Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1d419f0e493855598b4596/80

Božićna čestitka mons. Barišića: “Otvorimo vrata i povratimo Krista u svoj život. Betlehemsko dijete ništa ne oduzima, a sve daruje. “

U svojoj poruci nadbiskup je stavio naglasak na doživljavanje i slavljenje Božića koje treba ići prema Božjem Božiću.
U tom se svjetlu upitao: „Kakav Božić mi danas slavimo? Naš ili Božji? Za koji Božić ima mjesta u našem svratištu, u svratištu našeg srca i doma, obitelji i društva? Ponekad se čini da želimo slaviti Božić, a bojimo se da nam Marija i Josip s djetetom pokucaju na vrata. Izloženi smo opasnosti da naša slavlja Božjeg porođenja budu ukrasna i plastična, a mi, kako reče papa Franjo, ušminkani kršćani koji govore, pjevaju i slave, ali ne žive kao oni među koje je Bog došao kao među svoje! Iz odsutnosti o tajstvenosti Božića ovo vrijeme kod mnogih prođe u nedoživljenoj radosti i propuštenom susretu sa živim Bogom.

“Rođenje Betlehemskog djeteta – Isusa Krista, nastavio je nadbiskup, „pokret je Božje ljubavi u kojoj Bog Otac ponovno prilazi k svom ljubljenom stvorenju. Božić je Božja inicijativa, i kao takav shvatljiv nam je jedino unutar božanskog jezika Očeva milosrđa. Živimo u društvu i svijetu koji pokušava na svoj način slaviti i govoriti o betlehemskom djetetu. Jezik je to uočljiv i prepoznatljiv na našim trgovima i ulicama, u stilski dotjeranim gipsanim figurama, reklamama i promidžbenim programima, a koji progovara o nekom našem Božiću i nerijetko ostaje samo na površnim tragovima Božjeg Božića. Tu ima mjesta samo za lijepo, ugodno i korisno, dok prava istina ostaje sa strane. A temelj i snaga Božića nalazi se upravo u istini, u istini o Bogu koji postaje čovjekom iz ljubavi prema svojem stvorenju. Stoga nam je potreban zaokret. Bez pogleda usmjerena Ocu, bez srca priklonjena Božjem srcu, bez priključivanja pastirima na ponizan poklon poniznom Bogu, bez zajedništva s Josipom i Marijom ostajemo izvana.“

Nadbiskup Barišić u svojoj božićnoj poruci upozorava da je vrijeme „da primimo Krista u naša svratišta, da povratimo Njega u naše obiteljsko i društveno slavlje Božića, da utjelovljeno i rođeno Betlehemsko dijete prepoznamo i prihvatimo u svoj životni prostor. Od čudesnog Božjeg Božića, Boga koji čovjekom posta, žive i imaju smisla sve naše druge razine slavlja Božića. Imamo mogućnost prepoznati i primiti Boga u našu sredinu jer u događaju Božića Bog je nepovratno i do kraja ušao u naše svakodnevlje. Nije tu samo jedan dan! Isus Krist je Emanuel s nama Bog sve do svršetka svijeta! Budimo sigurni da će Bog koji čovjekom posta kad-tad, utjelovljen u situaciji ugrožene obitelji ili bližnjega u potrebi, pokucati na vrata našeg srca i doma, Crkve i društva. Betlehemsko dijete je osoba sa konkretnom poviješću, ali je i onaj koji dolazi i traži dom u srcu i životu svakog čovjeka. Bližnji u potrebi privilegirano su mjesto Božje prisutnosti. Oni su poziv i prilika svakom od nas da u svojoj humanosti upoznamo živog Boga koji reče: Što god učiniste jednome od moje najmanje braće, meni učiniste (Mt 25, 40).“

Naglasio je da nije dovoljno kao kršćanin biti nenasilan, pravedan i ne mrziti nego da treba ići korak naprijed: darovati se drugima, osobito onima najpotrebnijima, biti svjedoci mira i pomirenja te nesebične ljubavi.

„Betlehemsko dijete dolazi k nama – svojima – upravo u obitelji, da nas međusobno poveže u zajedništvo ljubavi, prihvaćanja, solidarne pripadnosti, darovanosti, mira i pomirenja. Sin Božji s ljubavlju i pažljivo kuca na naša vrata da nas udaljene i rastrgane oko svojih stolića – tableta, okupi za zajedničkim obiteljskim stolom – oltarom kućne crkve. U obiteljskom slavlju Božića širi se snažni nebeski signal, posebno ozračje koje pokriva i zahvaća čitav prostor doma, društva i svijeta. U mreži ljubavi Betlehemskog djeteta uspostavlja se komunikacija između Boga i čovjeka, neba i zemlje; između bračnih drugova, roditelja i djece, braće i sestara, rodbine i susjeda; između suprotstavljenih ideologija i grupa, strana i stranaka. Radost Božića u Očevu planu poziv je na utjelovljeno prihvaćanje Sina Božjeg i novost života svakog od nas.“ U tom vidu mons. Barišić dodaje da novost i radost Božića nije u samo jednoj višoj razini humanosti i življenja duhovno-moralnih vrjednota u obitelji i društvu.

„Božji Božić“, živi i življeni Božić, svojim utjelovljenjem ulazi u našu stvarnost te je kritizira – mijenja velikodušnošću i milosrđem. I kad je u središtu odbijen ne povlači se, s periferija nas u ljubavi prihvaća. Otvorimo vrata i povratimo Krista u svoj život. Betlehemsko dijete ništa ne oduzima, a sve daruje. Neizmjerni je Božji dar svima nama. Neka bude prisutan unašem domu i trgovima, obitelji i društvu. Dakako, i po figurativnim betlehemima, kao znak Njega živoga i utjelovljenoga među nama, kao izraz našega udivljenja i iznenađenja. Dajmo se iznenaditi Bogom koji čovjekom posta, koji ne ovisi o proračunu i nije proračunat, već je dar besplatne ljubavi Božje. On je sama dobrota i nježnost, i jedini je izvor svakog blagoslova. Neka rođenje Sina Božjega, svjetla u Betlehemskoj noći, osvijetli našu tamu uma i sljepoću srca, da naslutimo i spoznamo veličinu i dostojanstvo svoga poziva; da upoznamo kako smo u ljubavi predodređeni za posinstvo po Isusu Kristu, po dobrohotnosti njegove volje i po bogatstvu njegove milosti (Usp. Ef 1, 3-10)“, zaključuje nadbiskup Barišić.

Čestitajući svima Božić i Novu 2019. godinu nadbiskup je s novinarima ostao u kratkom razgovoru uz sok i kolače te im darovao prigodni suvenir Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji kojemu je u rujnu ove godine domaćin bila Splitsko-makarska nadbiskupija.
hr Fri Dec 21 2018 20:40:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b741b66cb557a234f8b4ed9/80
Foto: Pixabay

Cijene nekretnina lete u nebo, u Dalmaciji porasle i do 20%

Najskuplji su stanovi u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, a najpovoljnije će proći oni koji nekretninu kupuju u Slavoniji
Cijene stanova u prošloj su godini na državnoj razini porasle između 6 i 8 posto, a na zagrebačkom području i u Dalmaciji i do 20 %. Zanimljivo je da su rasle i cijene kuća - za 5 %.

Najskuplji su stanovi u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, a najpovoljnije će proći oni koji nekretninu kupuju u Slavoniji. Primjerice, u Vukovaru je četvorni metar 3 500 kuna, a u Zagrebu 15. Na rast cijena utjecali su brojni faktori, među ostalim i državne subvencije. 

Stanovi zagrebačke novogradnje su rasprodani i prije nego što je gradnja dovršena. Odraz je to sve zamjetnijeg booma stanogradnje u našoj metropoli. 

Kretanja na tržištu nekretnina nažalost ne idu na ruku kupcima. Cijene stanova porasle su u zemlji od 6 do 8 posto. U Zagrebu i Dubrovniku i do 20 posto. Prosječna cijena četvornog metra u metropoli skočila je na 1900 eura. 

Cijene nekretnina ove bi se godine ipak mogle stabilizirati. Nije naravno isto kupujete li nekretninu u raseljenoj Slavoniji ili na turistički privlačnoj jadranskoj obali. U Dubrovniku primjerice cijene kuća i stanova ponovno lete u nebo. Čak 20 posto nekretnina kupuju stranci, dok je Hrvatima to isplativa investicija za budućnost. - piše HRT

U Slavoniji su nekretnine zbog sve masovnijeg iseljavanja znatno povoljnije. 

- Cijene su u Slavoniji niske u urbanim centrima su veće nego u selima oko Virovitice. Cijena stana u Virovitici je oko 800 eura u Slatini, Orahovici oko 500 do 600 eura. Cijene kuća su duplo manje od cijenastanova, kazao je Goran Volenik, direktor Volenik nekretnina. 

Nova godina donijela je i novosti na tržištu nekretnina. Porez na promet nekretnina pao je s 4 na 3 posto i barem će malo rasteretiti kupce. Pravo produljenja petogodišnje državne subvencije pri kupnji nekretnina proširuje se i na kupce koji već imaju dijete. 

Subvencije koje mladi dobivaju za kupnju prve nekretnine, turistički procvat Zagreba i pad kamata - sve se to odrazilo na cijene nekretnina. 

Jesu li cijene stanova dotaknule plafon ili će još rasti, i dalje su otvorena pitanja. Jedno je sigurno. S prosječnom plaćom od 6300 kuna Hrvatima su stanovi već sada previše skupi. - piše HRT
hr Sat Jan 19 2019 21:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4381c10e493835828b45ca/80
Foto: HRT

Jako jugo odgodilo postavljanje pravih pilota za Pelješki most

Na gradilište Pelješkog mosta stigao je brod koji je iz Kine dovezao 24 pilota koji će biti dio Pelješkog mosta. To su najduži piloti koji će nositi dva središnja stupa budućeg mosta

Zbog jakog juga u Komarni je odgođeno za danas najavljeno postavljanje prvog stalnog pilota Pelješkog mosta. Valovi i vjetar otežavali su pozicioniranje i precizno postavljanje pilota dugog 126 metara. Taj posao će se, ako vrijeme dopusti, obaviti sutra.

Podsjetimo, na gradilište Pelješkog mosta stigao je brod koji je iz Kine dovezao 24 pilota koji će biti dio Pelješkog mosta. To su najduži piloti koji će nositi dva središnja stupa budućeg mosta. 

Ploveća dizalica za zabijanje pilota usidrena je na mjestu najdužeg testnog pilota koji će se odrezati pri morskom dnu. A pravi piloti koji će vječno ostati kao dio Pelješkog mosta stigli su na gradilište.

- Razlika između njih i testnih pilota u tome što su ovi stalni piloti u jednom dijelu antikorozivno zaštićeni, to je dio koji će biti u moru neposredno dok onaj dio koji ulazi u mulj nije potrebno zaštićivati, i u njima su ugrađene vodilice za postavljanje katodne zaštite i zaštite od munje, objašnjava Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.

Piloti su duljine od 126 do 128 metara i oni su najdulji koji će se ugraditi kao temelji za dva središnja stupa budućeg mosta. 

Nakon toga slijedi izvlačenje mulja čija je naslaga na sredini Neretvanskog kanala oko 70 metara te ubacivanje armiranog betona u cijevi pilota. Isisavanje mulja zabrinulo je neke mještane Komarne koji se bave turizmom.

- Mislim da neće biti nikakvih problema ni za turizam ni za mjesto zato što će se mulj voziti iza Hvara i iskrcavati, kaže Ivo Jerković, predsjednik Mjesnog odbora Komarne.

Neki su u tom malom mjestu, zahvaljujući Kinezima, popunili svoje objekte tijekom cijele godine.

-  Došli su tu da bi radili, tražili su privatni smještaj, ponudili su super cijene za ovo doba godine, rekao nam je Petar Šešelj iz Komarne.

I tako će biti u sljedeće dvije i pol godine koliko je predviđeno za dovršetak mosta. Radovi idu bez zastoja što potvrđuju još dva broda s pilotima koji su na putu za gradilište. - piše HRT

hr Sat Jan 19 2019 21:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4375ea0e493835828b45c1/80
Foto: Pixabay

Nacionalni park Krka zimi je posebno magičan, a sljedeći vikend uvjerite se i sami jer je ulaz besplatan

Nacionalni park Krka ovih slavi 34. rođendan i posjetiteljima poklanja slobodan ulaz

Iako je hladno, Krka ovaj vikend nije pusta već ima nešto posjetitelja, a sljedeći je vikend možete posjetiti besplatno. Naime, Nacionalni park Krka ovih slavi 34. rođendan i posjetiteljima poklanja slobodan ulaz u subotu i nedjelju, 26. i 27. siječnja.

 Zainteresirani se mogu pridružiti udruzi Forca 08 iz Šibenika u šetnji od Skradinskog mosta do Skradinskog buka 3 400 kilometara dugom pješačkom stazom usječenom u desnu obalu Krke, idealnom za sve one kojima se ne žuri, koji žele doživjeti prirodu svakim svojim korakom. Polazak je u nedjelju u 11 sati kod recepcije Skradinski most.

U četvrtak, 24. siječnja NP Krka organizira koncert 4 tenora i šibenskih sopranistica Nere Gojanović i Tee Slavice uz klavirsku pratnju Gordane Pavić s početkom u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. 200 vlasnika važeće članske iskaznice Kluba koji se prvi jave dobit će kartu za koncert, koju mogu preuzeti u upravnoj zgradi Nacionalni park Krka u Šibeniku, uz predočenje osobne i iskaznice Kluba prijatelja, od 16. siječnja do isteka zaliha, radnim danom od 7 do 15 sati.

U Skradinu će, također u povodu rođendana, nekoliko dana prije, u utorak, 22. siječnja u 11 sati u ispostavi Nacionalnog parka Krka biti predstavljena knjiga Ante Jurica Ravni kotari i Bukovica naselja, sakralni objekti, utvrde i arheološki nalazi kulturnopovijesni pregled, objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Skradinu. Predstavljanje će pjesmom popratiti klapa Skradinke. - piše ŠibenikIN

hr Sat Jan 19 2019 20:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c43753e0e493840828b45bd/80
Foto: Facebook / Vatrogasci-Selca

Angažman zračnih snaga: U 2018. godini prevezeno 39 pacijenata s otoka Brača

Slijetanje transportnih helikoptera odvilo se na Aerodromu Brač (24 puta), Bol (5 puta), helidromu Novo Selo (4 puta), nogometno igralište Supetar (3 puta) i Milna (3 puta)
U 2018. godini, letačka posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezla je transportnim helikopterima 39 pacijenata s otoka Brača. Transportni helikopteri 36 puta letjeli su s otoka Brača put središnjeg medicinskog centra na području Hrvatske KBC-a Split kako bi prevezli ukupno 39 pacijenata, koji su zahtijevali hitni medicinski prijevoz te je u tri leta prevezeno po dva pacijenta.

Slijetanje transportnih helikoptera odvilo se na Aerodromu Brač (24 puta), Bol (5 puta), helidromu Novo Selo (4 puta), nogometno igralište Supetar (3 puta) i Milna (3 puta). 21 pacijent je stanovnik otoka Brača, 9 pacijenata je iz ostalih dijelova Hrvatske te je 9 stranih državljana. 

Osim prijevoza pacijenata koji su zahtijevali medicinski prijevoz, letačka posada helikoptera Mi-8 MTV, te protupožarnih aviona Canadaira CL 415 i Airtractor AT 802 Fire Boss iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH smješteni u Divuljama i vojarni Zemunik), sudjelovala je u gašenju četiri požara na otoku Braču (općina Selca).

Helikopteri su sudjelovali u gašenju dva požara i to za prijevoz spremnika vode ( tkz „ kruške“ ) na požarišta, dok su protupožarni avioni sudjelovali u gašenju dva požara.
hr Sat Jan 19 2019 20:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .