Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1d419f0e493855598b4596/80

Božićna čestitka mons. Barišića: “Otvorimo vrata i povratimo Krista u svoj život. Betlehemsko dijete ništa ne oduzima, a sve daruje. “

U svojoj poruci nadbiskup je stavio naglasak na doživljavanje i slavljenje Božića koje treba ići prema Božjem Božiću.
U tom se svjetlu upitao: „Kakav Božić mi danas slavimo? Naš ili Božji? Za koji Božić ima mjesta u našem svratištu, u svratištu našeg srca i doma, obitelji i društva? Ponekad se čini da želimo slaviti Božić, a bojimo se da nam Marija i Josip s djetetom pokucaju na vrata. Izloženi smo opasnosti da naša slavlja Božjeg porođenja budu ukrasna i plastična, a mi, kako reče papa Franjo, ušminkani kršćani koji govore, pjevaju i slave, ali ne žive kao oni među koje je Bog došao kao među svoje! Iz odsutnosti o tajstvenosti Božića ovo vrijeme kod mnogih prođe u nedoživljenoj radosti i propuštenom susretu sa živim Bogom.

“Rođenje Betlehemskog djeteta – Isusa Krista, nastavio je nadbiskup, „pokret je Božje ljubavi u kojoj Bog Otac ponovno prilazi k svom ljubljenom stvorenju. Božić je Božja inicijativa, i kao takav shvatljiv nam je jedino unutar božanskog jezika Očeva milosrđa. Živimo u društvu i svijetu koji pokušava na svoj način slaviti i govoriti o betlehemskom djetetu. Jezik je to uočljiv i prepoznatljiv na našim trgovima i ulicama, u stilski dotjeranim gipsanim figurama, reklamama i promidžbenim programima, a koji progovara o nekom našem Božiću i nerijetko ostaje samo na površnim tragovima Božjeg Božića. Tu ima mjesta samo za lijepo, ugodno i korisno, dok prava istina ostaje sa strane. A temelj i snaga Božića nalazi se upravo u istini, u istini o Bogu koji postaje čovjekom iz ljubavi prema svojem stvorenju. Stoga nam je potreban zaokret. Bez pogleda usmjerena Ocu, bez srca priklonjena Božjem srcu, bez priključivanja pastirima na ponizan poklon poniznom Bogu, bez zajedništva s Josipom i Marijom ostajemo izvana.“

Nadbiskup Barišić u svojoj božićnoj poruci upozorava da je vrijeme „da primimo Krista u naša svratišta, da povratimo Njega u naše obiteljsko i društveno slavlje Božića, da utjelovljeno i rođeno Betlehemsko dijete prepoznamo i prihvatimo u svoj životni prostor. Od čudesnog Božjeg Božića, Boga koji čovjekom posta, žive i imaju smisla sve naše druge razine slavlja Božića. Imamo mogućnost prepoznati i primiti Boga u našu sredinu jer u događaju Božića Bog je nepovratno i do kraja ušao u naše svakodnevlje. Nije tu samo jedan dan! Isus Krist je Emanuel s nama Bog sve do svršetka svijeta! Budimo sigurni da će Bog koji čovjekom posta kad-tad, utjelovljen u situaciji ugrožene obitelji ili bližnjega u potrebi, pokucati na vrata našeg srca i doma, Crkve i društva. Betlehemsko dijete je osoba sa konkretnom poviješću, ali je i onaj koji dolazi i traži dom u srcu i životu svakog čovjeka. Bližnji u potrebi privilegirano su mjesto Božje prisutnosti. Oni su poziv i prilika svakom od nas da u svojoj humanosti upoznamo živog Boga koji reče: Što god učiniste jednome od moje najmanje braće, meni učiniste (Mt 25, 40).“

Naglasio je da nije dovoljno kao kršćanin biti nenasilan, pravedan i ne mrziti nego da treba ići korak naprijed: darovati se drugima, osobito onima najpotrebnijima, biti svjedoci mira i pomirenja te nesebične ljubavi.

„Betlehemsko dijete dolazi k nama – svojima – upravo u obitelji, da nas međusobno poveže u zajedništvo ljubavi, prihvaćanja, solidarne pripadnosti, darovanosti, mira i pomirenja. Sin Božji s ljubavlju i pažljivo kuca na naša vrata da nas udaljene i rastrgane oko svojih stolića – tableta, okupi za zajedničkim obiteljskim stolom – oltarom kućne crkve. U obiteljskom slavlju Božića širi se snažni nebeski signal, posebno ozračje koje pokriva i zahvaća čitav prostor doma, društva i svijeta. U mreži ljubavi Betlehemskog djeteta uspostavlja se komunikacija između Boga i čovjeka, neba i zemlje; između bračnih drugova, roditelja i djece, braće i sestara, rodbine i susjeda; između suprotstavljenih ideologija i grupa, strana i stranaka. Radost Božića u Očevu planu poziv je na utjelovljeno prihvaćanje Sina Božjeg i novost života svakog od nas.“ U tom vidu mons. Barišić dodaje da novost i radost Božića nije u samo jednoj višoj razini humanosti i življenja duhovno-moralnih vrjednota u obitelji i društvu.

„Božji Božić“, živi i življeni Božić, svojim utjelovljenjem ulazi u našu stvarnost te je kritizira – mijenja velikodušnošću i milosrđem. I kad je u središtu odbijen ne povlači se, s periferija nas u ljubavi prihvaća. Otvorimo vrata i povratimo Krista u svoj život. Betlehemsko dijete ništa ne oduzima, a sve daruje. Neizmjerni je Božji dar svima nama. Neka bude prisutan unašem domu i trgovima, obitelji i društvu. Dakako, i po figurativnim betlehemima, kao znak Njega živoga i utjelovljenoga među nama, kao izraz našega udivljenja i iznenađenja. Dajmo se iznenaditi Bogom koji čovjekom posta, koji ne ovisi o proračunu i nije proračunat, već je dar besplatne ljubavi Božje. On je sama dobrota i nježnost, i jedini je izvor svakog blagoslova. Neka rođenje Sina Božjega, svjetla u Betlehemskoj noći, osvijetli našu tamu uma i sljepoću srca, da naslutimo i spoznamo veličinu i dostojanstvo svoga poziva; da upoznamo kako smo u ljubavi predodređeni za posinstvo po Isusu Kristu, po dobrohotnosti njegove volje i po bogatstvu njegove milosti (Usp. Ef 1, 3-10)“, zaključuje nadbiskup Barišić.

Čestitajući svima Božić i Novu 2019. godinu nadbiskup je s novinarima ostao u kratkom razgovoru uz sok i kolače te im darovao prigodni suvenir Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji kojemu je u rujnu ove godine domaćin bila Splitsko-makarska nadbiskupija.
hr Fri Dec 21 2018 20:40:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Podignuta optužnica protiv svjedoka koji su gledali kako Daruvarac tuče djevojku, na sudu pričali da nisu ništa vidjeli

Podignuta je optužnica protiv četvero svjedoka brutalnog premlaćivanja djevojke u zadarskom kafiću od strane Darka Kovačevića Daruvarca.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv četvero svjedoka zbog lažnog svjedočenja na suđenju Darku Kovačeviću Daruvarcu zbog brutalnog premlaćivanja djevojke u zadarskom kafiću.

Optužnicom se 27-godišnjakinji, 27-godišnjaku, 40-godišnjakinji i 26-godišnjakinji stavlja na teret da su 9. siječnja 2019. na ročištu nadležnog suda u Zadru; iako su kao svjedoci upozoreni da su dužni govoriti istinu, da ne smiju ništa prešutjeti te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, u vezi događaja od 13. lipnja 2018. kada je u caffe baru okrivljenik udarao oštećenicu; iskazali da nisu vidjeli kada je okrivljenik udarao oštećenicu, iako su bili svjesni da to nije istina, budući da je na snimci video nadzora caffe bara vidljivo da su svi bili u neposrednoj blizini okrivljenika i oštećenice u vrijeme dok je okrivljenik više puta udario oštećenicu, kako rukama, tako i nogama u glavu i tijelo, javlja Dnevnik

hr Thu Mar 21 2019 20:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93dd2629111c91168b45ba/80
Foto: Pixabay

Poziv za veliku volontersku akciju na Marjanu u subotu

Okupljanje volontera je u 9 sati..

Pozivaju se svi volonteri koji su sudjelovali na velikim volonterskim akcijama na Marjanu 2014. i „Turskoj kuli“ 2015. ( svi sportski klubovi koje koordinira Splitski savez sportova, sve udruge a posebno one s nazivom „Marjan“, političke stranke, HGSS, Crveni križ, studenti svih fakulteta, đaci viših razreda srednjih škola te svi pojedinci koji su ljubitelji Marjana, da sudjeluju u još jednoj velikoj akciji čišćenja i uređenja našeg lijepog Marjana koja će se održati na njegovoj sjevernoj strani od Instituta do Bene.

Okupljanje volontera održat će se kod rampe kod Instituta u subotu u 9 sati gdje će ih dočekati predsjednik Povjerenstva za Marjan - prof. Mirko Rušćić s njegovim članovima, te koordinator Operativne radne grupe za Marjan.

Savjetujemo svim volonterima da ponesu sa sobom rukavice, kapu, prikladnu odjeću i obuću te bocu s vodom.

Prema meteo izvještajima očekuje se  vedro i toplo vrijeme.

Sve poslove volontera (najviše prikupljanje ispilanih i otpalih grana) obavljat će se po uputama i nadzor glavnog koordinatora operativne radne grupe g. Nenada Ružića.

Marenda za volontere je u 13 h.

hr Thu Mar 21 2019 19:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93d14b29111ca9138b4683/80
Foto: Pixabay

U Splitu besplatno pregledajte svoje autosjedalice!

U nedjelju 24. ožujka 2019. od 12 do 14 sati na parkiralištu Ispitnog centara HAK-a u SPLITU, Park Mladeži b.b. (iznad Školskog poligona) udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Mole se roditelji, koji žele obaviti pregled, da svoj dolazak najave na broj telefona 098 965 08 60 i rezerviraju termin kako bi se na taj način izbjegli duža čekanja. No, rado će iz udruge Roda pregledati i one koji se nađu u prolazu, samo ih u tom slučaju mole za strpljenje.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 % no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koju volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

hr Thu Mar 21 2019 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c83c3859c49eed6078b45d0/80
Foto: Screenshot / YouTube

Ostavka je lansirana! Premijer ministrici Žalac više ne vjeruje

Prije samo 11 dana premijer Andrej Plenković zauzeo se za ministricu Gabrijelu Žalac i odbio joj dati otkaz zbog prometne nesreće i nevažeće vozačke dozvole. Danas je izbjegavao direktan odgovor hoće li je smijeniti

Nakon afere s prometnom nesrećom i vozačkom dozvolom, otkriveno je da ministrica u dvorištu ima skupocjeni Mercedes. Automobil je unajmljen od tvrtke šibenskog tajkuna Josipa Stojanovića Jollya, a Žalac tvrdi da su ga unajmili njeni roditelji. Zatim je otkriveno da je kuma ministrice pijana napravila tešku prometnu nesreću, pobjegla s mjesta nesreće i dobila samo prekršajnu prijavu. Na sve to ministrica je izjavila da se protiv nje vodi medijski linč te da ima insinuacije da joj netko smješta. Dodala je da još ne želi govoriti na koga sumnja, no da se možda radi i o unutarstranačkim sukobima.

- Nakon ovih deset dana iskustva apsolutno mi netko smješta. Imam insinuacije, dokaze, pa će doći vrijeme kad ćemo o tome razgovarati. Ne znam kome smetam, ali nekako mi se već obrisi kristaliziraju - rekla je.

Premijer nije htio komentirati izjavu Žalac da joj podmeću, ali je nije ni branio:

- Ne znam, ja vam govorim da će HDZ biti jednako snažan kao i danas - rekao je u Bruxellesu. Na pitanje hoće li ostati ministrica, Plenković kaže: “Ja sam s njom razgovarao više puta ovih dana, ugovor se odnosi na njezinu majku te ono što ona govori o tome u javnosti govori i meni”.

Nekoliko sugovornika bliskih slavonskom HDZ-u tvrdi da iza svega stoji rat za moć u Slavoniji jer se radi o važnoj izbornoj jedinici, kako za unutarstranačke, tako i za parlamentarne izbore.

Prema izvorima iz HDZ-a, u stranački rat navodno se uključila i Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina i zastupnica. Isti izvori navode da dio stranačkog vrha ne gleda blagonaklono na ministričin stil koji, osim luksuznih obiteljskih automobila, uključuje skupi nakit i torbice Louis Vuitton. Mercedes E klase, koji je unajmila majka ministrice Žalac, Vinka Ivanković, od tvrtke Josipa Stojanovića Jollyja, jučer nije bio u dvorištu ministričine kuće. To je inače treći automobil Vinke Ivanković jer je Žalac izjavila da je prometnu nesreću imala u maminu Peugeotu. Majka kao predsjednica vukovarskog HGK vozi službenu Škodu, a od sredine siječnja ima i Mercedes u najmu koji mjesečno plaća oko 6700 kuna. U imovinskoj kartici ministrice stoji Mercedes njezina supruga Marija iz 1995. godine koji vrijedi oko 24.000 kuna. Dakle, ministrica nema auto, ali tvrdi da sad ima valjanu vozačku dozvolu.


Iako nije vlasnica ni jednog prijevoznog sredstva, ima nekretnine. Kuća u Vinkovcima, gdje je snimljen čuveni Mercedes, u vlasništvu je nje i supruga. Žalac je vlasnica stana u Zagrebu od 85,07 kvadrata u Bleiweisevoj ulici. U imovinskoj kartici navodi da ga je naslijedila, a taj stan joj je u prosincu 2014. godine darovala majka.

Vinka Ivanković pak na istom katu zgrade ima drugi stan od 64,35 kvadrata.


- Kako ste rekli? Vinka Ivanković. Nemam pojma tko je to. Nisam je nikad vidio ovdje - kaže jedna od susjeda.

Pitali su novinari 24 sata živi li itko u tom stanu, no ni to susjedi ne znaju.

- Nismo vidjeli ministricu, ali živi ovdje negdje jer joj vidimo vozača koji po nju dolazi službenim autom - dodao je drugi susjed.

U zgradi u kojoj ministrica i majka imaju stan, s obzirom na susjede s kojima smo razgovarali, reklo bi se da žive umirovljenici i građani prosječnog statusa. No za razliku od njih, sto metara dalje u zgradi u Ulici grada Mainza, gdje stan od 104,03 kvadrata ima brat Ivan Ivanković, sasvim je drugačiji dojam. Riječ je o luksuznim stanovima u kojima i lift ima ključ. No tamo pak susjedi ne znaju tko je on.


- Kažete da ovdje živi ministričin brat? Ne bih komentirala. Ne znam ništa - kaže susjeda.

Kako doznaju od svog upućenog sugovornika, u bratovom stanu navodno živi ministrica.

- Ma ona vam živi u bratovu stanu, no ne znam tko živi u ostala dva - rekao je naš sugovornik.

Na zgradi u Bleiweisevoj ulici na portafonu nigdje nema prezimena Ivanković ni Žalac. U Vinkovcima smo provjeravali gdje je sad unajmljeni Mercedes i tko ga vozi, no bezuspješno.

Ali pronašli su Sotinjanina Marka Šarića, koji se prije četiri godine sudario na cesti s Gabrijelinom majkom.

- Ja sam kriv za nesreću. Vozio sam prijateljev auto koji je bio star, ali morao sam ženu odvesti u bolnicu. Ispred mene je bila kolona vozila koja je čekala na ulazak u kružni tok. Svi smo vozili polako. U jednom trenutku mi je otkazala kočnica i zalijepio sam se na stražnji dio vozila ispred sebe. Vozila je Škodu. Izašla je počela vikati na mene . Bila je arogantna. Vikao sam i ja na nju da nema potrebe za nervozom kad joj je auto gotovo neoštećen. Ali je govorila kako je to službeni auto. Inzistirala je na policijskom uviđaju. Dobio sam 1500 kuna kazne za neopreznu vožnju. Nisam tad znao tko je. Kasnije su mi rekli da je to mama Gabrijele Žalac - kaže Šarić za 24 sata

hr Thu Mar 21 2019 18:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .