Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1d419f0e493855598b4596/80

Božićna čestitka mons. Barišića: “Otvorimo vrata i povratimo Krista u svoj život. Betlehemsko dijete ništa ne oduzima, a sve daruje. “

U svojoj poruci nadbiskup je stavio naglasak na doživljavanje i slavljenje Božića koje treba ići prema Božjem Božiću.
U tom se svjetlu upitao: „Kakav Božić mi danas slavimo? Naš ili Božji? Za koji Božić ima mjesta u našem svratištu, u svratištu našeg srca i doma, obitelji i društva? Ponekad se čini da želimo slaviti Božić, a bojimo se da nam Marija i Josip s djetetom pokucaju na vrata. Izloženi smo opasnosti da naša slavlja Božjeg porođenja budu ukrasna i plastična, a mi, kako reče papa Franjo, ušminkani kršćani koji govore, pjevaju i slave, ali ne žive kao oni među koje je Bog došao kao među svoje! Iz odsutnosti o tajstvenosti Božića ovo vrijeme kod mnogih prođe u nedoživljenoj radosti i propuštenom susretu sa živim Bogom.

“Rođenje Betlehemskog djeteta – Isusa Krista, nastavio je nadbiskup, „pokret je Božje ljubavi u kojoj Bog Otac ponovno prilazi k svom ljubljenom stvorenju. Božić je Božja inicijativa, i kao takav shvatljiv nam je jedino unutar božanskog jezika Očeva milosrđa. Živimo u društvu i svijetu koji pokušava na svoj način slaviti i govoriti o betlehemskom djetetu. Jezik je to uočljiv i prepoznatljiv na našim trgovima i ulicama, u stilski dotjeranim gipsanim figurama, reklamama i promidžbenim programima, a koji progovara o nekom našem Božiću i nerijetko ostaje samo na površnim tragovima Božjeg Božića. Tu ima mjesta samo za lijepo, ugodno i korisno, dok prava istina ostaje sa strane. A temelj i snaga Božića nalazi se upravo u istini, u istini o Bogu koji postaje čovjekom iz ljubavi prema svojem stvorenju. Stoga nam je potreban zaokret. Bez pogleda usmjerena Ocu, bez srca priklonjena Božjem srcu, bez priključivanja pastirima na ponizan poklon poniznom Bogu, bez zajedništva s Josipom i Marijom ostajemo izvana.“

Nadbiskup Barišić u svojoj božićnoj poruci upozorava da je vrijeme „da primimo Krista u naša svratišta, da povratimo Njega u naše obiteljsko i društveno slavlje Božića, da utjelovljeno i rođeno Betlehemsko dijete prepoznamo i prihvatimo u svoj životni prostor. Od čudesnog Božjeg Božića, Boga koji čovjekom posta, žive i imaju smisla sve naše druge razine slavlja Božića. Imamo mogućnost prepoznati i primiti Boga u našu sredinu jer u događaju Božića Bog je nepovratno i do kraja ušao u naše svakodnevlje. Nije tu samo jedan dan! Isus Krist je Emanuel s nama Bog sve do svršetka svijeta! Budimo sigurni da će Bog koji čovjekom posta kad-tad, utjelovljen u situaciji ugrožene obitelji ili bližnjega u potrebi, pokucati na vrata našeg srca i doma, Crkve i društva. Betlehemsko dijete je osoba sa konkretnom poviješću, ali je i onaj koji dolazi i traži dom u srcu i životu svakog čovjeka. Bližnji u potrebi privilegirano su mjesto Božje prisutnosti. Oni su poziv i prilika svakom od nas da u svojoj humanosti upoznamo živog Boga koji reče: Što god učiniste jednome od moje najmanje braće, meni učiniste (Mt 25, 40).“

Naglasio je da nije dovoljno kao kršćanin biti nenasilan, pravedan i ne mrziti nego da treba ići korak naprijed: darovati se drugima, osobito onima najpotrebnijima, biti svjedoci mira i pomirenja te nesebične ljubavi.

„Betlehemsko dijete dolazi k nama – svojima – upravo u obitelji, da nas međusobno poveže u zajedništvo ljubavi, prihvaćanja, solidarne pripadnosti, darovanosti, mira i pomirenja. Sin Božji s ljubavlju i pažljivo kuca na naša vrata da nas udaljene i rastrgane oko svojih stolića – tableta, okupi za zajedničkim obiteljskim stolom – oltarom kućne crkve. U obiteljskom slavlju Božića širi se snažni nebeski signal, posebno ozračje koje pokriva i zahvaća čitav prostor doma, društva i svijeta. U mreži ljubavi Betlehemskog djeteta uspostavlja se komunikacija između Boga i čovjeka, neba i zemlje; između bračnih drugova, roditelja i djece, braće i sestara, rodbine i susjeda; između suprotstavljenih ideologija i grupa, strana i stranaka. Radost Božića u Očevu planu poziv je na utjelovljeno prihvaćanje Sina Božjeg i novost života svakog od nas.“ U tom vidu mons. Barišić dodaje da novost i radost Božića nije u samo jednoj višoj razini humanosti i življenja duhovno-moralnih vrjednota u obitelji i društvu.

„Božji Božić“, živi i življeni Božić, svojim utjelovljenjem ulazi u našu stvarnost te je kritizira – mijenja velikodušnošću i milosrđem. I kad je u središtu odbijen ne povlači se, s periferija nas u ljubavi prihvaća. Otvorimo vrata i povratimo Krista u svoj život. Betlehemsko dijete ništa ne oduzima, a sve daruje. Neizmjerni je Božji dar svima nama. Neka bude prisutan unašem domu i trgovima, obitelji i društvu. Dakako, i po figurativnim betlehemima, kao znak Njega živoga i utjelovljenoga među nama, kao izraz našega udivljenja i iznenađenja. Dajmo se iznenaditi Bogom koji čovjekom posta, koji ne ovisi o proračunu i nije proračunat, već je dar besplatne ljubavi Božje. On je sama dobrota i nježnost, i jedini je izvor svakog blagoslova. Neka rođenje Sina Božjega, svjetla u Betlehemskoj noći, osvijetli našu tamu uma i sljepoću srca, da naslutimo i spoznamo veličinu i dostojanstvo svoga poziva; da upoznamo kako smo u ljubavi predodređeni za posinstvo po Isusu Kristu, po dobrohotnosti njegove volje i po bogatstvu njegove milosti (Usp. Ef 1, 3-10)“, zaključuje nadbiskup Barišić.

Čestitajući svima Božić i Novu 2019. godinu nadbiskup je s novinarima ostao u kratkom razgovoru uz sok i kolače te im darovao prigodni suvenir Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji kojemu je u rujnu ove godine domaćin bila Splitsko-makarska nadbiskupija.
hr Fri Dec 21 2018 20:40:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1263bc29111c33e08b4592/80
Foto: Facebook

Aida Batarelo pozirala s prstacima: Znate li zašto su zaštićena vrsta?

SDP-ova gradska vijećnica Aida Batarelo na Facebooku je objavila sliku s prstacima.

Pozirala s prstacima: "Kako pobjeći od vrućine? Ovako!"

"Kako pobjeći od vrućine? Ovako!" savjetovala je vijećnica Batarelo uz fotografije među kojima je i ona na kojoj nasmiješeno pozira uz posudu punu prstaca. 


Da je potpuno svjesna što čini, SDP-ovka je potvrdila odgovarajući na primjedbe svojih Facebook prijatelja koji su je upozorili na zakonske odredbe. 

SDP-ova vijećnica o slici na kojoj pozira s prstacima: U drugoj sam zemlji pa je sve ok

"Zakon se odnosi na RH, a budući sam bila u inozemstvu, u zemlji koja ima drugu regulativu, sve je ok", lakonski je odgovorila Batarelo.

SDP-ovka se "domišljato" pozvala na činjenicu da se nalazila u drugoj zemlji, a može se pretpostaviti kako je prstace konzumirala u Bosni i Hercegovini pa je se hrvatski zakoni ne tiču. 

"Lukava" SDP-ova vijećnica, jasno je to iz njezina komentara na Facebooku, misli da je "sve ok" ako prstace konzumira u Neumu, iako je jasno da i time pridonosi nemjerljivoj šteti koja se radi konzumacijom te školjke. 

Na ovu je činjenicu upozorila i Facebook stranica "Dnevna doza splitskog nereda" koja je javno prozvala SDP-ovku. 

"Čestitamo SDP Split što vam vijećnica sudjeluje u devastiranju podmorja jer eto može se ❤

Prstaci su zabranjeni iz vrlo dobrog razloga

Nisu zaštićeni zato što su ugrožena vrsta, nego zato što je za njihovo prikupljanje neophodno razbijanje kamene obale. Naime, oni tijekom života u stijenama za koje su se pričvrstili kiselinom buše rupe u kojima rastu, a iz njih ih je uglavnom nemoguće izvući. To im pruža zaštitu od prirodnih predatora, ali ne i od ljudi koji ih vade raznim oruđima, čak i pneumatskim čekićima koji rade na zrak iz boce.

Vađenje prstaca šteti cijelom ekosustavu - od algi do riba

Razbijanjem kamena na obali uništava se cijeli ekološki sustav - od biljaka i životinja koje žive u stijenama, preko onih koje žive, hrane se i skrivaju na njima, do onih koje ovise o organizmima sa stijena. Primjerice, tu spadaju alge, račići koji žive u napuštenim rupama prstaca, mikroorganizmi, moruzgve i vlasulje, a indirektno i hobotnice te ribe plićaka poput salpi, špara i kneza, itd, piše Indexhr Tue Jun 25 2019 20:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d125a0029111c32e08b4597/80

Vozio suprotnim smjerom u Solinu

Srećom nije došlo do nesreće
Čitatelj nam je poslao snimku automobila stranih registracija koji je oko 16.30  sati kod Salona malla vozi osuprotnim smjerom. 

Srećom, nije došlo do nesreće, a kako je vozač ušao u suprotni smjer nije nam poznato.


hr Tue Jun 25 2019 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d12422d29111c67e08b4578/80
Foto: HRT

Hrvatska zastava pod morem za Guinnessovu knjigu rekorda

Dan državnosti u općini Gradac obilježen je razvijanjem hrvatske zastave od 200 četvornih metara - na morskom dnu.
Uspjelo je to, unatoč buri, roniocima iz Gradca i Mostara. Akcija konkurira i za Guinnessovu knjigu rekorda u razvijanju najveće zastave ispod vode pa je cijeli događaj morao biti sniman uz tri svjedoka koja su pratila cijeli postupak.- Neobaveznim pretraživanjem interneta uočio sam zastavu Saudijske Arabije prije dvije godine razvučenu uz njihovu obalu, i onda mi je došla želja da mi to napravimo u našem plavom Jadranu, veće i bolje - kaže organizator Davorin Kozomara za HRT

Bura je otežavala porinuće, no 16 ronilaca uspjelo je zastavu spustiti na dno.

Kako bi rekord bio priznat, cijeli događaj treba se snimati u kontinuitetu. Stroga Guinnessova pravila traže i tri svjedoka koji će nadzirati cijeli postupak. Materijal se sad šalje na procjenu, a načelnik općine Gradac Matko Burić vjeruje da će grad uskoro biti vlasnik jednog Guinnessovog rekorda.

Trenutačni rekord drži ekipa engleskih ronilaca koji su 160m2 veliku zastavu Argentine razvukli ispred australske obale.
hr Tue Jun 25 2019 17:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc8349229111cb0678b4579/80
Foto: PIXABAY

Vraćate se s produženog vikenda? Pripremite živce

Na Dan državnosti kolnici će u unutrašnjosti mjestimice biti mokri i skliski, uglavnom na istoku i u gorju. Ujutro na kopnu mjestimice može biti magle.
Na Dan državnosti kolnici će u unutrašnjosti mjestimice biti mokri i skliski, uglavnom na istoku i u gorju. Ujutro na kopnu mjestimice može biti magle.

• autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče na naplatnim postajama Lučko i Demerje te na dionici Zagreb-Bosiljevo u smjeru Zagreba;
• autocesti A2 Zagreb-Macelj na naplati Trakošćan u smjeru Maclja;
• naplatnoj postaji Zagreb-Istok na autocesti A3 Bregana-Lipovac;
• autocesti A6 Rijeka-Zagreb;
• autocesti A7 GP Rupa-Diračje i Križišće-Šmrika;
• Istarskom ipsilonu (A8) u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija;
• pred čvorom Matulji (B8) i tunelom Učka u oba smjera;
• Jadranskoj magistrali (DC8);
• Krčkom mostu (DC102);
• graničnim prijelazima sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom,
• prilaznim cestama trajektnim lukama i pristaništima.

Povodom Dana državnosti na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju od 14 do 23 sata bit će zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona. Zabrane nema na autocestama te na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.

U pomorskom prometu se ne očekuju poteškoće, javlja HAK
hr Tue Jun 25 2019 17:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .