Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/580cf7cc1eea8f5f798b45eb/80
Foto: Dragan Matić / CROPIX

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek

Josip Jurčević je u ime Koordinacije novinarima ispred Ministarstva kulture rekao da je ministrica sastanak predložila prije desetak dana te istaknuo kako su oni ministrici na sastanku prenijeli da se bore protiv nezakonitosti u HAVC-u ali i protiv negativnosti u vrijednosnom i moralnom smislu

Članovi Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata izjavili su u petak nakon sastanka s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek kako je ministrica najavila da će resorno ministarstvo što žurnije i detaljno istražiti sporne slučajeve u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) na koje branitelji već duže upozoravaju.

Josip Jurčević je u ime Koordinacije novinarima ispred Ministarstva kulture rekao da je ministrica sastanak predložila prije desetak dana te istaknuo kako su oni ministrici na sastanku prenijeli da se bore protiv nezakonitosti u HAVC-u ali i protiv negativnosti u vrijednosnom i moralnom smislu. Govorili smo o moralnoj odgovornosti kao o jednoj dimenziji, ali i o pravnoj odgovornosti koja je nedvojbeno utvrđena u HAVC-u na nekoliko slučajeva, objasnio je Jurčević.

Naglasio je kako se ministrica složila s njima da je potrebno da se u "Ministarstvu kulture i HAVC-u napokon srede stvari, te da će sustav to učiniti". Dodao je da će Koordinacija nastaviti podnositi kaznenene prijave i održavati konferencije za novinare na kojima će javnost upoznavati sa svime što znaju jer je to jedini način da se izvrši pritisak i razriješe ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar i Upravni odbor.

Ponovio je već izrečene optužbe na račun HAVC-a zbog suradnje s Nukleus filmom i sufinanciranja filma "15 minuta - masakr u Dvoru", ali i zbog navodne protuzakonite dodjele novca redatelju Zrinku Ogresti za film "S one strane".

Što se tiče najave ministrice Obuljen Koržinek da će što žurnije istražiti stanje, rekao je da se oni neće miješati te da je "njihova stvar kako će oni postupiti". Najavio je da će Koordinacija, sukladno standardima civilnog društva, nastaviti pritiske kako bi proveli svoje inicijative koje su počeli još u trećem mjesecu ove godine. Mi smo tada upozorili na nesagledive posljedice za ugled Hrvatske zbog filma "15 minuta - masakr u Dvoru" koji je djelomično sufinanciran i sredstvima HAVC-a, rekao je Jurčević.

Facebook komentari

hr Fri Nov 04 2016 13:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5881cb841eea8f2e118b4621/80
Foto: Pixabay

Dva popularna lijeka uskoro na policama trgovina?

Aspirin i andol, odnosno lijekovi koji sadrže acetilsalicilatnu kiselinu (ASK), uskoro bi se, osim u ljekarnama, mogli kupiti i u specijaliziranim prodavaonicama.

Najave liberalizacije tržišta bezreceptnih lijekova čule su se još prije koju godinu, a sada su konkretizirane.

Bayer i Pliva potvrdili su Večernjem listu da su od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zatražili dozvole za prodaju i u specijaliziranim prodavaonicama.

- Bayer je 2016. godine zatražio stručni savjet HALMED-a vezan uz odobrenje dodatnog mjesta izdavanja u specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima za Aspirin 500 mg tablete i Aspirin plus C 400 mg/240 mg šumeće tablete.

Nakon dobivena pozitivnog odgovora, Bayer je predao odgovarajuću dokumentaciju u svrhu ishođenja dozvole HALMED-a kako bi se i Aspirin mogao izdavati u specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima, kao i ostali bezreceptni lijekovi protiv bolova i temperature poput paracetamola i ibuprofena - rekli su iz Bayera.

Facebook komentari

hr Fri Jan 20 2017 10:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586c25c91eea8ffbbb8b460f/80
Foto: Pixabay

Skandal na Medicinskom fakultetu: Poznati riječki kirurg prijavljen za seksualno uznemiravanje

Etičkom povjerenstvu Medicinskog fakulteta u Rijeci prijavila ga je studentica medicine, i to zbog spolnog uznemiravanja tijekom nastave, konkretno na vježbama koje je ovaj kirurg vodio na istom fakultetu

Zbog prijave za spolno uznemiravanje, na Medicinskom fakultetu u Rijeci pokrenut je postupak protiv poznatog riječkog kirurga, ujedno i naslovnog nastavnika na ovom fakultetu, piše novi list.

Etičkom povjerenstvu Medicinskog fakulteta u Rijeci prijavila ga je studentica medicine, i to zbog spolnog uznemiravanja tijekom nastave, konkretno na vježbama koje je ovaj kirurg vodio na istom fakultetu.

Njihova imena poznata su redakciji NL koja je u posjedu dopisa koji je dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Tomislav Rukavina poslao pročelniku Katedre za kirurgiju prof. dr. Tediju Cicvariću, a kojim se ovom liječniku s prijavom za spolno uznemiravanje studentice izričito zabranjuje sudjelovanje u nastavi i držanje ispita.

Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista.

Facebook komentari

hr Fri Jan 20 2017 10:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5881c8e11eea8f720c8b46cc/80
Foto: Facebook

Mrak Taritaš ismijala predsjednicu: "Domovini vjerni"

HNS-ovka Anka Mrak Taritaš poznata je po svojim duhovitim objavama na društvenim mrežama. Ovaj put se narugala predsjednici Kolindi Grabar Kitarović

Usred afere "put u SAD" i nakon što su u medije procurile "tajne depeše" iz hrvatske ambasade, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je na Facebooku objavila fotografiju sebe sa svojim suradnicima na večeri.

- Druženje s mojim najužim timom. Domovini vjerni - napisala je u opisu slike.

Anka Mrak Taritaš, koja je inače poznata kao vrsna tviterašica te kao političarka koja vodi duhovite, domišljate i personalizirane kampanje, sprdala se s predsjedničinom objavom na društvenoj mreži. 

Ona je također objavila fotografiju sebe sa svojim suradnicima i napisala: "Druženje s mojim najužim timom. Domovini vjerni!"

Facebook komentari

hr Fri Jan 20 2017 09:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587cefd41eea8f71038b45df/80

Mađarski ledolomac iz Vukovara krenulo uzvodno put Daljske okuke

Mađarski ledolomac broj 11 u petak ujutro, oko 6 sati, krenuo je iz Vukovara uzvodno prema 10-ak kilometara udaljenoj Daljskoj okuci, istim trasom kojom se od utorka probijao kroz ledostaj nizvodno do Vukovara

Prema riječima voditelja Centra obrane od poplava za područje Dunava i donje Drave Ivice Nađa, mađarski će ledolomac na svom putu dodatno proširivati probijeni ledeni koridor i usitnjavati led kako bi nesmetano otplovio nizvodno Dunavom.

Manji mađarski ledolomac broj 6 radi na oko 2 kilometra od Daljske okuke gdje započinje suženje plovnoga puta i gdje je započeo ledostaj.

Prema Nađevim riječima Mađarska i Srbija postigle su sporazum temeljem kojega će Mađarska našem istočnom susjedu uputiti dva ledolomca. Njihovim prolaskom kroz Hrvatsku, najvjerojatnije danas, s ledom će se između Daljske okuke i Vukovara boriti četiri ledolomca što će dodatno poboljšati stanje na Dunavu.

Na Dravi nema leda no proglašeno je pripravno stanje obrane od poplava zbog najavljenog vala hladnoće, potvrdio je Hini Ivica Nađ.

Facebook komentari

hr Fri Jan 20 2017 09:10:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .