstva i da bi liječnici uskoro mogli propisivati glazbu kao neku vrstu terapije

 Istraživanja su ljekovita svojstva glazbe podigla na novu razinu. Sada možete kupiti posebne pjesme koje će vam pomoći da se koncentrirate, da bolje spavate pa čak i one koje će vam ublažiti glavobolju ili kontrolirati kroničnu bol.

- Tek počinjemo istraživati terapijsku snagu glazbe čija su istraživanja pokazala da ona može utjecati na mozak bolje od bilo koje druge aktivnosti. Istraživanje je još u tijeku, ali znamo da različite frekvencije glazbe govore mozgu da radi određene stvari. Primjerice, visokofrekventni zvuk, poput alarma ili vriska, potaknut će oslobađanje adrenalina, hormona koji vas priprema za neko djelovanje - rekla je Lyz Cooper, osnivačica Britanske akademije zvučne terapije. - pišu 24sata

-Tihi zvuk nas opušta. To je zato što naš mozak nižu frekvenciju doživljava kao sporiji zvučni val, koji zapravo može usporiti mozak - dodaje Cooper.

Ona tvrdi da nije nezamislivo da će liječnici ubrzo propisivati glazbu kao neku vrstu terapije za različita stanja, a kaže i da ćemo imati i playlistu za svaku bolest ili raspoloženje.

U međuvremenu ovo je glazba koju bi trebali dodati u vaš medicinski ormarić.

Mozartova glazba umiruje um

Ako su vam učitelji govorili da slušate Mozarta prije nego Madonnu, nisu bili u krivu. Prava glazba može pomoći u stjecanju koncentracije, a sada istraživači proizvode glazbu koja bi umirila vaš um.

Tvrtka 'Focus at Will'  od korisnika traži da prvo ispune kviz o ličnosti, a zatim preporuče popise instrumentalne glazbe koji odgovara njihovom mozgu. 

- Ako spadate u vrlo produktivne osobe to znači i da se vrlo lako date omesti. Zbog toga će vam trebati energičnija glazba - rekao je osnivač Will Henshall.

'Focus at Will' ima dva milijuna korisnika i obećava četverostruko povećanje koncentracije. Istraživanje među korisnicima pokazuje da se njihova koncentracije povećava s 20 na 25 minuta s 75 do 80 minuta.

Jedna studija je također otkrila da glazba poboljšava i raspoloženje. Međutim, iz nekog razloga ona uopće nema učinka kod jedne od tri osobe, kaže Henshall.

Glazba koja utječe na spavanje

Uspavanke vas mogu malo uljuljati, ali Brain.fm glazba je glazba koja je posebno dizajnirana za mozak kako bi vas opustila i kako bi zaspali u roku od 10 do 15 minuta. 

U jednoj malenoj studiji, volonteri koji su slušali instrumentalne, udarene pjesme kroz noć su imali bolji san. Također djeluje i i niskofrekventna glazbu -  tihim zvuk ili niske note, koji potiču mozak na usporavanje. 

- Zvuk je napravljen tako kao da vam se čini da se kreće oko vas - slično poput zvuka u kinu. On vas tako fizički uljulja. Vjerujemo da ovo virtualno ljuljanje pomaže da zaspite dublje -  rekao je dr. Kevin Woods, direktor znanosti u Brain.fm.

Glazba za lakše pamćenje

- Glazba je povezana s našim pamćenjem na razne čudne načine. Na primjer, ljudi u kasnijim fazama demencije još se uvijek sjećaju pjesama iz djetinjstva ili znaju svirati instrument koji su naučili kao dijete, čak i kad ne mogu prepoznati vlastitu obitelji - kaže Lyz Cooper.

U malom američkom istraživanju osobe s Alzheimerom bolje su pamtile riječi koje su bile uglazbljene nego one koje bi izgovorili.

To možda ima veze s našim moždanim valovima. Istraživanja su pokazala da kad mozak sprema informacije ili uči nove, stvara moždane valove u frekvencijama koje su veće od onih koje su povezane s dubokim opuštanjem. Dakle, teorija je da ako stimulirate mozak tim valovima više razine, možda ćete moći poboljšati memoriju.

Istraživanje je još uvijek u razvoju, ali sada postoji glazba točno takve frekvencije koja je usmjerena na poboljšanje pamćenja, iako još nema konkretnih dokaza da to djeluje.

Glazba koja smanjuje stres

Slušanje smirujuće glazbe može sniziti krvni tlak, broj otkucaja srca i anksioznost te podići raspoloženje, otkriva istraživanje.

Istraživanje u New Yorku je pokazalo da su se pacijenti koji su slušali glazbu prije operacije, za vrijeme i nakon, osjećali mirnije i imali niži krvni tlak.

Ne postoji jasan dokaz o tome koja glazba djeluje najbolje, ali većina studija smatra da je to sporija, klasična glazba. 

Tiša glazba za ublažavanje boli

Glazba može pristupiti istim neuronskim putevima kao lijekovi protiv bolova i navesti mozak na proizvodnju vlastitih prirodnih opioida, pokazalo je istraživanje. - pišu 24sata

- Općenito, glazbe koja najbolje djeluje na bol je prilično niske frekvencije -  kaže Peter Lix, osnivač Binaural Beats Meditacije, koji je napravio posebnu glazbu za ublažavanje bolova u trajanju od 30 do 60 minuta.

- Koristimo glazbu niske frekvencije jer mozak približava dubokom opuštanju i snu. Istraživanja pokazuju da ljudi postaju manje anksiozni i plašljivi zbog boli u ovom stanju - dodaje Lix.

hr Sat Aug 24 2019 08:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/55759812425dd70c008b4637/80
Foto: Ilustracija

Evo zašto je dobro staviti alkoholni ocat u perilicu za rublje

Da bi vaše rublje bilo kristalno čisto i imalo svjež miris, ne morate koristiti (skupe) deterdžente i omekšivače koji su puni kemikalija. Najbolji pomagač u pranju rublja može vam biti – alkoholni ocat.

Već je dobro poznato da alkoholni ocat može zamijeniti omekšivač za rublje (ne, ne ostavlja miris octa!), no njegova primjena u pranju rublja mnogo je šira. Za razliku od uobičajenih deterdženata i omekšivača, alkoholni ocat prirodno je sredstvo za čišćenje, a i znatno jeftinije, piše Žena.hr


1. Pola šalice alkoholnog octa izlijte na rublje prije nego što ga stavite u perilicu. Ocat će zaštiti boju odjeće, povećati učinak deterdženta te spriječiti da na odjeći nakon pranja ostanu ostaci deterdženta.

2. Koristite alkoholni ocat umjesto omekšivača za rublje. Ulijte ga u odjeljak za omekšivač i ocat će posao omekšivača odraditi još bolje jer će rublje biti mekše, a okoliš čišći. 

3. Kiselina u alkoholnom octu uspješno će ukloniti mrlje od dezodoransa i tragove znoja s bijele odjeće.

4. Alkoholni ocat neutralizira neugodne mirise na odjeći, što znači da će bez problema ukloniti i miris dima s nje.

5. S nekih vrsta tkanina vrlo je teško ukloniti životinjske dlake, ali i tu pomaže alkoholni ocat. Jednostavno dodajte ocat u perilicu rublja i dlake će nestati. 

6. Koristite li alkoholni ocat pri pranju rublja, također ćete spriječiti statički elektricitet kod odjeće. 

7. Rublju koje perete na ruke dodajte šest žlica alkoholnog octa i ostavite da se namače pola sata. Na ovaj način možete prati i donje rublje i kupaće kostime. 

8. Alkoholnim octom možete očistiti i samu perilicu rublja. Ocat će ukloniti sve nečistoće, kao i tragove kamenca i plijesni.
hr Fri Aug 23 2019 21:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .